Interview met een barista

Frank Raveling is Barista

Waarom ben jij Barista geworden?

De voornaamste reden is dat ik me altijd thuis voelde in de meeste koffiebarren waar ik binnen stapte. In de afgelopen twee jaar heb ik voornamelijk online gewerkt, wat me de mogelijkheid gaf om het werken en het rondreizen in Zuidoost-Azië te combineren. Het werken deed ik vaak vanuit koffiebarren onder het genot van een bakje koffie.

Een ontzettend fijne levensstijl, maar niet iets wat ik voor de rest van mijn leven wil blijven doen. Ik besloot om voor een koffiebar in Vietnam te gaan werken om te kijken of barista iets voor me is. Dat beviel zo goed dat ik het tot de dag van vandaag nog steeds doe! Het leukste vind ik dat het leerproces oneindig is: er valt altijd meer te leren over koffie!

Welke opleiding heb je gevolgd om barista te worden? Hoe ben je hier naar toe gegroeid?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik heb zelf nooit een barista opleiding gevolgd. De SCA opleidingen worden hier niet gegeven. Door zelfstudie, gesprekken met barista’s die meer van koffie af weten dan ik doe én oefenen ben ik uiteindelijk een redelijke barista geworden, al zeg ik het zelf!

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
Aangezien de lonen in Vietnam erg laag liggen, combineer ik het barista zijn met mijn online werk. Ik heb het geluk dat ik zelf mag bepalen wanneer ik begin met werken, dus op bepaalde dagen begin ik de dag achter de espressomachine en op andere dagen begin ik de dag achter mijn laptop.

Wanneer ik als barista in de morgen begin, kijk ik of de machine goed ingesteld staat (met het tropische weer zal je bijna dagelijks de instellingen van de machine moeten aanpassen) en begin ik met het proeven van de koffie. De rest van de dag sta ik achter de machine, zet ik koffie en praat ik graag met de klanten over koffie. Als we geluk hebben, kunnen we speciality koffie uit bijv. Afrika of Zuid-Amerika uitproberen. Deze koffiesoorten zijn in Vietnam over het algemeen lastig te krijgen.

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep? Welk type mens kan jouw beroep het beste uitoefenen?
Uiteraard heb je een aantal competenties nodig om een goede barista te kunnen zijn, zoals discipline, precisie, nauwkeurigheid en betrokkenheid om een aantal voorbeelden te geven. Maar ik denk dat je het vooral leuk moet vinden en dat het vanuit je hart moet komen. Je kunt nog zo precies, nauwkeurig en gedisciplineerd zijn, maar als je koffie zelf weinig aan vindt, gaat het lastig worden!

Tot slot denk ik dat communicatie wel een belangrijke vaardigheid is, zowel communicatie met je collega’s (zeker wanneer het druk is) en met klanten. Klanten kunnen het waarderen wanneer je het gesprek met hen aan gaat en ze iets over koffie bij brengt.

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
De grootste uitdaging is denk ik consistentie. Wanneer het erg druk is, zal je rustig moeten blijven en je vooral moeten focussen op de kwaliteit van de koffie. Iedereen betaal evenveel voor een bakje koffie, dus dan moet de kwaliteit van de koffie ook consistent zijn. Dat kan soms best lastig zijn.

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
De meeste voldoening krijg ik uit het drinken van kwalitatieve koffie (elke dag maar weer), de interactie met klanten en het feit dat je constant nieuwe dingen leert, iets wat wel vanuit jezelf moet komen (en wat deels van jouw collega’s af hangt).

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
Eén van de minder leuke dingen is dat het toekomstperspectief minimaal is. Het loon voor een barista is prima wanneer je op jezelf woont of student bent, maar wanneer je iets meer wilt, wordt het al gauw lastig. In dit geval zal je moeten kijken naar de mogelijkheden om als zelfstandig ondernemer in de koffiewereld aan de slag te gaan.

Wat zou je doen als je geen barista zou zijn?
Dat is een goede vraag! Ik denk dat ik me dan zou focussen op het online werk en de zoektocht naar mijn interesse / passie voort zetten.

Wat was je droombaan als kind?
Toen ik jong was wou ik graag beroemd worden als voetballer of toneelspeler. Ik hield op jonge leeftijd vooral van aandacht, dus vandaar!

Hoe zie je de toekomst van barista worden?
De koffiewereld is nog nooit zoveel in beweging geweest als dat het nu is. Ik zie dat barista’s steeds meer waardering krijgen, helemaal omdat mensen meer kennis krijgen van koffie en een goede kop koffie meer waarderen dan voorheen. Dit heeft in Nederland een hele tijd geduurd!

Maar ondanks dat de waardering toeneemt en dat je ontzettend ver kunt gaan als barista, denk ik (again) dat het toekomstperspectief minimaal is.

Welk advies zou jij mensen die barista willen worden geven?Allereerst zal ik je aanraden om een cursus of workshop te volgen om erachter de komen of je het wel echt leuk vindt. Daarnaast raad ik je aan om een aantal handbrew methoden te kopen, speciality koffiebonen en daarmee thuis aan de slag gaan. Vervolgens kun je beginnen met solliciteren!


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep