U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Systeemoperator

Systeemoperator worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een systeemoperator? Lees de functieomschrijving.

De Systeemoperator ('Sysop') beheert een (meestal groot) computersysteem of -server dat meerdere gebruikers heeft. Hij controleert of het systeem of de server operationeel en/of online is en verricht onderhouds- of updatewerkzaamheden om dit zo te houden. In geval van kleine computersystemen heeft de Systeemoperator ook de taken van de Systeemadministrator, wat betekent dat ook de beveiliging van het systeem onder zijn verantwoordelijkheden valt.

De term Systeemoperator wordt ook gebruikt om moderators aan te duiden; beheerders van internetfora.

in dienst bij bedrijven is de Systeemoperator degene die het functioneren van systeem of server in de gaten houdt. Foutmeldingen, storingen, updates en alle andere bijzonderheden registreert hij. Hij is een troubleshooter die optreedt voordat het probleem zich heeft voorgedaan; hij houdt het systeem gaande. Om zijn werk te kunnen doen volgt hij de ontwikkelingen op het gebied van I(C)T.

Mensen vonden ons op: Job Systeemoperator, Baan Systeemoperator, Systeemoperator Worden, Functie-eisen Systeemoperator, Verantwoordelijkheden Systeemoperator, Functieprofiel Systeemoperator, Wat doet een Systeemoperator, Werken als Systeemoperator.

Systeemoperator worden: Opleiding tot systeemoperator

Om Systeemoperator te worden is er een drie- tot vierjarige MBO of HBO opleiding nodig in de richting van ICT, zoals Informatica. Vaak is bijscholing in bepaalde software of systemen nodig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Systeemoperator, Systeemoperator Worden, Opleidingsniveau Systeemoperator, Scholing Systeemoperator, Studie Systeemoperator, Bijscholing Systeemoperator, Omscholing Systeemoperator.

Organisaties waar een systeemoperator doorgaans werkzaam is

 • Telecombedrijven
 • Werkmaatschappijen
 • Winkels
 • Banken
 • Multinationals
Mensen vonden ons op: Studeren voor Systeemoperator, Systeemoperator Worden, Opleidingsniveau Systeemoperator, Scholing Systeemoperator, Studie Systeemoperator, Bijscholing Systeemoperator, Omscholing Systeemoperator.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden systeemoperator

Het salaris zal in de beginfase rond de €1000 bruto per maand zijn en kan oplopen tot ongeveer €2100 bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van het bedrijf. Een aantal veelvoorkomende zijn een 13de maand, reiskostenvergoeding, vakantietoeslag (8% van het bruto jaarinkomen). 

Mensen vonden ons op: Salaris Systeemoperator, Loon Systeemoperator, Wat verdien je als Systeemoperator, Salarisschaal Systeemoperator, Salarisindicatie Systeemoperator, Bonus Systeemoperator, CAO Systeemoperator, Brutoloon Systeemoperator, Nettoloon Systeemoperator, Vakantiedagen Systeemoperator, Pensioen Systeemoperator.

Competenties, skills & vaardigheden systeemoperator

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Flexibiliteit
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Kennis van de gebruikte software/systemen
 • Zelfsturing
 • Proactief
Mensen vonden ons op: Kennis Systeemoperator, Vaardigheden Systeemoperator, Attitude Systeemoperator, Kwalificaties Systeemoperator, Competentieprofiel Systeemoperator.

Boeken voor het beroep systeemoperator

Wil je meer weten over het beroep systeemoperator? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je systeemoperator bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken systeemoperator te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Systeemoperator, Systeemoperator ebooks, boek Systeemoperator.

Persoonstypen systeemoperator

De Systeemoperator moet een perfectionist zijn omdat hij met gedetailleerde informatie werkt die zorgvuldig moet worden gebruikt voor het ontwikkelen of ondersteunen van bepaalde software of systemen. Hij moet bepaalde problemen kunnen anticiperen en ook daarop kunnen reageren op een zo efficiënt mogelijke manier (Perfectionist).

De Systeemoperator weet raad met grote hoeveelheden informatie. Hij heeft niet alleen analytisch vermogen, maar ook oog voor afwijkingen en onregelmatigheden. Zo zorgt deSysteemoperator ervoor om bepaalde problemen voor te zijn door  kleine waarschuwingen te signaleren (Waarnemer). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Systeemoperator, Karakter Systeemoperator.

Netwerk systeemoperator

De Systeemoperator zal vaak alleen werkzaam zijn of een team leiden waar nodig is. Voor de rest zal deze voornamelijk contact hebben met een leidinggevende bij het bedrijf en zal hij informatie terug moeten koppelen naar het kader. Ook zal de Systeemoperator in contact zijn met medewerkers van het desbetreffende bedrijf om deze te informeren over veranderingen aan het systeem. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Systeemoperator, Medewerkers Systeemoperator.

Is het beroep systeemoperator iets voor jou?

Zou je graag systeemoperator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als systeemoperator bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Systeemoperator, beroepskeuzetest Systeemoperator, beroep Systeemoperator kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden systeemoperator

Het arbeidsmarktperspectief is al een tijd positief voor beroepen binnen de ICT of IT.

 

De doorgroeimogelijkheden bestaan er in de vorm van managementtaken of -functies.

Arbeidsmarktperspectief score systeemoperator

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep systeemoperator. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Systeemoperator, Promotie mogelijkheden Systeemoperator, Carriere Systeemoperator.

Solliciteren op de functie systeemoperator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als systeemoperator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor systeemoperator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als systeemoperator. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Systeemoperator, CV Systeemoperator, sollicitatie Systeemoperator.

Interviews met systeemoperator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen systeemoperator

Vacatures systeemoperator

Op zoek naar een nieuwe baan als Systeemoperator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Systeemoperator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Systeemoperator ('Sysop') beheert een (meestal groot) computersysteem of -server dat meerdere gebruikers heeft. Hij controleert of het systeem of de server operationeel en/of online is en verricht onderhouds- of updatewerkzaamheden om dit zo te houden. In geval van kleine computersystemen heeft de Systeemoperator ook de taken van de Systeemadministrator, wat betekent dat ook de beveiliging van het systeem onder zijn verantwoordelijkheden valt.

Beoordeling Systeemoperator

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Systeemoperator' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Systeemoperator

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep