Zelfstandig zijn is mooi, maar hoe vang je risico’s op?

Je weet het voor jezelf maar al te goed. Zelfstandig zijn betekent vrijheid. Je bepaalt je eigen koers, werkt wanneer het jou uitkomt en kiest zelf je opdrachten. Dat klinkt ideaal – en dat is het vaak ook. Je kunt namelijk op een bepaalde manier werken die voor jou het beste uitkomt. Maar met die vrijheid komt ook verantwoordelijkheid. Als zelfstandige heb je geen werkgever die risico’s opvangt als het even tegenzit. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je inkomen, je planning én je toekomst. Daarom is het belangrijk om niet alleen te focussen op groei, maar ook op bescherming.

Onzekerheden horen erbij

Elke ondernemer weet dat het werk soms met pieken en dalen komt. Klanten kunnen wegvallen, markten veranderen of opdrachten kunnen ineens worden uitgesteld. Die financiële onzekerheid is onderdeel van het zelfstandig ondernemerschap. Maar dat betekent niet dat je er niets tegen kunt doen. Door een buffer op te bouwen en bewust om te gaan met je inkomsten en uitgaven, kun je jezelf wapenen tegen moeilijke periodes. Denk in scenario’s: wat doe je als je drie maanden geen opdrachten hebt? Door daar alvast over na te denken, weet je zeker dat je snel en goed kunt schakelen wanneer dit nodig gaat zijn. En dat geeft je meteen weer een stukje gemoedsrust. Wel zo prettig om te weten, toch?

Arbeidsongeschikt? En dan?

Een van de grootste risico’s voor zelfstandigen is arbeidsongeschiktheid. Als je ziek wordt of een ongeval krijgt en tijdelijk of langdurig niet kunt werken, heb je geen vangnet zoals loondoorbetaling of een uitkering. Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid kan dan uitkomst bieden. Die keert een maandelijkse vergoeding uit als je niet kunt werken, zodat je toch je vaste lasten kunt betalen. De premie is een investering, maar wel een die rust en zekerheid geeft. Je hoopt het nooit nodig te hebben, maar áls het zover komt, ben je blij dat je het hebt geregeld.

Slim omgaan met geld

Zeker als je inkomsten per maand verschillen, is het belangrijk om financieel overzicht te houden. Zet een deel van je inkomen apart voor belasting, pensioen en onverwachte kosten. Werk met een aparte zakelijke rekening en overweeg een boekhouder of online tool om je administratie bij te houden. Hoe beter je weet wat er in- en uitgaat, hoe sneller je kunt inspelen op veranderingen. Financieel gezond blijven is een belangrijke basis om risico’s beter te kunnen dragen.

Netwerken als vangnet

Een sterk netwerk kan ook een vorm van zekerheid zijn. Via collega-ondernemers, vakgenoten of samenwerkingsverbanden kun je kennis delen, werk verdelen of zelfs tijdelijk overnemen bij uitval. Denk aan onderlinge waarborgfondsen of collectieven waarin zelfstandigen elkaar helpen bij ziekte of tijdelijke afwezigheid. Ook opdrachtgevers hechten vaak waarde aan samenwerking en continuïteit. Door actief te netwerken bouw je niet alleen aan je zichtbaarheid, maar ook aan je weerbaarheid.

Denk vooruit, blijf zelfstandig

Zelfstandig zijn is een bewuste keuze – en met de juiste voorbereiding kun je die keuze ook op de lange termijn volhouden. Kijk regelmatig kritisch naar je situatie: zijn je voorzieningen nog passend, heb je je risico’s goed afgedekt, en werk je nog op een manier die bij je past? Door af en toe strategisch vooruit te denken, blijf je de baas over je eigen werk en leven. Zelfstandigheid is mooi. Maar het wordt pas écht waardevol als je ook de risico’s goed in beeld hebt en slim weet op te vangen. Zo sta je net even wat sterker in je schoenen en krijg je niet zo snel te maken met ad hoc werkzaamheden, aangezien er een concreet plan van aanpak ligt.

Pensioen is ook een risico

Veel zelfstandigen stellen het regelen van hun pensioen uit. Toch is het essentieel om ook op de lange termijn zekerheid in te bouwen. Er zijn meerdere opties: van banksparen en lijfrente tot beleggen of het opbouwen van eigen vermogen via vastgoed. Door op tijd te beginnen, bouw je gestaag een potje op voor later. Pensioen lijkt misschien ver weg, maar het is een belangrijk onderdeel van het vangnet dat je voor jezelf creëert. Door nu keuzes te maken, voorkom je straks financiële zorgen. 

Investeer in jezelf

Naast financiële maatregelen is het belangrijk om te investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Door jezelf bij te scholen, blijf je relevant en aantrekkelijk voor opdrachtgevers. Het helpt je ook om flexibel te blijven als de markt verandert of je een nieuwe richting in wilt slaan. Denk aan cursussen, coaching of het leren van nieuwe digitale vaardigheden. Investeren in jezelf is investeren in je weerbaarheid. Het vergroot je kansen, verbreedt je mogelijkheden en zorgt ervoor dat je sterker staat als zelfstandige – nu en in de toekomst. Ga je daarom snel een keer aan de slag met deze handige tips? Voor je eigen bedrijf kun je daar namelijk al enorm snel de vruchten van plukken.

 


Terug naar het overzicht