Interview met een arbeidsdeskundige

Rachid El Hamri is Arbeidsdeskundige.

Waarom ben jij Arbeidsdeskundige geworden?

Na ongeveer 10 jaar te hebben gewerkt in de branche ‘re-integratie’ als tweede spoor re-integratie begeleider vond ik het tijd om mij binnen de re-integratie verder te verdiepen. Als tweede spoor re-integratie begeleider voer je eigenlijk uit wat een arbeidsdeskundige heeft geadviseerd aan een werkgever. Voor mij was dit dus een logische stap binnen mijn loopbaan.

Welke opleiding heb je gevolgd om Arbeidsdeskundige te worden?
Ik heb de opleiding Post HBO Arbeidsdeskundige gevolgd. Dit is een 1-jarige opleiding waarbij je zowel de theorie als de praktijk meekrijgt van het vak. Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je een opleiding hebben afgerond op HBO niveau en is het ten zeerste aan te raden om al ervaring te hebben opgedaan in de branche.

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
Een gemiddelde werkdag van een arbeidsdeskundige bestaat uit het bestuderen van een dossier, het bezoeken van een werkgever, het bezoeken van een ziek uitgevallen werknemer en het bezoeken van de werkplek van deze werknemer. Hierbij maak je een analyse van de functie de werknemer en zet je deze af tegen de belastbaarheid van de werknemer. Daarnaast onderzoek je of deze werknemer andere arbeidsmogelijkheden heeft bij zijn huidige werkgever en wat zijn arbeidsmogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt.

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
Als arbeidsdeskundige dien je te kunnen analyseren, ben je besluitvaardig en dien je deze twee competenties zowel mondeling als schriftelijk goed te kunnen verwoorden.

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
De grootste uitdaging in het werk als arbeidsdeskundige ligt in het grondig verrichten van het arbeidsdeskundig onderzoek en dit vervolgens helder en logisch vast te leggen in je arbeidsdeskundig rapport.

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
Re-integratie binnen het eerste spoor haal ik de meeste voldoening uit. Dat wil zeggen het vinden van een passende oplossing, waardoor een werknemer ondanks zijn of haar beperkingen alsnog een meerwaarde kan blijven bij de eigen werkgever. Hier help je alle partijen mee die betrokken zijn bij het arbeidsdeskundig onderzoek.

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
Minder leuke kanten aan het werk als arbeidsdeskundige zijn het soms moeten brengen van negatief nieuws aan een werkgever of werknemer. Je adviseert tenslotte over het loopbaanperspectief van een werknemer wat zowel gevolgen heeft voor een werknemer als werkgever. Soms moet je hierbij een werknemer de ogen openen dat het loopbaanperspectief wat die gene voor zichzelf heeft, niet past bij diens belastbaarheid. De kunst zit hem er echter in het opvolgen van dit negatieve nieuws met alternatieven voor een werknemer op de arbeidsmarkt, waardoor iemand alsnog vertrouwen behoudt in een positieve afloop van de situatie.

Wat zou je doen als je geen Arbeidsdeskundige zou zijn?
Als ik geen arbeidsdeskundige zou zijn, zou ik waarschijnlijk nog gewerkt hebben als tweede spoor re-integratie begeleider. Hierbij ga je actief aan de slag met werknemers die ziek zijn uitgevallen voor de uitvoer van hun eigen functie en op zoek moeten naar ander passend werk dat rekening houdend met hun beperkingen duurzaam uit te voeren moet kunnen zijn. Dit werk heb ik gedaan voorafgaande aan mijn huidige functie en heb ik ook altijd veel voldoening uit gehaald.

Wat was je droombaan als kind?
Eigenlijk ben ik mij op vrij vroege leeftijd bewust geworden dat ik in de re-integratie branche aan het werk wilde gaan. Mijn vader is in 2005 uitgevallen vanwege langdurige medische klachten, waardoor hij te maken kreeg met de Wet Poortwachter en dus ook met re-integratie. Daar heb ik kennis gemaakt met de re-integratie branche. Een concrete droombaan had ik toentertijd nog niet, maar een droombranche, de re-integratie, was mij toen al duidelijk.

Hoe zie je de toekomst van Arbeidsdeskundige?
De arbeidsdeskundige krijgt een steeds belangrijkere rol binnen de re integratie en verzuim. Er is op dit moment al een landelijk tekort aan arbeidsdeskundigen en vanwege het steeds breder worden van het werkveld zie ik dat niet zomaar veranderen in de komende 3 tot 5 jaar.

Welk advies zou jij mensen die Arbeidsdeskundige willen worden geven?
Het advies wat ik die mensen zou willen geven is dat het net als met ieder vak belangrijk is om veel ervaring op te doen en je goed te verdiepen in het vak wat je wilt uitvoeren. Zo ook voor de mensen die arbeidsdeskundige willen worden. Daarnaast merk ik ook dat het belangrijk is om een goed netwerk van arbeidsdeskundigen om je heen te verzamelen om casuïstiek mee te kunnen bespreken. Zo leer je van elkaar, doe je soms andere inzichten op en houd je elkaar scherp.

Over Proficiënt Verzuimbegeleiding
Rachid is werkzaam bij Proficiënt Verzuimbegeleiding. Deze organisatie heeft inmiddels meer dan 10 jaar ervaring met het adviseren van bedrijven bij het voorkomen en verminderen van verzuim. Landelijk ondersteunt Proficiënt werkgevers van verschillende grootte door middel van Casemanagement Wet Poortwachter, re-integratie tweede spoor en arbeidsdeskundige onderzoeken.

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep