De voordelen van een recruiter voor als je een nieuwe baan zoekt

22-12-2016

Mocht het vinden van een nieuwe baan niet lukken via Indeed, Nationalevacaturebank of LinkedIn, dan zoekt men al snel naar andere manieren. Partijen zoals recruiters of werving en selectie organisaties kunnen je verder helpen. Ze hebben verschillende benamingen, maar doen hetzelfde. Maar wat doen ze eigenlijk voor jou als kandidaat? Dat lees je in dit artikel.

Om eerst een helder beeld te krijgen is het essentieel om de definitie te vermelden. Die luidt als volgt: een specialist die de recruitment taak binnen een bedrijf of voor een bedrijf uitvoert. Hij of zij is dus verantwoordelijk voor het aantrekken, werven en selecteren van de juiste personen voor een bepaalde functie en het creëren van een match tussen een werkzoekende en een functie.

De functie van een recruiter in het recruitmentproces

Het kan voorkomen dat er te veel ongekwalificeerde kandidaten reageren op een openstaande functie, of de match tussen bedrijfscultuur en kandidaat is er nèt niet. In deze gevallen wordt er vaak een externe recruiter ingeschakeld. De recruiter gaat met zijn kennis en ervaring aan de slag en kijkt met een andere manier naar de arbeidsmarkt.

De recruiter krijgt zijn courtage pas als er daadwerkelijk een match gecreëerd is waar de desbetreffende organisatie content mee is. Dit zorgt ervoor dat de recruiter ook kritisch moet zijn op de kandidaten die hij/zij spreekt.

Voordelen van een recruiter

Voor een kandidaat heeft het alleen maar voordelen om met recruitment organisaties te werken, mocht de kandidaat openstaan voor een vervolgstap. De voordelen zijn:

  • Geen kosten voor de kandidaat

Bij een recruitment organisatie wordt er een bedrag betaald door de opdrachtgevende organisatie. Dit betekent dus dat de kandidaat hier niet onder lijdt. Integendeel tot uitzend- of detacheringsbureaus waar er minder salaris wordt uitgekeerd aan de kandidaat, om de kosten te dekken voor de bemiddelaar.

  • De recruiter heeft een netwerk

Een recruitment organisatie heeft vanzelfsprekend een groot netwerk. Dit netwerk zal niet alleen werkgevers bevatten die een opdracht hebben uitstaan, maar ook werkgevers waar al een keer iets voor gedaan is. Mocht je aankloppen dan kan de recruiter zijn netwerk gebruiken om te kijken of hij je van een baan kunt voorzien.

  • De expertise van de recruiter

Een recruiter heeft vanzelfsprekend veel ervaring met de arbeidsmarkt. Deze ervaring kan hij inzetten om te zien of er activiteiten/vaardigheden missen met betrekking tot het profiel van een kandidaat.

  • Een kritische blik en feedback

Een kritische blik is altijd welkom. Een goede recruiter combineert netwerk en expertise en kijkt met een nieuwe visie naar jouw ambitie en achtergrond. Wil jij wel echt een bepaalde kant op? Is die kant het best voor jou? Ligt jouw hart wel echt in de branche waarin je actief bent? Hij of zij laat je realiseren of je wel het juist pad bewandeld.

Conclusie

Een recruiter krijgt over het algemeen de opdrachten van organisaties die het zelf lastig vinden om hun openstaande vacatures te vervullen. Dit betekent dat er bepaalde eis wordt gesteld aan de kandidaten. Een recruiter heeft dus een maatstaf waar hij mee werkt.

Daarnaast heeft een recruiter ook een bepaalde niche waarin hij werkt. Realiseer je dus wel dat als je aanklopt bij een recruiter, je al wel werkervaring moet hebben in de desbetreffende branche. Een sales recruiter die enkel en alleen sales vacatures behandeld, heeft niets aan iemand die uit de marketing kant komt.

Bottom line; een recruiter kan je verder helpen als je een goed profiel hebt in combinatie met wat werkervaring. Hij kan je van advies voorzien en eventueel helpen aan jouw volgende stap. Mocht je geen ervaring hebben in een bepaalde branche, klop dan aan bij een loopbaancoach of uitzendbureau. Zij vervullen in principe dezelfde functie, mocht je nog zoekende zijn.


Dit artikel is geschreven door Bas van Vliet, content manager bij Mijn Sales Recruiter. Een recruitment bureau gespecialiseerd in sales recruitment.


Terug naar het overzicht