Engineer elektrotechniek worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Engineer elektrotechniek worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Engineer elektrotechniek worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Engineer elektrotechniek? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Engineer elektrotechniek goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Engineer elektrotechniek?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Engineer elektrotechniek wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Engineer elektrotechniek.

Alles over hoe je Engineer elektrotechniek kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Engineer elektrotechniek?

Om Engineer elektrotechniek te worden dien je een WO of HBO opleiding in een Elektrotechnische richting te hebben afgerond. Om hieraan te kunnen beginnen dien je een VWO of HAVO diploma met een technisch profiel moet hebben. Voorbeelden van de studies zijn Electrical Engineering (WO-niveau) en Elektrotechniek (HBO-niveua). Er zijn tegenwoordig ook 2 jarige Associate Degree opleidingen Electrical Engineering.

Wanneer je de studie Elektrotechniek aan de Technische Universiteit volgt duurt deze drie jaar voor je Bachelor en een jaar voor je Master. De HBO opleiding duurt vier jaar om je Bachelor te halen. Als de daarna door wilt moet je nog twee jaar studeren, één jaar pre-Master en een jaar om je Master te halen.

Er zijn verschillende richtingen binnen de Elektrotechniek waarin de Engineer elektrotechniek zich kan specialiseren. Meestal is deze specialisatie een Master. Een aantal van de richtingen zijn: Electrical Engineering, Embedded Systems, Computer Engineering, Computer Science, Media & Knowledge, Toegepaste Wiskunde, Information Architecture, Bioinformatics, Microelectronica en Telecommunicatie/ICT.

Welke vaardigheden heb je nodig om Engineer elektrotechniek te worden?

Om Engineer elektrotechniek te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Engineer elektrotechniek zijn Nieuwe oplossingen bedenken, Doelgericht werken en Ambitie. Ook zijn Verbanden leggen, Creatief denken en Buiten kaders denken belangrijke vaardigheden als je Engineer elektrotechniek wilt worden. Verder zijn Durf, Doorzettingsvermogen en Zelfsturing ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Engineer elektrotechniek te worden?

Als je Engineer elektrotechniek wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Engineer elektrotechniek

  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Conceptueel denken
  • Creativiteit
  • Resultaatgerichtheid
  • Technisch inzicht
  • Zelfontwikkeling
  • Zelfsturing

Welke eigenschappen heb je nodig om Engineer elektrotechniek te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Engineer elektrotechniek te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid. Daarnaast zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid ook goed van pas komende eigenschappen om Engineer elektrotechniek te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Engineer elektrotechniek worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Engineer elektrotechniek. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Engineer elektrotechniek zijn de Perfectionist en de Succesvolle werker.

Opleiding Engineer elektrotechniek

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Engineer elektrotechniek kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Engineer elektrotechniek. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Engineer elektrotechniek. Maar ook cursussen en trainingen voor de Engineer elektrotechniek.

Top 5 opleidingen Engineer elektrotechniek

Uitgelicht
Gratis opleiding elektrotechniek met baangarantie!
Hou je van spanning en van “iets fixen”? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is de gratis opleiding elektrotechniek met baangarantie wel iets …
Frequentieregelaars - Dag
Wil jij je ontwikkelen in de Elektrotechniek en wil je meer weten over de werking en mogelijkheden van frequentieregelaars? Volg dan de ROVC-training Frequentieregelaars! Word jij in je werk als …
Frequentieregelaars - Dag
Hoogspanningstechniek (HST) - Dag
Leer in 9 dagen of 18 avonden meer over de werking én opbouw van hoog- en middenspanningsinstallaties. Ben jij een service- of onderhoudsmonteur, inspecteur, engineer of adviseur? En werk of …
Hoogspanningstechniek (HST) - Dag
BASIS-PL
Doelgroep  Deze cursus is bestemd voor hoofd engineering, hardware engineer, projectengineer, onderhoudstechnicus, technisch adviseurs en inspecteurs. Indien u de 4e dag van de Masterclass heeft gevolgd is het mogelijk dat …
BASIS-PL
Projectleider Techniek
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Uitgebreid Doel Je weet als geen ander dat de engineer van …
Projectleider Techniek

Omscholen tot Engineer elektrotechniek

Hoe kan je omscholen tot Engineer elektrotechniek? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Engineer elektrotechniek zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Gratis Omscholen tot Elektromonteur met Baangarantie!
→ Diverse werkgevers
Hou je van spanning en van “iets te fixen”? Ben je graag actief bezig? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een …

Traineeship vacatures

Vacature Traineeship Project Engineer | Energietransitie - Alliander N.V.
YER
Het Talent Development Program Alliander is een tweejarig werk-leerprogramma waarin je wordt opgeleid tot (Project) Engineer bij Alliander. Je combineert een opleidingsprogramma met directe werkervaring. De functie Het programma Dit

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Engineer elektrotechniek?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Engineer elektrotechniek. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Engineer elektrotechniek?

Als je wilt omscholen tot Engineer elektrotechniek is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

De motivatie van een Engineer Elektrotechniek zit hem vaak vooral in het vinden van slimme (elektrotechnologische) oplossing die óf een maatschappelijk probleem oplost, óf commercieel succesvol is. De meesten zouden graag een technoligische doorbraak willen realiseren.

Een Engineer Elektrotechniek is nieuwsgierig van nature en heeft een groot technisch inzicht. Uiteraard heeft hij of zij interesse in innovatie en ook nog eens een grote ambitie.

Zoals je het ook bij Elektrotechnici ziet waren veel Engineer Elektrotechniek toen ze jong waren al geïnteresseerd in techniek. De Elektrotechnicus deed dit vaak vanuit een praktische aanpak, de Engineer Elektrotechniek dacht daarnaast meer na over de techniek, of over natuurkundige principes in het algemeen.

Voor hen die op latere leeftijd hun interesse voor techniek ontdekken kunnen zich ook kunnen richten op Software development. Hier is de instap- en overstapdrempel lager. Niet zozeer dat de materie minder complex is, maar je kan je niet in 3 maanden omscholen naar startend Elektrotechnisch Ingenieur, maar wel tot Webdeveloper. Hoewel dat dan wel een starters functie is en nog redelijk ver staat van Software Engineering. 

Zou je als omscholer naar de Elektrotechniek misschien eerst naar omscholing tot Elektromonteur kunnen kijken en dan stapsgewijs doorgroeien naar Elektrotechnicus tot uiteindelijk Engineer Elektrotechniek. Maar dan dien je toch wel flink bij te scholen.

Salaris Engineer elektrotechniek

Wat verdient een Engineer elektrotechniek? Het salaris van een Engineer elektrotechniek begint bij €2950,- bruto per maand. Een ervaren Engineer elektrotechniek verdient tot maximaal €5800,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Engineer elektrotechniek

Koeltechnische installaties ontwerpen (KT-C) - Dag

Koeltechnische installaties ontwerpen (KT-C) - Dag

Ben jij werkzaam in de koudetechniek? En wil jij leren hoe je een koelinstallatie ontwerpt? Of wil je een verbetervoorstel van bestaande installatie leren maken? Dan is deze cursus iets voor jou! Tijdens deze cursus ga je aan de slag …

  • Onderwerp opleiding Engineer elektrotechniek
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 5.715,00
  • Duur 12 dagen
Cursus Hoogspanningstechniek

Cursus Hoogspanningstechniek

Werkt u met midden- of hoogspanning installaties bij de centrale, netbeheerder of in de industrie. Wilt u weten hoe hoogspanning werkt en wat de begrippen betekenen? Bent u monteur, engineer, leidinggevende of om een andere reden geïnteresseerd in hoogspanning? Dan …

  • Onderwerp opleiding Engineer elektrotechniek
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 2.850,00
  • Duur 9 dagen