Interview met een geluidsman

21-07-2019

Olivier Nijs is geluidsman.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?


“De meeste geluidsmensen zijn niet in dienst bij een baas, maar werken als zelfstandige. Ik ook.”

Welke opleiding heb je gevolgd om Geluidsman te worden?
“Ik ben van origine opgeleid als beeldend kunstenaar. Via de nodige omwegen ben ik uiteindelijk geluidsman geworden. Alle vaardigheden heb ik mezelf aangeleerd door de nodige vakliteratuur te lezen en heel veel te proberen en daarvan te leren.”

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Dat is erg moeilijk, omdat mijn werkdagen nogal verschillen. In de branche is het gebruikelijk dat je werkdagen hebt van 10 uur. De werktijden en dagen kunnen nogal uiteenlopen, afhankelijk van het soort productie (bijvoorbeeld een documentaire, commercial of bedrijfsfilm). Je werkt nooit op een vaste plek en zult regelmatig ver moeten reizen. Een rijbewijs is een must.”

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Het belangrijkste is natuurlijk een scherp gehoor. Technisch inzicht is handig en het helpt enorm als je makkelijk in de omgang bent. Je hebt namelijk vaak te maken met mensen die nooit voor de camera staan.”

“Het helpt enorm als je makkelijk in de omgang bent”

Wat geeft je baan de meeste voldoening?
“De meeste voldoening krijg ik wanneer ik verhalen mag vastleggen die iets betekenen. Verder is het natuurlijk erg leuk om altijd overal achter de schermen te mogen kijken.”

Wat zijn de minder leuke kanten van je beroep?
“Je maakt vaak lange dagen en het komt geregeld voor dat je veel moet wachten.”

Wat zou je doen als u geen Geluidsman zou zijn?
“Naast mijn werk als geluidsman houd ik me bezig met audio-nabewerking en verkoop ik cd’s met natuurgeluiden.”

Wat was je droombaan als kind?
“Industrieel ontwerper.”

Hoe zie je de toekomst van het beroep Geluidsman?
“Video neemt een steeds belangrijkere rol in in ons dagelijks leven. Hoewel veel van de filmpjes worden gemaakt zonder geluidsman, denk ik dat er altijd vraag blijft naar mensen die zich focussen op de kwaliteit van het geluid bij dergelijke producties.”

“De meeste voldoening krijg ik wanneer ik verhalen mag vastleggen die iets betekenen”

“Zorg ervoor dat je veel praktijkervaring opdoet. Ga een geluidsman assisteren bij een tv-serie. Loop mee met een groter productiebedrijf. Werk mee aan een 48HFP (48 Hour Film Project). Vraag aan mensen die de audio mixen die jij hebt opgenomen wat ze eraan is opgevallen. Leer van je fouten en ben bereid om ervan te leren.”

Over Olivier Nijs Geluid
“Olivier Nijs Geluid verzorgt geluid voor documentaires, commercials en bedrijfsfilms. Zowel op de set als audio-nabewerking. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in het opnemen van natuurgeluiden en het nabewerken van natuurdocumentaires.

Tot slot verkoop ik natuurgeluiden in de zorg- en wellnessbranche. Meer info op www. oliviernijs.nl en www.klankbank.com.”

 

 

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep