Diaken: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Diaken: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Diaken? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Diaken wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Diaken, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Diaken


Vacatures Diaken

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Diaken?

De Diaken is zowel werkzaam in de Katholieke- als in de Protestantse Kerk. De Diaconie is in protestantse Kerken het college van Diakenen in een plaatselijke kerk. De Diaken is een gekozen lid van de Kerkenraad met als taak het verzorgen van hulp aan noodlijdenden binnen de gemeente. De letterlijke betekenis van Diaconie is danook 'zich dienstbaar opstellen'.Het ambt van Diaken is ingesteld om de noden van de gemeente te ledigen op het gebied van materiële ondersteuning. Kerkleden en anderen die hulpbehoevend zijn worden geholpen. In de Protestantse Kerk wordt dit mogelijk gemaakt doordat de diaconie een bepaald gedeelte van het budget van de Protestantse Kerk krijgt toegewezen. In de Katholieke Kerk wordt de zorg aan hulpbehoevenden niet langer vervuld door de gewijde Diakens maar veelal overgenomen door leken.  De gewijde Diakens zijn in opdracht van de bisschoppen steeds vaker verantwoordelijk voor de viering van de eucharistie en de prediking.


Past het beroep Diaken bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Diaken per stad

Vacatures Diaken Alkmaar

Vacatures Diaken Almelo

Vacatures Diaken Almere

Vacatures Diaken Alphen aan den Rijn

Vacatures Diaken Amersfoort

Vacatures Diaken Amstelveen

Vacatures Diaken Amsterdam

Vacatures Diaken Apeldoorn

Vacatures Diaken Arnhem

Vacatures Diaken Assen

Vacatures Diaken Bergen op Zoom

Vacatures Diaken Breda

Vacatures Diaken Capelle aan den IJssel

Vacatures Diaken Delft

Vacatures Diaken Den Bosch

Vacatures Diaken Den Haag

Vacatures Diaken Den Helder

Vacatures Diaken Deventer

Vacatures Diaken Doetinchem

Vacatures Diaken Dordrecht

Vacatures Diaken Ede

Vacatures Diaken Eindhoven

Vacatures Diaken Emmen

Vacatures Diaken Enschede

Vacatures Diaken Gouda

Vacatures Diaken Groningen

Vacatures Diaken Haarlem

Vacatures Diaken Haarlemmermeer

Vacatures Diaken Heerlen

Vacatures Diaken Helmond

Vacatures Diaken Hengelo

Vacatures Diaken Hilversum

Vacatures Diaken Hoogeveen

Vacatures Diaken Hoorn

Vacatures Diaken Katwijk

Vacatures Diaken Leeuwarden

Vacatures Diaken Leiden

Vacatures Diaken Lelystad

Vacatures Diaken Maastricht

Vacatures Diaken Middelburg

Vacatures Diaken Nieuwegein

Vacatures Diaken Nijmegen

Vacatures Diaken Oss

Vacatures Diaken Purmerend

Vacatures Diaken Roermond

Vacatures Diaken Roosendaal

Vacatures Diaken Rotterdam

Vacatures Diaken Schiedam

Vacatures Diaken Spijkenisse

Vacatures Diaken Terneuzen

Vacatures Diaken Tilburg

Vacatures Diaken Utrecht

Vacatures Diaken Veenendaal

Vacatures Diaken Venlo

Vacatures Diaken Vlaardingen

Vacatures Diaken Westland

Vacatures Diaken Zaanstad

Vacatures Diaken Zeist

Vacatures Diaken Zoetermeer

Vacatures Diaken Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Diaken

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Diaken?

Een Diaken verdient via een kerkelijke instelling zo'n € 1000 tot € 2000 bruto per maand. De honoreringsregelingen voor Diakens zijn landelijk vastgesteld maar hebben geen arbeidsovereenkomst naar nederlands Recht. Als basis dienen de interne regelingen voor besturen van kerkelijke instellingen van de kerkelijke instituten.


Meer weten over het salaris Diaken

Salaris aankomend Diaken Salaris junior Diaken Wat is het salaris van een medior Diaken? Welk salaris krijgt een senior Diaken?


Hoe word je een Diaken? 

De diakenopleiding van het bisdom heeft een aantal vernieuwingen ondergaan om de opleiding meer op de praktijk af te stemmen. Korte praktijkervaringen en 'snuffelstages' aan het begin van de opleiding zijn nieuw, om vroegtijdig kennis te maken met de pastorale praktijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Diaken

Er zijn geen opleidingen aanwezig.




Omscholen tot Diaken

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Diaken. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Diaken

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Diaken

Als je Diaken wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Diaken zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Diaken

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Diaken?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Diaken

Een Diaken heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief 

Omschrijving

Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.

Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.

Vaardigheden Diaken

  • Luistervaardigheid
  • Belangstelling hebben
  • Vragen stellen
  • Spontaniteit
  • Sociaal gevoel
  • Stimuleren
  • Overtuigingskracht
  • Positiviteit
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
  • Zelfsturing
  • Leergierigheid
  • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Diaken nodig? 

De Diaken is een Gever die een luisterend oor biedt aan hulpbehoevenden maar ze ook op praktische wijze met raad en daad bijstaat en hiermee een Succesvolle werker is met een bijzondere roeping.


Eigenschappen Diaken

  • Empathie
  • Diplomatiek
  • Zorgzaamheid
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid



Wat zijn de baankansen voor een Diaken?

Men kan binnen de Katholieke kerk ook bisschop worden.

De actuele kans op werk voor een Diaken

Het beroep Diaken is onderdeel van de beroepsfamilie Pastoraal werkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Pastoraal werkers is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Diaken

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Diaken

Het beroep Diaken is onderdeel van de beroepsfamilie Pastoraal werkers.


Waar werkt een Diaken?

De Diaken is werkzaam in de parochie als hulpverlener voor maatschappelijke noden. Een non-profit organisatie in dienst van de kerkelijke parochie.


Met wie werkt een Diaken samen? 

De Diaken heeft dagelijks te maken met het Pastoraat en de Parochie waarin hij zijn werk doet. Als Diaken zet men zich zo goed mogelijk in voor de noden van hulpbehoevenden binnen de gelovige gemeente.


  • In het Pastoraat, Parochie en met hulpbehoevenden
Diaken

Alles over het beroep Diaken in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • In het Pastoraat, Parochie en met hulpbehoevenden

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1000 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar