U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Backofficemedewerker

Backofficemedewerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een backofficemedewerker? Lees de functieomschrijving.


De Backofficemedewerker is werkzaam binnen het Backoffice van een organisatie of instelling. In tegenstelling tot de Frontofficemedewerker is er geen of weinig sprake van klantcontact. De specifieke taken van de Backofficemedewerker zijn sterk afhankelijk van het type organisatie of afdeling waar voor gewerkt wordt. Het Backoffice van een klein IT-bedrijf zal bijvoorbeeld anders ingericht zijn dan die van een multinational. In grote lijnen komt het er op neer dat een medewerker Backoffice op de achtergrond (administratieve) ondersteuning biedt aan de diensten van een organisatie of afdeling. Voorbeelden van veel voorkomende ondersteunende werkzaamheden zijn het opstellen van offertes en contracten, controleren van de voorraad, opmaken van facturen, invoeren van data en het beheren van bedrijfsdossiers. Het Backoffice staat vaak onder leiding van een Afdelingshoofd, Officemanager of Directiesecretaresse. Soms wordt van een Backofficemedewerker verwacht dat deze meedenkt over de verbetering van interne organisatieprocessen of de toepassing van Backofficesystemen.

Mensen vonden ons op: Job Backofficemedewerker, Baan Backofficemedewerker, Backofficemedewerker Worden, Functie-eisen Backofficemedewerker, Verantwoordelijkheden Backofficemedewerker, Functieprofiel Backofficemedewerker, Wat doet een Backofficemedewerker, Werken als Backofficemedewerker.

Backofficemedewerker worden: Opleiding tot backofficemedewerker

De voorkeur van organisaties gaat over het algemeen uit naar medewerkers met een afgeronde opleiding in administratieve richting. Afhankelijk van het type organisatie of afdeling kunnen één of meer aanvullende eisen worden gesteld. Zo wordt van medewerkers op een financiële afdeling vaak specifiek een opleiding met een financiële basis gevraagd. Ook op een P&O-afdeling maakt een sollicitant meer kans als deze een studie heeft afgerond in de richting van bijvoorbeeld Personeel en Arbeid. Op mbo-niveau zijn verschillende administratieve opleidingen te volgen. Op hbo-niveau kun je denken aan een opleiding als Bedrijfsadministratie, Economie of Financiële Administratie. Wat de kans op een baan als Backofficemedewerker kan vergroten, is het hebben van een aantal jaren werkervaring in een soortgelijke functie en/of het kunnen aantonen van affiniteit met de sector.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Backofficemedewerker, Backofficemedewerker Worden, Opleidingsniveau Backofficemedewerker, Scholing Backofficemedewerker, Studie Backofficemedewerker, Bijscholing Backofficemedewerker, Omscholing Backofficemedewerker.

Organisaties waar een backofficemedewerker doorgaans werkzaam is

Bijna iedere (middel)grote organisatie, onafhankelijk van de sector, beschikt over een Backoffice. Per slot van rekening is het bijhouden van een administratie van fundamenteel belang voor een bedrijf.
Het Backoffice is in iedere organisatie anders ingericht.  Zo hebben kleinere bedrijven meestal één Backoffice waar alle ondersteunde werkzaamheden worden uitgevoerd, terwijl in grotere organisaties het Backoffice vaak wordt opgesplitst in meerdere delen. In sommige gevallen houden deze afdelingen zich bezig met een gerichte taak (te denken valt aan financiële- of personeelsadministratie), in andere gevallen ondersteunen zij een bepaalde afdeling (bijvoorbeeld de afdeling Verkoop of Marketing). Waar rekening mee moet worden gehouden, is dat er in vacatures dus niet altijd expliciet naar een Backofficemedewerker wordt gevraagd, maar soms ook naar (bijvoorbeeld) een Administratief Ondersteunend Medewerker of Financieel Medewerker.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Backofficemedewerker, Backofficemedewerker Worden, Opleidingsniveau Backofficemedewerker, Scholing Backofficemedewerker, Studie Backofficemedewerker, Bijscholing Backofficemedewerker, Omscholing Backofficemedewerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden backofficemedewerker

Het salaris van een Backofficemedewerker is afhankelijk van onder andere leeftijd, opleidingsniveau, sector en werkervaring en varieert tussen de € 1500,-  en €2250,- bruto per maand, op basis van een fulltime aanstelling.

Ook in de secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen verschillen zitten. Dit komt omdat de meeste organisaties de CAO van hun sector hanteren. Veel overheidsinstellingen werken bijvoorbeeld niet met bonussen terwijl dit in sommige commerciële instellingen heel gebruikelijk is. Ook worden zaken als een 13e maand en/of eindejaarsuitkering niet overal hetzelfde geregeld. Kijk daarom altijd goed welke CAO op de functie van toepassing is.

Mensen vonden ons op: Salaris Backofficemedewerker, Loon Backofficemedewerker, Wat verdien je als Backofficemedewerker, Salarisschaal Backofficemedewerker, Salarisindicatie Backofficemedewerker, Bonus Backofficemedewerker, CAO Backofficemedewerker, Brutoloon Backofficemedewerker, Nettoloon Backofficemedewerker, Vakantiedagen Backofficemedewerker, Pensioen Backofficemedewerker.

Competenties, skills & vaardigheden backofficemedewerker

 • Kritisch
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Kennis van het MS Officepakket
 • Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden
Mensen vonden ons op: Kennis Backofficemedewerker, Vaardigheden Backofficemedewerker, Attitude Backofficemedewerker, Kwalificaties Backofficemedewerker, Competentieprofiel Backofficemedewerker.

Boeken voor het beroep backofficemedewerker

Wil je meer weten over het beroep backofficemedewerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je backofficemedewerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken backofficemedewerker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Backofficemedewerker, Backofficemedewerker ebooks, boek Backofficemedewerker.

Persoonstypen backofficemedewerker

De medewerker Backoffice is een perfectionist. Samen met collega’s draagt de medewerker zorg voor de gehele (administratieve) ondersteuning van een organisatie. Fouten zijn niet zonder gevolgen en moeten daarom zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook een Bemiddelaar doet het goed als Backofficemedewerker, vanwege het ondersteunende karakter van de functie.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Backofficemedewerker, Karakter Backofficemedewerker.

Netwerk backofficemedewerker

Wanneer een organisatie één centraal Backoffice heeft, heeft de Backofficemedewerker vaak contact met een groot deel van de organisatie. Zo zal er veel gecommuniceerd worden met collega’s van (indien aanwezig) het Frontoffice, de verkoopafdeling en diverse leveranciers. Ook staat een medewerker van het Backoffice onder de dagelijkse leiding van een Officemanager, Directiesecretaresse of Afdelingshoofd. Indien men werkzaam is op een taakspecifieke afdeling van het Backoffice, zoals de Financiële Administratie, dan zal het contact voornamelijk plaatsvinden tussen de medewerker, directe collega’s, de leidinggevende, leveranciers en externe relaties van de afdeling. Op een financiële afdeling kun je dan denken aan incassobureaus, financiële afdelingen van relaties en/of banken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Backofficemedewerker, Medewerkers Backofficemedewerker.

Is het beroep backofficemedewerker iets voor jou?

Zou je graag backofficemedewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als backofficemedewerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Backofficemedewerker, beroepskeuzetest Backofficemedewerker, beroep Backofficemedewerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden backofficemedewerker

Een Backofficemedewerker met een (vakspecifieke) opleiding en een aantal jaar werkervaring heeft redelijk wat kansen op de arbeidsmarkt. Administratief medewerkers zijn altijd nodig en worden dus doorlopend gevraagd. Het personeelsaanbod is echter ook groot omdat de inhoud van de functie vaak niet heel specialistisch. Daarom komen relatief veel mensen in aanmerking voor een dergelijke baan. Intern kan een Backofficemedewerker doorgroeien naar een leidinggevende functie (zoals Afdelingshoofd of Officemanager) of zich in een andere richting ontwikkelen (bijvoorbeeld van ondersteuning van een afdeling Sales naar ondersteuning van een afdeling P&O).

Arbeidsmarktperspectief score backofficemedewerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep backofficemedewerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Backofficemedewerker, Promotie mogelijkheden Backofficemedewerker, Carriere Backofficemedewerker.

Solliciteren op de functie backofficemedewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als backofficemedewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor backofficemedewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als backofficemedewerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Backofficemedewerker, CV Backofficemedewerker, sollicitatie Backofficemedewerker.

Interviews met backofficemedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen backofficemedewerker

Overzicht

Vacatures backofficemedewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Backofficemedewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Backofficemedewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Backofficemedewerker is werkzaam binnen het Backoffice van een organisatie of instelling. In tegenstelling tot de Frontofficemedewerker is er geen of weinig sprake van klantcontact. De specifieke taken van de Backofficemedewerker zijn sterk afhankelijk van het type organisatie of afdeling waar voor gewerkt wordt.

Beoordeling Backofficemedewerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Backofficemedewerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Backofficemedewerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Erg helder en daarmee onderscheidend van de rest op internet. De rest van de kwaliteiten is specifiek doelgericht in te vullen door de belangstellende op basis van de vacature.

Door: Eric Kappen

Een heerlijk beroep,afwisselend,veel contacten en veel verantwoordelijkheid.ikdoe dit werk nu 4 jaar en zal nog niets anders willen.Ik ben het met Eric eens v.w.b.de omschrijving van het vak,van mijeen negen.

Door: henri

Ik ben het volledig eens met bovenstaande reacties.M.vr.gr.

Door: Menno

Nog een tevreden medewerker.Gr.

Door: Henri

Reageer op dit beroep