Mijnwerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Mijnwerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Mijnwerker. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Mijnwerker nodig heeft.Wat doet een Mijnwerker? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Mijnwerker?

Kompel’ is een ander woord voor mijnwerker, afkomstig van het Limburgse woord ‘koempel’. Mijnwerkers werkten in grote aantallen in mijnen, waar zij het winnen van onder andere steenkool voor hun rekening namen. Bij het delven kwamen veel voor mensen ongezonde stoffen en gassen vrij, en ook de slechte kwaliteit lucht en de vele risico’s die het ondergronds werken met zich meebrachten zorgden ervoor dat veel mijnwerkers een vroege en/of onnatuurlijke dood storven.  In 1974 ging met de Oranje Nassau-I de laatste mijn in Nederland dicht, en sindsdien zijn er in Nederland dus geen mijnwerkers oftewel kompels meer. Elders ter wereld zijn er nog wel veel mijnwerkers werkzaam.

Past het beroep Mijnwerker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Mijnwerker

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Kompel


Vacatures Mijnwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Mijnwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Mijnwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Mijnwerker per ervaringsniveau

junior Mijnwerker vacatures startend Mijnwerker vacatures senior Mijnwerker vacatures beginnend Mijnwerker vacatures trainee Mijnwerker vacatures leidinggevend Mijnwerker vacatures medior Mijnwerker vacatures aankomend Mijnwerker vacatures ervaren Mijnwerker vacatures leerling Mijnwerker vacatures vacatures omscholen tot Mijnwerker vacatures opleiding tot Mijnwerker

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Mijnwerker

Wat verdient een Mijnwerker?

Gezien het feit dat het beroep in Nederland (en België) niet meer bestaat is een kloppende salarisindicatie moeilijk te geven. De verdere arbeidsvoorwaarden waren in ieder geval slecht. De omstandigheden waren mentaal en fysiek veeleisend, en tevens gevaarlijk en ongezond. Veel mijnwerkers kregen last van ziektes veroorzaakt door de stoffen of gassen die vrijkwamen bij het delven, en dodelijke ongelukken waren niet ongebruikelijk.

Salarisschaal Mijnwerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Bekijk het salaris Mijnwerker per ervaringsniveau

Salaris junior Mijnwerker Wat verdient een startend Mijnwerker? Wat is het loon senior Mijnwerker? beginnend Mijnwerker salaris Maximaal salaris trainee Mijnwerker Hoeveel verdient een leidinggevend Mijnwerker? Wat is het salaris van een medior Mijnwerker? Salaris aankomend Mijnwerker Wat verdient een ervaren Mijnwerker? Welk salaris krijgt een leerling Mijnwerker?


Mijnwerker worden: Opleidingen tot Mijnwerker

Wil je Mijnwerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Mijnwerker.

Hoe word je een Mijnwerker? 

Voor het beroep van kompel was geen opleiding vereist, het werk vereiste niet meer dan enkele instructies en was eerder zwaar en gevaarlijk dan moeilijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Mijnwerker

Er zijn geen opleidingen Mijnwerker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Mijnwerker in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie


Mijnwerker worden: Omscholen tot Mijnwerker

Als je je wilt omscholen tot Mijnwerker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Mijnwerker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Mijnwerker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Mijnwerker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Mijnwerker

Als je Mijnwerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Mijnwerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Mijnwerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Mijnwerker?


Competenties en Vaardigheden Mijnwerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Mijnwerker.

Welke competenties heeft een Mijnwerker nodig?

Een Mijnwerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Vaardigheden Mijnwerker

 • Vasthoudendheid
 • Methodisch werken
 • Zelfmanagement
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Positiviteit

Persoonlijkheid en Eigenschappen Mijnwerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Mijnwerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Mijnwerker nodig? 

De mijnwerker was een harde werker en een doorzetter. Hij moest wel, want het werk was zwaar en lichamelijk veeleisend. De persoonstypen die het beste op het werk van toepassing zijn, zijn die van Perfectionist en Succesvolle werker.

Bekijk de persoonstypen voor Mijnwerker


Eigenschappen Mijnwerker

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Mijnwerker

Wat zijn de baankansen voor een Mijnwerker?

Het beroep kompel bestaat niet meer, arbeidsperspectief en doorgroeimogelijkheden zijn er dus niet. Toen het beroep nog wel bestond was er vaak wel werkgelegenheid, maar waren er amper doorgroeimogelijkheden. Als je uitblonk kon je een leidinggevende functie bereiken, maar een echte verbetering in werkzaamheden en salaris zat er voor de mijnwerker niet in.

De actuele kans op werk voor een Mijnwerker

De kans op werk voor het beroep Mijnwerker is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Mijnwerker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Mijnwerker

Je kunt als Mijnwerker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Mijnwerker is onderdeel van de beroepsfamilie Delfstoffenwinnaars. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Mijnwerker


Organisaties waar een Mijnwerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Mijnwerker meestal werkt.

Waar werkt een Mijnwerker?

Mijnwerkers werkten voor mijnbouwbedrijven.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Netwerk Mijnwerker

Met wie werkt een Mijnwerker samen? 

Mijnwerkers stonden enkel in contact met mijnwerkers.


 • Mijnwerker
Mijnwerker

Interview met een Mijnwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Mijnwerker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Competenties:

Netwerk:

 • Mijnwerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar