U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Recruiter

Werken als Recruiter

Beroepsprofiel recruiter

Een recruiter is meestal werkzaam bij grote bedrijven die specifiek op zoek zijn naar mensen voor bepaalde functies. De bedrijven stellen vaak hoge eisen aan een persoon en de juiste persoon voor het beroep is dan moeilijk te vinden. De recruiter is de persoon in het bedrijf die op zoek gaat naar kandidaten voor de vacatures van het bedrijf. Hij/zij doet dit onder andere door gebruik te maken van databases en social media zoals LinkedIn. Ook doet hij/zij dit door campagnes op te zetten, op beurzen te staan, opleidingstrajecten te organiseren en te netwerken. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van advertenties, al hangt per functie af of dit kanaal tot goede resultaten zal leiden. Naast het werven van kandidaten is de recruiter vaak ook betrokken bij de selectie van kandidaten. De eerste interviews worden meestal door een recruiter gedaan en bij geschiktheid zal de kandidaat pas daarna met andere mensen binnen het bedrijf spreken. Het begeleiden van dit hele proces behoort vaak ook tot het takenpakket van de recruiter.

 

Mensen vonden ons op: Job Recruiter, Baan Recruiter, Recruiter Worden, Functie-eisen Recruiter, Verantwoordelijkheden Recruiter, Functieprofiel Recruiter, Wat doet een Recruiter, Werken als Recruiter.

Recruiter worden: Opleiding tot recruiter

De recruiter moet minimaal een HBO opleiding hebben gevolgd (al is het van de werkgever afhankelijk welke specifieke opleiding hij eist). De meest logische richting is personeel en arbeid al zie je in de recruitmentbranche veel mensen met diverse achtergronden zoals psychologie en sociologie maar soms ook sales en commerciële opleidingen.

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Recruiter, Recruiter Worden, Opleidingsniveau Recruiter, Scholing Recruiter, Studie Recruiter, Bijscholing Recruiter, Omscholing Recruiter.

Organisaties waar een recruiter doorgaans werkzaam is

Vaak werken recruiters bij profit organisaties al kom je recruiters ook steeds vaker tegen bij non-profit organisaties. Meestal zie je dat recruiters zich specialiseren binnen een bepaalde branche. Hierbij kan gedacht worden aan IT, Finance, Bouw of Marketing en Communicatie. Als je eenmaal een goed netwerk hebt in een bepaalde branche is het logisch om daarop voort te borduren.
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Recruiter, Recruiter Worden, Opleidingsniveau Recruiter, Scholing Recruiter, Studie Recruiter, Bijscholing Recruiter, Omscholing Recruiter.

Arbeidsvoorwaarden recruiter

Een startende recruiter verdient ongeveer 2500 euro per maand. Een ervaren recruiter met meerdere jaren ervaring zal ongeveer 4500 euro verdienen. Dit is het vaste gedeelte van het salaris. Naast het salaris kunnen recruiters ook nog een variabel gedeelte verdienen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de opleiding, ervaring en het bedrijf.

Mensen vonden ons op: Salaris Recruiter, Loon Recruiter, Wat verdien je als Recruiter, Salarisschaal Recruiter, Salarisindicatie Recruiter, Bonus Recruiter, CAO Recruiter, Brutoloon Recruiter, Nettoloon Recruiter, Vakantiedagen Recruiter, Pensioen Recruiter.

Competenties, skills & vaardigheden recruiter

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Creativiteit
 • Netwerken
Mensen vonden ons op: Kennis Recruiter, Vaardigheden Recruiter, Attitude Recruiter, Kwalificaties Recruiter, Competentieprofiel Recruiter.

Persoonstypen recruiter

De recruiter moet creatief zijn omdat hij, op welke manier dan ook, mensen moet vinden die aan de juiste eisen voldoen van de openstaande vacature bij een bedrijf. Het kan zijn dat deze eisen zo hoog zijn dat er nauwelijks mensen te vinden zijn die aan deze eisen voldoen. Door creatief te zijn kan hij mensen werven. (Romanticus)

De recruiter moet energiek zijn, omdat zijn werk de ene keer drukker kan zijn dan de andere keer. Het kan zo zijn dat het bedrijf bepaalde deadlines heeft gesteld voor de recruiter en deze lastig te halen zijn. Dit vergt uithoudingsvermogen en veel energie. De recruiter moet zelfverzekerd zijn en kan te maken krijgen met stress als doelstellingen niet worden gehaald. (Succesvolle werker)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Recruiter, Karakter Recruiter.

Netwerk recruiter

Voor de recuiter is het erg belangrijk om een goed netwerk van mensen in de arbeidsmarkt te hebben. Hij moet ervoor zorgen dat de juiste mensen weten naar welk persoon hij op zoek is, zodat hij wordt geïnformeerd als zij iemand weten die voldoet aan de gestelde eisen. Het is van belang om deze contacten goed te onderhouden. Met de social media zijn er tal van groepen, clubjes en netwerkmogelijkheden bijgekomen en een goede recruiter loopt hiermee voorop en zorgt dat iedereen in een bepaald netwerk dat relevant is voor de recruiter hem kent en de link legt met de openstaande vacatures.

Mensen vonden ons op: Collega’s Recruiter, Medewerkers Recruiter.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden recruiter

Het arbeidsmarktperspectief van de recuiter is gemiddeld. In hoogconjunctuur kan het niet op en is de vraag enorm. Bij een neergaande conjunctuur krijgt de recruitmentbranche als een van de eersten de klappen te verwerken.

De doorgroeimogelijkheden voor een recuiter zijn beperkt. Vaak zie je dat de recruiters na verloop van tijd  een stap maken naar HR functies of -bij grote bedrijven- naar een leidinggevende functie waarin een groep van recruiters wordt aangestuurd.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Recruiter, Promotie mogelijkheden Recruiter, Carriere Recruiter.

Interviews met recruiter

Verwante beroepen recruiter

Deel dit beroep

Deel dit beroep met je vrienden, collega’s en netwerk.

Beoordeling Recruiter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Recruiter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Recruiter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep

Vacatures Recruiter

Vacatures zoeken
Op zoek naar een baan als Recruiter?