Hoogleraar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hoogleraar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep hoogleraar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je hoogleraar wordt.

 

Wat is een Hoogleraar?

Een Hoogleraar of Professor  heeft vaak een aanstelling (leerstoel) bij een Universiteit op basis van een specialisatie. De Hoogleraar is binnen dat ‘departement’ of onderzoeksgebied verantwoordelijk voor de voortgang en vormgeving van het onderzoek. Daarbij vormt hij het beleid en stuurt hij medewerkers, universitair docenten, promovendi en studenten aan. Daarnaast heeft de Professor een bepaalde lestaak. Hij verzorgt werkcolleges en/of hoorcolleges aan studenten van alle niveaus. Uiteraard zijn er dan ook nog de vergadertaken die de Hoogleraar tijd kosten.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Hoogleraar?

Werk je al als Hoogleraar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hoogleraar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Hoogleraar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Hoogleraar in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leraar
 • Promovendus (AiO)
 • Onderzoeker
 • Studenten
 • HRM medewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5000 tot €7000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hoogleraar

Wat verdient een Hoogleraar?

Hoogleraren verdienen ongeveer tussen de €5000 en €7000 bruto per maand, bij een voltijd aanstelling. Het salaris wordt vastgesteld op basis het takenpakket en de ervaring van de Hoogleraar. Bonussen zijn niet van toepassing, en de salaristop is snel bereikt.

Salarisschaal Hoogleraar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Hoogleraar

Er zijn geen vacatures Hoogleraar aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Hoogleraar in werkt.

Meer weten over de sector waar een Hoogleraar in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hoogleraar

Wat zijn de baankansen voor een Hoogleraar?

Zoals gezegd, voor een Hoogleraar is de salaristop snel bereikt. Vaak zijn Hoogleraren hun hele leven lang verbonden aan een Universiteit. Maar soms wisselen ze van leerstoelen (hangt ook van de aanbiedingen die ze krijgen) en rouleren ze van de ene naar de andere Universiteit. Feitelijk gezien ligt de meeste kans op ‘carrière’ maken op internationaal niveau. De grote wetenschappers kunnen erkenning krijgen door aan de grote internationale Universiteiten een leerstoelaanbod in ontvangst te nemen, of zelfs een eredoctoraat.
Het arbeidsmarktperspectief is eigenlijk niet van toepassing. Hoogleraar kun je pas worden als je daarvoor in aanmerking komt en onderzoeksgebieden moeten eerst gecreëerd worden. Vaak is men afhankelijk van ontwikkelingen in de maatschappij die om een leerstoel vragen. Het komt minder vaak voor dat een Professor zelf zijn leerstoel creëert.

De actuele kans op werk voor een Hoogleraar

De kans op werk voor het beroep Hoogleraar is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Hoogleraar

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Hoogleraar worden: Opleidingen tot Hoogleraar

Wil je Hoogleraar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Hoogleraar.

Hoe word je een Hoogleraar? 

Een Hoogleraar word je niet zomaar en er is zeker niet één specifieke opleiding voor. Het komt maar zeer zelden voor dat een niet aan de wetenschap gelieerd iemand een professoraat krijgt aangeboden. In 99 van de 100 gevallen is de weg naar Hoogleraarschap lang. Na de Universitaire studie volgt een promotietraject dat meestal tussen de vier en zes jaar duurt.

Na het afronden van een promotietraject kan men Universitair Hoofddocent worden en pas daarna is de weg naar Hoogleraarschap te betreden. Voordat je als wetenschappelijk medewerker o Universitair Docent Hoogleraar kunt worden moet je eerst voorgesteld worden aan de colleges van bestuur en andere besturen. Pas bij goedkeuring krijgt men de leerstoel toegewezen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Hoogleraar

Training psychologisch beïnvloeden met tekst | Leer hoe je de principes van Cialdini toepast in tekst
Tijdens deze training leer je hoe mensen lezen en denken - en hoe je daar met tekst slim gebruik van maakt. Centraal staan de dialoogmethode van professor Siegfried Vögele en
Training psychologisch beïnvloeden met tekst | Leer hoe je de principes van Cialdini toepast in tekst
Online cursus Corporate litigation
In deze cursus wordt aandacht besteed aan de onmiddellijke voorzieningen in de enquêteprocedure. ONDERWERPEN Juridische en praktische aspecten van het effectief procederen bij de Ondernemingskamer Hoe kunnen onmiddellijke voorzieningen bijdragen …
Online cursus Corporate litigation
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel III december
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof.mr. C.A. Schwarz Hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker Tilly, accountancy en belastingadvieskantoor Over AvdR Webinars …
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel III december
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel II december
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof.mr. C.A. Schwarz Hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker Tilly, accountancy en belastingadvieskantoor Over AvdR Webinars …
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel II december
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel I december
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof.mr. C.A. Schwarz Hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker Tilly, accountancy en belastingadvieskantoor Over AvdR Webinars …
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel I december

Omscholen tot Hoogleraar

Als je je wilt omscholen tot Hoogleraar is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Hoogleraar zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Hoogleraar dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hoogleraar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Hoogleraar

Als je Hoogleraar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hoogleraar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Hoogleraar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Hoogleraar?

Competenties en Vaardigheden Hoogleraar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Hoogleraar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Hoogleraar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Hoogleraar

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Hoogleraar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Hoogleraar. Als Hoogleraar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Hoogleraar:


zie volledige beschrijving persoonstype Hoogleraar

Vakkennis voor een Hoogleraar

Het is voor een Hoogleraar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Hoogleraar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Hoogleraar

Bodyscan Meditatie Mindfulness
Volg nu Bodyscan Meditatie Mindfulness en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Mindfulness staat voor opmerkzaamheid, …
Bodyscan Meditatie Mindfulness
Zit Meditatie Mindfulness
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Mindfulness staat voor opmerkzaamheid, leven met aandacht. Mindfulness vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. De Amerikaanse …
Zit Meditatie Mindfulness
Meditatie met de Adem Mindfulness
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Mindfulness staat voor opmerkzaamheid, leven met aandacht. Mindfulness vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. De Amerikaanse …
Meditatie met de Adem Mindfulness
Ademruimte met Compassie Mindfulness Meditatie
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Mindfulness staat voor opmerkzaamheid, leven met aandacht. Mindfulness vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. De Amerikaanse …
Ademruimte met Compassie Mindfulness Meditatie
Metta Meditatie Mindfulness
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Mindfulness staat voor opmerkzaamheid, leven met aandacht. Mindfulness vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. De Amerikaanse …
Metta Meditatie Mindfulness

Werkervaring Hoogleraar

Het is voor een startend Hoogleraar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Hoogleraar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar, Onderzoeker, Promovendus .

Iets anders leren?

Is Hoogleraar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Hoogleraar

Met wie werkt een Hoogleraar samen? 

De Hoogleraar komt vaak in contact met docenten die binnen zijn vakgebied actief zijn. Tevens, wanneer hij het onderzoek aanstuurt, pleegt hij veel overleg met promovendi en onderzoekers en stuurt hij deze aan. Ook HRM medewerkers spreken de Hoogleraar regelmatig omdat hij verantwoordelijk is voor de aanstelling van personeelsleden binnen zijn sectie. Uiteraard heeft hij contact met studenten.


 • Leraar
 • Promovendus (AiO)
 • Onderzoeker
 • Studenten
 • HRM medewerker
Hoogleraar


Organisaties waar een Hoogleraar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Hoogleraar meestal werkt.

Waar werkt een Hoogleraar?

Als Hoogleraar kom je te werken binnen universitaire onderwijsinstellingen. Dit zijn non-profit organisaties waarbij je zeker de laatste tijd kostenreducerend en efficiënt dient te werken. De onderwijsbudgetten dalen flink de laatste tijd en dat beperkt ook de bewegingsruimte van Professoren.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Hoogleraar

Waar kun je het beste werken als Hoogleraar? Hieronder vind je de best door de Hoogleraar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hoogleraar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hoogleraar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Hoogleraar.

Welke competenties heeft een Hoogleraar nodig?

Een Hoogleraar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Hoogleraar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Hoogleraar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Hoogleraar nodig? 

Een Hoogleraar (Professor), ongeacht zijn specialisatie of onderzoeksgebied moet een zeer analytisch persoon zijn. Het abstraheren van vaak complexe informatie is eveneens van immanent belang. In die zin moet hij perfectionistisch en waarnemend zijn. In feite is hij echter een topmanager binnen het onderwijs. Hij is onafhankelijk en zelfverzekerd en gebruikt deze eigenschappen om zijn mensen overtuigend aan te sturen (Baas). Aan de andere kant is hij een bemiddelaar die zijn diplomatieke kwaliteiten efficiënt weet in te zetten (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Hoogleraar


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Hoogleraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hoogleraar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hoogleraar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hoogleraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hoogleraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hoogleraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hoogleraar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hoogleraar iets voor je?

Zou je graag Hoogleraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hoogleraar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hoogleraar

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar