U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Diaken

Diaken worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een diaken? Lees de functieomschrijving.

De Diaken is zowel werkzaam in de Katholieke- als in de Protestantse Kerk. De Diaconie is in protestantse Kerken het college van Diakenen in een plaatselijke kerk. De Diaken is een gekozen lid van de Kerkenraad met als taak het verzorgen van hulp aan noodlijdenden binnen de gemeente. De letterlijke betekenis van Diaconie is danook 'zich dienstbaar opstellen'.Het ambt van Diaken is ingesteld om de noden van de gemeente te ledigen op het gebied van materiële ondersteuning. Kerkleden en anderen die hulpbehoevend zijn worden geholpen. In de Protestantse Kerk wordt dit mogelijk gemaakt doordat de diaconie een bepaald gedeelte van het budget van de Protestantse Kerk krijgt toegewezen. In de Katholieke Kerk wordt de zorg aan hulpbehoevenden niet langer vervuld door de gewijde Diakens maar veelal overgenomen door leken.  De gewijde Diakens zijn in opdracht van de bisschoppen steeds vaker verantwoordelijk voor de viering van de eucharistie en de prediking.

Mensen vonden ons op: Job Diaken, Baan Diaken, Diaken Worden, Functie-eisen Diaken, Verantwoordelijkheden Diaken, Functieprofiel Diaken, Wat doet een Diaken, Werken als Diaken.

Diaken worden: Opleiding tot diaken

De diakenopleiding van het bisdom heeft een aantal vernieuwingen ondergaan om de opleiding meer op de praktijk af te stemmen. Korte praktijkervaringen en 'snuffelstages' aan het begin van de opleiding zijn nieuw, om vroegtijdig kennis te maken met de pastorale praktijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Diaken, Diaken Worden, Opleidingsniveau Diaken, Scholing Diaken, Studie Diaken, Bijscholing Diaken, Omscholing Diaken.

Organisaties waar een diaken doorgaans werkzaam is

De Diaken is werkzaam in de parochie als hulpverlener voor maatschappelijke noden. Een non-profit organisatie in dienst van de kerkelijke parochie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Diaken, Diaken Worden, Opleidingsniveau Diaken, Scholing Diaken, Studie Diaken, Bijscholing Diaken, Omscholing Diaken.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden diaken

Een Diaken verdient via een kerkelijke instelling zo'n € 1000 tot € 2000 bruto per maand. De honoreringsregelingen voor Diakens zijn landelijk vastgesteld maar hebben geen arbeidsovereenkomst naar nederlands Recht. Als basis dienen de interne regelingen voor besturen van kerkelijke instellingen van de kerkelijke instituten.

Mensen vonden ons op: Salaris Diaken, Loon Diaken, Wat verdien je als Diaken, Salarisschaal Diaken, Salarisindicatie Diaken, Bonus Diaken, CAO Diaken, Brutoloon Diaken, Nettoloon Diaken, Vakantiedagen Diaken, Pensioen Diaken.

Competenties, skills & vaardigheden diaken

 • Samenwerken
 • Motiveren
 • Sociabiliteit
 • Luisteren
 • Zelfontwikkeling
Mensen vonden ons op: Kennis Diaken, Vaardigheden Diaken, Attitude Diaken, Kwalificaties Diaken, Competentieprofiel Diaken.

Boeken voor het beroep diaken

Wil je meer weten over het beroep diaken? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je diaken bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken diaken te komen.

't Zal je maar gebeuren... | Ronald van Berkel

Verhalen van een diaken in de Schilderswijk - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462471092 | 103 pagina's

"Misbruikt', "Bespuwd en bedreigd', "Chaos in de Schilderswijk'. Het zijn enkele titels van verhalen in dit boek. Elf jaar werken in Den Haag bracht diaken Ronald van Berkel (1964) bijzondere ontmoetingen en gebeurtenissen. Van Berkel geeft door middel va...

Diaken in de praktijk | Herman van Well

Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789043516976 | 180 pagina's

Dit boek (een vijfde, herziene druk) is gebaseerd op de praktijk van diaconale cursussen. Het wil een bijdrage geven aan het verdiepen van de eigen visie. Dat betreft het diaconaat, de gemeente in de samenleving en de positie en taak van diakenen. Deze vi...

Diaken in de praktijk | Herman van Well

Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789043520805

Dit boek (een vijfde, herziene druk) is gebaseerd op de praktijk van diaconale cursussen. Het wil een bijdrage geven aan het verdiepen van de eigen visie. Dat betreft diaconaat, de gemeente in de samenleving en de positie en taak van diakenen. Deze visie ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Diaken, Diaken ebooks, boek Diaken.

Persoonstypen diaken

De Diaken is een Gever die een luisterend oor biedt aan hulpbehoevenden maar ze ook op praktische wijze met raad en daad bijstaat en hiermee een Succesvolle werker is met een bijzondere roeping.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Diaken, Karakter Diaken.

Netwerk diaken

De Diaken heeft dagelijks te maken met het Pastoraat en de Parochie waarin hij zijn werk doet. Als Diaken zet men zich zo goed mogelijk in voor de noden van hulpbehoevenden binnen de gelovige gemeente.

Mensen vonden ons op: Collega’s Diaken, Medewerkers Diaken.

Is het beroep diaken iets voor jou?

Zou je graag diaken willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als diaken bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Diaken, beroepskeuzetest Diaken, beroep Diaken kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden diaken

Men kan binnen de Katholieke kerk ook bisschop worden.

Arbeidsmarktperspectief score diaken

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep diaken. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Diaken, Promotie mogelijkheden Diaken, Carriere Diaken.

Solliciteren op de functie diaken

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als diaken dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor diaken belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als diaken. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Diaken, CV Diaken, sollicitatie Diaken.

Interviews met diaken

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen diaken

 • Priester, Bisschop, Pastoor

Vacatures diaken

Op zoek naar een nieuwe baan als Diaken? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Diaken. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Diaken is zowel werkzaam in de Katholieke- als in de Protestantse Kerk. De Diaconie is in protestantse Kerken het college van Diakenen in een plaatselijke kerk. De Diaken is een gekozen lid van de Kerkenraad met als taak het verzorgen van hulp aan noodlijdenden binnen de gemeente.

Beoordeling Diaken

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Diaken' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Diaken

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep