Etnoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Etnoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Etnoloog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Etnoloog wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Etnoloog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Etnoloog


Vacatures Etnoloog

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Etnoloog?

 

Een Etnoloog bestudeert de mens als cultuurdrager. De Etnoloog bestudeert en verklaart cultuurverschijnselen van een bevolkingsgroep op historisch, sociaal en geografisch gebied die vorm geven aan het dagelijks leven. De Etnoloog onderzoekt onder andere het sociale gedrag, de economische structuur en de ideologie van bevolkingsgroepen en volken. Volgens de etnologie zijn deze zaken dynamische, groepsgebonden processen.

In Nederland richt de etnologie zich op het dagelijks handelen van mensen en beeldvorming van dit handelen. Het doel van etnologisch onderzoek in Nederland is inzicht krijgen in de maatschappelijke betekenis van cultuurverschijnselen in Nederland. De diversiteit wordt in kaart gebracht en opkomende en verdwijnende cultuurverschijnselen en hun samenhangen worden bestudeerd en verklaard. Met de resultaten krijgen we een beeld van de sociale communicatiesystemen en culturele ontwikkelingsprocessen in de Nederlandse samenleving. Hier kan het sociale en economische beleid op worden aangepast.

Etnologie is een onderdeel van antropologie. Antropologie bestaat grofweg uit vier onderdelen: biologische antropologie, linguïstische antropologie, archeologie en sociale of culturele antropologie. Sociale of culturele antropologie wordt ook wel etnologie of volkenkunde genoemd.


Past het beroep Etnoloog bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Etnoloog per stad

Vacatures Etnoloog Alkmaar

Vacatures Etnoloog Almelo

Vacatures Etnoloog Almere

Vacatures Etnoloog Alphen aan den Rijn

Vacatures Etnoloog Amersfoort

Vacatures Etnoloog Amstelveen

Vacatures Etnoloog Amsterdam

Vacatures Etnoloog Apeldoorn

Vacatures Etnoloog Arnhem

Vacatures Etnoloog Assen

Vacatures Etnoloog Bergen op Zoom

Vacatures Etnoloog Breda

Vacatures Etnoloog Capelle aan den IJssel

Vacatures Etnoloog Delft

Vacatures Etnoloog Den Bosch

Vacatures Etnoloog Den Haag

Vacatures Etnoloog Den Helder

Vacatures Etnoloog Deventer

Vacatures Etnoloog Doetinchem

Vacatures Etnoloog Dordrecht

Vacatures Etnoloog Ede

Vacatures Etnoloog Eindhoven

Vacatures Etnoloog Emmen

Vacatures Etnoloog Enschede

Vacatures Etnoloog Gouda

Vacatures Etnoloog Groningen

Vacatures Etnoloog Haarlem

Vacatures Etnoloog Haarlemmermeer

Vacatures Etnoloog Heerlen

Vacatures Etnoloog Helmond

Vacatures Etnoloog Hengelo

Vacatures Etnoloog Hilversum

Vacatures Etnoloog Hoogeveen

Vacatures Etnoloog Hoorn

Vacatures Etnoloog Katwijk

Vacatures Etnoloog Leeuwarden

Vacatures Etnoloog Leiden

Vacatures Etnoloog Lelystad

Vacatures Etnoloog Maastricht

Vacatures Etnoloog Middelburg

Vacatures Etnoloog Nieuwegein

Vacatures Etnoloog Nijmegen

Vacatures Etnoloog Oss

Vacatures Etnoloog Purmerend

Vacatures Etnoloog Roermond

Vacatures Etnoloog Roosendaal

Vacatures Etnoloog Rotterdam

Vacatures Etnoloog Schiedam

Vacatures Etnoloog Spijkenisse

Vacatures Etnoloog Terneuzen

Vacatures Etnoloog Tilburg

Vacatures Etnoloog Utrecht

Vacatures Etnoloog Veenendaal

Vacatures Etnoloog Venlo

Vacatures Etnoloog Vlaardingen

Vacatures Etnoloog Westland

Vacatures Etnoloog Zaanstad

Vacatures Etnoloog Zeist

Vacatures Etnoloog Zoetermeer

Vacatures Etnoloog Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Etnoloog

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Etnoloog?

 

Een Etnoloog kan rekenen op zo’n €2300,- tot €5000 bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van de ervaring van de Etnoloog, zijn leeftijd en zijn genoten opleiding.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Etnoloog werkzaam is.


Meer weten over het salaris Etnoloog

Salaris aankomend Etnoloog Salaris junior Etnoloog Wat is het salaris van een medior Etnoloog? Welk salaris krijgt een senior Etnoloog?


Hoe word je een Etnoloog? 

 

Een Etnoloog heeft een WO-diploma met studierichting Antropologie nodig. Voorbeelden van relevante WO-opleidingen zijn Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie en Sociale & Culturele Antropologie. De bachelor duurt drie jaar en de master duurt één jaar. In het masterjaar moet een afstudeerrichting gekozen worden, zoals Sociale Antropologie of Culturele Antropologie. Soms is Antropologie een afstudeerrichting binnen de hoofdstudie Sociologie. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Etnoloog

Er zijn geen opleidingen Etnoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Etnoloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderzoek


Omscholen tot Etnoloog

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Etnoloog. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Etnoloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Etnoloog

Als je Etnoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Etnoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Etnoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Etnoloog?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Etnoloog

Een Etnoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Vaardigheden Etnoloog

  • Zorgvuldigheid
  • Analyseren
  • Oog voor detail
  • Nauwkeurigheid
  • Systematisch denken
  • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
  • Luisteren
  • Verbanden leggen
  • Gestructureerd werken
  • Accuratesse
  • Inlevingsvermogen
  • Omgaan met veranderingen
  • Flexibiliteit
  • Zelfsturing
  • Zelfontwikkeling
  • Durf
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Etnoloog nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Etnoloog zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Etnoloog is intelligent, analytisch, onderzoekend en neemt zijn omgeving goed in zich op. Op die manier kan hij de cultuurfenomenen van een volk of bevolkingsgroep optimaal in kaart brengen en verklaren (Waarnemer).

Een Etnoloog moet op een nauwkeurige en systematische manier onderzoek doen. Soms lijken er weinig verschillen tussen bepaalde groepen en volken te zijn, maar kunnen door diepgravend, secuur onderzoek toch enkele kleine verschillen aan het licht komen. Bovendien moeten alle cultuurverschijnselen van volken goed vergeleken kunnen worden, en dus moet alles heel precies en systematisch genoteerd worden (Perfectionist).


Eigenschappen Etnoloog

  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Etnoloog?

 

Een Etnoloog kan bij veel verschillende organisaties aan de slag en zal dus redelijk goed een baan kunnen vinden.

Bij goed functioneren kan een Etnoloog steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Hij kan bijvoorbeeld steeds zelfstandiger onderzoek doen of leidinggevende taken krijgen toegewezen. Ook kan een Etnoloog wellicht na goed functioneren in Nederland aan de slag in het buitenland.

De actuele kans op werk voor een Etnoloog

Het beroep Etnoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Etnoloog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Etnoloog

Het beroep Etnoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers sociale wetenschappen.

Doorgroei beroepen voor een Etnoloog

Wetenschappelijk onderzoeker kunstwetenschappen

kunsthistoricus (onderzoeken/publiceren)

assistent in opleiding (aio) kunstwetenschappen

onderzoeker in opleiding (oio) kunstwetenschappen

wetenschappelijk onderzoeker industriële vormgeving

wetenschappelijk onderzoeker kunstgeschiedenis

promovendus kunstwetenschappen

Museoloog

Wetenschappelijk onderzoeker muziekwetenschap

assistent in opleiding (aio) muziekwetenschappen

Meer steden Minder steden

Waar werkt een Etnoloog?

 

Een Etnoloog kan bij diverse soorten organisaties terecht. Hij kan bijvoorbeeld gaan werken bij universiteiten, ontwikkelingsorganisaties, ministeries, gemeenten en ambassades. Veel organisaties horen bij de non-profitsector, maar het is ook mogelijk dat een Etnoloog bij een bedrijf in de profitsector terecht komt.

Heel af en toe richten Etnologen een eigen adviesbureau op.


Met wie werkt een Etnoloog samen? 

 

Een Etnoloog werkt soms samen met andere onderzoekers die groepen of volken bestuderen, zoals Sociologen, Antropologen en Taalwetenschappers. Elke onderzoeker krijgt dan een bij zijn achtergrond passende taak toegewezen. Zo zal een Etnoloog cultuurelementen onderzoeken, terwijl een Taalwetenschapper zich met name richt op de taal van de bevolkingsgroep of het volk.

De Etnoloog heeft ook te maken met zijn directe baas. Die geeft hem leiding en helpt bij problemen.

Ook komt de Etnoloog in contact met de mensen die hij bestudeert. 


  • Socioloog
  • Antropoloog
  • Taalwetenschapper
  • Baas
  • Bevolkingsgroepen/volken
Etnoloog

Verwante beroepen Etnoloog:

Socioloog
Salaris: €2300 tot €5500
Opleiding: WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Etnograaf
Salaris: €2402 tot €5000
Opleiding: WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Etnoloog in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Socioloog
  • Antropoloog
  • Taalwetenschapper
  • Baas
  • Bevolkingsgroepen/volken

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2300 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar