Docent natuur- / scheikunde (2e graads) worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Docent natuur- / scheikunde (2e graads) worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Docent natuur- / scheikunde (2e graads) worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Docent natuur- / scheikunde (2e graads)? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Docent natuur- / scheikunde (2e graads) goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Docent natuur- / scheikunde (2e graads)?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Docent natuur- / scheikunde (2e graads) wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Docent natuur- / scheikunde (2e graads).

Alles over hoe je Docent natuur- / scheikunde (2e graads) kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Docent natuur- / scheikunde (2e graads)?

De meeste docenten Natuur- en Scheikunde hebben een 1e of 2e graads opleiding HBO Natuurkunde/Scheikunde gevolgd (nu Bachelor of Education in Physics/Chemistry). Ook is het mogelijk een WO opleiding of Onderwijsmaster ( wetenschappelijke lerarenopleiding ) Chemie / Fysica / Natuurkunde / Scheikunde te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare vakkennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Welke vaardigheden heb je nodig om Docent natuur- / scheikunde (2e graads) te worden?

Om Docent natuur- / scheikunde (2e graads) te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Docent natuur- / scheikunde (2e graads) zijn Stimuleren, Luistervaardigheid en Feedback geven. Ook zijn Overtuigingskracht, Positiviteit en Analyseren belangrijke vaardigheden als je Docent natuur- / scheikunde (2e graads) wilt worden. Verder zijn Systematisch denken, Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken en Verbanden leggen ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Docent natuur- / scheikunde (2e graads) te worden?

Als je Docent natuur- / scheikunde (2e graads) wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Docent natuur- / scheikunde (2e graads)

  • Analytisch
  • Coachen
  • Conceptueel denken
  • Motiveren
  • Presenteren

Welke eigenschappen heb je nodig om Docent natuur- / scheikunde (2e graads) te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Docent natuur- / scheikunde (2e graads) te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel.


Met welke persoonstypen kun je Docent natuur- / scheikunde (2e graads) worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Docent natuur- / scheikunde (2e graads). Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Docent natuur- / scheikunde (2e graads) zijn de Baas en de Perfectionist.

De Leraar Natuur- en Scheikunde moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel, soms in groepsverband, de Natuur- en Scheikunde te doorgronden . Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Natuur- en Scheikunde staan erom bekend hun vakgebied veel waarde toe te kennen. De Leraar Natuur- en Scheikunde moet grip hebben op zijn leerlingen en kennis hebben van abstractie. Echter, hij moet deze ook weer kunnen concretiseren en vergelijkingen/formules op een heldere wijze uitleggen. Net als zijn leerlingen moet de Docent Natuur- en Scheikunde net zo lang rekenen/stuwen met sommen of probleemstukken tot  ze zijn opgelost (Perfectionist).

Opleiding Docent natuur- / scheikunde (2e graads)

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Docent natuur- / scheikunde (2e graads) kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Docent natuur- / scheikunde (2e graads). Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Docent natuur- / scheikunde (2e graads). Maar ook cursussen en trainingen voor de Docent natuur- / scheikunde (2e graads).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Docent natuur- / scheikunde (2e graads)

Er zijn geen opleidingen Docent natuur- / scheikunde (2e graads) aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Docent natuur- / scheikunde (2e graads) in werkt

Bekijk meer opleidingen Onderwijs

Omscholen tot Docent natuur- / scheikunde (2e graads)

Hoe kan je omscholen tot Docent natuur- / scheikunde (2e graads)? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Docent natuur- / scheikunde (2e graads) zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Opleiding vacatures

Vacature Docent natuurkunde 1e of 2e gr bevoegd of in opleiding
Het Goese Lyceum Oranjeweg
Met ingang van het nieuwe schooljaar hebben wij plaats voor een Docent natuurkunde voor ca. 0.3 - 0.4 fte op Het Goese Lyceum Oranjeweg. Als onze nieuwe collega in de …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Docent natuur- / scheikunde (2e graads)?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Docent natuur- / scheikunde (2e graads). Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Docent natuur- / scheikunde (2e graads)?

Als je wilt omscholen tot Docent natuur- / scheikunde (2e graads) is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Docent natuur- / scheikunde (2e graads)

Wat verdient een Docent natuur- / scheikunde (2e graads)? Het salaris van een Docent natuur- / scheikunde (2e graads) begint bij €2865,- bruto per maand. Een ervaren Docent natuur- / scheikunde (2e graads) verdient tot maximaal €4366,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.