Wat wil ik?
Op zoek naar de perfecte baan? Belangrijk is om voor jezelf duidelijk te krijgen welke baan bij je past. Denk daarom na over wat je wilt en wat je kunt.
SWOT-analyse
Allereerst is het van belang om je sterke en zwakke kanten, kansen en bedreigingen in kaart te brengen. In het Engels wordt dit een SWOT-analyse genoemd. SWOT staat voor Strenghts, Weaknesses, Opportunities en Threats. Door deze punten te analyseren, krijg je inzicht in je toekomstmogelijkheden. Je kunt jezelf dan haalbare doelen stellen.
Sterke en zwakke punten
Maak eerst een overzicht van je sterke en zwakke punten. Voorbeelden van sterke punten zijn leidinggevende capaciteiten, goed samen kunnen werken, grote vakkennis, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en flexibel zijn. Voorbeelden van zwakke punten zijn slecht beslissingen kunnen nemen, niet goed kunnen schakelen, niet goed kunnen onderhandelen en ongeduldig zijn.
Kansen
Bedenk wat jouw carrièrekansen op de arbeidsmarkt zijn. Denk aan een tekort aan personeel op jouw vakgebied, je vakkennis en relevante werkervaring en een breed professioneel netwerk.
Bedreigingen
Maak ook een lijstje met bedreigingen op de arbeidsmarkt. Denk aan toenemende concurrentie op jouw vakgebied, je leeftijd, een slechte economische situatie, gezondheidsproblemen en reorganisaties van bedrijven.
Het is van belang dat je inzichtelijk maakt wat jou authentiek maakt. Aan de hand hiervan kun je bepalen welke banen bij je passen. Welke kwaliteiten komen van pas bij welke baan? Aan welke vaardigheden moet je nog werken? Welke kansen heb je op de arbeidsmarkt en wat kan je kansen bedreigen?
Vast dienstverband of niet?
Bedenk ook of je liever voor een baas werkt of voor jezelf. Werken als freelancer (ZZP’er) klinkt aantrekkelijk, maar heeft ook nadelen.
Voordelen van werken als freelancer zijn flexibele werktijden, zelf je opdrachten kiezen en je eigen prijs bepalen. Je kunt op vakantie wanneer dat jou uitkomt, je hoeft je niet aan regels van anderen te houden en je kunt zelf bepalen of je een opdracht accepteert of afslaat.
Nadelen van werken als freelancer zijn financiële onzekerheid en zelf je pensioen, verzekeringen en belastingafdracht regelen. Als je veel opdrachten hebt, verdien je veel. Heb je er weinig, dan verdien je weinig tot niks. Je moet dus goed netwerken. Ook heb je geen recht op een WW-uitkering, omdat je niet in loondienst werkt. Wel maak je onder strenge voorwaarden aanspraak op de bijstand. Ook moet je zelf verzekeringen voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid afsluiten. En je bent zelf verantwoordelijk voor het afdragen van belastingen.
Als je twijfelt of je een vast dienstverband wilt of niet, moet je alle voors en tegens goed tegen elkaar afwegen. Zo kun je een goede beslissing nemen.
Beroepskeuzetest
Het kan handig zijn een beroepskeuzetest te doen. Je vult vragen in over je motivatie, interesse en competenties. In de uitslag zie je welke beroepen en werkzaamheden bij jou passen.
Je kunt bijvoorbeeld de gratis beroepskeuzetest van NationaleBeroepengids.nl doen. In vijf stappen krijg je een overzicht van beroepen die aansluiten bij je competenties, studieniveau, studierichting, gewenste organisatietype en persoonlijkheid. Je ziet bovendien of je studie aansluit bij het beroep of welke studie je eventueel nog kan doen om dit beroep uit te kunnen oefenen.
Doe de beroepskeuzetesten van Nationaleberoepengids.nl!
Loopbaanadviseur
Als je zelf niet goed op een rijtje krijgt wat je wilt en hoe je je doelen kunt bereiken, kun je een loopbaanadviseur inschakelen.
Een loopbaanadviseur helpt je met antwoorden op vragen als wie ben ik?, wat wil ik? en wat kan ik?. Hij helpt je je competenties en wensen in kaart te krijgen. Vervolgens kan hij je bepaalde banen voorstellen. Hij weet alles over de arbeidsmarkt en opleidingen en cursussen. Hij kan je helpen met een plan van aanpak.
Ook mensen die al een baan hebben maar hier niet tevreden over zijn, kunnen baat hebben bij een loopbaanadviseur. Neem iemand die niet meer gemotiveerd is. Een adviseur kan er achter komen dat de oorzaak hiervan het perfectionisme van de werknemer is. Door zijn nauwkeurigheid is hij te lang met opdrachten bezig en is hij niet tevreden met het resultaat. Daardoor raakt hij gedemotiveerd. Een loopbaanadviseur zoekt dan samen met hem naar oplossingen. Hij ondersteunt hem met het beter leren omgaan van de werkdruk. Het kan ook zo zijn dat de adviseur adviseert op zoek te gaan naar een andere functie.