U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Mijnwerker

Mijnwerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een mijnwerker? Lees de functieomschrijving.

‘Kompel’ is een ander woord voor mijnwerker, afkomstig van het Limburgse woord ‘koempel’. Mijnwerkers werkten in grote aantallen in mijnen, waar zij het winnen van onder andere steenkool voor hun rekening namen. Bij het delven kwamen veel voor mensen ongezonde stoffen en gassen vrij, en ook de slechte kwaliteit lucht en de vele risico’s die het ondergronds werken met zich meebrachten zorgden ervoor dat veel mijnwerkers een vroege en/of onnatuurlijke dood storven.  In 1974 ging met de Oranje Nassau-I de laatste mijn in Nederland dicht, en sindsdien zijn er in Nederland dus geen mijnwerkers oftewel kompels meer. Elders ter wereld zijn er nog wel veel mijnwerkers werkzaam.

Mensen vonden ons op: Job Mijnwerker, Baan Mijnwerker, Mijnwerker Worden, Functie-eisen Mijnwerker, Verantwoordelijkheden Mijnwerker, Functieprofiel Mijnwerker, Wat doet een Mijnwerker, Werken als Mijnwerker.

Mijnwerker worden: Opleiding tot mijnwerker

Voor het beroep van kompel was geen opleiding vereist, het werk vereiste niet meer dan enkele instructies en was eerder zwaar en gevaarlijk dan moeilijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Mijnwerker, Mijnwerker Worden, Opleidingsniveau Mijnwerker, Scholing Mijnwerker, Studie Mijnwerker, Bijscholing Mijnwerker, Omscholing Mijnwerker.

Organisaties waar een mijnwerker doorgaans werkzaam is

Mijnwerkers werkten voor mijnbouwbedrijven.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Mijnwerker, Mijnwerker Worden, Opleidingsniveau Mijnwerker, Scholing Mijnwerker, Studie Mijnwerker, Bijscholing Mijnwerker, Omscholing Mijnwerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden mijnwerker

Gezien het feit dat het beroep in Nederland (en België) niet meer bestaat is een kloppende salarisindicatie moeilijk te geven. De verdere arbeidsvoorwaarden waren in ieder geval slecht. De omstandigheden waren mentaal en fysiek veeleisend, en tevens gevaarlijk en ongezond. Veel mijnwerkers kregen last van ziektes veroorzaakt door de stoffen of gassen die vrijkwamen bij het delven, en dodelijke ongelukken waren niet ongebruikelijk.

Mensen vonden ons op: Salaris Mijnwerker, Loon Mijnwerker, Wat verdien je als Mijnwerker, Salarisschaal Mijnwerker, Salarisindicatie Mijnwerker, Bonus Mijnwerker, CAO Mijnwerker, Brutoloon Mijnwerker, Nettoloon Mijnwerker, Vakantiedagen Mijnwerker, Pensioen Mijnwerker.

Competenties, skills & vaardigheden mijnwerker

 • Energie
 • Discipline
 • Uithoudingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Mijnwerker, Vaardigheden Mijnwerker, Attitude Mijnwerker, Kwalificaties Mijnwerker, Competentieprofiel Mijnwerker.

Boeken voor het beroep mijnwerker

Wil je meer weten over het beroep mijnwerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je mijnwerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken mijnwerker te komen.

Mijnwerkers in Limburg | Ad Knotter

een sociale geschiedenis - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789460041136 | 672 pagina's

Het is tegenwoordig nauwelijks meer voor te stellen dat Nederland gedurende een groot deel van de twintigste eeuw voor zijn energievoorziening in hoge mate afhankelijk was van Limburgse steenkool. Pas in de jaren 1970 kwam hieraan een einde en moesten tie...

De ereburgers | T. De Rijck

een sociale geschiedenis van de Limburgse mijnwerkers - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789064451812 | 776 pagina's

...

Onder de rook van de mijn | Jac van den Boogard

het leven van de mijnwerker in Zuid-Limburg - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789040077821 | 240 pagina's

In dit boek, het leven van de mijnwerkers ondergronds en bovengronds in de Limburgse mijnstreek. Dit boek bestaat uit bewerkte bijdragen die eerder zijn verschenen in 'Weet je nog koempel'....

Mensen vonden ons op: boeken voor Mijnwerker, Mijnwerker ebooks, boek Mijnwerker.

Persoonstypen mijnwerker

De mijnwerker was een harde werker en een doorzetter. Hij moest wel, want het werk was zwaar en lichamelijk veeleisend. De persoonstypen die het beste op het werk van toepassing zijn, zijn die van Perfectionist en Succesvolle werker.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Mijnwerker, Karakter Mijnwerker.

Netwerk mijnwerker

Mijnwerkers stonden enkel in contact met mijnwerkers.

Mensen vonden ons op: Collega’s Mijnwerker, Medewerkers Mijnwerker.

Is het beroep mijnwerker iets voor jou?

Zou je graag mijnwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als mijnwerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Mijnwerker, beroepskeuzetest Mijnwerker, beroep Mijnwerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden mijnwerker

Het beroep kompel bestaat niet meer, arbeidsperspectief en doorgroeimogelijkheden zijn er dus niet. Toen het beroep nog wel bestond was er vaak wel werkgelegenheid, maar waren er amper doorgroeimogelijkheden. Als je uitblonk kon je een leidinggevende functie bereiken, maar een echte verbetering in werkzaamheden en salaris zat er voor de mijnwerker niet in.

Arbeidsmarktperspectief score mijnwerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep mijnwerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Mijnwerker, Promotie mogelijkheden Mijnwerker, Carriere Mijnwerker.

Solliciteren op de functie mijnwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als mijnwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor mijnwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als mijnwerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Mijnwerker, CV Mijnwerker, sollicitatie Mijnwerker.

Interviews met mijnwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen mijnwerker

Vacatures mijnwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Mijnwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Mijnwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. ‘Kompel’ is een ander woord voor mijnwerker, afkomstig van het Limburgse woord ‘koempel’. Mijnwerkers werkten in grote aantallen in mijnen, waar zij het winnen van onder andere steenkool voor hun rekening namen. Bij het delven kwamen veel voor mensen ongezonde stoffen en gassen vrij, en ook de slechte kwaliteit lucht en de vele risico’s die het ondergronds werken met zich meebrachten zorgden ervoor dat veel mijnwerkers een vroege en/of onnatuurlijke dood storven.

Beoordeling Mijnwerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Mijnwerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Mijnwerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Voor het beroep van mijnwerker waren terdege specialistische opleidingen vereist. Vakman mijnwerker was een Houwer opleiding,Verder waren er de opleidingen schiethouwer (met Nobelliet) Voorman. Mijn bouwkundig opzichter en ingeneur.

Door: Youp

Reageer op dit beroep