Vaktherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Vaktherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep vaktherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je vaktherapeut wordt.

 

Wat is een Vaktherapeut?

Een Vaktherapeut is een Therapeut die middels creatieve therapie (dans, muziek, drama en beeldend) of psychomotorische therapie (lichamelijke activiteiten, oefeningen en opdrachten) cliënten met psychosociale en psychiatrische (en/of ontwikkelings- en gedrags)problemen behandelt. Dit kunnen problemen zijn die zijn ontstaan door een stoornis, ziekte, geestelijke of lichamelijke beperkingen of door een traumatische ervaring.

Er zijn vijf soorten Vaktherapeuten te onderscheiden: de Danstherapeut, Muziektherapeut, Dramatherapeut, Beeldend Therapeut en Psychomotorisch Therapeut. Bij uitvoeren van de therapie wordt gebruik gemaakt van het medium waar de Therapeut in is gespecialiseerd (tekenen, muziek maken, toneel spelen, enz). Aan de hand van observaties en testen wordt er een behandelplan opgesteld dat met de cliënt wordt besproken. Het doel van de Vaktherapeut is om cliënten te helpen bij bijvoorbeeld het verwerken van (traumatische) ervaringen, het verbeteren van communicatieve vaardigheden of het uiten van emoties en gedachten.

Het is belangrijk dat de Therapeut zelf creatief is. Hij moet vaak het voorbeeld geven en cliënten stimuleren mee te doen. Ook moet de Therapeut in staat zijn cliëntgerichte plannen op te stellen en deze zo nodig aan te passen. Een Vaktherapeut moet in staat zijn een vertrouwensband op te bouwen met de cliënten. Dit bevordert het proces van verandering. Ook moet hij reacties kunnen peilen, zich inleven in de situatie van de cliënt en geduld hebben bij het uitvoeren van het behandelplan. Dit kan tijdens de behandeling aangepast moeten worden.

Een Vaktherapeut kan werken met groepen of individuele cliënten.

Per cliënt moet er een dossier worden bijgehouden over de voorgang van de behandeling. Er moeten regelmatig evaluaties worden gehouden ter controle van de effectiviteit van het behandelplan. Hier moet vaak over overlegd worden met andere hulpverleners, verzorgers of opvoeders.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Vaktherapeut?

Werk je al als Vaktherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Vaktherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Vaktherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Vaktherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Verzorger
 • Therapeut
 • Begeleider
 • (Huis)arts
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €3460

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

5


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vaktherapeut

Wat verdient een Vaktherapeut?

Het salaris van een Vaktherapeut ligt tussen de €1300 en €3460 per maand.

De meeste Vaktherapeuten werken in een instelling.

Voor een eigen praktijk ligt het uurtarief tussen de €45 en €50.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

 • 8% vakantietoeslag
 • eindejaarsuitkering

Salarisschaal Vaktherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Vaktherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Vaktherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vaktherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Vaktherapeut vacatures

Vacature Vaktherapeut Psychomotorische Therapie Almere/ Lelystad (16-24 uur)
GGZ Centraal
Het inzetten van kwalitatief goede vaktherapie en bijdragen aan de doorontwikkeling hiervan. Jij zorgt ervoor. Zo werk jij Voor wie ben jij er? Jij bent er onder andere voor patiënten …
Vacature Kunstzinnig Therapeut
Stichting Lievegoed
Op het mooie Berg en Bosch terrein, midden in het groen bieden wij begeleiding en behandeling voor (jong)volwassenen met psychiatrische problematiek en/of verslaving. Voor de Biltse Born zoeken wij per …
Vacature Kunstzinnig Therapeut
Stichting Lievegoed
Op het mooie Berg en Bosch terrein, midden in het groen bieden wij begeleiding en behandeling voor (jong)volwassenen met psychiatrische problematiek en/of verslaving. Voor de Biltse Born zoeken wij per …
Vacature Vaktherapeut
de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin
Op de afdeling Psychodynamische Therapie zoekt het DIT deeltijdteam momenteel een: Vaktherapeut 10 uur per week Wat ga je doen binnen deze functie? Je behandelt jongeren (18-23 jaar) met voornamelijk …
Vacature Vaktherapeut
de Viersprong, specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin
Op de afdeling Psychodynamische Therapie zoekt het DIT deeltijdteam momenteel een: Vaktherapeut 10 uur per week Wat ga je doen binnen deze functie? Je behandelt jongeren (18-23 jaar) met voornamelijk …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Vaktherapeut

Wat zijn de baankansen voor een Vaktherapeut?

53% van de afgestudeerden vinden een vaste baan op het niveau van de opleiding. Op de arbeidsmarkt is er veel onderlinge concurrentie onder de Vaktherapeuten, kunst- en toneelacademie en de lerarenopleiding.

Je kunt opklimmen tot afdelingshoofd binnen de instelling waar je werkt of terecht komen in een beleidsfunctie. Verder kun je doorleren om docent te worden of kun je workshops gaan geven

De actuele kans op werk voor een Vaktherapeut

Het beroep Vaktherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Hapto-, chiropractie en creatief therapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Hapto-, chiropractie en creatief therapeuten is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

5

Baankans Vaktherapeut

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Vaktherapeut worden: Opleidingen tot Vaktherapeut

Wil je Vaktherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Vaktherapeut.

Hoe word je een Vaktherapeut? 

Voor het beroep Vaktherapeut heb je de HBO opleiding Creatieve Therapie (met verschillende hoofdrichtingen) of de opleiding Psychomotorische Therapie nodig. Deze opleidingen duren vier jaar.

Je kunt ook een Vaktherapeut worden als je je specialiseert na een HBO opleiding in de Zorg te hebben gevolgd. Bijvoorbeeld als je de HBO opleiding SPH, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of Pedagogiek hebt afgerond.

Je kunt ook doorleren om een docent te worden of workshops gaan geven.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Vaktherapeut

Er zijn geen opleidingen Vaktherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Vaktherapeut in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Vaktherapeut

Als je je wilt omscholen tot Vaktherapeut is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Vaktherapeut zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Vaktherapeut dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Vaktherapeut

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Vaktherapeut

Als je Vaktherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Vaktherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Vaktherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Vaktherapeut?

Competenties en Vaardigheden Vaktherapeut

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Vaktherapeut nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Vaktherapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Vaktherapeut

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Zelfkennis
Zelfkennis

Persoonlijkheid van een Vaktherapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Vaktherapeut. Als Vaktherapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Vaktherapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Vaktherapeut

Vakkennis voor een Vaktherapeut

Het is voor een Vaktherapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Vaktherapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Vaktherapeut


Werkervaring Vaktherapeut

Het is voor een startend Vaktherapeut die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Vaktherapeut is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Activiteitenbegeleider, Spelbegeleider, Speltherapeut .

Iets anders leren?

Is Vaktherapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Vaktherapeut

Met wie werkt een Vaktherapeut samen? 

Er wordt meestal samengewerkt in een team van hulpverleners. Zo wordt er overleg gepleegd met verzorgers, andere therapeuten en begeleiders.

De Vaktherapeut heeft de verantwoordelijkheid over de behandeling van cliënten van alle leeftijden die kampen met psychosociale of psychiatrische problemen.


 • Verzorger
 • Therapeut
 • Begeleider
 • (Huis)arts
 • Cliënt
Vaktherapeut


Organisaties waar een Vaktherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Vaktherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Vaktherapeut?

 • Eigen praktijk
 • Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) instellingen
 • (Verstandelijk) gehandicaptenzorg
 • Forensische psychiatrie (justitie, tbs)
 • Jeugdhulpverlening
 • Kinder- en Jeugdpsychiatrie
 • Ziekenhuizen (PAAZ afdelingen)
 • (Speciaal) onderwijs
 • Revalidatie
 • Psychogeriatrie

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Vaktherapeut

Waar kun je het beste werken als Vaktherapeut? Hieronder vind je de best door de Vaktherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Vaktherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Vaktherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Vaktherapeut.

Welke competenties heeft een Vaktherapeut nodig?

Een Vaktherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Vaktherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Vaktherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Vaktherapeut nodig? 

Je moet leergierig, analytisch en inzichtelijk zijn (Waarnemer)

De Vaktherapeut moet betrokken en verzorgend naar zijn cliënten zijn en rekening houden met hun behoeftes (Gever)

Bekijk de persoonstypen voor Vaktherapeut


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Vaktherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Vaktherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Vaktherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Vaktherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Vaktherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Vaktherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Vaktherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Vaktherapeut iets voor je?

Zou je graag Vaktherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Vaktherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Vaktherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar