Onderzoeker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderzoeker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep onderzoeker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je onderzoeker wordt.

 

Wat is een Onderzoeker?

Het beroep 'Onderzoeker' bestaat op zichzelf niet. Men is altijd een onderzoeker op een bepaald gebied, waarin de onderzoeksmethoden en de doeleinden enorm van elkaar kunnen verschillen. Er zijn echter wel overeenkomsten die het mogelijk maken om een overzicht te kunnen geven van het beroep van onderzoeker, zonder specifiek onderzoek aan te duiden. Ten eerste kan een onderzoeker fundamenteel of toegepast onderzoek doen. Hoewel beide vormen van onderzoek op de universiteit plaats kunnen vinden, vindt toegepast onderzoek meer in de particuliere sector plaats. De meeste onderzoekers beginnen vanuit hun opleiding bij de universiteit te werken, waar ze de onderzoeksmethoden van hun specialisatie onder de knie krijgen. Van daaruit kan men verder gaan binnen de universiteit, of bij een onderzoekslaboratorium terecht komen.

Steeds is het belangrijk om veel kennis over het vakgebied te hebben, goed onafhankelijk onderzoek op te kunnen zetten, en de ontwikkelingen in het eigen vakgebied goed bij te houden. In de academische wereld draait het verder om het publiceren van de ontdekkingen die men in onderzoek gedaan heeft, en daarbij zo vernieuwend en accuraat mogelijk de resultaten te presenteren. Dit kan enkel in een vakblad, maar ook door het bijwonen van conferenties en het geven van toespraken. In de commerciele onderzoeken draait het naast publiciteit voornamelijk om bruikbare resultaten, waardoor er meer geheimhouding is dan op de universiteit. Voor alle onderzoekers geldt dat het onderzoek vaak onder een tijdslimiet zit, en dat het accuraat en succesvol voltooien van onderzoek dus voorop staat, en de publicatie daarna pas belangrijk wordt.Wil je werken als Onderzoeker?

Werk je al als Onderzoeker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderzoeker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Onderzoeker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Onderzoeker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Analisten
  • Onderzoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2495 tot €3195

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

55


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderzoeker

Wat verdient een Onderzoeker?

Het loon van een onderzoeker is als starter al ongeveer 2495, omdat men een universitaire achtergrond nodig heeft. Over het algemeen loopt dit salaris op tot de 3195 euro per maand, maar omdat het beroep van onderzoeker zo overkoepelend is, kan het eigenlijke salaris best een heel eind van deze schatting af komen te zitten.

Salarisschaal Onderzoeker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Onderzoeker

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderzoeker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderzoeker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Onderzoeker vacatures

Onderzoeker/ onderzoeksmanager Circulaire Economie (0,8 fte)
Jobbird
Ben jij een resultaatgerichte onderzoeker die zich graag verdiept in de feiten achter de verhalen en impact wil hebben in de transitie naar een duurzame samenleving? En kun je zowel …
Telefonische enquêteurs
Desan Research Solutions
DESAN voert voor haar opdrachtgevers telefonisch onderzoek uit. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld klant- en medewerkertevredenheidsonderzoek en beleidsonderzoek voor uiteenlopende bedrijven, branche- en adviesorganisaties etc. Het vergaren van informatie …
Face-to-face enquêteurs
Desan Research Solutions
FunctieomschrijvingDESAN voert voor haar opdrachtgevers regelmatig face-to-face onderzoek uit op diverse locaties in de Randstad of daarbuiten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld musea, evenementen en congressen, gemeentehuizen of winkelketens.Momenteel …
Veilig Thuis onderzoeker
BMC
- Functieomschrijving Algemene informatie Voor Veilig Thuis in de provincie Zeeland is BMC op zoek naar een Veilig Thuis onderzoeker die op korte termijn kunnen starten! Het betreft een functie …
Bron- en contactonderzoeker GGD
Maandag Groningen
Vanaf juni is het mogelijk je te laten testen op corona. Voor verschillende GGD's in Noord Nederland is Maandag op zoek naar HBO verpleegkundigen die mee willen helpen bij het …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderzoeker

Wat is de toekomst van Onderzoeker?

Om als onderzoeker aan de slag te kunnen moet men zich bewijzen, en zich steeds weer blijven bewijzen. Als men dit volhoudt, dan zal er altijd werk te vinden zijn. Goed onderzoek wordt beloond, en zal ook voor doorgroeimogelijkheden zorgen, zoals een hoogleraarschap op de universiteit, of een leidinggevende positie daarbuiten.

Baankans Onderzoeker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

55


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Onderzoeker worden: Opleidingen tot Onderzoeker

Wil je onderzoeker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Onderzoeker? 

Omdat de onderzoeker op een universitair niveau moet kunnen werken, is een WO-opleiding in de gekozen discipline een belangrijke vereiste. Om in de universiteit verder te kunnen werken is het daarnaast ook nog belangrijk om een Post-Doc in onderzoek te doen. Specifieke opleidingsrichtingen kunnen niet gegeven worden, omdat bijna overal wel onderzoek in gedaan kan worden.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Onderzoeker

Particulier Onderzoeker
Voor wieWilt u aan de slag als onderzoeker bij een particulier recherchebureau? Dan is een wettelijk erkend diploma vereist. Bij SPV kunt u de opleiding Particulier Onderzoeker volgen om dit …
Particulier Onderzoeker / Detective Thuisstudie
Vasthoudend en oog voor detail? Word privé detective / particulier onderzoekerWil jij privé detective worden? Ga jij graag in opdracht van bedrijven en particulieren op onderzoek uit en haal jij …
Particulier Onderzoeker / Detective E-Learning
Vasthoudend en oog voor detail? Word privé detective / particulier onderzoekerWil jij privé detective worden? Ga jij graag in opdracht van bedrijven en particulieren op onderzoek uit en haal jij …
Internet rechercheren
Voor wieDeze opleiding is bedoeld voor medewerkers die zich bezighouden met (fraude)onderzoek en voor hun werk regelmatig op internet speuren naar informatie. Bent u bijvoorbeeld onderzoeker bij een bedrijf …
Refresher verdiepingscursus zuigelingen
Uitgebreid Doel Up to date informatie en ervaring delen met elkaar met betrekking tot de zuigeling jonger dan 3 maanden. Inhoud Aan de hand van recente literatuur en casuïstiek zal …
Meer opleidingen Onderzoeker

Weet je nog niet of je Onderzoeker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Onderzoeker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Onderzoeker

Met wie werkt een Onderzoeker samen? 

Onderzoekers komen doorgaans in grote laboratoria te werken, waar ze de leiding krijgen over analisten om hun onderzoek te kunnen doen. Daarnaast is er veel samenwerking en vriendelijke competitie in het eigen vakgebied, waardoor men binnen de eigen universiteit en op conferenties veel contact hebt met andere onderzoekers.


  • Analisten
  • Onderzoekers
Onderzoeker


Organisaties waar een Onderzoeker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Onderzoeker meestal werkt.

Waar werkt een Onderzoeker?

Een onderzoeker kan zowel voor de overheid als voor particulieren aan het werk gaan. De organisatie zal over het algemeen groot zijn, en voornamelijk gericht op het halen van deadlines, ofwel voor subsidies of voor het voortbestaan van het project. In wat voor een omgeving men precies komt te werken, is afhankelijk van het onderzoeksveld.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Onderzoeker

Waar kun je het beste werken als Onderzoeker? Hieronder vind je de best door de Onderzoeker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderzoeker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderzoeker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Onderzoeker.

Welke competenties heeft een Onderzoeker nodig?

Een Onderzoeker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Onderzoeker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Onderzoeker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Onderzoeker nodig? 

De onderzoeker moet autonoom te werk gaan, en daarbij dus hoge doelen stellen en zichzelf blijven motiveren om een zo goed mogelijk resultaat te behalen (Perfectionist). Om goed onderzoek te kunnen doen is het natuurlijk belangrijk dat een onderzoeker op de details let, en goed alles in de gaten houdt, zodat er niks gemist wordt (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Onderzoeker


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Onderzoeker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderzoeker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderzoeker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderzoeker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderzoeker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderzoeker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderzoeker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderzoeker iets voor je?

Zou je graag Onderzoeker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderzoeker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Onderzoeker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar