Medewerker Studentenzaken Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Medewerker Studentenzaken? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep medewerker studentenzaken. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je medewerker studentenzaken wordt.Wat is een Medewerker Studentenzaken?

Een Medewerker Studentenzaken vervult een administratieve functie op een Universiteit, ter ondersteuning van het management en voor de organisatie van het onderwijs. De Medewerker Studentenzaken draagt bij aan de ontwikkeling van voorlichtingsmateriaal voor student en medewerkers en geeft incidenteel advies aan studenten over onderwijsgerelateerde zaken als inschrijving of afstuderen. Onderwijsorganisatorische taken van de Medewerker Studentenzaken zijn het maken van de onderwijs- en tentamenroosters, evenals het roosteren van onderwijsruimten en het regelen van faciliteiten rond tentamens.

De Medewerker is verder verantwoordelijk voor het bijhouden van de onderwijs-, examen- en studentenadministratie. Dit houdt in dat hij, onder andere,  studievoortgangsresultaten bijhoudt, de administratieve kant van studiemateriaal en buluitreikingen afhandelt,  eventuele vrijstellingsregelingen uitwerkt, zorgt dat studenten tentamenuitslagen krijgen en dat hij de (gast)studenten registreert, inschrijft en uitschrijft.  Tot slot levert hij op aanvraag gegevens of rapportages aan het management rond bijvoorbeeld roostering en studievoortgangsresultaten.

De functie bestaat op drie verschillende niveaus waarbij de verschillen voornamelijk zitten in de reikwijdte van bevoegdheden. De Medewerker Studentenzaken 3 behandelt enkel eenvoudige vragen van studenten, verzorgt de onderwijsroosters van een paar opleidingen van een faculteit en de oplossing van simpele roosterproblemen en levert alleen gegevens aan het management. De Medewerker Studentenzaken 2 handelt complexe vragen van studenten af, doet de onderwijs- en tentamenroostering van een aantal opleidingen en oplossing van complexe roosterproblemen en stelt conceptrapportages op voor het management. De Medewerker Studentenzaken 1 ten slotte, beantwoordt complexe informatieverzoeken van studenten, stelt onderwijs- en tentamenroosters op voor alle opleidingen van de faculteit, voert interfacultair overleg over roosterproblematiek en levert rapportages aan het management. Hij treedt bovendien op als coördinator van de van de afdeling.

(UFO)

Past het beroep Medewerker Studentenzaken bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Medewerker Studentenzaken

Op zoek naar een nieuwe baan als Medewerker Studentenzaken? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Medewerker Studentenzaken. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Medewerker Studentenzaken vacatures

Vacature Medewerker studentenzaken
Timing Uitzendbureau
Bedrijfsomschrijving Het bedrijf is de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim medewerkers werken samen aan zorg, onderzoek, opleiding en onderwijs met als gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van Wenckebach …
Vacature Medewerker studentenzaken - internationalisering
Vrije Universiteit Brussel
De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel. Bij de VUB …
Vacature medewerker studentenzaken
Vrije Universiteit Brussel
De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel. Bij de VUB …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Medewerker Studentenzaken

Wat verdient een Medewerker Studentenzaken?

Medewerkers Studentenzaken worden afhankelijk van hun functieniveau ingedeeld in schaal 7 (de Medewerker 3), schaal 8 (Medewerker 2) en schaal 9 voor de Medewerker Studentenzaken 1. Het bruto maandloon ligt tussen de €1978 en €268 in schaal 7, €2262 en €3031 in schaal 8 en tot slot tussen de €2487 en €3427 in schaal 9 (CAO Universiteiten). Ook zijn er regelingen voor ouderschapsverlof, een vakantietoeslag en eindejaarsuitkering en voorwaarden die per Universiteit verschillen als auto's of telefoons van de zaak.

Salarisschaal Medewerker Studentenzaken

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Medewerker Studentenzaken

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Medewerker Studentenzaken


Medewerker Studentenzaken worden: Opleidingen tot Medewerker Studentenzaken

Wil je Medewerker Studentenzaken worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Medewerker Studentenzaken.

Hoe word je een Medewerker Studentenzaken? 

Een Medewerker Studentenzaken heeft minimaal HBO werk- en denkniveau. Een specifieke opleiding wordt niet gevraagd. Ervaring in (ondersteunende functies in) het onderwijs is een pré.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Medewerker Studentenzaken

Er zijn geen opleidingen Medewerker Studentenzaken aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Medewerker Studentenzaken in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs


Medewerker Studentenzaken worden: Omscholen tot Medewerker Studentenzaken

Als je je wilt omscholen tot Medewerker Studentenzaken is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Medewerker Studentenzaken zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Medewerker Studentenzaken dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Medewerker Studentenzaken

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Medewerker Studentenzaken

Als je Medewerker Studentenzaken wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Medewerker Studentenzaken zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Medewerker Studentenzaken

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Medewerker Studentenzaken?


Competenties en Vaardigheden Medewerker Studentenzaken:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Medewerker Studentenzaken.

Welke competenties heeft een Medewerker Studentenzaken nodig?

Een Medewerker Studentenzaken heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Medewerker Studentenzaken

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Punctueel
 • Voorbereiden
 • Prioriteiten stellen
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat

Persoonlijkheid en Eigenschappen Medewerker Studentenzaken

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Medewerker Studentenzaken passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Medewerker Studentenzaken nodig? 

De Medewerker Studentenzaken heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hij neemt zijn werk zeer serieus en collega's kunnen er op vertrouwen dat hij zijn taken volbrengt. Hij is een teamspeler met gevoel voor wat voor anderen belangrijk is. Hij vindt het prettig wanneer duidelijk is wat er van hem wordt verwacht en gaat kritisch om met gegevens (Loyalist). Hij werkt gestructureerd en netjes, gaat zorgvuldig om met data en schept er genoegen in zijn werk niet goed, maar perfect te doen. Hij weet precies hoe perfect er uit moet zien en streeft er naar zijn werk zo te doen dat juist anderen er wat aan hebben (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Medewerker Studentenzaken


Eigenschappen Medewerker Studentenzaken

 • Punctueel
 • Trouw
 • Integriteit
 • Idealistisch
 • GedisciplineerdArbeidsmarktperspectief Medewerker Studentenzaken

Wat zijn de baankansen voor een Medewerker Studentenzaken?

Het aantal ondersteunende functies op universiteiten neemt af ten opzichte van het aantal wetenschappelijke functies. Over het algemeen blijft de werkgelegenheid de laatste jaren ongeveer gelijk. Binnen Studentenzaken zijn er groeimogelijkheden naar dezelfde functie met meer verantwoordelijkheden. Bij Medewerker Studentenzaken 1 is het plafond bereikt. Een mogelijke stap is naar een minder secretariële en meer coördinerende functie, bijvoorbeeld onderwijscoördinator.

De actuele kans op werk voor een Medewerker Studentenzaken

Het beroep Medewerker Studentenzaken is onderdeel van de beroepsfamilie Ondersteunende secretariële medewerkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Ondersteunende secretariële medewerkers is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Medewerker Studentenzaken

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Medewerker Studentenzaken

Je kunt als Medewerker Studentenzaken een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Medewerker Studentenzaken is onderdeel van de beroepsfamilie Ondersteunende secretariële medewerkers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Medewerker Studentenzaken


Organisaties waar een Medewerker Studentenzaken werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Medewerker Studentenzaken meestal werkt.

Waar werkt een Medewerker Studentenzaken?

De Medewerker Studentenzaken is verbonden aan een universiteit. Universiteiten behoren tot de publieke sector en zijn dus non-profit instellingen.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Netwerk Medewerker Studentenzaken

Met wie werkt een Medewerker Studentenzaken samen? 

Sporadisch heeft de Medewerker Studentenzaken contact met studenten, die hij adviseert. Verder voert hij werkzaamheden uit ter ondersteuning van het management en zal hij door zijn werkzaamheden met betrekking tot roostering te maken krijgen met onderwijscoördinatoren.


 • Student
 • Medewerker Studentenzaken
 • Onderwijscoördinator
Medewerker Studentenzaken

Interview met een Medewerker Studentenzaken

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Medewerker Studentenzaken in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Student
 • Medewerker Studentenzaken
 • Onderwijscoördinator

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1978 tot €3427

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Ga direct naar