Beroepsgroep IT & Software Development Beroepsgroep IT & Software Development

IT & Software Development

De beroepen in de IT of software development zijn gericht op het ontwikkelen van computersystemen, hardware of software, om zo nieuwe informatietechnologie en unieke (web)content te genereren. De IT is meer gericht op het zakelijke, de infrastructuur van de technologie, terwijl de software development meer op de inhoud, het creëren van innovatieve programma's of websites, is gericht. Een diepe kennis van programmeren en computers is voor deze beroepsgroep hoe dan ook de belangrijkste vereiste.

Omscholen naar IT & Software Development met salaris?

Er zijn tegenwoordig veel manier om je om te scholen naar de IT. Een goed programma om erachter te komen of dit bij jou past is Pathways. Er zijn iedere week gratis infosessies om te kijken omscholen naar de IT iets voor jou is. 

Gratis infosessie omscholing naar de IT

 

Software Ontwikkeling: Software Development en Software Engineering

Het onderscheid tussen de beroepen Software ontwikkelaar en Software engineer kan variëren, afhankelijk van het type software en de werkplek. In sommige gevallen worden de beroepsnamen door elkaar gebruikt en worden ze als synoniemen beschouwd. 

Het belangrijkste verschil tussen een Software Engineer en een Software Ontwikkelaar ligt vaak in de focus en verantwoordelijkheden. Terwijl een software engineer zich richt op het bredere software-ontwikkelingsproces, inclusief ontwerp, architectuur en technische strategieën, richt een software ontwikkelaar zich meer op de praktische implementatie van softwareoplossingen en de ontwikkeling van code. 

Belangrijkste verschillen tussen Software Ontwikkelaar en Software Engineer

In de meeste gevallen zijn er verschillen in de taken en verantwoordelijkheden die bij de beide beroepen horen, die zijn ze: 

 • Focus op ontwikkeling versus engineering: Over het algemeen wordt een Software ontwikkelaar / Software developer vaak geassocieerd met de nadruk op het schrijven van code en de ontwikkeling van softwaretoepassingen. Een Software developerricht zich voornamelijk op het implementeren van de functionaliteit op basis van de vereisten. Het werk van een Software engineer heeft vaak een bredere focus, waarbij naast ontwikkeling van de software ook engineeringprincipes worden toegepast. Een Software engineer houdt zich bezig met het ontwerp, de architectuur, de kwaliteit, de betrouwbaarheid en het onderhoud van de softwaretapplicatie.
 • Technische vaardigheden en kennis: Zowel Software ontwikkelaars als Software engineers hebben technische vaardigheden en kennis van programmeren. Software ontwikkelaars zullen zich vaak meer richten op het beheersen van specifieke programmeertalen, frameworks en tools die nodig zijn voor de ontwikkeling van software. Software engineers hebben daarentegen vaak een breder begrip van software engineeringprincipes, ontwerppatronen, algoritmen, gegevensstructuren en best practices.
 • Betrokkenheid bij het gehele softwareproces: Een Software Developer is vaak betrokken bij de implementatiefase van softwareontwikkeling, waarbij hij zich richten op het schrijven van code en het bereiken van de gewenste functionaliteit. Een Software engineer is daarentegen vaak betrokken bij het gehele softwareontwikkelingsproces, inclusief ontwerp, architectuur, implementatie, testen, debugging, onderhoud en optimalisatie van softwaretoepassingen.

 

De bovenstaande verschillen zijn niet universeel geldig, of in steen gegoten. De exacte taken en verantwoordelijkheden van de beide beroepen zijn afhankelijk van de organisatie en de context. In Nederland zien we dat er over het algemeen tussen de beschrijving van Software Engineer en Software Ontwikkelaar een verschil bestaat, terwijl Software Ontwikkelaar en Software Developer als synoniem worden beschouwd.

Wil je weten of de beroepsgroep IT & Software Development bij jou past?

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt daarmee inspiratie op doen en kijken welke beroepsgroep bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Wat zijn de meest gevraagde beroepen binnen IT & Software Development?

Welke IT en Software Development beroepen bieden de meeste baankansen? Hieronder vind je een lijst van de meest gevraagde IT beroepen van 2023

 1. Software Engineer
 2. Web Developer
 3. Mobile App Developer
 4. Full Stack Developer
 5. Front-end Developer
 6. Back-end Developer
 7. IT Support Specialist
 8. Data Scientist
 9. DevOps Engineer
 10. Cyber Security Specialist
 11. UX/UI Designer
 12. Software Developer
 13. Cloud Engineer
 14. AI/Machine Learning Engineer
 15. Data Engineer
 16. Security Engineer
 17. Quality Assurance Engineer
 18. Software Architect
 19. Database Administrator
 20. Systems Analyst
 21. IT Project Manager
 22. Business Analyst
 23. Game Developer
 24. Embedded Systems Engineer
 25. Network Administrator
 26. IT Consultant

 

Wat is het verschil tussen een Software Developer en een Webdeveloper?

Een Software Developer en een Webdeveloper zijn beide betrokken bij het ontwikkelen van software, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee beroepen. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

1. Scope van ontwikkeling:

Een Software Developer richt zich op het ontwikkelen van softwaretoepassingen in het algemeen. Dit kan verschillende soorten software omvatten, zoals desktopapplicaties, mobiele apps, bedrijfstoepassingen, games, enzovoort. Een Software Developer werkt aan uiteenlopende projecten en kan betrokken zijn bij de volledige levenscyclus van een softwareapplicatie, van concept tot implementatie en onderhoud.

Een Webdeveloper richt zich daarentegen specifiek op het ontwikkelen van webapplicaties en -websites. Hij of zij heeft expertise in webtechnologieën, zoals HTML, CSS, JavaScript, en server-side scripting talen zoals PHP, Python of Ruby. Webdevelopers werken met frameworks en tools die specifiek zijn ontworpen voor webontwikkeling. Hun specifieke focus is het bouwen van interactieve webinterfaces.

2. Technische kennis en vaardigheden:

Beide beroep vereisen verschillende technische vaardigheden, hoewel er overlap is. Een Software Developer moet bekend zijn met algemene programmeertalen en technologieën die relevant zijn voor het specifieke projecten. Dit kunnen talen zijn zoals Java, C++, C#, Python, enzovoort, maar ook databasebeheer, versiebeheer en andere software-ontwikkeltools.

Een Webdeveloper daarentegen heeft gerichte kennis van webtechnologieën en frameworks. Hij of zij heeft een grote kennis van HTML en CSS voor het ontwerpen en stylen van webpagina's. Ook van JavaScript voor het creëren van interactieve elementen en het werken met web-API's. Vaak zijn Webdevelopers gespecialiseerd in bepaalde frameworks zoals Angular, React, Vue.js, en back-endtechnologieën zoals Node.js.

3. Doel van de software:

Software Developers richten zich op het ontwikkelen van softwaretoepassingen met verschillende doeleinden, zoals het automatiseren van bedrijfsprocessen, het leveren van specifieke functionaliteiten aan gebruikers, het creëren van entertainmentproducten, enzovoort. Een Software Developer werkt vaak aan projecten die buiten het webdomein vallen, zoals het bouwen van complexe algoritmen, het implementeren van algoritmen voor machine learning, en het ontwikkelen van bedrijfsapplicaties.

Webdevelopers focussen zich op het creëren van webervaringen, zoals het bouwen van dynamische websites, e-commerce platforms, blogs en andere interactieve webapplicaties. Het werk van een Webdeveloper richt zich op het bereiken van een optimale gebruikerservaring op het web, waarbij hij of zij rekening houdt met factoren zoals responsiviteit, toegankelijkheid en gebruikersinteractie.

Hoewel de beroepsnamen Software Developer en Webdeveloper soms door elkaar worden gebruikt, geven ze meestal aan welk aspect van softwareontwikkeling de professional voornamelijk behandelt.

Een software developer kan zich bezighouden met verschillende soorten softwaretoepassingen, terwijl een webdeveloper zich specifiek richt op webontwikkeling en de bijbehorende technologieën. Je zou Webdeveloper ook als een in het web gespecialiseerde Software Developer kunnen zien.

Andere Software Development specialisaties: DevOps & Cloud Development

Omdat software tegenwoordig een grote rol speelt in bijna alle bedrijfsprocessen en de algehele doorontwikkeling zijn er specifieke deelvakgebieden ontstaan. Dit zijn bijvoorbeeld Cloud Development en DevOps. 

Wat is DevOps en welke beroepen vallen hier in?

DevOps is een softwareontwikkelingsbenadering die gericht is op het verenigen van de ontwikkeling (Development) en de operationele aspecten (Operations) van softwareproducten. Het doel is om de samenwerking en communicatie tussen ontwikkelingsteams en operationele teams te verbeteren, zodat snellere en betrouwbaardere softwarelevering mogelijk is en cruciale processen kunnen worden verbetert.

Binnen DevOps wordt gestreeft naar een cultuur van samenwerking, automatisering en continue verbetering. Het richt zich op het doorbreken van de traditionele silo's tussen ontwikkeling en operations, waarbij teams nauw samenwerken gedurende de gehele levenscyclus van de software, van ontwerp en ontwikkeling tot implementatie, monitoring en onderhoud. Hierbij staat de optimalisatie van het bedrijfsproces centraal en is de software het middel en niet het doel.

De belangrijke aspecten van DevOps zijn samenwerking, sutomatisering, continuïteit, monitoring, feedback, schaalbaarheid en flexibiliteit. DevOps heeft de softwareontwikkelingsindustrie getransformeerd door het versnellen van de time-to-market, het verbeteren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van software, en het bevorderen van een cultuur van samenwerking en continue verbetering.

DevOps beroepen

Het DevOps-werkveld biedt verschillende mogelijkheden voor professionals met verschillende specialisaties en vaardigheden. De exacte rollen en verantwoordelijkheden kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en de specifieke behoeften van het project of de software-ontwikkeling.

 • DevOps Engineer: Een DevOps engineer is verantwoordelijk voor het implementeren en beheren van de DevOps-principes en -praktijken binnen een organisatie. Dit omvat het opzetten van geautomatiseerde processen, het configureren van tools en systemen, het monitoren van applicaties en infrastructuur, en het faciliteren van samenwerking tussen verschillende teams en disciplines
 • DevOps Architect: Een DevOps Architect is verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van de technische architectuur van een DevOps-omgeving. Ze zorgen voor de integratie van verschillende tools en technologieën, bepalen de infrastructuurvereisten en helpen bij het opzetten van de juiste DevOps-workflows.
 • Release Manager: Een Release Manager coördineert en beheert de release van softwareproducten. Ze zijn verantwoordelijk voor het plannen, testen en implementeren van releases, evenals het beheren van de communicatie met stakeholders en het oplossen van eventuele problemen die zich voordoen tijdens het releaseproces.
 • Automation Engineer: Een Automation Engineer is gespecialiseerd in het automatiseren van processen binnen een DevOps-omgeving. Ze ontwikkelen scripts, configuraties en workflows om repetitieve taken te automatiseren, wat bijdraagt aan efficiëntie, betrouwbaarheid en consistentie in de softwarelevering.
 • Continuous Integration/Continuous Delivery (CI/CD) Engineer: Een CI/CD Engineer richt zich op het implementeren en beheren van het CI/CD-proces. Ze ontwikkelen en onderhouden de automatische build-, test- en deploy-pipelines om de continue integratie en levering van software te waarborgen.
 • Site Reliability Engineer (SRE): Een SRE is verantwoordelijk voor het waarborgen van de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en prestaties van applicaties en systemen. Ze richten zich op het proactief monitoren, schalen en optimaliseren van de infrastructuur, evenals het oplossen van incidenten en het implementeren van verbeteringen om de algehele systeembetrouwbaarheid te vergroten.
 • Cloud Engineer: Een Cloud Engineer is gespecialiseerd in het ontwerpen, implementeren en beheren van cloudinfrastructuur en -services. Ze werken samen met DevOps-teams om cloudplatforms te configureren, schaalbare en veerkrachtige architecturen te ontwikkelen en de cloudomgeving te optimaliseren voor snelle en betrouwbare softwarelevering.

 

139 Beroepen in de beroepsgroep IT & Software Development

Actieve filters:
  • Verfijn op sector
   • Meer
  • Verfijn op salaris niveau
   • Meer
  • Verfijn op studierichtingen
   • Meer
  • Verfijn op opleidingsniveaus
   • Meer
  • Verfijn op competenties
   • Meer
  Consultant
  Salaris: €2046 tot €7848
  Opleiding: Geen, Cursus / Bijscholing, MBO, HBO, WO, Postdoc, MBA
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Consultant stelt zichzelf beschikbaar aan een bepaald bedrijf, in een van vele mogelijke sectoren, om zo met kennis en inzicht het bedrijf van buitenaf te verbeteren. De Consultant wordt ingehuurd om een bepaald vraa…
  Software Engineer
  Salaris: €2800 tot €7000
  Opleiding: HBO, WO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Software Engineer is een professional die zich richt op het ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en onderhouden van softwaretoepassingen. Een Software Engineer heeft een brede technische expertise en past …
  Service Engineer
  Salaris: €2100 tot €3900
  Opleiding: MBO, HBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Service Engineer houdt zich bezig met het onderhoud van machines. Voor dit werk moet de Service Engineer van locatie naar locatie reizen, om ter plaatse aan een bepaald soort machine te gaan werken. Wat voor machines…
  Software Developer
  Salaris: €2500 tot €7000
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO, HBO, WO
  Baankans: Onbekend

  Baankans

  Baankans

  Een Software developer is een professional die zich bezighoudt met het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van softwaretoepassingen. Een Software developer is verantwoordelijk voor het omzetten van concepten, idee&eu…
  Servicedesk Medewerker
  Salaris: €2100 tot €3400
  Opleiding: MBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  De Servicedesk Medewerker is werkzaam bij de afdeling Servicedesk ICT.  De servicedesk is een centrale afdeling bij een organisatie, meestal een ICT organisatie of facilitaire organisatie. Deze afdeling lost bijvoor…
  Mechatronicus
  Salaris: €2300 tot €5500
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, MBO, HBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een mechatronicus is een technicus die gespecialiseerd is in het deelgebied mechatronica. Dit is een combinatie van Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, ICT-Software-engineering en Meet- en regeltechniek. Hoofdz…
  Applicatiebeheerder
  Salaris: €2300 tot €4220
  Opleiding: MBO, HBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  De Applicatiebeheerder zorgt ervoor dat een bepaalde applicatie (programma met een uitvoerende functie) operationeel, onderhouden, en makkelijk te gebruiken is, zodat de gebruiker tevreden is en blijft met de applicatie.…
  Cloud Engineer
  Salaris: €3300 tot €7000
  Opleiding: Cursus / Bijscholing, HBO, WO
  Baankans: Onbekend

  Baankans

  Baankans

  Een Cloud Engineer is een IT-professional die zich richt op het ontwerpen, implementeren en beheren van cloudinfrastructuur en -diensten. Cloud Engineers zijn verantwoordelijk voor het opzetten van de technische bas…
  Programmeur
  Salaris: €2300 tot €4800
  Opleiding: Geen, Cursus / Bijscholing, MBO, HBO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Programmeur is een persoon die computersoftware schrijft. Deze software wordt geschreven in een specifieke programmeertaal. Alle stappen die nodig zijn om het programma te laten werken moeten hierin één…
  Systeembeheerder
  Salaris: €2800 tot €5500
  Opleiding: MBO, HBO, WO
  Baankans: Zeer goed

  Baankans

  Baankans

  Een Systeembeheerder, ook wel bekend als een System administrator, is een IT-professional die verantwoordelijk voor het goed functioneren van een of meerdere computersystemen binnen een organisatie.  De v…
  per pagina

  Filter