Transportplanner Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Transportplanner? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep transportplanner. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je transportplanner wordt.

 

Wat is een Transportplanner?

De Transportplanner regelt het transport van goederen voor een onderneming of binnen een transportbedrijf. Deze goederen worden verplaatst over weg of water, wat betekent dat de Transportplanner zeer goede kennis van de (inter)nationale infrastructuur moet hebben. De Transportplanner zet een (economisch) zo gunstig mogelijke route uit voor de chauffeurs en verschepers en past deze indien nodig aan tijdens het transport. Dit kan een stressvolle bezigheid zijn aangezien van te voren niet duidelijk is hoe het transport zal verlopen en hoe de plaatselijke omstandigheden zullen zijn. Hoewel de Transportplanner soms aanwezig is bij het inladen van goederen, werkt hij voornamelijk vanuit kantoor om met behulp van een computer zijn taken uit te voeren.

Bij het inladen van goederen is de Transportplanner verantwoordelijk voor de indeling van de goederen in het vervoersmiddel. Hij zorgt dat dit zo efficiënt mogelijk gebeurt. De ruimte moet optimaal benut worden en de goederen dienen in de juiste volgorde worden ingeladen. De Transportplanner zorgt dat het loodspersoneel op de hoogte is van de gewenste indeling en de bestemming van de goederen, zodat deze op tijd op de juiste bestemming aankomen. De Transportplanner is een echte teamplayer en kan goed communiceren met personen in verschillende functies en situaties.

De Transportplanner is op de hoogte van alle regels en richtlijnen die verbonden zijn aan verschillende soorten goederen. Koeltransport van goederen of transport van gevaarlijke stoffen en bijzondere voorwerpen worden door de Transportplanner op de juiste manier georganiseerd. Hiervoor is hij in contact met juridische instanties om de juiste papieren te verkrijgen of zelfs met de politie om begeleiding van transport te regelen. Tijdens en na het transport houdt de Transportplanner contact met het hogere verantwoordelijken van de planning en met de opdrachtgevers. Ook houdt hij de documentatie van het transport bij. Op deze manier is hij de logistieke tussenpersoon tussen transport en eindbestemming.

Taken Transportplanner:

-Afspraken maken met opdrachtgever

-Plannen van ritten

-Interne communicatie over ritplanning

-Begeleiding tijdens de rit

-Afhandeling documentatie na rit.Wil je werken als Transportplanner?

Werk je al als Transportplanner en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Transportplanner worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Transportplanner, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Transportplanner in één oogopslag

Netwerk:

 • Directie Transportbedrijf
 • Administratief Medewerker
 • Vervoerder
 • Chauffeur
 • Opdrachtgever
 • Verlader

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

138


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Transportplanner

Wat verdient een Transportplanner?

Het salaris van de Transportplanner begint bij ongeveer €1800 bruto per maand, maar kan wel oplopen tot een bedrag van €3500 bruto per maand. Dit is afhankelijk van de vooropleiding, ervaring en het eigen enthousiasme en aanpassingsvermogen. Transportplanners met veel ervaring en kennis van de sector, die bovendien op internationaal niveau werken, zullen het maximum van de salarisschaal kunnen bereiken.

De secundaire arbeidsvoorwaarden behelzen toeslagen voor overuren of onregelmatige werktijden of vakantiedagen. Ook worden doorgroeimogelijkheden zoals aanvullende cursussen vaak aangeboden door de werkgever, wat de Transportplanner de mogelijkheid biedt door te groeien in zijn functie.

Salarisschaal Transportplanner

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Transportplanner

Op zoek naar een nieuwe baan als Transportplanner? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Transportplanner. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Transportplanner vacatures

Vacature Transportplanner
Page Personnel
Heb jij 3 tot 5 jaar ervaring als transportplanner en wil je een goed basissalaris combineren met een flinke onregelmatigheidstoeslag? Onze opdrachtgever is een grote speler in de AGF en …
Vacature Transportplanner (Expediteur Wegtransport)
Page Personnel
Als Transportplanner (Expediteur Wegtransport) ben je verantwoordelijk voor het optimaal inplannen van materieel, routes en vervoerscapaciteit alsmede het verzorgen van klantsupport, zodanig dat goederenstromen optimaal en tijdig op rit niveau worden …
Vacature Transportplanner Bergen op Zoom
DAXXA Professionals B.V.
Heb jij affiniteit met bouw- en afbouwmaterialen? Jij gaat dagelijks ongeveer zeven chauffeurs aansturen in een nauwe samenwerking met de externa transporteur. Intensief contact met collega's op kantoor, in het …
Vacature Transportplanner buitenland
Page Personnel
Heb jij affiniteit met logistiek en transport? Kun jij snel schakelen en werk je nauwkeurig? En heb je daarnaast enkele jaren ervaring als planner buitenland? Dan zoeken wij jou voor …
Vacature Assistent Planner
Page Personnel
Heb je net je MBO afgerond in de richting van Logistiek/ Transport of ben je toe aan een tweede carriere stap? Voor een logistieke dienstverlener zoeken wij een assistent planner …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Transportplanner

Wat is de toekomst van Transportplanner?

Met de continue groeiende internationale handel en globalisering, is er steeds meer vraag naar internationale Transportplanners. Binnen het beroep zijn de doorgroeimogelijkheden groot; dit door de vele cursussen en mogelijkheden tot bijscholing. Ervaring is in dit beroep erg belangrijk en opent deuren naar nieuwe kansen. Nu ook de internationale markt zich steeds meer opent, is er een gouden kans voor Transportplanners zich internationaal te ontwikkelen en zo een afwisselende baan uit te oefenen en zelfs een hoger salaris te ontvangen. Ook het verschil tussen Transportplanners op MBO en HBO niveau laat zien dat er veel verschillende gradaties zijn binnen het beroep en er dus veel mogelijkheden zijn om door te groeien. Bovendien kan een Tansportplanner met grote verantwoordelijkheid uiteindelijk terecht komen in een zwaardere leidinggevende functie.

Baankans Transportplanner

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

138


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Transportplanner worden: Opleidingen tot Transportplanner

Wil je Transportplanner worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Transportplanner.

Hoe word je een Transportplanner? 

Om Transportplanner te kunnen worden is het vereist een MBO opleiding in de richting transport/logistiek te volgen. Een voorbeeld hiervan is de driejarige opleiding tot Planner Wegtransport. Ook kan als aanvulling op een VMBO opleiding of een andere MBO opleiding een intensieve cursus tot Transportplanner gevolgd worden. Deze intensive cursussen bieden in enkele dagen of weken een opleiding tot Transportplanner op MBO niveau aan. Voor bepaalde functies als Transportplanner wordt een HBO achtergrond logistiek gevraagd. Deze functies hebben een zwaarder eisenpakket en een grotere verantwoordelijkheid dan de beroepen op MBO niveau.

Voor de functie Transportplanner dient men voldoende kennis van computers te hebben, in ieder geval van programma's als Word en Excel. Goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal is vereist, aangezien het in stand houden van internationale contacten erg belangrijk is in deze functie.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Transportplanner

Transportplanning en gevaarlijke stoffen
Inleiding De Nederlandse transportbedrijven zorgen voor het vervoer goederen over de weg. Dat kunnen "gewone" transporten zijn, maar ook het vervoer van gevaarlijke stoffen. Al die transporten moeten van tevoren …
Transportplanning en gevaarlijke stoffen
Workshop Transportplanning
Als transportplanner ben je verantwoordelijk voor verschillende taken als het bepalen van een geschikt vervoersmiddel, bepalen hoe een voertuig ingeladen wordt, de routeplanning en in- en externe communicatie. Het is …
Workshop Transportplanning

Omscholen of doorgroeien tot Transportplanner

Als je Transportplanner wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Transportplanner zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Transportplanner

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Transportplanner?

Competenties en Vaardigheden Transportplanner

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Transportplanner nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Transportplanner nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Transportplanner

Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Transportplanner

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Transportplanner. Als Transportplanner wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Transportplanner:


zie volledige beschrijving persoonstype Transportplanner

Vakkennis voor een Transportplanner

Het is voor een Transportplanner ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Transportplanner zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Transportplanner


Werkervaring Transportplanner

Het is voor een startend Transportplanner die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Transportplanner is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Transportplanner het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Transportplanner

Met wie werkt een Transportplanner samen? 

De Transportplanner is een echte teamplayer en is continue aan het samenwerken met verschillende soorten personen en beroepsgroepen. In eerste instantie heeft hij veel contact met de opdrachtgever. Hij houdt deze op de hoogte van de voortgang van het transport en oefent zo de rol van betrouwbare factor in het vervoesproces uit. In het contact met chauffeurs, verschepers en loodspersoneel heeft de Transportplanner daarentegen een leidinggevende en controlerende rol. Hij dient duidelijk aan hen over te brengen wat zijn plannen zijn. De Transportplanner staat ook met administratie en directie in contact. Nu speelt hij de rol van tussenpersoon tussen het praktische vervoer en de wensen van de opdrachtgever. Hij weet dit terug te koppelen naar administratie en directie, zodat deze de opdrachten van het bedrijf bij kunnen houden.


 • Directie Transportbedrijf
 • Administratief Medewerker
 • Vervoerder
 • Chauffeur
 • Opdrachtgever
 • Verlader
Transportplanner


Organisaties waar een Transportplanner werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Transportplanner meestal werkt.

Waar werkt een Transportplanner?

Meer weten over werken in de Kwaliteit & Veiligheid?

Bekijk werken in Kwaliteit & Veiligheid

Best beoordeelde werkgevers Transportplanner

Waar kun je het beste werken als Transportplanner? Hieronder vind je de best door de Transportplanner beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Transportplanner.

Competenties, Skills en Vaardigheden Transportplanner:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Transportplanner.

Welke competenties heeft een Transportplanner nodig?

Een Transportplanner heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Transportplanner

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Transportplanner passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Transportplanner nodig? 

De Transportplanner is flexibel van aard en heeft geen moeite zich aan te passen aan onvoorziene gebeurtenissen. Hij speelt hier makkelijk op in en ziet er een uitdaging in een veranderde situatie tot een succes te brengen (Succesvolle werker). Hij blijft positief en oplossingsgericht in crisissituaties en communiceert zijn bevindingen naar de belanghebbenden en verantwoordelijken. Ook houdt hij goed contact met het uitvoerend personeel om zo zijn opdrachten op een duidelijke en positieve manier af te ronden. Communicatie en efficiëntie zijn zeer belangrijke eigenschappen van de Transportplanner. Hij zorgt ervoor dat de goederen op de meest gunstige manier ingeladen en vervoerd worden. Om dit te bereiken dient de Transportplanner ordelijk te zijn en gedisciplineerd te werken (Perfectionist). 

Bekijk de persoonstypen voor Transportplanner


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Transportplanner

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Transportplanner

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Transportplanner

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Transportplanner

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Transportplanner dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Transportplanner belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Transportplanner. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Transportplanner iets voor je?

Zou je graag Transportplanner willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Transportplanner bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Transportplanner?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Transportplanner

Vacature Transportplanner
tempo-team
Functieomschrijving Zit het plannen in je bloed en ben je altijd op zoek naar de beste oplossing? Word je wild als je een vrachtwagen ziet rijden en wil je er …
Vacature Transportplanner - Regio Uden - Internationale organisatie
Page Personnel
Ben jij op zoek naar een uitdagende functie als transportplannerbinnen een internationale organisatie. Wil jij ervoor zorgen dat de planning op rolletje loopt en dat de klant tevreden wordt gesteld …
Vacature Productiemedewerker transport- en procesbanden
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw toekomstige werkgever is een producent van kunststof transport- en procesbanden, voor de lichte- en middelzware industrie met een sterk accent op de agri- en horticultuur. Producten worden op …
Vacature Transportplanner
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Dit familiebedrijf is met ruim 80 medewerkers en 90 jaar ervaring op het gebied van wegtransport, scheepvaart, warehousing en assemblage een echte veelzijdige logistieke dienstverlener te noemen. Ze richten …
Vacature Transportplanner
Page Personnel
Net afgestudeerd of enkele jaren ervaring in de logistiek? Dan is deze functie iets voor jou! Als transportplanner ben je de spin in het web binnen het bedrijf en de …

Actuele blogposts


reacties op Transportplanner

fabian

mbo niveau 3 Transportplanner

Jan

Wat voor opleiding moet je hiervoer doen?

Jan

Wat voor opleiding moet je hiervoer doen?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar