U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Laborant

Werken als Laborant

Beroepsprofiel laborant

De Laborant is een gespecialiseerde medewerker in het laboratorium, verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderzoek aan de hand van verschillende instrumenten. Voor een Laborant is het noodzakelijk om nauwkeurig te werken, de aangegeven voorschriften te volgen en een accuraat verslag (met de testresultaten) te kunnen schrijven. Er zijn diverse specialisatiemogelijkheden. Een Laborant kan ervoor kiezen om in chemische, farmaceutische of milieukundige laboratoria te werken, maar er is ook werk in ziekenhuizen. Het werk van een Laborant verschilt per laboratorium. Eenmaal gespecialiseerd of werkzaam in een bepaalde sector wordt het werk meer  gestructureerd en repetitief.

Een Laborant legt verantwoording af aan de (senior) analist, die de opdrachten geeft en de eindresultaten verspreidt. De Laborant zelf werkt uitsluitend in het laboratorium en is daar verantwoordelijk voor de orde en veiligheid van de werkomgeving, alsmede de voorraadbeheersing. De mate waarin de functie van Laborant uit huishoudelijke taken bestaat verschilt per laboratorium en industriële specialisatie. In het algemeen is werk als Laborant vooral praktisch en gedetailleerd. De eindresultaten van het onderzoekswerk van een Laborant zijn doorgaans cruciaal voor werkzaamheden van anderen (denk aan bloedresultaten in het ziekenhuis of de analyse van nieuwe medicijnen in de farmaceutische industrie).

Mensen vonden ons op: Job Laborant, Baan Laborant, Laborant Worden, Functie-eisen Laborant, Verantwoordelijkheden Laborant, Functieprofiel Laborant, Wat doet een Laborant, Werken als Laborant.

Laborant worden: Opleiding tot laborant

Doorgaands heeft een laborant een MBO niveau 4 diploma nodig en wordt daarmee een middenkaderfunctionaris genoemd.  MBO op niveau 2 en HBO op niveau 3 bereiden voor op de functie van laboratoriumassistent. Een gespecialiseerde HBO opleiding daarentegen leidt vaker tot de functie van analist.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Laborant, Laborant Worden, Opleidingsniveau Laborant, Scholing Laborant, Studie Laborant, Bijscholing Laborant, Omscholing Laborant.

Organisaties waar een laborant doorgaans werkzaam is

Laboranten kunnen zowel voor particuliere bedrijven als de publieke sector werken. De farmaceutische industrie is groot en ziekenhuizen worden ook steeds groter. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om voor instanties zoals de Rijkswaterstaat te werken. In wat voor een type organisatie de laborant uiteindelijk terecht komt ligt aan zijn specialisme.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Laborant, Laborant Worden, Opleidingsniveau Laborant, Scholing Laborant, Studie Laborant, Bijscholing Laborant, Omscholing Laborant.

Arbeidsvoorwaarden laborant

Het salaris van een Laborant is afhankelijk van het bedrijf, precieze functie en werkervaring. Een indicatie van het startssalaris is €1300. Dit loopt op tot ca. €2715. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn doorgaans gunstig en er wordt extra uitbetaald aan Laboranten die op onregelmatige uren werken.

Verder is er de mogelijkheid om al tijdens de opleiding (doorgaans bij leer-werk traject op HBO niveau) loon te ontvangen. Hogere salarissen worden doorgaans pas uitgekeerd als de Laborant een leidinggevende functie op zich neemt.

Mensen vonden ons op: Salaris Laborant, Loon Laborant, Wat verdien je als Laborant, Salarisschaal Laborant, Salarisindicatie Laborant, Bonus Laborant, CAO Laborant, Brutoloon Laborant, Nettoloon Laborant, Vakantiedagen Laborant, Pensioen Laborant.

Competenties, skills & vaardigheden laborant

 • Analytisch
 • Discipline
 • Organiseren
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Resultaatgerichtheid
 • Zelfstandigheid
 • Kritisch
Mensen vonden ons op: Kennis Laborant, Vaardigheden Laborant, Attitude Laborant, Kwalificaties Laborant, Competentieprofiel Laborant.

Persoonstypen laborant

De Laborant moet zorgvuldig de opdrachten van zijn bazen uitvoeren en daarbij goed zelf de voortgang bewaken. Daarnaast moet hij de werkomgeving in de gaten houden (Loyalist). Verder is er weinig ruimte voor fouten, zeker als het gaat om het gebruik van gevaarlijke chemicaliën. De Laborant moet accuraat werken, met een hoge standaard  (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Laborant, Karakter Laborant.

Netwerk laborant

Aangezien de Laborant de meeste tijd in het laboratorium doorbrengt heeft hij daar een hecht netwerk van collega's. Daarnaast is er veel communicatie nodig met de leidinggevenden. Wanneer de Laborant zelf de voorraad moet regelen is een goede verhouding met leveranciers van stoffen en werkmiddelen wenselijk.

Mensen vonden ons op: Collega’s Laborant, Medewerkers Laborant.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden laborant

Als Laborant kan men opklimmen to analist en daarmee leidinggevende worden. Dit is echter geen veel voorkomende doorgroeimogelijkheid aangezien analisten en onderzoekers (mensen met een WO achtergrond) doorgaans meteen doorstromen naar de leidinggevende functies. Het arbeidsmarktperspectief daarentegen is gunstig, aangezien er altijd (bij andere bedrijven) functies beschikbaar zijn. Vooral gespecialiseerde Laboranten kunnen doorstromen naar hogere posities.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Laborant, Promotie mogelijkheden Laborant, Carriere Laborant.

Interviews met laborant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen laborant

Deel dit beroep

Deel dit beroep met je vrienden, collega’s en netwerk.

Beoordeling Laborant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Laborant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Laborant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het lijkt mij een heel interessant beroep!

Door: Marijke

Reageer op dit beroep

Vacatures Laborant

Vacatures zoeken
Op zoek naar een baan als Laborant?