Maatschappelijk werker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Maatschappelijk werker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep maatschappelijk werker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je maatschappelijk werker wordt.

 

Wat is een Maatschappelijk werker?

Een Maatschappelijk Werker ondersteunt en begeleidt mensen die kampen met allerlei problemen. De problemen die je tegen kan komen zijn heel gevarieerd. Zo kun je cliënten tegen komen met psychische problemen (depressie, eenzaamheid), gezins- en/of relatieproblemen, verslavingsproblematiek of met materiële problemen (huurschulden, werkloosheid of huisvestingsproblemen). Een Maatschappelijk Werker werkt met de cliënt aan de vergroting van zijn zelfredzaamheid.

Een Maatschappelijk Werker leert cliënten hoe ze (anders) om kunnen gaan met hun problemen, geeft adviezen over hoe cliënten een situatie beter kunnen aanpakken en speelt een begeleidende rol spelen in het veranderingsproces. Het doel van de behandelingen is dat de cliënt weer (beter) kan functioneren in de maatschappij.   

Bij het opstellen van een plan voor behandeling of begeleiding wordt er zowel naar thuis- als werkomgeving gekeken. Invloeden uit de directe omgeving worden in acht genomen en er wordt gekeken of er naast het initiële probleem nog andere problemen bestaan. Een Maatschappelijk werker moet enerzijds geduld tonen en anderzijds de cliënten weten te motiveren. Mensen vinden het vaak moeilijk om te veranderen en het proces verloopt niet altijd soepel.

Het is zeer belangrijk dat de Maatschappelijk werker op de hoogte is van maatschappelijke ontwikkelingen en de gevolgen hiervan voor cliënt. Zo moet hij bijvoorbeeld weten waar en hoe iemand een baan kan vinden, geld kan lenen of hoe hoog salarissen zijn. Deze kennis is nodig bij het geven van advies aan mensen met de meer praktische financiële problemen.

Vaak werkt de Maatschappelijk Werker in een team met andere hulpverleners, bijvoorbeeld op de afdeling psychiatrie in een ziekenhuis. Dan wordt er veel onderling overleg gepleegd over de vooruitgang (of stagnatie) en het behandelplan van de cliënt. Zo nodig wijst de Maatschappelijk Werker cliënten door naar een andere instantie of deskundige.

Wil je werken als Maatschappelijk werker?

Werk je al als Maatschappelijk werker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Maatschappelijk werker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Maatschappelijk werker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Maatschappelijk werker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1790 tot €3570

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

7


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Maatschappelijk werker

Wat verdient een Maatschappelijk werker?

Het salaris van een Maatschappelijk Werker ligt tussen de €1790 en €3570 per maand.

De salarissen zijn conform CAO.

Daarnaast hangt je salaris af van de instelling waar je werkt.

Salarisschaal Maatschappelijk werker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Maatschappelijk werker

Op zoek naar een nieuwe baan als Maatschappelijk werker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Maatschappelijk werker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Maatschappelijk werker vacatures

Maatschappelijk werker LKHA
Gemeente Den Haag
Zorg jij voor passende hulp voor slachtoffers van huwelijksdwang? Lees dan snel verer!Het Landelijk Knooppunt is het landelijk kennis- en expertisecentrum voor huwelijksdwang en achterlating en streeft er naar dat …
Professional met een generalistische blik
Langhenkel-Talenter
Ben jij de professional met een generalistische blik die echt het verschil wil maken in de wijk? Zit verbinden, coachen en pionieren in jouw bloed? Houd je van korte lijntjes, …
Stage Curaçao: stagiaire gezocht voor uitdagende stage in zorgsector
Bo Curacao B.V.
Wij hebben een uitdagende stage beschikbaar in de zorgsector op Curaçao. Wij zoeken een gemotiveerde student die stage wil lopen bij een opvang voor kinderen met moeilijke thuissituaties.Je loopt stage …
Stage Curacao: Student gezocht met studie richting zorg en welzijn
Bo Curacao B.V.
Heb je altijd al stage willen lopen op Curaçao? En ben je een sociale en enthousiaste stagiaire die op zoek is naar een stage in de sociale sector? Dan is …
HULPVERLENER(S) ( - uur)
MIND
Kom werken bij MIND Korrelatie!I.v.m. een opdracht voor het Ministerie van VWS zijn wij per september op zoek naar enthousiaste collega’s in de functie van hulpverlener.MIND Korrelatie is onderdeel …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Maatschappelijk werker

Wat is de toekomst van Maatschappelijk werker?

Er wordt verwacht dat de vraag naar Maatschappelijk Werkers in 2011 gaat dalen, maar er zijn nog genoeg banen te vinden. Ze kunnen op veel plaatsen terecht.

Je kunt je specialiseren in een bepaalde doelgroep (ouderen, gehandicapten) of je kunt je gaan richten op management binnen je instelling. Je kan je ook gaan specialiseren in bijvoorbeeld psychotherapie of in bedrijfsmaatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk of in het ziekenhuis.

Baankans Maatschappelijk werker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

7


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Maatschappelijk werker worden: Opleidingen tot Maatschappelijk werker

Wil je maatschappelijk werker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Maatschappelijk werker? 

Je moet de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening hebben afgerond. Deze opleiding duurt vier jaar en kan in voltijd, in deeltijd en duaal worden gevolgd.

De opleiding is ook in drie jaar af te ronden, als je eerder al een MBO opleiding op niveau 4 hebt afgerond. 

Je kan altijd nog verder studeren, bijvoorbeeld door het volgen van de opleiding Sociale Wetenschappen of Pedagogiek (WO).

De 3 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Maatschappelijk werker

Social Work Thuisstudie
Mensen ondersteunen die hulp nodig hebben? Volg de opleiding Social Work op HBO-niveauKinderen, ouderen, chronisch zieken, mensen met een psychiatrische aandoening. Sommige mensen hebben hulp nodig. Wie biedt die hulp: …
Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener Thuisstudie
Interesse in maatschappelijk werk? Volg de Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk DienstverlenerMaatschappelijk werker, het is een baan die alleen voor sociaal bewogen mensen is weggelegd. Spreekt mensen helpen je aan? Met de …
Online individuele coaching
Als maatschappelijk werker en gespreksvaardigheden-trainer luister ik veel en graag naar mensen. Ik vind het fijn om mensen te helpen bij het zoeken naar oplossingen voor hun moeilijkheden en problemen. …
Meer opleidingen Maatschappelijk werker

Weet je nog niet of je Maatschappelijk werker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Maatschappelijk werker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Maatschappelijk werker

Met wie werkt een Maatschappelijk werker samen? 

Een Maatschappelijk Werker werkt vaak samen in een team van hulpverleners. Ook kan hij cliënten doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater voor intensievere begeleiding.

Hij ondersteunt cliënten met materiële, emotionele of psychische problemen. Het doel is om de zelfredzaamheid van cliënten te vergroten zodat ze weer kunnen functioneren in de maatschappij.


Maatschappelijk werker


Organisaties waar een Maatschappelijk werker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Maatschappelijk werker meestal werkt.

Waar werkt een Maatschappelijk werker?

 • GZ/GGZ
 • Maatschappelijke dienstverlening
 • Bedrijven
 • Ziekenhuizen
 • Opvanghuizen
 • (Psychiatrische) Kliniek
 • Overheidsinstellingen
 • Eigen bedrijf
 • Onderwijs
 • Gehandicapten zorg
 • Bureau Jeugdzorg
 • De reclassering

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Maatschappelijk werker

Waar kun je het beste werken als Maatschappelijk werker? Hieronder vind je de best door de Maatschappelijk werker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Maatschappelijk werker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Maatschappelijk werker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Maatschappelijk werker.

Welke competenties heeft een Maatschappelijk werker nodig?

Een Maatschappelijk werker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Maatschappelijk werker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Maatschappelijk werker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Maatschappelijk werker nodig? 

Je moet betrokken en verzorgend naar je cliënten toe zijn en je moet rekening houden met de behoeften en wensen van deze cliënten (De Gever)

Je moet verantoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn (De Loyalist)

Bekijk de persoonstypen voor Maatschappelijk werker


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Maatschappelijk werker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Maatschappelijk werker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Maatschappelijk werker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Maatschappelijk werker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Maatschappelijk werker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Maatschappelijk werker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Maatschappelijk werker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Maatschappelijk werker iets voor je?

Zou je graag Maatschappelijk werker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Maatschappelijk werker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Maatschappelijk werker

Gert

Ik heb de ervaring dat zeker als man zijnde zomaar werk hebt binnen deze sector. Als je jezelf op de juiste manier promoot dan is het niet lastig om werk te vinden. Terwijl ik nu nog aan het afstuderen ben kon ik kiezen tussen twee werkgevers. Het ligt dus zoals in elke sector echt aan jezelf of je snel werk vindt of niet.

brigitte

Ik ben van plan om maatschappelijk werkster te worden ..welke kant kan ik hey beste opgaan om aan een baan te komen ..er zijn verschillende kanten die ik kan gaan kiezen .

Daan

Beste Brigitte als jij nog moet beginnen met je opleiding had ik helemaal open minded dr in gegaan. Als je een specifieke groep voor ogen heb ga je misschien daarvoor terwijl je in iets anders misschien veel beter bent. Je gaat mensen helpen dus kijk goed wie je hulp kan gebruiken!

Sandra

Een heel goed advies van Daan.Gr. 

sam

Ik ben 18 jaar en net begonnen met mwd ik heb het idee dat ik iets aan studeren ben waar je weinig mee kan als je klaar bent je salaris is erg laag vindt ik, klopt het dat.

Willeke

Beste Sam,aan maatschappelijke werkers zal altijd behoefte zijn,zeker met de vergrijzing van onze maatschappij.Mijn advies volhouden en het salaris is niet erg laag,zoals jij dat formuleert.M.vr.gr.

Bernhard

Helemaal met WILEKE eens.Gr.

Thea

Ik ben(hopenlijk)tijdelijk in een andere branche gaan werken.Maar,ik blijf zoeken.M.vr.gr.

Mijna

Ik heb nog steeds werk.daarnaast ben ik ook weer gaan studeren.Ik verwacht dat mijn kans op werk hierdoor groter wordt.

Karin

Heel verstandig Mijna,er staan veel aansluitende en goede cursussen op Springest,die je kansen op de arbeidsmarkt vergroten.Gr.

Ellen

Ik heb wel werkervaring, als maatschappelijk werker, en recenter als persoonlijk begeleider, waarin veel overlap zit qua taken, maar geen recente als maatschappelijk werker. Bij afwijzingen wordt dat ontbreken van recente werkervaring toch weer genoemd. Behoorlijk frustrerend. Als je nog moet kiezen, zou ik niet voor maatschappelijk werk kiezen. Succes met wat je wel gaat doen.

Daphne

Het is op dit moment erg lastig om een baan te vinden als je net de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond hebt. Waar ik vaak tegenaan loop is dat er bij sollicitaties zo veel mensen gereageerd hebben, dat daar vaak mensen bij zitten die veel meer werkervaring hebben dan ik en waar dan sneller voor wordt gekozen.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar