Bankier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris
Direct naar:
Wat doet een bankier? Lees de functieomschrijving.
De Bankier is iemand die leiding geeft aan een bank of financiële instelling. De Bankier houdt zich bezig met de financiële dienstverlening. De Bankier is meestal werkzaam bij een bank. Een bank verzorgt het betalingsverkeer van hun klanten, beheren het vermogen van derden, handelene in effecten, obligaties en aandelen, verzorgen de handel in vreemde valuta en handelen financiële transacties op de beurs af. Naast het uitvoeren van deze taken, geven de banken ook advies op al deze gebieden.
De werkzaamheden van de Bankier zijn daarmee dan ook zeer uiteenlopend. De Bankier kan dan ook verschillende rollen vervullen en hiermee bepaalde taken op zich nemen. Zo kan de Bankier verantwoordelijk zijn voor een portefeuille van MKB-klanten en voor alle financiële producten van deze klanten. Ook kan de Bankier verantwoordelijk zijn voor grote zakelijke klanten of een voor vermogende particulieren. Maar ook op ICT-gebied, personeelsbeleid en op juridisch gebied kunnen Bankiers taken vervullen bij een bank.
Bij banken kunnen dus verschillende rollen vervuld worden door de Bankier. Hierdoor is er bij banken ook behoefte aan mensen met verschillende competenties. De Bankier moet natuurlijk altijd beschikken over voldoende kennis van economische en financiële zaken. Maar daarnaast kan de Bankier verder gespecialiseerd zijn in uiteenlopende vakgebieden.
Bankier worden: Opleiding tot bankier
Om aan de slag te kunnen als Bankier is affiniteit met de financiële dienstverlening een vereiste. Daarnaast wordt vaak om een HBO of WO opleiding gevraagd, maar is er geen specifieke opleidingseis. Een economische of financiële opleiding ligt hierbij wel voor de hand.
Opleidingen, cursussen en trainingen:
Organisaties waar een bankier doorgaans werkzaam is
De Bankier is meestal werkzaam bij een bank of andere financiële instelling. De Bankier houdt zich hier bezig met de financiële dienstverlening. De Bankier kan zowel in de profit als in de non profit sector werkzaam zijn.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden bankier
Het salaris van de Bankier is lastig in te schatten omdat de Bankier zoveel verschillende rollen bij een bank of financiële instelling kan vervullen. Het salaris en de arbeidsvoorwaarden zijn dan ook afhankelijk van de exacte invulling van de functie van de Bankier.
Competenties, skills & vaardigheden bankier
- Klantgerichtheid
- Analytisch
- Financieel bewustzijn
- Onafhankelijkheid
- Inzicht in omgeving
Boeken voor het beroep bankier
Wil je meer weten over het beroep bankier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bankier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.
Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bankier te komen.
De vrouw van de bankier | Cristina Alger
Nederlands | 1e druk | E-book | 9789046824399
De vrouw van de bankier | Cristina Alger
Nederlands | 1e druk | Paperback | 9789046824382 | 320 pagina's
Bankier van de dood | Stephan Molier
Nederlands | 2e druk | Paperback | 9789082814804 | 196 pagina's
Persoonstypen bankier
De Bankier moet affiniteit hebben met de financiële wereld en ook beschikken over een goed economische inzicht. Een goed analytisch vermogen en inzicht in cijfers zijn ook belangrijk (Waarnemer). Daarnaast moet de Bankier ook beschikken over goede sociale, communicatieve en commerciële vaardigheden (Romanticus).
Netwerk bankier
De Bankier werkt bij de bank of financiële instelling samen met andere Bankiers. Daarnaast heeft de Bankier veel contact met de klant. De meeste werkzaamheden voert de Bankier in opdracht van de klant uit.
Is het beroep bankier iets voor jou?
Zou je graag bankier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bankier bij jou past.
Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bankier
Omdat de functie van Bankier een uiteenlopende functie is, is er voldoende arbeidsmarktperspectief voor de Bankier. Daarnaast zijn er ook goede doorgroeimogelijkheden voor de Bankier. Vaak kan de Bankier doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid of zich op een bepaalde gebied specialiseren.
Arbeidsmarktperspectief score bankier
Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bankier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.
Solliciteren op de functie bankier
Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bankier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bankier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bankier. Bekijk dan onze tips.
Interviews met bankier
Verwante beroepen bankier
Overzicht
- Sector:
- Beroepsgroep:
- Competentie:
- Persoonstype:
- Opleidingsniveau:
-
Salarisindicatie:
Onbekend
-
Arbeidsmarkt:
Gemiddeld perspectief
- Organisatie:
Vacatures bankier
Beoordeling Bankier
Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bankier' hieronder.
-
Functie-inhoud
-
Salaris en arbeidsvoorwaarden
-
Doorgroeimogelijkeden
-
Arbeidsmarktperspectief
Beoordeel zelf het beroep Bankier
- Functie-inhoud
- Salaris en arbeidsvoorwaarden
- Doorgroeimogelijkeden
- Arbeidsmarktperspectief
Reacties
Er zijn nog geen reacties.