Food Designer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Food Designer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Food Designer? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Food Designer wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Food Designer, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Food Designer


Vacatures Food Designer

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Food Designer?

Een Food Designer of Eetontwerper is iemand die zaken omtrent voedsel ontwikkelt. De term ‘voedselontwerp’ is vrij nieuw en er zijn verschillende definities mogelijk.
 
Bij de term kun je denken aan:
- de industriële productie van producten
- de verpakking, vorm en kleur van voedsel en eetgerei
- de presentatie van gerechten
- de inrichting van een tafel
- de sociale of psychologische impact van eten
 
Een Food Designer houdt zich dus met bovenstaande dingen bezig. Tevens zal hij mensen, zoals koks en fabrikanten, adviseren. Daarnaast geven sommige Eetontwerpers presentaties en/of schrijven ze boeken.
 

Past het beroep Food Designer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Food Designer per stad

Vacatures Food Designer Alkmaar

Vacatures Food Designer Almelo

Vacatures Food Designer Almere

Vacatures Food Designer Alphen aan den Rijn

Vacatures Food Designer Amersfoort

Vacatures Food Designer Amstelveen

Vacatures Food Designer Amsterdam

Vacatures Food Designer Apeldoorn

Vacatures Food Designer Arnhem

Vacatures Food Designer Assen

Vacatures Food Designer Bergen op Zoom

Vacatures Food Designer Breda

Vacatures Food Designer Capelle aan den IJssel

Vacatures Food Designer Delft

Vacatures Food Designer Den Bosch

Vacatures Food Designer Den Haag

Vacatures Food Designer Den Helder

Vacatures Food Designer Deventer

Vacatures Food Designer Doetinchem

Vacatures Food Designer Dordrecht

Vacatures Food Designer Ede

Vacatures Food Designer Eindhoven

Vacatures Food Designer Emmen

Vacatures Food Designer Enschede

Vacatures Food Designer Gouda

Vacatures Food Designer Groningen

Vacatures Food Designer Haarlem

Vacatures Food Designer Haarlemmermeer

Vacatures Food Designer Heerlen

Vacatures Food Designer Helmond

Vacatures Food Designer Hengelo

Vacatures Food Designer Hilversum

Vacatures Food Designer Hoogeveen

Vacatures Food Designer Hoorn

Vacatures Food Designer Katwijk

Vacatures Food Designer Leeuwarden

Vacatures Food Designer Leiden

Vacatures Food Designer Lelystad

Vacatures Food Designer Maastricht

Vacatures Food Designer Middelburg

Vacatures Food Designer Nieuwegein

Vacatures Food Designer Nijmegen

Vacatures Food Designer Oss

Vacatures Food Designer Purmerend

Vacatures Food Designer Roermond

Vacatures Food Designer Roosendaal

Vacatures Food Designer Rotterdam

Vacatures Food Designer Schiedam

Vacatures Food Designer Spijkenisse

Vacatures Food Designer Terneuzen

Vacatures Food Designer Tilburg

Vacatures Food Designer Utrecht

Vacatures Food Designer Veenendaal

Vacatures Food Designer Venlo

Vacatures Food Designer Vlaardingen

Vacatures Food Designer Westland

Vacatures Food Designer Zaanstad

Vacatures Food Designer Zeist

Vacatures Food Designer Zoetermeer

Vacatures Food Designer Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Food Designer

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Food Designer?

Doorgaans werkt een Food Designer als zelfstandige. Hij of zij bepaalt dus zijn eigen prijs en uren. 
 
Het nadeel van een zelfstandige is dat er geen sprake is van secundaire arbeidsvoorwaarden. Hij krijgt niet doorbetaald bij ziekte, geen auto van de zaak, etcetera. Wel kan hij zijn eigen werktijden bepalen en ervoor kiezen bepaalde klussen aan te nemen en andere af te wijzen.
 

Meer weten over het salaris Food Designer

Salaris aankomend Food Designer Salaris junior Food Designer Wat is het salaris van een medior Food Designer? Welk salaris krijgt een senior Food Designer?


Hoe word je een Food Designer? 

Het vakgebied ‘eetontwerp’ of ‘food design’ is erg nieuw. Eetontwerpers in Nederland hebben doorgaans een ontwerpstudie gevolgd. Het is namelijk onderdeel van het vakgebied Industrieel Ontwerp. De Design Academy van Eindhoven heeft sinds kort een afstudeerrichting Food – Non Food. Ook kun je aan diverse hogescholen voor afstudeerrichtingen als Food Technology & Product en Food Technology & Quality kiezen.

Opleidingen Food Designer

ATEX Basic principles e-learning (Ex 001) - Dag
Become an expert in explosion hazards with this e-learning in English. To work in an area with an explosion hazard, it is important and required to have knowledge of the …
ATEX Basic principles e-learning (Ex 001) - Dag



Omscholen tot Food Designer

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Food Designer. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Food Designer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Food Designer

Als je Food Designer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Food Designer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Food Designer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Food Designer?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Food Designer

Een Food Designer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Food Designer

  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Gestructureerd werken
  • Accuratesse
  • Zorgvuldigheid
  • Analytisch vermogen
  • Inlevingsvermogen
  • Logisch redeneren
  • Doelgericht werken
  • Doorzettingsvermogen
  • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Food Designer nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Food Designer zijn Gever en Succesvolle Werker.
 
Hij of zij is betrokken en gevoelig voor de behoeftes van anderen. Hij of zij is geïnteresseerd in het optimaliseren van de eetbeleving van mensen (Gever).
 
Ook verliest hij zijn doel niet uit het oog. Hij is dus resultaatgericht. En hij is niet te beroerd om energie in zijn project te steken om het doel te behalen (Succesvolle Werker).
 

Eigenschappen Food Designer

  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Food Designer?

Dit beroep is erg nieuw. Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden zijn dus nog niet heel duidelijk.
 
Het beroep is in opkomst, dus zal het arbeidsmarktperspectief goed zijn. De beleving van eten wordt steeds belangrijker. Tevens het verleiden van consumenten met aantrekkelijke verpakkingen is tegenwoordig zeer van belang. 
 
Een Eetontwerper met ervaring en een goede naam zal bij steeds grotere en invloedrijke bedrijven projecten kunnen doen.
 

Waar werkt een Food Designer?

Meestal werkt een Eetontwerper op zelfstandige basis. Hij of zij werkt bijvoorbeeld projectmatig aan conceptontwikkeling, heeft een eigen proeflokaal of ontwerpt servies en tafellinnen. Hij of zij kan ook in dienst zijn bij een Levensmiddelenfabrikant. Hij doet dan onderzoek bij consumenten en adviseert de fabrikant over bijvoorbeeld verpakkingen.


Met wie werkt een Food Designer samen? 

Met wie de Eetontwerper contact heeft, hangt af van zijn precieze werkzaamheden. Iemand met een proeflokaal heeft uiteraard te maken met koks en klanten. Een Ontwerper die verpakkingen ontwikkelt, heeft te maken met levensmiddelenfabrikanten. Iemand die boeken schrijft, heeft contact met uitgeverijen.


  • Koks
  • Levensmiddelenfabrikanten
  • Gasten
  • Uitgeverijen
Food Designer

Verwante beroepen Food Designer:

Industrieel Ontwerper
Salaris: €2500 tot €3900
Opleiding: HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Food Designer in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Koks
  • Levensmiddelenfabrikanten
  • Gasten
  • Uitgeverijen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar