Hoogleraar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hoogleraar? Lees de functieomschrijving.

Een Hoogleraar of Professor  heeft vaak een aanstelling (leerstoel) bij een Universiteit op basis van een specialisatie. De Hoogleraar is binnen dat ‘departement’ of onderzoeksgebied verantwoordelijk voor de voortgang en vormgeving van het onderzoek. Daarbij vormt hij het beleid en stuurt hij medewerkers, universitair docenten, promovendi en studenten aan. Daarnaast heeft de Professor een bepaalde lestaak. Hij verzorgt werkcolleges en/of hoorcolleges aan studenten van alle niveaus. Uiteraard zijn er dan ook nog de vergadertaken die de Hoogleraar tijd kosten.

Wil je werken als Hoogleraar?

Werk je al als Hoogleraar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hoogleraar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Hoogleraar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Hoogleraar in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leraar
 • Promovendus (AiO)
 • Onderzoeker
 • Studenten
 • HRM medewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5000 tot €7000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hoogleraar

Wat verdient een Hoogleraar?

Hoogleraren verdienen ongeveer tussen de €5000 en €7000 bruto per maand, bij een voltijd aanstelling. Het salaris wordt vastgesteld op basis het takenpakket en de ervaring van de Hoogleraar. Bonussen zijn niet van toepassing, en de salaristop is snel bereikt.

Salarisschaal Hoogleraar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Hoogleraar

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoogleraar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoogleraar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Hoogleraar vacatures

Assistant Professors in Information and Computing Sciences
Universiteit Utrecht
Assistant Professors in Information and Computing Sciences (Tenure Track 0.8 - 1.0 FTE) Job description Due to our successful educational programmes and our ambitions in research, the Department of Information …
Bijbaan vakantie postbezorger in BAARN Professorenwijk
Sandd
Zoek jij een leuke, flexibele vakantiebaan? Ben je graag buiten en werk je het liefst zelfstandig? Word dan vakantie postbezorger bij Sandd in BAARN Professorenwijk Wat ga je doen als …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hoogleraar

Hoe goed is de toekomst voor de Hoogleraar? 

Zoals gezegd, voor een Hoogleraar is de salaristop snel bereikt. Vaak zijn Hoogleraren hun hele leven lang verbonden aan een Universiteit. Maar soms wisselen ze van leerstoelen (hangt ook van de aanbiedingen die ze krijgen) en rouleren ze van de ene naar de andere Universiteit. Feitelijk gezien ligt de meeste kans op ‘carrière’ maken op internationaal niveau. De grote wetenschappers kunnen erkenning krijgen door aan de grote internationale Universiteiten een leerstoelaanbod in ontvangst te nemen, of zelfs een eredoctoraat.
Het arbeidsmarktperspectief is eigenlijk niet van toepassing. Hoogleraar kun je pas worden als je daarvoor in aanmerking komt en onderzoeksgebieden moeten eerst gecreëerd worden. Vaak is men afhankelijk van ontwikkelingen in de maatschappij die om een leerstoel vragen. Het komt minder vaak voor dat een Professor zelf zijn leerstoel creëert.

Baankans Hoogleraar

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Hoogleraar worden: Opleidingen tot Hoogleraar

Hoe word je een Hoogleraar? 

Een Hoogleraar word je niet zomaar en er is zeker niet één specifieke opleiding voor. Het komt maar zeer zelden voor dat een niet aan de wetenschap gelieerd iemand een professoraat krijgt aangeboden. In 99 van de 100 gevallen is de weg naar Hoogleraarschap lang. Na de Universitaire studie volgt een promotietraject dat meestal tussen de vier en zes jaar duurt.

Na het afronden van een promotietraject kan men Universitair Hoofddocent worden en pas daarna is de weg naar Hoogleraarschap te betreden. Voordat je als wetenschappelijk medewerker o Universitair Docent Hoogleraar kunt worden moet je eerst voorgesteld worden aan de colleges van bestuur en andere besturen. Pas bij goedkeuring krijgt men de leerstoel toegewezen.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Hoogleraar

Journaal Strafrecht
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof. dr. mr. G.G.J. Knoops bijzonder hoogleraar Politiek van het Internationaal recht Universiteit van Amsterdam, advocaat Knoops' Advocaten mr. G.H. Meijer senior …
Journaal Strafrecht
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof. dr. mr. G.G.J. Knoops bijzonder hoogleraar Politiek van het Internationaal recht Universiteit van Amsterdam, advocaat Knoops' Advocaten mr. G.H. Meijer senior …
Journaal Ondernemingsrecht
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof.mr. C.A. Schwarz Hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker Tilly, accountancy en belastingadvieskantoor Over AvdR Webinars …
Journaal Strafrecht
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof. dr. mr. G.G.J. Knoops bijzonder hoogleraar Politiek van het Internationaal recht Universiteit van Amsterdam, advocaat Knoops' Advocaten mr. G.H. Meijer senior …
Journaal Ondernemingsrecht
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof.mr. C.A. Schwarz Hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker Tilly, accountancy en belastingadvieskantoor Over AvdR Webinars …
Meer opleidingen Hoogleraar

Weet je nog niet of je Hoogleraar wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Hoogleraar of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Hoogleraar

Met wie werkt een Hoogleraar samen? 

De Hoogleraar komt vaak in contact met docenten die binnen zijn vakgebied actief zijn. Tevens, wanneer hij het onderzoek aanstuurt, pleegt hij veel overleg met promovendi en onderzoekers en stuurt hij deze aan. Ook HRM medewerkers spreken de Hoogleraar regelmatig omdat hij verantwoordelijk is voor de aanstelling van personeelsleden binnen zijn sectie. Uiteraard heeft hij contact met studenten.


 • Leraar
 • Promovendus (AiO)
 • Onderzoeker
 • Studenten
 • HRM medewerker
Hoogleraar


Organisaties waar een Hoogleraar werkzaam is

Waar werkt een Hoogleraar meestal? 

Als Hoogleraar kom je te werken binnen universitaire onderwijsinstellingen. Dit zijn non-profit organisaties waarbij je zeker de laatste tijd kostenreducerend en efficiënt dient te werken. De onderwijsbudgetten dalen flink de laatste tijd en dat beperkt ook de bewegingsruimte van Professoren.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Hoogleraar

Waar kun je het beste werken als Hoogleraar? Hieronder vindt je de best door de Hoogleraar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hoogleraar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hoogleraar:

Welke competenties heeft een een Hoogleraar nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Hoogleraar

Wat voor persoonlijkheid heb je als Hoogleraar nodig? 

Een Hoogleraar (Professor), ongeacht zijn specialisatie of onderzoeksgebied moet een zeer analytisch persoon zijn. Het abstraheren van vaak complexe informatie is eveneens van immanent belang. In die zin moet hij perfectionistisch en waarnemend zijn. In feite is hij echter een topmanager binnen het onderwijs. Hij is onafhankelijk en zelfverzekerd en gebruikt deze eigenschappen om zijn mensen overtuigend aan te sturen (Baas). Aan de andere kant is hij een bemiddelaar die zijn diplomatieke kwaliteiten efficiënt weet in te zetten (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Hoogleraar


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Hoogleraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hoogleraar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hoogleraar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hoogleraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hoogleraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hoogleraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hoogleraar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hoogleraar iets voor je?

Zou je graag Hoogleraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hoogleraar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hoogleraar

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar