Interview met een rietdekker

Gerben van de Langemeen is Rietdekker.

Als jonge jongen wist Gerben al dat hij rietdekker wilde worden. Een rieten dak geeft volgens hem veel uitstraling aan een pand en zoiets moois kunnen maken wilde hij leren. Je werkt vaak aan de mooiste  en meest luxe villa's waarbij het echt gaat om super kwaliteit te leveren. 
Al vroeg begon Gerben als bijbaan met meewerken bij een rietdekker bij hem in de buurt. Zo leerde hij al veel over het vak en stapje voor stapje ontwikkelde hij zichzelf tot volleerd rietdekker.

Welke opleiding heb je gevolgd om Rietdekker te worden?Gerben leerde het vak grotendeels in de praktijk. Als je net als hem rietdekker wilt worden is het verstandig om te solliciteren bij een rietdekkersbedrijf in de buurt. Misschien mag je een week meelopen om kennis te maken met het vak en kun je zo ontdekken of dit echt is wat je wil. 
Rietdekkers in de buurt kun je vinden via internet (www.riet.com).  
Als je aangenomen wordt kun je dan aan de slag als 'handlanger'. Je loopt dan met een ervaren rietdekker mee en leert zo stapje voor stapje het vak. Als je nog leerplichtig bent kun je overleggen met je werkgever of je de BBL opleiding (niveau 2) mag volgen voor het theorie gedeelte, die doe je bij  het RON (www.rietopleiding.nl).

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
In de bouw begint een werkdag vroeg. Je bent vaak al rond zeven uur 'op de klus'. 
Hoe dan je dat eruit ziet ligt eraan of je een nieuw dak maakt of een bestaand dak onderhoudt.

Bij een nieuw dat ga je verder met het plaatsen van het riet, omdat een dak laag voor laag van onderaf  opgebouwd wordt.  Het grootste gedeelte van het werk is nog steeds handwerk. Dat is zo bij ambachtelijk werk. Al eeuwen zijn veel gereedschappen nagenoeg hetzelfde gebleven. 
Natuurlijk moet je tussendoor ook zorgen dat er riet beschikbaar is en dan werk je ook met moderne hulpmiddelen om dit op te halen, zoals een shovel, verrijker of kraan.

Bij onderhoud  van een bestaand dak zorg je er met riet voor dat het dak weer zo opgekapt wordt dat het weer een aantal jaren mee kan. Ook dit is vaak ambachtelijk handwerk. Soms werk je wel met hulpmiddelen (heggenschaar e.d.) om je werk sneller te laten gaan. Steeds vaker spray je na het onderhoud middelen over het dak waardoor er geen mos-en algen op gaan groeien.

Je bent in beide gevallen de hele dag buiten aan de slag om het dak af te leveren zoals dat met de klant is afgesproken. Rond een uur of vier vertrek je weer van de bouw richting huis.

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
Het is vooral belangrijk dat je een doener bent die graag wil aanpakken en het vak wil leren.
Naast de 'gewone' competenties, zoals veilig werken (je werkt altijd op hoogte), omgaan met collega's en samen willen werken is het belangrijk dat je van aanpakken weet (lichamelijk lekker hard werken), nauwkeurig kunt werken, technisch inzicht hebt (wiskunde). 
Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Met natuurlijk materiaal (riet) een zo mooi mogelijk dak maken of een dak wat onderhoud nodig heeft weer zo op te lappen dat het er als nieuw uitziet en er weer jaren tegen kan.

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
Als een dak helemaal af is en klant tevreden. Ik kijk dan altijd nog even achterom en kan echt genieten van hoe mooi en strak een dak eruit ziet.  Natuurlijk maak ik dan met mijn telefoon even een foto, zodat ik die ook aan anderen kan laten zien.
Soms kom ik een paar jaar later langs een villa waar mijn collega's en ik het dak van gemaakt hebben en dan ben ik best nog een beetje trots op het resultaat.

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
Het is erg fijn om altijd buiten te werken, maar dat is soms ook best pittig. Het werk in de winter is soms erg koud of op een hele hete zomerdag juist erg warm. Ook bij regen proberen we zoveel mogelijk door te gaan. Eigenlijk werken we alleen niet als het sneeuwt of onweert.  

Wat zou je doen als je geen Rietdekker zou zijn?
Dat weet ik niet goed. Ik kan me eigenlijk geen ander beroep voorstellen om te doen, omdat dit is wat ik echt wil. Als ik al wat anders zou doen zou ik misschien wel bij een klein aannemersbedrijf werken, waar we dan complete klussen uit kunnen voeren of in een winkel voor bijvoorbeeld bouwbenodigdheden.  

Wat was je droombaan als kind?
Rietdekker worden.

Hoe zie je de toekomst van Rietdekker?
Goede rietdekkers zullen altijd nodig blijven. Er zijn hard jongeren nodig die rietdekker willen worden, want veel rietdekkers die nu nog werken gaan binnen een paar jaar met pensioen en er is werk zat! Ook verdien je als rietdekker een prima salaris.

Welk advies zou jij mensen die Rietdekker willen worden geven?
Bel een rietdekker in de buurt en vraag of je langs mag komen om eens te gaan praten of je bij hem kan komen werken. Of vraag of je een paar dagen mee mag om te kijken of dit vak wat voor je is. Probeer ook te achterhalen of het bedrijf waar je solliciteert kwaliteit wil leveren en niet alleen maar snelle winst wil maken. Gewoon normaal nuchter je boerenverstand gebruiken en ga helemaal voor het leren van je vak.

Over Rietdekkersbedrijf Van den Berg
Gerben werkt voor Rietdekkersbedrijf Van den Berg in Barneveld. Dit is een bedrijf wat nieuwe rieten daken maakt en ook het onderhoud aan rieten daken verzorgt. Gerben is blij om hier te werken, omdat Rietdekkersbedrijf Van den Berg altijd kiest voor het leveren van kwaliteit en vakmanschap. Wil je meer weten over dit bedrijf? Kijk dan eens op www.rietdekkersbedrijfvandenberg.nl.

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep