Hoe kan je als GGZ professional het verschil maken?

De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) speelt een grote en belangrijke rol in onze maatschappij. Kwalitatieve zorgverlening binnen de GGZ draagt bij aan het welzijn van individuen en de gemeenschap. Het is dus erg belangrijk dat zorginstellingen gekwalificeerde GGZ professionals in dienst hebben. We leggen je in dit artikel uit hoe jij binnen de GGZ het verschil kunt maken.

Welke rol spelen GGZ professionals in de zorg?

De vraag naar geestelijke gezondheidszorg is de laatste jaren hard toegenomen. Het wordt steeds belangrijker dat instellingen werken met deskundig personeel. GGZ professionals, zoals psychologen, psychiaters, en therapeutisch personeel, zijn een belangrijke pijler geworden voor de effectiviteit van de totale zorgverlening. Zij bieden niet alleen pure GGZ-behandelingen, maar bieden ook belangrijke ondersteuning aan niet-GGZ-patiënten tijdens hun hersteltraject. Dat laatste verhoogt de kans op genezing en herstel aanzienlijk. 

Welke impact kan je als GGZ professional hebben?

Voor de maatschappij en werkgevers zijn er een aantal focusgebieden die belangrijk zijn voor de verbetering van de zorg. Wanneer jij je als GGZ professional verder ontwikkeld kan je bijdragen aan deze doelen. Dit zijn de focusgebieden:

  1. Verbeterde patiëntenzorg: Als gekwalificeerde professional kun je beter inspelen op de diverse behoeften van patiënten. Dit leidt tot effectievere zorgplannen en betere behandelingen.
  2. Innovatie in behandelmethoden: Wanneer je doorlopend met je professionele ontwikkeling bent, kan je als GGZ werknemer nieuwe technieken en inzichten in praktijk brengen. Hiermee kan de zorgstandaard worden verhoogd en daar kan jij een actieve rol in hebben.
  3. Verhoogde patiënttevredenheid: Wanneer jouw patiënten voelen dat ze goed worden ondersteund, verbetert hun tevredenheid over de zorg die ze ontvangen. Dit heeft een positief effect op het herstelproces.

 

Jouw baankansen binnen de GGZ

Een van de grootste uitdagingen binnen de GGZ-sector is het vinden van adequaat en gekwalificeerd personeel. Er is een grote vraag naar mensen die niet alleen de vereiste technische vaardigheden bezit, maar ook een sterke empathische benadering naar patiënten heeft. 

Geestelijke gezondheidsproblemen kunnen erg complex kunnen zijn en het onderwerp ligt vaak erg gevoelig. Daarom is het belangrijk dat jij als GGZ-professional niet alleen uitgebreide klinische kennis hebt, maar ook over goede interpersoonlijke vaardigheden beschikt. 

Het is voor werkgevers erg moeilijk om deze professionals te vinden. Dit gegeven kan voor jou als GGZ-professional of als aspirerend GGZ-professional de kansen bieden voor jouw carrière. Zo zijn er vele GGZ vacatures te vinden, maar ook vele opleidingen die jou kunnen helpen om te starten of of door te groeien binnen de Gezondheidszorg.     

Hierom is het slim om eens te kijken bij partijen die een diepgaand begrip van de GGZ-markt hebben, zoals het platform Daan.eu. Met hun jarenlange ervaring kunnen ze als brug fungeren tussen gekwalificeerde professionals en de instellingen die hiernaar op zoek zijn. Zoek je een nieuwe baan in de GGZ? Wil je doorgroeien of starten in de zorg? Neem dan eens een kijkje op hun website.

Welke typen GGZ-professionals zijn er?

Veel GGZ-professionals zijn gespecialiseerde zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg, zoals psychologen, psychiaters en therapeuten. Zij bieden de inhoudelijke ondersteuning aan mensen met mentale gezondheidsproblemen. 

Daarnaast zijn er ook verpleegkundigen, verzorgenden of helpenden die zich gespecialiseerd hebben om te werken met patiënten die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben. 

Binnen een GGZ-instelling vind je ook andersoortig ondersteunend personeel en management. Denk hierbij aan schoonmaak-, keuken- en administratieve medewerkers enerzijds, maar dus ook de instellingsdirectie.

Waarom is het belangrijk dat GGZ-professionals gekwalificeerd zijn?

Als hooggekwalificeerde GGZ-professional kun je effectievere zorgplannen ontwikkelen en behandelingen uitvoeren die beter aansluiten bij de specifieke behoeften van patiënten. Dit resulteert in een verhoging van het aantal succesvolle behandelingen en een hogere patiënttevredenheid. En dat levert jou als GGZ-professional natuurlijk meer voldoending en werkplezier op.

Hoe kan je starten als GGZ-professional?

Afhankelijk van het niveau waarop je wilt starten is het belangrijk om een relevante opleiding te volgen, zoals psychologie of psychiatrie. Maar je kunt ook als zorgondersteuner werken in de GGZ, zoals bijvoorbeeld helpende of verzorgende. Daarvoor zal je wel door gespecialiseerde trainingen moeten volgen en de nodige licenties halen, want een GGZ-patiënt heeft een specifieke benadering nodig. En daarvoor zal je de juiste kennis en persoonlijke vaardigheden moeten hebben.


Terug naar het overzicht