U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Psychomotorisch Therapeut

Werken als Psychomotorisch Therapeut

Beroepsprofiel psychomotorisch Therapeut

De Psychomotorisch Therapeut gebruikt lichamelijke oefeningen bij de behandeling van psychische klachten.

De psychomotorische therapie gaat uit van het idee dat iemand sneller herstelt wanneer er ook fysieke inspanning plaatsvindt tijdens de sessies met de therapeut. Verder zien de sessies er vergelijkbaar uit met de psycholoog, waar communicatie centraal staat in de behandeling en waar observatie een primair aspect is binnen de therapie.

Er wordt gewerkt vanuit het idee dat de cliënt, door constante inspanning, gesprekken te voeren en uitgebreid over de continue problemen te communiceren, er een uiteindelijk plan van aanpak wordt opgesteld van waaruit wordt gewerkt naar een oplossing. Het begint altijd met een intake gesprek, waar wordt gekeken of de cliënt op de juiste plek is voor zijn of haar problemen, daarnaast wordt direct gekeken naar de problemen en waar die vandaag komen.

De cliënten bestaan uit mensen met verscheidene klachten, zoals vermoeidheid, stress, geestelijke problemen (depressies, burn-out) en traumatische ervaringen.

Mensen vonden ons op: Job Psychomotorisch Therapeut, Baan Psychomotorisch Therapeut, Psychomotorisch Therapeut Worden, Functie-eisen Psychomotorisch Therapeut, Verantwoordelijkheden Psychomotorisch Therapeut, Functieprofiel Psychomotorisch Therapeut, Wat doet een Psychomotorisch Therapeut, Werken als Psychomotorisch Therapeut.

Psychomotorisch Therapeut worden: Opleiding tot psychomotorisch Therapeut

Om psychomotorisch therapeut te worden kunnen er meerdere paden gekozen worden. Zo is het mogelijk een pedagogische of creatieve opleiding te volgen op het HBO (4 jarige opleidingen) waarna er een master psychomotorisch therapeut gevolgd kan worden aan de universiteit (2 jarige master).

Er kan ook gekozen worden voor de universitaire opleiding bewegingswetenschappen (3 jarige bachelor) waarna de master gevolgd kan worden. Beide richtingen hebben evenveel kans op de baan. HBO is meer praktijkgericht, maar WO spitst zich meer toe op de theoretische achtergrond van het beroep en natuurlijk ook de opleiding zelf.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Psychomotorisch Therapeut, Psychomotorisch Therapeut Worden, Opleidingsniveau Psychomotorisch Therapeut, Scholing Psychomotorisch Therapeut, Studie Psychomotorisch Therapeut, Bijscholing Psychomotorisch Therapeut, Omscholing Psychomotorisch Therapeut.

Organisaties waar een psychomotorisch Therapeut doorgaans werkzaam is

 • Overheid
 • Ziekenhuis
 • Zorginstelling
 • GGZ/GZ
 • Verslavingszorg
Mensen vonden ons op: Studeren voor Psychomotorisch Therapeut, Psychomotorisch Therapeut Worden, Opleidingsniveau Psychomotorisch Therapeut, Scholing Psychomotorisch Therapeut, Studie Psychomotorisch Therapeut, Bijscholing Psychomotorisch Therapeut, Omscholing Psychomotorisch Therapeut.

Arbeidsvoorwaarden psychomotorisch Therapeut

Het salaris van de psychomotorisch therapeut ligt tussen de 3109 euro bruto per maand en de 3503 euro bruto per maand.

Conform volgens de CAO van de Gehandicaptezorg, functiewaardering 50 t/m 55.

Secundaire Arbeidsvoorwaarde

Mensen vonden ons op: Salaris Psychomotorisch Therapeut, Loon Psychomotorisch Therapeut, Wat verdien je als Psychomotorisch Therapeut, Salarisschaal Psychomotorisch Therapeut, Salarisindicatie Psychomotorisch Therapeut, Bonus Psychomotorisch Therapeut, CAO Psychomotorisch Therapeut, Brutoloon Psychomotorisch Therapeut, Nettoloon Psychomotorisch Therapeut, Vakantiedagen Psychomotorisch Therapeut, Pensioen Psychomotorisch Therapeut.

Competenties, skills & vaardigheden psychomotorisch therapeut

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Motiveren
 • Luisteren
 • Empathie
 • Kennis van het menselijke gedrag
 • Inzicht in non-verbale- en verbale communicatie
 • Communicatief vaardig
Mensen vonden ons op: Kennis Psychomotorisch Therapeut, Vaardigheden Psychomotorisch Therapeut, Attitude Psychomotorisch Therapeut, Kwalificaties Psychomotorisch Therapeut, Competentieprofiel Psychomotorisch Therapeut.

Persoonstypen psychomotorisch Therapeut

De psychomotorisch therapeut moet een waarnemer zijn omdat hij het gedrag goed moet kunnen interpreteren en daarvoor een goed analytisch vermogen moet hebben. Daarnaast moet de psychomotorisch therapeut leergierig zijn omdat in de psychologie behandelmethodes constant veranderen en er binnen de verschillende stromingen in de psychologie continue verandering plaats vind. (Waarnemer)

De psychologisch assistent moet een gever zijn omdat er merkbaar warm contact moet zijn met de patiënt/cliënt. Daarnaast is het van belang empathisch om te gaan met de patiënt/cliënt en betrokken te zijn bij haar of zijn problemen. (Gever)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Psychomotorisch Therapeut, Karakter Psychomotorisch Therapeut.

Netwerk psychomotorisch Therapeut

De psychomotorisch therapeut komt voornamelijk in aanraking met, vanzelfsprekend, de cliënt en de ouders/verzorgers van de cliënt. Daarnaast staat deze vaak in contact met de instelling/persoon die de cliënt heeft doorverwezen, zoals een huisarts of psycholoog. Ook worden er cliënten doorverwezen vanuit zorginstellingen en het maatschappelijk werk of jeugdzorg.

Mensen vonden ons op: Collega’s Psychomotorisch Therapeut, Medewerkers Psychomotorisch Therapeut.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden psychomotorisch Therapeut

Er is weinig informatie te vinden over het arbeidsmarktperspectief, maar gezien de vergelijkbaarheid met de Psycholoog is het aannemelijk dat de arbeidsperspectieven hier vergelijkbaar mee zijn. Zodoende staat het op gemiddeld, gezien de populariteit van de opleidingen psychologie en de groei van psychologen en therapeuten.

Doorgroeimogelijkheden zijn er weinig, aangezien de psychomotorisch therapeut een gespecialiseerd beroep is.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Psychomotorisch Therapeut, Promotie mogelijkheden Psychomotorisch Therapeut, Carriere Psychomotorisch Therapeut.

Interviews met psychomotorisch Therapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen psychomotorisch Therapeut

Deel dit beroep

Deel dit beroep met je vrienden, collega’s en netwerk.

Beoordeling Psychomotorisch Therapeut

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Psychomotorisch Therapeut' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Psychomotorisch Therapeut

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep

Vacatures Psychomotorisch Therapeut

Vacatures zoeken
Op zoek naar een baan als Psychomotorisch Therapeut?