Burn-out

Steeds meer mensen krijgen een burn-out. We werken veel, moeten voor de kinderen zorgen en ook nog eens een leuk sociaal leven hebben. Daar kun je aardig moe van worden. Gevolg: een burn-out.

Wat is een burn-out en hoe herken ik het?

Als je voor een langere tijd teveel hooi op je vork neemt, kun je een burn-out krijgen. Je bent dan helemaal opgebrand. Je hebt nergens meer interesse voor en kunt alleen nog maar op de bank liggen.

Waak ervoor dat je geen burn-out krijgt. Het is echt geen pretje. Als je last hebt van onderstaande kenmerken, pas dan op en respecteer je grenzen.

1. Chronisch gestrest
Je bent heel erg gestrest. Je voelt je altijd opgejaagd en kan niet goed ontspannen. Je hooft zit vol en je weet niet hoe je alle ballen in de lucht moet houden. Ook als je thuis bent, denk je alleen maar aan je werk en wat je allemaal nog moet doen.

2. (Over)vermoeiend
Eén van de kenmerken van een burn-out is het gevoel dat je altijd moe bent. Je lichaam kan moe zijn, maar vooral ook je geest. Je hebt geen energie en alles kost je heel veel moeite. Je sleept je elke dag naar het werk en hebt geen zin in afspraken met familie of vrienden.

3. Ongeïnteresseerd
Veel dingen interesseren je niet meer of veel minder. Je bent niet meer geïnteresseerd in de verhalen van je partner of je kinderen, je besteedt geen tijd meer aan je hobby’s en hebt geen motivatie meer voor je werk. Je hebt vaker ruzie met mensen uit je (persoonlijke) omgeving.

4. Emotioneel
Je bent emotioneler dan normaal. Je bent pessimistischer dan anders, voelt je vaak gefrustreerd en bent hartstikke prikkelbaar, vaak zonder duidelijk aanwijsbare reden. Je voelt je ongelukkig en wordt nergens meer blij van. Het is normaal om af en toe chagrijnig te zijn, maar als je je heel vaak emotioneel voelt, moet je aan de bel trekken.

5. Cognitieve problemen
Je hebt moeite met je concentreren. Je kunt je aandacht niet bij één ding houden, omdat er zoveel door je hoofd spookt. Je bent ontzettend onrustig. Dit kan invloed hebben op bijvoorbeeld je werk. Je presteert minder goed omdat je je nergens op kunt concentreren.

6. Verwaarlozing
Je verwaarloost jezelf. Je neemt niet meer de moeite om leuke kleren uit te zoeken, je op te maken of gel in je haar te doen. Ook luister je niet naar signalen van je lichaam. Je slaapt niet genoeg en eet te weinig of alleen maar junk-food.

7. Gezondheidsproblemen
Dit punt kan voortvloeien uit punt 6. Je wordt ongezond mager of juist te dik door je slechte eetpatroon. Je kunt ook last krijgen van hartproblemen, depressie en darmproblemen.

8. Verslaafd
Je drinkt je problemen weg, gaat roken, gokken of drugs gebruiken. Dit is vrij extreem, maar het komt meer voor dan je denkt.

Wat zijn mogelijke behandelingen?

Het is belangrijk dat je weer beter wordt, want een burn-out kan je leven ernstig beïnvloeden. Ook voor je omgeving is het fijn als je weer ‘gewoon’ wordt. Lees hier wat je kunt doen in de strijd tegen uitputting.

1. Dokter
Heb je last van bovengenoemde problemen? Ga dan naar de dokter. Hij kan bepalen of je last hebt van een burn-out. Neem de adviezen van de dokter ter harte. Hij kan je ook medicijnen geven.

2. Neem rust
En natuurlijk; neem rust. Je lichaam en geest hebben tijd nodig om te herstellen. Neem hiervoor de tijd. Neem verlof van je werk. Ga niet na een weekje op de bank weer aan het werk, maar blijf thuis tot je je echt weer helemaal goed voelt. Dit kan een paar maanden of zelfs een jaar duren.

3. Doe leuke dingen
Heb je een goede dag? Doe dan af en toe iets leuks. Iets dat jíj wilt, niet je omgeving. Ga lekker in je eentje of met een vriendin naar het strand, pak een filmpje of ga lekker met familie uit eten. Bij veel mensen helpt het ook om creatief bezig te zijn. Koop wat oude stoelen bij een Kringloopwinkel en knap ze op. Teken vakantiefoto's na of ga op pianoles. Het maakt niet uit wát je doet, als je er maar blij van wordt. Belangrijk is dat je niet over je grenzen heen gaat. Ben je na een uurtje shoppen moe? Ga dan naar huis en ga een ander keertje op zoek naar die broek.

4. Vertel het je omgeving
Het is aan te raden je familie, vrienden en baas te vertellen dat je een burn-out hebt. Zij kunnen er dan rekening mee houden en gaan niet speculeren wat er met je aan de hand zou kunnen zijn.

5. Praat met een psycholoog
Praat je gevoelens van je af bij een psycholoog. Het lucht enorm op om je hart te luchten. Deze professional kan je helpen alles op een rijtje te zetten, zodat jij weer verder kunt met je leven.

6. Accepteer dat je ‘op’ bent
Last but not least: accepteer dat je op bent en dat het tijd kost om beter te worden. Als je niet accepteert dat je ziek bent, zal je te snel weer druk bezig zijn. Laat alle stress van je afglijden. Dit klinkt makkelijker dan het is, maar toch: probeer alles van je af te zetten en je te focussen op jezelf.


Zoek een ander beroep