Werkschoenen zijn belangrijk als je in de bouw werkt

Bij werkzaamheden in de bouwsector en sectoren waar zware voorwerpen een risico vormen op ongevallen is het dragen van werkschoenen een absolute noodzaak. In feite is het een wettelijke verplichting voor vele beroepen, deze is gesteld door de Arbodienst. Bescherming van de voeten tijdens het werk is van groot belang. Werkschoenen zijn robuust van uiterlijk en beschikbaar in vele uitvoeringen, al naar gelang het gebruikersdoel. De neus van de schoen is gemaakt van verhard staal of kunststof. Ook de tussenzool kan daarvan gemaakt zijn om zodoende te beschermen tegen scherpe voorwerpen op de grond.

Geldende normen bij werkschoenen

Normen zijn een richtlijn die ertoe dienen het juiste type werkschoen te kiezen die past bij de uit te voeren werkzaamheden. De keuze voor de juiste werkschoenen wordt bepaald door factoren zoals het soort werk en de gevaren die daarbij kunnen optreden. Een norm informeert over bijvoorbeeld hoeveel druk een schoen moet kunnen verdragen. Zo zijn er ook normen voor waterdichtheid, bestendigheid tegen hitte en kou, gesloten hakken of niet en waterdichtheid.

Wij in de EU hanteren de EN ISO 20345:2011 (CE EN-345) norm voor de werkschoenen. Deze behoren te voldoen aan de EU richtlijn voor ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen'. Deze norm heeft zes gradaties van bescherming. Voor elke klasse schoen geldt dat deze moet beschikken over een verharde neus die in staat is 200 Joules kinetische energie te kunnen verdragen. De zes gradaties van bescherming zijn:

S1: Veiligheidsneus en antistatisch, energie wordt opgenomen in de hiel.
S1P: Gelijk aan S1 en voorzien van ondoordringbare tussenzool.
S2: Gelijk aan S1 en voorzien van hoge waterafstotendheid en resistentie.
S3: Gelijk aan S2 en voorzien van ondoordringbare tussenzool met antislipprofiel.
S4: Gelijk aan S1 maar vervaardigd van kunststoffen en waterdicht.
S5: Gelijk aan S4 en voorzien van ondoordringbare tussenzool met antislipprofiel.

Materialen

Voor de veiligheidsneus bij alle gradaties wordt een kap toegepast om de tenen van de voet bescherming te bieden tegen een druk van 200 Joules. Deze veiligheidsneus kan gemaakt zijn van kunststof, staal, titanium of aluminium.

De ondoordringbare tussenzool van werkschoenen is ook van groot belang voor veilig werken. Bij de gradaties S1P, S3 werkschoenen en S5 beschermt deze zool de voet voor scherpe voorwerpen die kunnen doorprikken in de zool. De ondoordringbare tussenzool kan vervaardigd zijn van staal of kunststoffen zoals Kevlar, Fibre-LS of Lenzi.

Het onderhoud van een werkschoen is ook van belang om er zo lang mogelijk profijt van te hebben. De schoenen hebben een aanzienlijke blootstelling aan vuil en beschadigingen te verduren. Denk daarbij aan vocht, cement, olie, scherpe voorwerpen, zwaar vervuilde vloeren en dergelijke. Wanneer de schoenen zijn gemaakt van leer is het belangrijk deze regelmatig in te vetten en te borstelen. Doe je dat niet dan bestaat de kans op uitdroging van het leer waarna het snel kan scheuren.

Welke werkschoen is voor mij geschikt?

Er is een richtlijn NPR-CEN-ISO-TR 18690 beschikbaar om te helpen in de keuze van de juiste werkschoen. In deze richtlijn wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende categorieën in werkschoenen en welke bescherming nodig is bij diverse gevaarlijke werksituaties. Het is belangrijk om eerst alle mogelijke gevaren en risico's in beeld te brengen die kunnen voorvallen op locatie. Dit bepaalt het beschermingsniveau van de schoen. Naast de juiste bescherming is het ook van belang te letten op ergonomie, comfort en onderhoud.


Terug naar het overzicht