Verkenning arbeidsmarkt

Je wilt weten waar je staat op de arbeidsmarkt. Als je weet waar je staat, kun je een plan van aanpak opstellen om de juiste baan te vinden.

Mogelijkheden

Weten wat je wilt is een goede eerste stap op weg naar de perfecte baan. Daarna moet je onderzoeken of er wel mogelijkheden zijn voor wat je wilt. En wát voor mogelijkheden er zijn.

Zijn er banen die precies aansluiten op wat jij wilt? En als ze er zijn, zijn ze er dan in je omgeving, of zou je elke dagen úren moeten forenzen? En verdienen ze wel genoeg? Spreekt de bedrijfscultuur in de sector je aan? Zijn er wel doorgroeimogelijkheden? En hoe ontwikkelt de arbeidsmarkt zich eigenlijk binnen de sector of branche? Staat die onder druk of floreert die juist? Allemaal zaken om goed over na te denken.

Misschien moet je je wensen bijstellen. Bijvoorbeeld als je er achter komt dat je niet meteen de functie uit kunt oefenen die je wilt. Je zult dan lager moeten instappen en moeten doorgroeien naar je gewenste job. Wat uiteraard helpt is dat je een opleiding met hoge baankans hebt gevolgd, daarmee heb je direct een voorsprong.  

Eisen

Vraag je verder af of je voldoet aan de eisen die werkgevers stellen aan sollicitanten. Misschien kom je er achter dat je bepaalde vaardigheden verder moet ontwikkelen. Je kunt een cursus doen of boeken over het vakgebied lezen. Of je komt er achter dat je meer ervaring moet opdoen. Misschien kun je relevant vrijwilligerswerk doen.

Deze verkenning van de arbeidsmarkt geeft je heldere inzichten en concrete handvatten voor je aanpak. Doe er je voordeel mee! 


Zoek een ander beroep