Maatschappelijk werker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Maatschappelijk werker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep maatschappelijk werker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je maatschappelijk werker wordt.

 

Wat is een Maatschappelijk werker?

Een Maatschappelijk Werker ondersteunt en begeleidt mensen die kampen met allerlei problemen. De problemen die je tegen kan komen zijn heel gevarieerd. Zo kun je cliënten tegen komen met psychische problemen (depressie, eenzaamheid), gezins- en/of relatieproblemen, verslavingsproblematiek of met materiële problemen (huurschulden, werkloosheid of huisvestingsproblemen). Een Maatschappelijk Werker werkt met de cliënt aan de vergroting van zijn zelfredzaamheid.

Een Maatschappelijk Werker leert cliënten hoe ze (anders) om kunnen gaan met hun problemen, geeft adviezen over hoe cliënten een situatie beter kunnen aanpakken en speelt een begeleidende rol spelen in het veranderingsproces. Het doel van de behandelingen is dat de cliënt weer (beter) kan functioneren in de maatschappij.   

Bij het opstellen van een plan voor behandeling of begeleiding wordt er zowel naar thuis- als werkomgeving gekeken. Invloeden uit de directe omgeving worden in acht genomen en er wordt gekeken of er naast het initiële probleem nog andere problemen bestaan. Een Maatschappelijk werker moet enerzijds geduld tonen en anderzijds de cliënten weten te motiveren. Mensen vinden het vaak moeilijk om te veranderen en het proces verloopt niet altijd soepel.

Het is zeer belangrijk dat de Maatschappelijk werker op de hoogte is van maatschappelijke ontwikkelingen en de gevolgen hiervan voor cliënt. Zo moet hij bijvoorbeeld weten waar en hoe iemand een baan kan vinden, geld kan lenen of hoe hoog salarissen zijn. Deze kennis is nodig bij het geven van advies aan mensen met de meer praktische financiële problemen.

Vaak werkt de Maatschappelijk Werker in een team met andere hulpverleners, bijvoorbeeld op de afdeling psychiatrie in een ziekenhuis. Dan wordt er veel onderling overleg gepleegd over de vooruitgang (of stagnatie) en het behandelplan van de cliënt. Zo nodig wijst de Maatschappelijk Werker cliënten door naar een andere instantie of deskundige.Wil je werken als Maatschappelijk werker?

Werk je al als Maatschappelijk werker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Maatschappelijk werker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Maatschappelijk werker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Maatschappelijk werker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1790 tot €3570

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

11


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Maatschappelijk werker

Wat verdient een Maatschappelijk werker?

Het salaris van een Maatschappelijk Werker ligt tussen de €1790 en €3570 per maand.

De salarissen zijn conform CAO.

Daarnaast hangt je salaris af van de instelling waar je werkt.

Salarisschaal Maatschappelijk werker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Maatschappelijk werker

Op zoek naar een nieuwe baan als Maatschappelijk werker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Maatschappelijk werker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Maatschappelijk werker vacatures

Vacature SCHOOLMAATSCHAPPELIJK WERKER
GGD Flevoland
Bij Jeugdgezondheidszorg Almere is een vacature ontstaan voor de functie van SCHOOLMAATSCHAPPELIJK WERKER Regulier basisonderwijs in combinatie met speciaal basisonderwijs voor 24 uur per week t/m 31 december 2021 Het …
Vacature SCHOOL/ JONGEREN MAATSCHAPPELIJK WERKER
GGD Flevoland
SCHOOL/JONGEREN MAATSCHAPPELIJK WERKERBij Jeugdgezondheidszorg Almere is een vacature ontstaan voor de functie vanvoor - uur per week voor de periode van een jaar Functie-inhoud:·         Consultatie en advies …
Vacature Maatschappelijk werker
Maandag
Vanuit jouw vakgebied als maatschappelijk werker begeleid je patiënten met hand- en polsklachten bij de revalidatie. Je werkt in een multidisciplinair team waarin veel bereidheid is elkaar te ondersteunen en …
Vacature Halt-medewerker - Halt Fryslan
Halt Fryslan
Halt zoekt per direct een enthousiaste en ondernemende, Halt-medewerker Regio Noord-Nederland/Friesland uur  per week   Als Halt-medewerker werk je in de keten van jeugd en veiligheid. Je voert werkzaamheden uit …
Vacature Maatschappelijk Werker
Welzijn Scheveningen
Welzijn Scheveningen is er voor alle inwoners van Stadsdeel Scheveningen. Als brede welzijnsorganisatie biedt zij een aantrekkelijk activiteitenaanbod voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen in en om haar wijk- en

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Maatschappelijk werker

Wat is de toekomst van Maatschappelijk werker?

Er wordt verwacht dat de vraag naar Maatschappelijk Werkers in 2011 gaat dalen, maar er zijn nog genoeg banen te vinden. Ze kunnen op veel plaatsen terecht.

Je kunt je specialiseren in een bepaalde doelgroep (ouderen, gehandicapten) of je kunt je gaan richten op management binnen je instelling. Je kan je ook gaan specialiseren in bijvoorbeeld psychotherapie of in bedrijfsmaatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk of in het ziekenhuis.

Baankans Maatschappelijk werker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

11


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Maatschappelijk werker worden: Opleidingen tot Maatschappelijk werker

Wil je Maatschappelijk werker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Maatschappelijk werker.

Hoe word je een Maatschappelijk werker? 

Je moet de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening hebben afgerond. Deze opleiding duurt vier jaar en kan in voltijd, in deeltijd en duaal worden gevolgd.

De opleiding is ook in drie jaar af te ronden, als je eerder al een MBO opleiding op niveau 4 hebt afgerond. 

Je kan altijd nog verder studeren, bijvoorbeeld door het volgen van de opleiding Sociale Wetenschappen of Pedagogiek (WO).

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Maatschappelijk werker

MBO Sociaal Werker (niveau 4)
De Sociaal Werker staat midden in de samenleving en is werkzaam in diverse contexten waarin mensen individuele en/of collectieve ondersteuning nodig hebben om te kunnen functioneren in de eigen leefomgeving en …
MBO Sociaal Werker (niveau 4)
MBO Sociaal Werker (niveau 4)
De Sociaal Werker staat midden in de samenleving en is werkzaam in diverse contexten waarin mensen individuele en/of collectieve ondersteuning nodig hebben om te kunnen functioneren in de eigen leefomgeving en …
MBO Sociaal Werker (niveau 4)
MBO Sociaal Werker (niveau 4)
De Sociaal Werker staat midden in de samenleving en is werkzaam in diverse contexten waarin mensen individuele en/of collectieve ondersteuning nodig hebben om te kunnen functioneren in de eigen leefomgeving en …
MBO Sociaal Werker (niveau 4)
Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener Thuisstudie
Interesse in maatschappelijk werk? Volg de Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk DienstverlenerMaatschappelijk werker, het is een baan die alleen voor sociaal bewogen mensen is weggelegd. Spreekt mensen helpen je aan? Met de …
Basisopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener Thuisstudie
Online individuele coaching
Als maatschappelijk werker en gespreksvaardigheden-trainer luister ik veel en graag naar mensen. Ik vind het fijn om mensen te helpen bij het zoeken naar oplossingen voor hun moeilijkheden en problemen. …
Online individuele coaching

Omscholen of doorgroeien tot Maatschappelijk werker

Als je Maatschappelijk werker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Maatschappelijk werker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Maatschappelijk werker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Maatschappelijk werker?

Competenties en Vaardigheden Maatschappelijk werker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Maatschappelijk werker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Maatschappelijk werker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Maatschappelijk werker

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Maatschappelijk werker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Maatschappelijk werker. Als Maatschappelijk werker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Maatschappelijk werker:


zie volledige beschrijving persoonstype Maatschappelijk werker

Vakkennis voor een Maatschappelijk werker

Het is voor een Maatschappelijk werker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Maatschappelijk werker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Maatschappelijk werker

MBO Sociaal Werker (niveau 4)
De Sociaal Werker staat midden in de samenleving en is werkzaam in diverse contexten waarin mensen individuele en/of collectieve ondersteuning nodig hebben om te kunnen functioneren in de eigen leefomgeving en …
MBO Sociaal Werker (niveau 4)
MBO Sociaal Werker (niveau 4)
De Sociaal Werker staat midden in de samenleving en is werkzaam in diverse contexten waarin mensen individuele en/of collectieve ondersteuning nodig hebben om te kunnen functioneren in de eigen leefomgeving en …
MBO Sociaal Werker (niveau 4)

Werkervaring Maatschappelijk werker

Het is voor een startend Maatschappelijk werker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Maatschappelijk werker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Maatschappelijk werker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Maatschappelijk werker

Met wie werkt een Maatschappelijk werker samen? 

Een Maatschappelijk Werker werkt vaak samen in een team van hulpverleners. Ook kan hij cliënten doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater voor intensievere begeleiding.

Hij ondersteunt cliënten met materiële, emotionele of psychische problemen. Het doel is om de zelfredzaamheid van cliënten te vergroten zodat ze weer kunnen functioneren in de maatschappij.


Maatschappelijk werker


Organisaties waar een Maatschappelijk werker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Maatschappelijk werker meestal werkt.

Waar werkt een Maatschappelijk werker?

 • GZ/GGZ
 • Maatschappelijke dienstverlening
 • Bedrijven
 • Ziekenhuizen
 • Opvanghuizen
 • (Psychiatrische) Kliniek
 • Overheidsinstellingen
 • Eigen bedrijf
 • Onderwijs
 • Gehandicapten zorg
 • Bureau Jeugdzorg
 • De reclassering

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Maatschappelijk werker

Waar kun je het beste werken als Maatschappelijk werker? Hieronder vind je de best door de Maatschappelijk werker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Maatschappelijk werker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Maatschappelijk werker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Maatschappelijk werker.

Welke competenties heeft een Maatschappelijk werker nodig?

Een Maatschappelijk werker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Maatschappelijk werker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Maatschappelijk werker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Maatschappelijk werker nodig? 

Je moet betrokken en verzorgend naar je cliënten toe zijn en je moet rekening houden met de behoeften en wensen van deze cliënten (De Gever)

Je moet verantoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn (De Loyalist)

Bekijk de persoonstypen voor Maatschappelijk werker


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Maatschappelijk werker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Maatschappelijk werker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Maatschappelijk werker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Maatschappelijk werker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Maatschappelijk werker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Maatschappelijk werker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Maatschappelijk werker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Maatschappelijk werker iets voor je?

Zou je graag Maatschappelijk werker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Maatschappelijk werker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Maatschappelijk werker?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Maatschappelijk werker

Vacature Maatschappelijk werker huiselijk geweld
Maandag Rotterdam
Een veilig thuis staat voorop en jij gaat daarvoor zorgen! In regio Rotterdam ben ik op zoek naar een jeugdhulpverlener die niet bang is om op onbekende situaties af te …
Vacature Nazorgadviseur (maatschappelijk werker)
Stichting C-Support
C-support is gevestigd in Den Bosch en komt voort uit Q-support, een organisatie die in in het leven werd geroepen door het ministerie van VWS om Q-koortspatiënten te adviseren, te …
Vacature Maatschappelijk werker stedelijk bemoeizorgteam
IMW Breda
Een sterke organisatie in maatschappelijke dienstverlening zoekt: Een maatschappelijk werker voor het stedelijk bemoeizorgteam (24 uur per week) Wij Het IMW vervult al ruim vijftig jaar een belangrijke en betekenisvolle …
Vacature Bedrijfsmaatschappelijk Werker
Stichting ROC Mondriaan
Stichting ROC Mondriaan zoekt een Bedrijfsmaatschappelijk Werker te HBO geplaatst op 12-01-2021 Bedrijfsmaatschappelijk werker Wat ga je doen? individuele kortdurende begeleiding van medewerkers, zowel preventief als curatief; trauma opvang bij …
Vacature Maatschappelijk werker stedelijk bemoeizorgteam
IMW Breda
Een sterke organisatie in maatschappelijke dienstverlening zoekt:Een maatschappelijk werker voor het stedelijk bemoeizorgteam( uur per week)WijHet IMW vervult al ruim vijftig jaar een belangrijke en betekenisvolle …

Actuele blogposts


reacties op Maatschappelijk werker

Ahmed Aziz

Deze baan is wel mooi maar moeilijk te vinden

Gert

Ik heb de ervaring dat zeker als man zijnde zomaar werk hebt binnen deze sector. Als je jezelf op de juiste manier promoot dan is het niet lastig om werk te vinden. Terwijl ik nu nog aan het afstuderen ben kon ik kiezen tussen twee werkgevers. Het ligt dus zoals in elke sector echt aan jezelf of je snel werk vindt of niet.

brigitte

Ik ben van plan om maatschappelijk werkster te worden ..welke kant kan ik hey beste opgaan om aan een baan te komen ..er zijn verschillende kanten die ik kan gaan kiezen .

Daan

Beste Brigitte als jij nog moet beginnen met je opleiding had ik helemaal open minded dr in gegaan. Als je een specifieke groep voor ogen heb ga je misschien daarvoor terwijl je in iets anders misschien veel beter bent. Je gaat mensen helpen dus kijk goed wie je hulp kan gebruiken!

Sandra

Een heel goed advies van Daan.Gr. 

sam

Ik ben 18 jaar en net begonnen met mwd ik heb het idee dat ik iets aan studeren ben waar je weinig mee kan als je klaar bent je salaris is erg laag vindt ik, klopt het dat.

Willeke

Beste Sam,aan maatschappelijke werkers zal altijd behoefte zijn,zeker met de vergrijzing van onze maatschappij.Mijn advies volhouden en het salaris is niet erg laag,zoals jij dat formuleert.M.vr.gr.

Bernhard

Helemaal met WILEKE eens.Gr.

Thea

Ik ben(hopenlijk)tijdelijk in een andere branche gaan werken.Maar,ik blijf zoeken.M.vr.gr.

Mijna

Ik heb nog steeds werk.daarnaast ben ik ook weer gaan studeren.Ik verwacht dat mijn kans op werk hierdoor groter wordt.

Karin

Heel verstandig Mijna,er staan veel aansluitende en goede cursussen op Springest,die je kansen op de arbeidsmarkt vergroten.Gr.

Ellen

Ik heb wel werkervaring, als maatschappelijk werker, en recenter als persoonlijk begeleider, waarin veel overlap zit qua taken, maar geen recente als maatschappelijk werker. Bij afwijzingen wordt dat ontbreken van recente werkervaring toch weer genoemd. Behoorlijk frustrerend. Als je nog moet kiezen, zou ik niet voor maatschappelijk werk kiezen. Succes met wat je wel gaat doen.

Daphne

Het is op dit moment erg lastig om een baan te vinden als je net de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond hebt. Waar ik vaak tegenaan loop is dat er bij sollicitaties zo veel mensen gereageerd hebben, dat daar vaak mensen bij zitten die veel meer werkervaring hebben dan ik en waar dan sneller voor wordt gekozen.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar