Interview met een KAM-coördinator

Ivon van der Pasch is KAM-coördinator. 

Waarom ben jij KAM-coördinator geworden?

Het is niet een beroepskeuze geweest van mij, ik ben erin gerold. Ruim 20 jaar geleden was een ISO-certificaat nog geen gemeen goed in Nederland. Het bedrijf waar ik toen werkte als administratief medewerkster wilde ISO-gecertificeerd worden en vroeg mij dit traject te begeleiden. Zo ben ik met KAM in contact gekomen. Daarna heb ik mijn kennis verder verbreed door o.a. cursussen.

Welke opleiding heb je gevolgd om KAM-coördinator te worden?
Ik heb geen specifieke opleiding gehad voor KAM-coördinator. Wel heb ik bij verschillende bedrijven KAM-gerichte cursussen en trainingen gevolgd om specifieke kennis te verkrijgen, zoals onder andere KAM-management, milieumanagement, preventiemedewerker, VCA-VOL en interne auditing. Mijn mening is dat bij KAM werkervaring belangrijker is dan opleiding.

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
Dat is moeilijk omdat iedere dag anders is. Je weet vaak van te voren niet wat de dag brengt, en dat is, wat mij betreft, ook meteen de uitdaging van het beroep van een KAM-coördinator: inspelen op wat er gebeurt op dat moment in de organisatie. Je moet heel flexibel zijn en steeds het overzicht bewaren.

Er zijn natuurlijk ook werkzaamheden die periodiek terugkomen, zoals het begeleiden van externe audits, het beheren van het KAM-zorgsysteem (beheer en verbetering van voorschriften, verspreiding en borging van procedures en instructies), het adviseren en begeleiden van medewerkers op het gebied van kwaliteit, arbeidsomstandigheden, milieu en MVO en rapporteren aan de directie ten aanzien van de kwaliteits-, arbo- en milieucontroles en de algemene handhaving van het systeem.

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
Omdat het een veelzijdig beroep is en je met verschillende partijen te maken hebt zijn de competenties ook zeer divers. Omdat je veelal een voorbeeldfunctie hebt moet je een grote mate van inzet, eigen initiatief en betrokkenheid tonen en accuraat zijn. Ook collegialiteit, klantgerichtheid en flexibiliteit zijn belangrijk. Omdat je met gevoelige informatie werkt moet je discreet en integer te werk gaan. Je moet een evenwicht kunnen vinden tussen informaliteit en formaliteit en problemen direct tegemoet treden. Ook het adequaat afhandelen en terugkoppelen van acties is belangrijk, evenals: afspraak is afspraak!

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Dat is toch wel om het belang van KAM bij iedereen bij te brengen. Veelal wordt het gezien als lastige (papieren) rompslomp. Voor mij is het mijn dagelijkse werk, maar voor vele andere komt het er als extra werk bij en dan wordt het al snel vooruit geschoven. Als men het nut ervan inziet dan is men sneller genegen om er aandacht aan te besteden, en pas dan heeft het een meerwaarde.

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
Als ik ervoor kan zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is en er een no-nonsens KAM-systeem staat waar iedereen profijt van heeft.

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
Bij het certificeren voor diverse normen, en het voldoen aan wettelijke verplichtingen, moeten zaken aantoonbaar zijn. Hierdoor ligt vaak de focus op het papieren dossier, en minder op het feit of het praktisch ook uitvoerbaar is. Het is jammer dat daar (te) veel tijd in gaat zitten.

Wat zou je doen als je geen KAM-coördinator zou zijn?
Ik heb geen specifiek beroep in mijn hoofd wat ik zou doen als ik geen KAM-coördinator zou zijn. Het zou in ieder geval wel een afwisselende baan zijn waarin eigen initiatief getoond moet worden en gewaardeerd wordt.

Wat was je droombaan als kind?
Eigenlijk wilde ik in militaire dienst en daar rijopleidingen gaan geven, maar omdat ik niet door de keuring kwam moest ik iets anders gaan doen. Dat is de MEAO geworden en zoals eerder al aangegeven ben ik daarna als administratief medewerkster aan de slag gegaan.

Hoe zie je de toekomst van KAM-coördinator?
Door het groeiende besef van bedrijven dat je KAM er niet zomaar bij een andere functie erbij kunt doen,  is er steeds meer vraag naar KAM-coördinatoren. En de leeftijd speelt hierin geen rol: zeker wat oudere, en daardoor meer ervaren, KAM-coördinatoren hebben werk genoeg als ze willen.

Welk advies zou jij mensen die KAM-coördinator willen worden geven?
Zorg ervoor dat je sterk in je schoenen staat en je werkzaamheden afbakent. Vaak wordt gezegd: “Jij bent toch van de KAM!”, met andere woorden, dat hoort bij jouw functie en niet bij die van mij. Hou altijd in je achterhoofd dat jij coördinator bent en een andere de uitvoerende. Er is niks mis mee om een ander te helpen, maar er is een groot verschil tussen het werk voor een ander doen of ondersteunen. 

 

Naast mijn parttime baan als KAM-coördinator heb ik AdviZorg Advies & Organisatie opgericht. Ik vind het altijd een uitdaging om te zorgen voor orde en structuur en daardoor rust en ruimte. Met mijn eigen bedrijf hoop ik dit voor veel organisaties en particulieren te kunnen realiseren.

AdviZorg adviseert en begeleidt bij het opzetten, implementeren en onderhouden van kwaliteits-, Arbo- & milieuzorgsystemen en bij het organiseren van bedrijven en instellingen. Verder is AdviZorg ook in te huren als Professional Organizer voor particulieren en organisaties.

De laatste 15 jaar houd ik me met name bezig met kwaliteit, Arbo en milieu zaken. Als KAM-coördinator heb ik te maken met alle gelederen binnen het bedrijf, van de werkvloer tot directie, en deze veelzijdigheid spreekt me zeer aan. Ik maak gemakkelijk contact met mensen en stel hen op hun gemak. Ik kan goed onder druk werken en houd altijd het overzicht. Belangrijk vind ik het om met iedereen een goed contact te hebben en open en direct te communiceren: alleen samen kom je tot het optimale resultaat! Voor specifieke vragen of het maken van een afspraak kunt u natuurlijk altijd e-mailen of bellen. Ik sta u graag te woord. De contactgegevens kunt u terugvinden op de website van AdviZorg Advies & Organisatie: www.advizorg.nl.

 

 

 

 

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep