U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Mineraloog

Mineraloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een mineraloog? Lees de functieomschrijving.

De Mineraloog is een onderzoeker die gespecialiseerd is in (het bestuderen van) mineralen. Dit wil zeggen de studie van alle vaste, homogene stoffen die men in de grond terug kan vinden en niet van plant of dier afkomstig zijn. De Mineraloog onderzoekt o.a. het ontstaan van mineralen, hoe ze eruitzien (en waarom) en hoe ze veranderen over tijd. Naast puur wetenschappelijk onderzoek gericht op de mineralen zelf, kan het bestuderen van mineralen ook inzicht geven in natuurlijke ontwikkelingen uit het verleden. Ook kunnen er methodes worden ontwikkeld om kunstmatig mineralen te maken en kan een Mineraloog er ook voor kiezen om mineralen zo te bewerken dat ze verkoopbaar worden.

Vaak doet een Mineraloog een combinatie van werkzaamheden en is deze tegelijkertijd bezig met het verkopen en namaken van mineralen, informatie verstrekken aan juweliers of musea en het doen van onderzoek. Het is ook mogelijk om veldwerk te verrichten en gericht op zoek te gaan naar bepaalde mineralen of bepaalde natuurlijke omstandigheden. Dit doet een Mineraloog vaak in opdracht van een Universiteit of overheid. Ook huren sommige commerciële bedrijven Mineralogen in om locaties te bepalen waar de kans op de aanwezigheid kostbare mineralen het grootst is.

Mensen vonden ons op: Job Mineraloog, Baan Mineraloog, Mineraloog Worden, Functie-eisen Mineraloog, Verantwoordelijkheden Mineraloog, Functieprofiel Mineraloog, Wat doet een Mineraloog, Werken als Mineraloog.

Mineraloog worden: Opleiding tot mineraloog

Een Universitaire opleiding in Milieu- of Scheikunde met een specialisatie in Mineralogie is een goede basis voor een Mineraloog. Ook kan Aardwetenschappen (WO) gedaan worden, met specialisatie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Mineraloog, Mineraloog Worden, Opleidingsniveau Mineraloog, Scholing Mineraloog, Studie Mineraloog, Bijscholing Mineraloog, Omscholing Mineraloog.

Organisaties waar een mineraloog doorgaans werkzaam is

Een Mineraloog kan terecht bij de Universiteit, de overheid, juweliers, mineraaldelvers en andere bedrijven die een deskudige op het gebied van mineralen nodig hebben. De Mineraloog kan ook vaak in een museum aan de slag, om daar informatie te verstrekken aan bezoekers en zelf onderzoek te kunnen doen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Mineraloog, Mineraloog Worden, Opleidingsniveau Mineraloog, Scholing Mineraloog, Studie Mineraloog, Bijscholing Mineraloog, Omscholing Mineraloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden mineraloog

Strikt als Mineraloog werken zit er meestal niet in. De salarisindicatie is dan ook die van minimaal museummedewerker (€1500) tot het maximale salaris van een onderzoeker (€2500). De arbeidsvoorwaarden bij zulke vaste banen zijn goed. Het is mogelijk dat een zelfstandige Mineraloog in de commerciële sector meer dan €2500 euro verdient.

Mensen vonden ons op: Salaris Mineraloog, Loon Mineraloog, Wat verdien je als Mineraloog, Salarisschaal Mineraloog, Salarisindicatie Mineraloog, Bonus Mineraloog, CAO Mineraloog, Brutoloon Mineraloog, Nettoloon Mineraloog, Vakantiedagen Mineraloog, Pensioen Mineraloog.

Competenties, skills & vaardigheden mineraloog

 • Analytisch
 • Ondernemerschap
 • Zelfsturing
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Oog voor detail
 • Discipline
Mensen vonden ons op: Kennis Mineraloog, Vaardigheden Mineraloog, Attitude Mineraloog, Kwalificaties Mineraloog, Competentieprofiel Mineraloog.

Boeken voor het beroep mineraloog

Wil je meer weten over het beroep mineraloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je mineraloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken mineraloog te komen.

Eruptions that Shook the World | Clive Oppenheimer

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9780521641128 | 406 pagina's

What does it take for a volcanic eruption to really shake the world? Did volcanic eruptions extinguish the dinosaurs, or help humans to evolve, only to decimate their populations with a super-eruption 73,000 years ago? Did they contribute to the ebb and f...

An Introduction to Mineral Sciences | Andrew Putnis

Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780521429474 | 480 pagina's

The subject of mineralogy has moved away from the systematic treatment of mineral groups toward the study of the behavior of minerals in response to geological processes. It is vital that we understand the physics and chemistry of minerals as this respons...

Minerals | Hans-Rudolf Wenk

Their Constitution and Origin - Engels | Druk: 2nd Revised edition | Paperback | 9781107514041 | 640 pagina's

This introduction to mineralogy for undergraduate and graduate students in geology and materials science has been designed for a semester course. Covering all aspects of mineralogy in an integrated way, it links mineral properties with broader geological ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Mineraloog, Mineraloog ebooks, boek Mineraloog.

Persoonstypen mineraloog

De verschillen tussen de diverse mineralen zijn vaak klein. Het is dan ook belangrijk voor de Mineraloog om goed op details te kunnen letten (Waarnemer). Daarnaast is het van belang om passie te hebben voor het werk en organisatorisch vermogen (Levensgenieter).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Mineraloog, Karakter Mineraloog.

Netwerk mineraloog

Omdat het vakgebied van een Mineraloog maar heel klein is, ook op internationaal vlak, is er veel communicatie met andere geologen en natuurlijk ook Mineralogen. Onderzoeksresultaten worden zo verspreid en gecontroleerd. Daarnaast is er vraag naar de deskundigheid van de Mineraloog in het juweliersvak. In dienst van een museum heeft de Mineraloog te maken met de andere medewerkers van het museum en eventueel met publiek.

Mensen vonden ons op: Collega’s Mineraloog, Medewerkers Mineraloog.

Is het beroep mineraloog iets voor jou?

Zou je graag mineraloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als mineraloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Mineraloog, beroepskeuzetest Mineraloog, beroep Mineraloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden mineraloog

Er is niet veel werk te vinden puur in de mineralogie. Maar omdat  een Mineraloog zelf werk kan creëren is er altijd wel een mogelijkheid voor werk en groei.

Arbeidsmarktperspectief score mineraloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep mineraloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Mineraloog, Promotie mogelijkheden Mineraloog, Carriere Mineraloog.

Solliciteren op de functie mineraloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als mineraloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor mineraloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als mineraloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Mineraloog, CV Mineraloog, sollicitatie Mineraloog.

Interviews met mineraloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen mineraloog

Vacatures mineraloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Mineraloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Mineraloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Mineraloog is een onderzoeker die gespecialiseerd is in (het bestuderen van) mineralen. Dit wil zeggen de studie van alle vaste, homogene stoffen die men in de grond terug kan vinden en niet van plant of dier afkomstig zijn. De Mineraloog onderzoekt o.a.

Beoordeling Mineraloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Mineraloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Mineraloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep