Laborant Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Laborant Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Laborant worden: Opleidingen tot Laborant

Wil je Laborant worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Laborant, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Laborant.

Hoe word je een Laborant? 

Doorgaands heeft een laborant een MBO niveau 4 diploma nodig en wordt daarmee een middenkaderfunctionaris genoemd.  MBO op niveau 2 en HBO op niveau 3 bereiden voor op de functie van laboratoriumassistent. Een gespecialiseerde HBO opleiding daarentegen leidt vaker tot de functie van analist.

De 3 best beoordeelde opleidingen Laborant

bijgewerkt op 03-03-2023

Vasculair diagnostisch laborant
Wil jij jouw kennis over vasculair diagnostisch onderzoek vergroten? Na de opleiding Vasculair diagnostisch laborant ben jij in staat om zelfstandig vasculair diagnostisch onderzoek uit te voeren. Wil jij jouw …
Vasculair diagnostisch laborant
Instapmodule Echografie
Inholland Academy biedt de instapmodule echografie aan als een voorbereidende module voor de echografische opleidingen Inholland Academy biedt de instapmodule echografie aan als een voorbereidende module voor de echografische opleidingen …
Instapmodule Echografie
Asfaltwegenbouwtechnoloog 1e jaar
Asfalteren is een complex proces, waarbij verschillende mengsels worden gebruikt. Voor de aanleg of vernieuwing van een wegvak gebruikt de aannemer verschillende mengsels per asfaltlaag. De asfaltwegenbouwtechnoloog bewaakt het asfalteerproces …
Asfaltwegenbouwtechnoloog 1e jaar

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Is het verstandig om Laborant te worden?

Voordat je aan een opleiding Laborant begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Laborant worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Laborant?

Als Laborant kan men opklimmen tot analist en daarmee leidinggevende worden. Dit is echter geen veel voorkomende doorgroeimogelijkheid aangezien analisten en onderzoekers (mensen met een WO achtergrond) doorgaans meteen doorstromen naar de leidinggevende functies. Het arbeidsmarktperspectief daarentegen is gunstig, aangezien er altijd (bij andere bedrijven) functies beschikbaar zijn. Vooral gespecialiseerde Laboranten kunnen doorstromen naar hogere posities.

De actuele kans op werk voor een Laborant

Het beroep Laborant is onderdeel van de beroepsfamilie Chemisch en natuurkundig analisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Chemisch en natuurkundig analisten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

162

Baankans Laborant

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Laborant

Als je je wilt omscholen tot Laborant is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Laborant door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Laborant zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Laborant

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Laborant dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Laborant

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Laborant

Als je Laborant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Laborant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Laborant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. Wat doet een Laborant?

Competenties en Vaardigheden Laborant

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Laborant nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Laborant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Laborant

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Laborant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Laborant. Als Laborant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Laborant:


zie volledige beschrijving persoonstype Laborant

Vakkennis voor een Laborant

Het is voor een Laborant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Laborant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Laborant


Werkervaring Laborant

Het is voor een startend Laborant die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Laborant is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Laborant, maar iets anders?

Is een opleiding Laborant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Laborant

Als je Laborant wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Laborant


Weten hoe het is om als Laborant te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Laborant te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Laborant te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Laborant te worden?

Zou je graag Laborant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Laborant voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw baansuggesties!

Ga direct naar

Zoek een ander beroep