ICT ICT

Sector ICT

De IT-sector, ook wel bekend als ICT sector en informatietechnologiesector, is een levendige en dynamische sector die een essentiële rol speelt in de moderne samenleving. De ICT-branche omvat alle bedrijven en organisaties die zich bezighouden met het creëren, beheren, ondersteunen en gebruiken van informatietechnologieën. Deze sector is sterk afhankelijk van computersystemen, softwaretoepassingen, netwerken en elektronische apparatuur om informatie te verwerken, op te slaan, te verzenden en te beheren.

De ICT-branche bevat de kennis en vakgebieden die bijdragen aan de digitale transformatie van organisaties en de maatschappij als geheel.

→ Gratis Online infosessie omscholen naar de IT

 

De belangrijkste deelsectoren van de ICT

De ICT-sector bestaat uit verschillende subsectoren en vakgebieden, waaronder: 

 • Softwareontwikkeling: Een belangrijk onderdeel van de IT-sector is softwareontwikkeling. Dit betreft het ontwerpen, programmeren en implementeren van softwaretoepassingen, mobiele apps, websites en andere digitale oplossingen. Softwareontwikkelaars en ingenieurs spelen een sleutelrol in het creëren van innovatieve softwareproducten.
 • IT-infrastructuur: De ICT-sector ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling, implementatie en ondersteuning van ICT-infrastructuur. Dit betreft netwerken, servers, databasemanagementsystemen, cloud computing en andere technologische systemen die de basis vormen voor de IT-infrastructuur van organisaties.
 • IT-diensten: IT-dienstverlening is een ander aspect van de IT-sector. Dit omvat diensten zoals IT-consultancy, systeemintegratie, technische ondersteuning, beheer van IT-projecten en IT-outsourcing. IT-dienstverleners helpen organisaties bij het oplossen van technische uitdagingen en het implementeren van effectieve IT-oplossingen.
 • Cybersecurity: In een tijdperk waarin cybercriminaliteit een steeds grotere dreiging vormt, is cybersecurity van vitaal belang. De IT-sector richt zich op het ontwikkelen van beveiligingsmaatregelen, het implementeren van firewalls, het ontwerpen van versleutelingsalgoritmen en het bieden van beveiligingsdiensten om de digitale infrastructuur te beschermen tegen kwaadwillende activiteiten.
 • Data-analyse en business intelligence: Met de groeiende hoeveelheid gegevens in de digitale wereld is data-analyse en business intelligence een belangrijk gebied binnen de IT-sector. Organisaties gebruiken geavanceerde analytische tools en technieken om waardevolle inzichten te verkrijgen uit grote datasets, waardoor ze betere beslissingen kunnen nemen en hun bedrijfsprestaties kunnen optimaliseren.
 • DevOps: DevOps is een softwareontwikkelingsbenadering die gericht is op het verenigen van de ontwikkeling (Development) en de operationele aspecten (Operations) van softwareproducten. Het doel is om de samenwerking en communicatie tussen ontwikkelingsteams en operationele teams te verbeteren, zodat snellere en betrouwbaardere softwarelevering mogelijk is en cruciale processen kunnen worden verbetert.
 • Opkomende technologieën: De IT-sector is altijd in beweging en wordt gekenmerkt door voortdurende technologische vooruitgang. Opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie, machine learning, internet of things (IoT), blockchain en augmented reality (AR) hebben een enorme impact op de ICT-branche en bieden nieuwe mogelijkheden en uitdagingen.

 

De IT-sector biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden en groeiperspectieven voor professionals met vaardigheden op het gebied van softwareontwikkeling, systeembeheer, cybersecurity, data-analyse en meer. Het is een dynamische en innovatieve sector die een sleutelrol speelt in de voortdurende digitale transformatie van de samenleving.

Als je geïnteresseerd bent in technologie, creativiteit, probleemoplossing en een dynamische omgeving, dan is de ICT-sector echt iets voor joue. De vraag naar gekwalificeerde IT-professionals blijft hoog, waardoor er volop mogelijkheden zijn om te groeien, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en bij te dragen aan de voortdurende digitale transformatie van de samenleving.

Omscholen naar de ICT met Baangarantie en Salaris!

Dit is volgens ons de meest aantrekkelijke manier tot omscholing naar de ICT.

→ Gratis Online infosessie omscholen naar de IT

 

Wat zijn de meest gevraagde IT beroepen?

Hieronder 25 veelgevraagde beroepen binnen de IT-sector. Dit btreffen zowel technische als niet-technische functies die relevant zijn binnen de ICT-sector:

 1. Software Engineer
 2. Systeem Administrator / Systeem beheerder
 3. Network Engineer
 4. IT Project Manager
 5. Cybersecurity Specialist
 6. Data Scientist
 7. Database Administrator
 8. Web Developer
 9. Software Developer
 10. Cloud Architect
 11. Business Analyst
 12. IT Consultant
 13. IT Manager
 14. DevOps Engineer
 15. AI/Machine Learning Engineer
 16. IT Support Specialist
 17. IT Trainer/Instructor
 18. IT Auditor
 19. Quality Assurance Analyst
 20. UX/UI Designer
 21. Systems Analyst
 22. IT Sales Representative
 23. IT Compliance Officer
 24. IT Procurement Specialist
 25. IT Service Delivery Manager
 26. IT Operations Manager

 

Waarom zou ik in de IT willen werken?

Er zijn een aantal verschillende redenen waarom het interessant is om in de ICT te werken. Dit zijn volgens ons een aantal goede redenen:

 • Innovatie en groei: De IT-sector staat bekend om zijn voortdurende innovatie en technologische vooruitgang. Het is een dynamische en snelgroeiende sector waarin voortdurend nieuwe technologieën, tools en concepten worden ontwikkeld. Dit biedt jou de de mogelijkheid om betrokken te zijn bij baanbrekende projecten, de nieuwste technologieën te verkennen en bij te dragen aan de digitale transformatie van verschillende industrieën.
 • Brede carrièremogelijkheden: De IT-sector biedt vele verschillende carrièremogelijkheden. Of je nu geïnteresseerd bent in softwareontwikkeling, data-analyse, Cybersecurity, IT-consulting of projectmanagement, er zijn veel specialisaties en functies om uit te kiezen. Dit geeft je de flexibiliteit om je vaardigheden en interesses na te streven en je carrière in verschillende richtingen te ontwikkelen.
 • Uitstekende baankansen: De vraag naar gekwalificeerde IT-professionals blijft groeien. Bijna alle bedrijven en organisaties hebben behoefte aan IT-oplossingen en -expertise om hun activiteiten te ondersteunen en te innoveren. Dit zorgt voor een gunstige arbeidsmarkt en biedt goede carrièrekansen. Bovendien zijn er vaak internationale mogelijkheden, omdat de IT-sector internationaal georiënteerd is.
 • Zeer goed salaris: IT-professionals hebben doorgaans een goed salaris. De vraag naar gespecialiseerde vaardigheden en expertise in de IT-sector zorgt ervoor dat werkgevers bereid zijn hoge salarissen en verschillende andere voordelen te bieden om goed personeel te vinden en te behouden.
 • Creatieve en uitdagende projecten: Werken in de IT-sector geeft je de mogelijkheid om betrokken te zijn bij creatieve en uitdagende projecten. Het ontwikkelen van nieuwe softwareoplossingen, het implementeren van innovatieve systemen en het oplossen van complexe technische vraagstukken kan heel bevredigend zijn.
 • Flexibiliteit en remote werken: De IT-sector staat bekend om zijn flexibele werkmodellen en mogelijkheden voor remote werken. Veel IT-functies bieden de mogelijkheid om op afstand te werken, wat zorgt voor een betere balans tussen werk en privéleven en meer vrijheid in jouw manier van werken.
 • Continu leren en groeien: In de IT-sector blijft je leren! Technologieën ontwikkelen voortdurend door en er zijn altijd nieuwe vaardigheden en kennisgebieden om te ontdekken. Dit creëert een omgeving waarin je voortdurend kunt leren en groeien, waardoor je jezelf kunt blijven uitdagen en je professionele ontwikkeling kunt bevorderen.

 

Oftewel, de IT-sector biedt een stimulerende en dynamische werkomgeving, vele carrièremogelijkheden, goede salarissen en mogelijkheden voor groei en innovatie. Als je technologie mooi vindt en geïnteresseerd bent in het oplossen van complexe problemen, is de ICT-sector echt iets voor jou!

Hoe zijn de baankansen in de ICT-sector?

De baankansen in de IT-sector zijn over het algemeen heel erg goed! De vraag naar IT-professionals blijft groeien naarmate technologie een steeds grotere rol speelt in onze samenleving en bedrijven digitaler worden. Er is een breed scala aan carrièremogelijkheden beschikbaar, afhankelijk van je interessegebied en specialisatie.

De IT-gebieden met zeer goede baankansen zijn:

 1. Softwareontwikkeling: Als softwareontwikkelaar kun je werken aan het ontwerpen, bouwen en onderhouden van softwaretoepassingen. Er is veel vraag naar programmeurs in verschillende programmeertalen, zoals Java, Python, C++, en JavaScript.
 2. Data-analyse en business intelligence: Met de groeiende hoeveelheid data die bedrijven genereren, is er behoefte aan professionals die deze data kunnen analyseren, interpreteren en gebruiken om waardevolle inzichten te genereren.
 3. Cybersecurity: Met de toename van cyberdreigingen hebben organisaties behoefte aan experts op het gebied van cybersecurity om hun systemen en gegevens te beschermen. Hier zijn functies zoals informatiebeveiligingsanalisten en ethische hackers in opkomst.
 4. Cloud computing: Met de verschuiving naar cloudgebaseerde infrastructuren hebben cloud-architecten en -ingenieurs veelgevraagde vaardigheden om bedrijven te helpen bij het ontwerpen, implementeren en beheren van cloudoplossingen.
 5. AI (Artificial Intelligence) en Machine Learning: Dit gebied heeft de afgelopen jaren enorme groei doorgemaakt en biedt veelbelovende carrièremogelijkheden. AI-ingenieurs en machine learning-specialisten ontwikkelen algoritmen, modellen en systemen die in staat zijn om intelligent gedrag te vertonen, gegevens te analyseren, voorspellingen te doen en automatische besluitvorming mogelijk te maken. Deze vaardigheden zijn relevant in verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, financiën, transport, en marketing.  AI en Machine Learning kunnen ook verweven zijn met andere IT-gebieden, zoals softwareontwikkeling en data-analyse. De kennis van deze onderwerpen is een waardevolle aanvulling op andere IT-vaardigheden.
 6. DevOps: De DevOps benadering neemt hard toe in populariteit. Het is in feite de nieuwe benadering van operationele of businessontwikkeling waarbij de software en applicaties een logisch onderdeel zijn van deze ontwikkeling. Het betreft het aan elkaar koppelen van processen, tools en pakketten, waarbij automation vaak een grote rol speelt. Vaak gaan Cloud, DevOps en Automation hand in hand en je ziet veel overlap binnen deze gebieden.

 

De doorgroeimogelijkheden binnen de IT-sector zijn ook uitstekent. Binnen de IT-wereld kun je doorgroeien naar functies zoals teamleider, projectmanager, IT-architect, IT-consultant of specialist op een specifiek gebied. Het is belangrijk om je kennis up-to-date te houden en je voortdurend bij te scholen om je marktwaarde te behouden of vergroten en nieuwe kansen te vinden.

In zijn geheel biedt de ICT-sector goede baankansen en diverse groeimogelijkheden. De exacte kansen en groeipaden binnen de IT zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke marktvraag en vooral ook jouw vaardigheden en ervaring. Het is belangrijk om de trends in de ICT-branche in de gaten te houden zodat je mee kunt ontwikkelen en doorgroeien.


188 Beroepen in de sector ICT

Actieve filters:
  • Verfijn op beroepsgroep
   • Meer
  • Verfijn op salaris niveau
   • Meer
  • Verfijn op studierichtingen
   • Meer
  • Verfijn op opleidingsniveaus
   • Meer
  • Verfijn op competenties
   • Meer
  Accountmanager
  Salaris: €1950 tot €6500
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO, HBO, WO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Accountmanager is de vaste contactpersoon voor klanten/opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat de relatie goed is en blijft. De voornaamste verantwoordelijkheid en het doel van de Accountmanager is ervoor zorgen …
  Projectmanager
  Salaris: €2400 tot €6000
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, HBO, WO
  Baankans: Onbekend

  Baankans

  Baankans

  Een projectmanager is een professional die verantwoordelijk is voor het plannen, organiseren, coördineren en controleren van projecten binnen een organisatie. De rol van een projectmanager is om ervoor te …
  Secretaresse
  Salaris: €2000 tot €2900
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO, HBO
  Baankans: Goed

  Baankans

  Baankans

  De Secretaresse heeft een ondersteunende rol in een organisatie en faciliteert de werkzaamheden van een leidinggevende. Dit werk kan uiteenlopen van het regelen van telefoonverkeer of notuleren bij vergaderingen tot het …
  Vertegenwoordiger
  Salaris: €1900 tot €6000
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Vertegenwoordiger werkt op de Afdeling Sales of Commerciële Zaken van een bedrijf. Hij vertegenwoordigt het bedrijf en verkoopt goederen of diensten aan klanten. De Vertegenwoordiger streeft naar optimale verkoo…
  Software Engineer
  Salaris: €2800 tot €7000
  Opleiding: HBO, WO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Software Engineer is een professional die zich richt op het ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en onderhouden van softwaretoepassingen. Een Software Engineer heeft een brede technische expertise en past …
  Medewerker Klantenservice
  Salaris: €2000 tot €3400
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  De Medewerker Klantenservice helpt klanten bij problemen, klachten en vragen. De Klantenservicemedewerker biedt waar nodig ondersteuning en diensten aan bestaande klanten. Zo kunnen klanten vragen hebben over het gebruik…
  System Engineer
  Salaris: €3000 tot €4000
  Opleiding: MBO, HBO, WO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  De System Engineer ontwikkelt en modificeert computersystemen zo dat ze aan de functionele eisen van de automatisering voldoen. Hiermee ondersteunt de System Engineer het bedrijfsproces van zijn klanten. De System Eng…
  Sales Manager
  Salaris: €2500 tot €6500
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, HBO
  Baankans: Goed

  Baankans

  Baankans

  De Sales Manager geeft leiding aan een team van verkopers en houdt zich daarnaast bezig met de verkoop van producten en diensten. Een nauwe samenwerking met de marketingafdeling is hierbij cruciaal. De Sales Manager stel…
  Traineeship
  Salaris: €1850 tot €3500
  Opleiding: HBO, WO, MBA
  Baankans: Onbekend

  Baankans

  Baankans

  Een trainee is een pas afgestudeerde student die over het algemeen groter in een groter bedrijf of omvangrijke organisatie werkzaam is. De trainee volgt hier een speciaal ingericht traineeship, wat in principe als een so…
  Managementassistent
  Salaris: €2000 tot €4000
  Opleiding: HBO, WO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Managementassistent assisteert het management van een bedrijf. Zijn/haar taken verschillen per sector en bedrijf. De Managementassistent organiseert activiteiten, beheert informatie en correspondentie en houdt zich b…
  per pagina

  Filter