Ploegbaas: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Ploegbaas: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Ploegbaas? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Ploegbaas wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Ploegbaas, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Ploegbaas


Vacatures Ploegbaas

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Ploegbaas?

Een ploegbaas is de leider van een groep arbeiders die werkzaam zijn in een werkplaats of een fabriek. Het is de taak van de ploegbaas om toe te zien op de werkzaamheden van de arbeiders en zorgen dat de quota’s worden gehaald. In veel gevallen is de ploegbaas zelf ook betrokken bij de werkzaamheden hetzij met nog een extra coördinerende rol. Doorgaands zal een ploegbaas tussen de 10 en 20 man personeel onder zich hebben. Een ploegbaas kan naast het toezien op het personeel ook nog verantwoordelijk zijn voor andere taken zoals de planning, rapporteren aan de productieleider, materiaal aanvoer en de naleving van de kwaliteit en veiligheidsvoorschriften.

In het bedrijfsleven is er de manager die verantwoordelijk is voor het kantoorpersoneel. Een ploegbaas is in feite een soort manager op de fabrieksvloer. Het is dan als ploegbaas zijnde ook belangrijk om goed het overzicht te kunnen bewaren en goed leiding te kunnen geven. Een ploegbaas is constant bezig het productieproces te optimaliseren zonder de veiligheid van zijn ploeg uit het oog te verliezen. Ploegbazen komen over het algemeen voor bij grote fabrieken of werkplaatsen waar veel arbeiders tegelijkertijd werken. Zoals autofabrieken, machinefabrieken, constructie plaatsen en in de levensmiddelenindustrie.

 
 

Past het beroep Ploegbaas bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Ploegbaas per stad

Vacatures Ploegbaas Alkmaar

Vacatures Ploegbaas Almelo

Vacatures Ploegbaas Almere

Vacatures Ploegbaas Alphen aan den Rijn

Vacatures Ploegbaas Amersfoort

Vacatures Ploegbaas Amstelveen

Vacatures Ploegbaas Amsterdam

Vacatures Ploegbaas Apeldoorn

Vacatures Ploegbaas Arnhem

Vacatures Ploegbaas Assen

Vacatures Ploegbaas Bergen op Zoom

Vacatures Ploegbaas Breda

Vacatures Ploegbaas Capelle aan den IJssel

Vacatures Ploegbaas Delft

Vacatures Ploegbaas Den Bosch

Vacatures Ploegbaas Den Haag

Vacatures Ploegbaas Den Helder

Vacatures Ploegbaas Deventer

Vacatures Ploegbaas Doetinchem

Vacatures Ploegbaas Dordrecht

Vacatures Ploegbaas Ede

Vacatures Ploegbaas Eindhoven

Vacatures Ploegbaas Emmen

Vacatures Ploegbaas Enschede

Vacatures Ploegbaas Gouda

Vacatures Ploegbaas Groningen

Vacatures Ploegbaas Haarlem

Vacatures Ploegbaas Haarlemmermeer

Vacatures Ploegbaas Heerlen

Vacatures Ploegbaas Helmond

Vacatures Ploegbaas Hengelo

Vacatures Ploegbaas Hilversum

Vacatures Ploegbaas Hoogeveen

Vacatures Ploegbaas Hoorn

Vacatures Ploegbaas Katwijk

Vacatures Ploegbaas Leeuwarden

Vacatures Ploegbaas Leiden

Vacatures Ploegbaas Lelystad

Vacatures Ploegbaas Maastricht

Vacatures Ploegbaas Middelburg

Vacatures Ploegbaas Nieuwegein

Vacatures Ploegbaas Nijmegen

Vacatures Ploegbaas Oss

Vacatures Ploegbaas Purmerend

Vacatures Ploegbaas Roermond

Vacatures Ploegbaas Roosendaal

Vacatures Ploegbaas Rotterdam

Vacatures Ploegbaas Schiedam

Vacatures Ploegbaas Spijkenisse

Vacatures Ploegbaas Terneuzen

Vacatures Ploegbaas Tilburg

Vacatures Ploegbaas Utrecht

Vacatures Ploegbaas Veenendaal

Vacatures Ploegbaas Venlo

Vacatures Ploegbaas Vlaardingen

Vacatures Ploegbaas Westland

Vacatures Ploegbaas Zaanstad

Vacatures Ploegbaas Zeist

Vacatures Ploegbaas Zoetermeer

Vacatures Ploegbaas Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Ploegbaas

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Ploegbaas?

Afhankelijk van de sector, de ervaring en de precieze aard van de werkzaamheden verdient een ploegbaas gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro per maand. Het salaris kan oplopen op het moment dat de ploegbaas nacht- of weekendploegen leidt dan is er vaak sprake van een onregelmatigheidstoeslag.

 
 

Meer weten over het salaris Ploegbaas

Salaris aankomend Ploegbaas Salaris junior Ploegbaas Wat is het salaris van een medior Ploegbaas? Welk salaris krijgt een senior Ploegbaas?


Hoe word je een Ploegbaas? 

Een ploegbaas dient doorgaands te beschikken over MBO werk- en denkniveau. Een ploegbaas is vaak iemand die zelf al geruime tijd werkzaam is geweest op de fabrieksvloer als arbeider. Zo kent de ploegbaas alle facetten van het productieproces en weet de ploegbaas waar bij het leidinggeven rekening mee moet worden houden. Bij het worden van ploegbaas is ervaring dan vaak ook meer van belang dan een theoretische opleiding. De specifieke vooropleiding is afhankelijk van het type branche waar de ploegbaas in werkt. Doorgaands gaat het om technische procedures en veel ploegbazen hebben dan ook een technische vooropleiding zoals MBO werktuigbouwkunde of MBO elektrotechniek. Specifieke opleidingen die direct opleiden tot ploegbaas zijn er niet omdat het ervaringsaspect erg belangrijk is bij de functie van ploegbaas. 

 

 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Ploegbaas

Er zijn geen opleidingen Ploegbaas aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Ploegbaas in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Omscholen tot Ploegbaas

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Ploegbaas. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Ploegbaas

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ploegbaas

Als je Ploegbaas wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ploegbaas zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ploegbaas

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Ploegbaas?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Ploegbaas

Een Ploegbaas heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Delegeren
Delegeren

Steekwoorden: overzicht, leiderschap, uitdrukkingsvaardig, luisteren, overtuigen, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze competentie valt voor een deel samen met leiderschap. Een goede leider moet kunnen delegeren. Deze mensen geven bepaalde taken uit handen en beslissen wie geschikt is voor welke taak. Hij behoudt hierbij het overzicht.

Sterke punten
Deze personen geven medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen. Ze krijgen hun eigen taak en moeten die goed uit zien te voeren. Verder zijn delegerende mensen resultaatgericht. Ze communiceren duidelijk en helder wat ze van iedereen verwachten. Ook kunnen deze personen goed luisteren en anderen overtuigen van de noodzaak van een taak. 

Zwakke punten
Delegerende mensen kunnen lui en gemakzuchtig overkomen. Anderen krijgen dan het idee dat deze persoon zelf niets meer hoeft te doen. Dit kan irritaties opwekken.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Vaardigheden Ploegbaas

  • Positiviteit
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Stimuleren
  • Overtuigingskracht
  • Overzicht hebben
  • Leiderschap
  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Doorzettingsvermogen
  • Consequent handelen
  • Ambitie
  • Besluitvaardigheid
  • Delegeren
  • Motiveren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ploegbaas nodig? 

Een ploegbaas moet net zoals een manager in het bedrijfsleven goed met mensen om kunnen gaan en leiding kunnen geven.  Een ploegbaas is immers vaak eindverantwoordelijk voor het productieproces. Een ploegbaas moet dus coördinerend te werk gaan en direct kunnen handelen als er escalaties optreden. Dit zijn allemaal eigenschappen die passen bij het persoonstype de baas. Naast het leiding geven is een ploegbaas in veel gevallen zelf ook nog actief betrokken (fysiek) in het productieproces.  Een ploegbaas moet zelf dus vaak ook de handen uit de mouwen steken om het productieproces te ondersteunen. Een energieke instelling en doelgerichtheid zijn dan dus ook van belang. Eigenschappen die passen bij de succesvolle werker.

 
 

Eigenschappen Ploegbaas

  • Zelfverzekerdheid
  • Overwicht
  • Gedrevenheid
  • Enthousiasme
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Ploegbaas?

Ploegbaas worden is niet makkelijk. Ten eerste moet er voldoende ervaring opgedaan worden en aangetoond worden over leidinggevende capaciteiten te beschikken. Een ploegbaas heeft daarnaast een voorbeeld functie. Over het algemeen zijn er dan ook weinig functies te vinden waarin direct wordt gevraagd naar een ploegbaas. Een arbeider op de werkvloer die constant bezig is zichzelf te verbeteren en goed in groep ligt krijgt vaak de functie aangeboden. De functies worden dus regelmatig intern gevuld. Eenmaal bezig als ploegbaas dan zijn er doorgroeimogelijkheden richting productieleider. 

 

 
 

Waar werkt een Ploegbaas?

Een ploegbaas werkt bij een fabriek of andere werkplaats waar veel arbeiders werken. Zoals in de levensmiddelenindustrie, de bouw en in machinefabrieken. Dit zijn allen voorbeelden van profit organisaties. 

 

 
 

Met wie werkt een Ploegbaas samen? 

Een ploegbaas geeft leiding over een groep arbeiders. De ploegbaas geeft vervolgens verantwoording af aan de productieleider. Doorgaands zijn dit de twee functies waar de ploegbaas het meeste directe contact mee heeft.

 

 
 

  • Arbeiders
  • Productieleider
Ploegbaas

Verwante beroepen Ploegbaas:

Productieleider Media
Salaris: €3500 tot €5500
Opleiding: HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Ploegbaas in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Arbeiders
  • Productieleider

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar