Etnoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Etnoloog? Lees de functieomschrijving.

 

Een Etnoloog bestudeert de mens als cultuurdrager. De Etnoloog bestudeert en verklaart cultuurverschijnselen van een bevolkingsgroep op historisch, sociaal en geografisch gebied die vorm geven aan het dagelijks leven. De Etnoloog onderzoekt onder andere het sociale gedrag, de economische structuur en de ideologie van bevolkingsgroepen en volken. Volgens de etnologie zijn deze zaken dynamische, groepsgebonden processen.

In Nederland richt de etnologie zich op het dagelijks handelen van mensen en beeldvorming van dit handelen. Het doel van etnologisch onderzoek in Nederland is inzicht krijgen in de maatschappelijke betekenis van cultuurverschijnselen in Nederland. De diversiteit wordt in kaart gebracht en opkomende en verdwijnende cultuurverschijnselen en hun samenhangen worden bestudeerd en verklaard. Met de resultaten krijgen we een beeld van de sociale communicatiesystemen en culturele ontwikkelingsprocessen in de Nederlandse samenleving. Hier kan het sociale en economische beleid op worden aangepast.

Etnologie is een onderdeel van antropologie. Antropologie bestaat grofweg uit vier onderdelen: biologische antropologie, linguïstische antropologie, archeologie en sociale of culturele antropologie. Sociale of culturele antropologie wordt ook wel etnologie of volkenkunde genoemd.

Wil je werken als Etnoloog?

Werk je al als Etnoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Etnoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Etnoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Etnoloog in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Socioloog
 • Antropoloog
 • Taalwetenschapper
 • Baas
 • Bevolkingsgroepen/volken

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Etnoloog

Wat verdient een Etnoloog?

 

Een Etnoloog kan rekenen op zo’n €2300,- tot €5000 bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van de ervaring van de Etnoloog, zijn leeftijd en zijn genoten opleiding.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Etnoloog werkzaam is.

Salarisschaal Etnoloog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Etnoloog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Etnoloog

Hoe goed is de toekomst voor de Etnoloog? 

 

Een Etnoloog kan bij veel verschillende organisaties aan de slag en zal dus redelijk goed een baan kunnen vinden.

Bij goed functioneren kan een Etnoloog steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Hij kan bijvoorbeeld steeds zelfstandiger onderzoek doen of leidinggevende taken krijgen toegewezen. Ook kan een Etnoloog wellicht na goed functioneren in Nederland aan de slag in het buitenland.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Etnoloog worden: Opleidingen tot Etnoloog

Hoe word je een Etnoloog? 

 

Een Etnoloog heeft een WO-diploma met studierichting Antropologie nodig. Voorbeelden van relevante WO-opleidingen zijn Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie en Sociale & Culturele Antropologie. De bachelor duurt drie jaar en de master duurt één jaar. In het masterjaar moet een afstudeerrichting gekozen worden, zoals Sociale Antropologie of Culturele Antropologie. Soms is Antropologie een afstudeerrichting binnen de hoofdstudie Sociologie. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Etnoloog

Meer opleidingen Etnoloog

Weet je nog niet of je Etnoloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Etnoloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Etnoloog

Met wie werkt een Etnoloog samen? 

 

Een Etnoloog werkt soms samen met andere onderzoekers die groepen of volken bestuderen, zoals Sociologen, Antropologen en Taalwetenschappers. Elke onderzoeker krijgt dan een bij zijn achtergrond passende taak toegewezen. Zo zal een Etnoloog cultuurelementen onderzoeken, terwijl een Taalwetenschapper zich met name richt op de taal van de bevolkingsgroep of het volk.

De Etnoloog heeft ook te maken met zijn directe baas. Die geeft hem leiding en helpt bij problemen.

Ook komt de Etnoloog in contact met de mensen die hij bestudeert. 


 • Socioloog
 • Antropoloog
 • Taalwetenschapper
 • Baas
 • Bevolkingsgroepen/volken
Etnoloog


Organisaties waar een Etnoloog werkzaam is

Waar werkt een Etnoloog meestal? 

 

Een Etnoloog kan bij diverse soorten organisaties terecht. Hij kan bijvoorbeeld gaan werken bij universiteiten, ontwikkelingsorganisaties, ministeries, gemeenten en ambassades. Veel organisaties horen bij de non-profitsector, maar het is ook mogelijk dat een Etnoloog bij een bedrijf in de profitsector terecht komt.

Heel af en toe richten Etnologen een eigen adviesbureau op.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Etnoloog

Waar kun je het beste werken als Etnoloog? Hieronder vindt je de best door de Etnoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Etnoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Etnoloog:

Welke competenties heeft een een Etnoloog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Etnoloog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Etnoloog nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Etnoloog zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Etnoloog is intelligent, analytisch, onderzoekend en neemt zijn omgeving goed in zich op. Op die manier kan hij de cultuurfenomenen van een volk of bevolkingsgroep optimaal in kaart brengen en verklaren (Waarnemer).

Een Etnoloog moet op een nauwkeurige en systematische manier onderzoek doen. Soms lijken er weinig verschillen tussen bepaalde groepen en volken te zijn, maar kunnen door diepgravend, secuur onderzoek toch enkele kleine verschillen aan het licht komen. Bovendien moeten alle cultuurverschijnselen van volken goed vergeleken kunnen worden, en dus moet alles heel precies en systematisch genoteerd worden (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Etnoloog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Etnoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Etnoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Etnoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Etnoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Etnoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Etnoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Etnoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Etnoloog iets voor je?

Zou je graag Etnoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Etnoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Etnoloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar