U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Redacteur

Werken als Redacteur

Beroepsprofiel redacteur

Een Redacteur is werkzaam op de redactie van een medium, zoals een dagblad, tijdschrift, tv- of radioprogramma. Een Redacteur is verantwoordelijk voor de bewerking van de inhoud van een publicatie. Vaak heeft een Redacteur de leiding over een specifiek onderdeel of rubriek van het medium. Sommige Redacteurs hebben zich bijvoorbeeld toegelegd op specifiek websites.

Het beroep Redacteur heeft een journalistieke invalshoek. Soms heeft een Redacteur de taak van schrijver en schrijft hij zelf een tekst, een andere keer verbetert de Redacteur teksten van andere tekstschrijvers en is het meer een adviseur. Zo begeleidt de Redacteur tekstschrijvers of journalisten.

Redacteuren werken op verschillende plaatsen waarbij de functie nog al eens kan verschillen. Communiceren via een bepaald medium staat echter altijd centraal. Op een tijdschriftredactie bedenkt een Redacteur tevens, in overleg met overige redactieleden, onderwerpen voor artikelen die aansluiten bij de doelgroep. Ook bij uitgeverijen werken Redacteuren. De belangrijkste taak van deze Redacteur is zorgen dat er geen fouten in de teksten van boeken staan. Ook leest de Redacteur bij een uitgeverij manuscripten en beoordeelt of deze geschikt zijn om gedrukt te worden. Dit zijn zogenaamde Acquirerende Redacteuren.

Mensen vonden ons op: Job Redacteur, Baan Redacteur, Redacteur Worden, Functie-eisen Redacteur, Verantwoordelijkheden Redacteur, Functieprofiel Redacteur, Wat doet een Redacteur, Werken als Redacteur.

Redacteur worden: Opleiding tot redacteur

Om aan het werk te gaan als Redacteur zijn er verschillende opleidingen te volgen. De meest voor de hand liggende is de HBO opleiding Journalistiek. Ook de HBO opleidingen Communicatie of Media, Informatie en Communicatie zijn geschikt. Vaak kan men zich tijdens de opleiding specialiseren in een bepaalde richting, zoals online media of tijdschrift. Ook afgestudeerden van Universitaire opleidingen als Communicatiewetenschap, Nederlandse taal & Cultuur en Media en Cultuur zijn werkzaam als Redacteur.

Om uiteindelijk als Redacteur aan de slag te kunnen is het verstandig om zoveel mogelijk ervaring op te doen met redactionele werkzaamheden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Redacteur, Redacteur Worden, Opleidingsniveau Redacteur, Scholing Redacteur, Studie Redacteur, Bijscholing Redacteur, Omscholing Redacteur.

Organisaties waar een redacteur doorgaans werkzaam is

Redacteuren zijn werkzaam binnen zowel profit als non-profit organisaties. De organisaties waar Redacteuren werkzaam zijn lopen erg uiteen. uiteraard is dit sterk afhankelijk van het medium. Zo zal een tijdschrijftredactie anders in elkaar steken dan een redactie van een radioprogramma.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Redacteur, Redacteur Worden, Opleidingsniveau Redacteur, Scholing Redacteur, Studie Redacteur, Bijscholing Redacteur, Omscholing Redacteur.

Arbeidsvoorwaarden redacteur

Er zijn CAO's voor verschillende redactionele beroepen. Het salaris is dan ook sterk afhankelijk van de branche waarin de Redacteur werkzaam is. Een beginnend Redacteur zal een stuk minder verdienen dan de hoofdredacteur van een landelijk dagblad. Naar schatting ligt het salaris tussen de €1700 en €4500.

Mensen vonden ons op: Salaris Redacteur, Loon Redacteur, Wat verdien je als Redacteur, Salarisschaal Redacteur, Salarisindicatie Redacteur, Bonus Redacteur, CAO Redacteur, Brutoloon Redacteur, Nettoloon Redacteur, Vakantiedagen Redacteur, Pensioen Redacteur.

Competenties, skills & vaardigheden redacteur

 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Creativiteit
 • Initiatief ontplooien
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Taalgevoel
 • Verantwoordelijkheidsgevoel
 • Kritisch
 • Omgaan met details
Mensen vonden ons op: Kennis Redacteur, Vaardigheden Redacteur, Attitude Redacteur, Kwalificaties Redacteur, Competentieprofiel Redacteur.

Persoonstypen redacteur

Voor een baan als Redacteur is het van belang dat men nauwkeurig werkt en oog heeft voor detail. Het schrijven van teksten voor publicatie vereist enig perfectionisme. Ook voor het controleren van teksten van andere tekstschrijvers is accuratesse nodig (Redacteur).

Niet alleen voor het bedenken van geschikte en originele tekstonderwerpen, maar ook voor het overbrengen van de tekst is creativiteit nodig. Als Redacteur is het belangrijk een onderwerp op verschillende manieren neer te kunnen zetten en te verwoorden. De behoefte om je te uiten en origineel over te komen kunnen daarom helpen bij de creativiteit van een Redacteur (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Redacteur, Karakter Redacteur.

Netwerk redacteur

Een Redacteur werkt op een redactie veel samen met andere mensen. Zo worden in overleg met de redactiechef en hoofdredacteur onderwerpen voor artikelen en reportages vastgesteld. De hoofdredacteur heeft hierbij echter de leiding. Soms begeleid een Redacteur tekstschrijvers en journalisten en controleert hij teksten van anderen. Een uitgeverij die alleen boeken uitgeeft heeft vaakt geen hoofdredacteur. Hier staat de Acquirerend Redacteur vaak direct onder de directie.

Al met al is Redacteur een beroep waarbij veel wordt samengewerkt en waarbij men bij de uitvoering van het werk vaak afhankelijk is van andere partijen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Redacteur, Medewerkers Redacteur.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden redacteur

Een beroep als Redacteur kent vele doorgroeimogelijkheden. Omdat online media in opkomst zijn is het voor een Redacteur belangrijk om multimediale competenties te bezitten. Binnen de redactie kan men doorgroeien naar een functie van eind- of hoofdredacteur.

De arbeidsmarkt in de journalistieke sector is echter krap. De hoeveelheid banen is klein in verhouding met het aantal afgestudeerden. Om deze reden is er veel concurrentie binnen deze sector en zal men zich duidelijk moeten onderscheiden. Veel Redacteuren beginnen met werken op freelancebasis.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Redacteur, Promotie mogelijkheden Redacteur, Carriere Redacteur.

Interviews met redacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Deel dit beroep

Deel dit beroep met je vrienden, collega’s en netwerk.

Beoordeling Redacteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Redacteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Redacteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hallo,

Ik zit nu op het VMBO, maar zou graag deze opleiding willen gaan volgen na mijn examen. Mijn vraag is nu of er ook een opleiding hiervoor is op het MBO?

M.v.g Meggie

Door: Meggie

Beste Meggie,lees bovenstaande tekst goed en je zult begrijpen dat redacteur geen beginnersfunctie is.De School voor de Journalistiek is een van de wegen.Kijk eens op Springest,voor cursussen.Gr.

Door: Henk

Reageer op dit beroep

Vacatures Redacteur

Vacatures zoeken
Op zoek naar een baan als Redacteur?