Vaktherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Vaktherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep vaktherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je vaktherapeut wordt.

 

Wat is een Vaktherapeut?

Een Vaktherapeut is een Therapeut die middels creatieve therapie (dans, muziek, drama en beeldend) of psychomotorische therapie (lichamelijke activiteiten, oefeningen en opdrachten) cliënten met psychosociale en psychiatrische (en/of ontwikkelings- en gedrags)problemen behandelt. Dit kunnen problemen zijn die zijn ontstaan door een stoornis, ziekte, geestelijke of lichamelijke beperkingen of door een traumatische ervaring.

Er zijn vijf soorten Vaktherapeuten te onderscheiden: de Danstherapeut, Muziektherapeut, Dramatherapeut, Beeldend Therapeut en Psychomotorisch Therapeut. Bij uitvoeren van de therapie wordt gebruik gemaakt van het medium waar de Therapeut in is gespecialiseerd (tekenen, muziek maken, toneel spelen, enz). Aan de hand van observaties en testen wordt er een behandelplan opgesteld dat met de cliënt wordt besproken. Het doel van de Vaktherapeut is om cliënten te helpen bij bijvoorbeeld het verwerken van (traumatische) ervaringen, het verbeteren van communicatieve vaardigheden of het uiten van emoties en gedachten.

Het is belangrijk dat de Therapeut zelf creatief is. Hij moet vaak het voorbeeld geven en cliënten stimuleren mee te doen. Ook moet de Therapeut in staat zijn cliëntgerichte plannen op te stellen en deze zo nodig aan te passen. Een Vaktherapeut moet in staat zijn een vertrouwensband op te bouwen met de cliënten. Dit bevordert het proces van verandering. Ook moet hij reacties kunnen peilen, zich inleven in de situatie van de cliënt en geduld hebben bij het uitvoeren van het behandelplan. Dit kan tijdens de behandeling aangepast moeten worden.

Een Vaktherapeut kan werken met groepen of individuele cliënten.

Per cliënt moet er een dossier worden bijgehouden over de voorgang van de behandeling. Er moeten regelmatig evaluaties worden gehouden ter controle van de effectiviteit van het behandelplan. Hier moet vaak over overlegd worden met andere hulpverleners, verzorgers of opvoeders.Wil je werken als Vaktherapeut?

Werk je al als Vaktherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Vaktherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Vaktherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Vaktherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Verzorger
 • Therapeut
 • Begeleider
 • (Huis)arts
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €3460

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vaktherapeut

Wat verdient een Vaktherapeut?

Het salaris van een Vaktherapeut ligt tussen de €1300 en €3460 per maand.

De meeste Vaktherapeuten werken in een instelling.

Voor een eigen praktijk ligt het uurtarief tussen de €45 en €50.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

 • 8% vakantietoeslag
 • eindejaarsuitkering

Salarisschaal Vaktherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Vaktherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Vaktherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vaktherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Vaktherapeut vacatures

Psychomotorisch therapeut / Danstherapeut
Matchpartner
Voor een gedreven organisatie, voor en door vakmensen, zijn wij op zoek naar een Psychomotorisch therapeut / Danstherapeut.  De therapeut speelt een doorslaggevende rol in de behandeling. Het gaat er …
Vaktherapeut (beeldend)
Stichting GGZ Westelijk Noord Brabant
Stichting GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZWNB) zoekt een Vaktherapeut (beeldend) te Halsteren HBO geplaatst op 30-03-2020 GGZ WNB staat midden in de samenleving en biedt een breed zorgpakket: van preventieve cursus …
Muziektherapeut
Corparis
Ben jij een enthousiaste muziektherapeut die het leuk vindt om creatief bezig te zijn met het aanbieden en verbeteren van muziektherapie? En heb jij een hart voor de ouderenzorg? Dan …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Vaktherapeut

Wat is de toekomst van Vaktherapeut?

53% van de afgestudeerden vinden een vaste baan op het niveau van de opleiding. Op de arbeidsmarkt is er veel onderlinge concurrentie onder de Vaktherapeuten, kunst- en toneelacademie en de lerarenopleiding.

Je kunt opklimmen tot afdelingshoofd binnen de instelling waar je werkt of terecht komen in een beleidsfunctie. Verder kun je doorleren om docent te worden of kun je workshops gaan geven

Baankans Vaktherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Vaktherapeut worden: Opleidingen tot Vaktherapeut

Wil je vaktherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Vaktherapeut? 

Voor het beroep Vaktherapeut heb je de HBO opleiding Creatieve Therapie (met verschillende hoofdrichtingen) of de opleiding Psychomotorische Therapie nodig. Deze opleidingen duren vier jaar.

Je kunt ook een Vaktherapeut worden als je je specialiseert na een HBO opleiding in de Zorg te hebben gevolgd. Bijvoorbeeld als je de HBO opleiding SPH, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of Pedagogiek hebt afgerond.

Je kunt ook doorleren om een docent te worden of workshops gaan geven.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Vaktherapeut

Er zijn geen opleidingen Vaktherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Vaktherapeut in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Netwerk Vaktherapeut

Met wie werkt een Vaktherapeut samen? 

Er wordt meestal samengewerkt in een team van hulpverleners. Zo wordt er overleg gepleegd met verzorgers, andere therapeuten en begeleiders.

De Vaktherapeut heeft de verantwoordelijkheid over de behandeling van cliënten van alle leeftijden die kampen met psychosociale of psychiatrische problemen.


 • Verzorger
 • Therapeut
 • Begeleider
 • (Huis)arts
 • Cliënt
Vaktherapeut


Organisaties waar een Vaktherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Vaktherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Vaktherapeut?

 • Eigen praktijk
 • Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) instellingen
 • (Verstandelijk) gehandicaptenzorg
 • Forensische psychiatrie (justitie, tbs)
 • Jeugdhulpverlening
 • Kinder- en Jeugdpsychiatrie
 • Ziekenhuizen (PAAZ afdelingen)
 • (Speciaal) onderwijs
 • Revalidatie
 • Psychogeriatrie

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Vaktherapeut

Waar kun je het beste werken als Vaktherapeut? Hieronder vind je de best door de Vaktherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Vaktherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Vaktherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Vaktherapeut.

Welke competenties heeft een Vaktherapeut nodig?

Een Vaktherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Vaktherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Vaktherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Vaktherapeut nodig? 

Je moet leergierig, analytisch en inzichtelijk zijn (Waarnemer)

De Vaktherapeut moet betrokken en verzorgend naar zijn cliënten zijn en rekening houden met hun behoeftes (Gever)

Bekijk de persoonstypen voor Vaktherapeut


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Vaktherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Vaktherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Vaktherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Vaktherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Vaktherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Vaktherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Vaktherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Vaktherapeut iets voor je?

Zou je graag Vaktherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Vaktherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Vaktherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar