Sociaal Pedagogisch Hulpverlener Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sociaal pedagogisch hulpverlener. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sociaal pedagogisch hulpverlener wordt.

Wat is een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener?

Een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (ook wel SPH'er) begeleidt en ondersteunt mensen die door psychische problemen, handicap of ziekte niet zelfstandig dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren. De SPH'er begeleidt de cliënt t bij deze activiteiten zonder de keuzes voor de cliënt te maken. Deze bepaalt bijvoorbeeld zelf wat hij wil doen en de SPH'er past het behandelplan hierop aan. Het is te taak van de SPH'er om de zelfredzaamheid van de cliënt te stimuleren en hem (anders) leren omgaan met problemen. De hulp wordt aangeboden in de directe leefomgeving van de cliënt. Dat kan zijn thuis of in een instelling waar de cliënt verblijft.

Een SPH'er werkt vaak samen in een team met andere hulpverleners als pedagogen, psychiaters, psychologen en verzorgers. Er wordt onderling regelmatig overleg gepleegd over de cliënt en het team werkt met een behandelplan, opgesteld voor de cliënt. Het is de taak om beslissingen voortkomend uit dit overleg (zoals de keuze voor bepaalde therapie) in te roosteren in een overzichtelijke dag- of weekplanning voor de cliënt. De verantwoordelijkheden van de SPH'er zijn voornamelijk in het controleren van de kwaliteit van de zorg, het in het oog houden van het behandelplan, cliënten ondersteunen en begeleiden bij dagelijkse activiteiten en het bijhouden van de administratie in dossiers (ontwikkelingen van cliënten, vooruitgang of verslechtering, enz).

De SPH'er komt in aanraking met kinderen en volwassenen die door een ziekte, ontwikkelingsproblemen of een stoornis geholpen moeten worden in het dagelijks leven. Onder deze problemen kunnen ook gezinsproblemen vallen, zoals moeite met het opvoeden van de kinderen.

Het beroep SPH'er lijkt erg veel op dat van de Maatschappelijk Werker. Het verschil tussen beide groepen is dat de SPH'er vaak meer gericht is op groepsbehandelingen (zoals een gezin, of binnen een instelling) en een Maatschappelijk Werker zich meer richt op individuele ondersteuning en begeleiding. De SPH'er kan gebruik maken van creatief agogische middelen (spel, drama) bij het behandelen van de cliënten. De Maatschappelijk Werker richt zich daarentegen meer op psychosociale hulpverlening.

Wil je werken als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener?

Werk je al als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sociaal Pedagogisch Hulpverlener worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sociaal Pedagogisch Hulpverlener, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sociaal Pedagogisch Hulpverlener in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1850 tot €2940

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Wat verdient een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener?

Het salaris van een SPH'er ligt tussen de €1850 en €2940 per maand.

Je salaris hangt deels af van de instelling waar je werkt en van de positie die je daar bekleedt.

Salarisschaal Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Wat is de toekomst van Sociaal Pedagogisch Hulpverlener?

SPH'ers kunnen op veel plekken terecht en er zijn verschillende sectoren waarin er vraag is naar hen. De kansen op een baan zijn goed, voor zowel vrouwen als mannen.

Verder kan je je specialiseren in een bepaalde doelgroep, zoals mensen met verslavingen, ouderen of geestelijk gehandicapten. Je kunt verder een beleidsmatige of leidinggevende functie krijgen binnen de instelling waar je werkt.

Baankans Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Sociaal Pedagogisch Hulpverlener worden: Opleidingen tot Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Wil je sociaal pedagogisch hulpverlener worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener? 

Om SPH'er te worden moet je een HBO opleiding SPH hebben afgerond. Deze duurt vier jaar.

De opleiding SPH is ook in drie jaar te doen mits je daarvoor de MBO niveau-4 opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW), Activiteitenbegeleiding (AB), Woonbegeleiding of Sociaal Cultureel Werk (SCW) hebt gevolgd.

 Je moet regelmatig bijscholingscursussen volgen om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de zorgsector.

 

Je kan ook de vervolgopleiding (WO) Sociale Wetenschappen, Antropologie of Pedagogiek gaan volgen, of een andere HBO opleiding, zoals Psychologie of een lerarenopleiding.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Basisopleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) Thuisstudie
Is mensen helpen je roeping? Volg de Basisopleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) op HBO-niveauVan kinderen tot ouderen, chronisch zieken en mensen met een psychiatrische aandoening: sommige mensen hebben dringend hulp …
Meer opleidingen Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Weet je nog niet of je Sociaal Pedagogisch Hulpverlener wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Met wie werkt een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener samen? 

Je werkt vaak in een team van hulpverleners. Met hen wordt overleg gepleegd over de behandeling van cliënten. De SPH'er heeft een coördinerende rol in de uitvoering van het behandelplan.

De SPH'er heeft de verantwoordelijkheid over de begeleiding en ondersteuning van volwassenen en kinderen die door een stoornis, handicap of ander probleem niet zelfstandig kan functioneren.


Sociaal Pedagogisch Hulpverlener


Organisaties waar een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener meestal werkt.

Waar werkt een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener?

 • Jeugd- en jongerenwerk
 • Gehandicaptenzorg
 • Thuisopvang
 • Verslavingszorg
 • Ouderenzorg
 • Psychiatrie
 • Justitiële hulpverlening
 • Begeleiding van activiteiten en projecten

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Waar kun je het beste werken als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener? Hieronder vind je de best door de Sociaal Pedagogisch Hulpverlener beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sociaal Pedagogisch Hulpverlener.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sociaal Pedagogisch Hulpverlener:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener.

Welke competenties heeft een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener nodig?

Een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sociaal Pedagogisch Hulpverlener passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener nodig? 

Je moet betrokken en verzorgend omgaan met je cliënten en je moet rekening houden het de behoeftes en gevoelens van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Sociaal Pedagogisch Hulpverlener


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sociaal Pedagogisch Hulpverlener belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sociaal Pedagogisch Hulpverlener iets voor je?

Zou je graag Sociaal Pedagogisch Hulpverlener willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar