Mineraloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Mineraloog? Lees de functieomschrijving.

De Mineraloog is een onderzoeker die gespecialiseerd is in (het bestuderen van) mineralen. Dit wil zeggen de studie van alle vaste, homogene stoffen die men in de grond terug kan vinden en niet van plant of dier afkomstig zijn. De Mineraloog onderzoekt o.a. het ontstaan van mineralen, hoe ze eruitzien (en waarom) en hoe ze veranderen over tijd. Naast puur wetenschappelijk onderzoek gericht op de mineralen zelf, kan het bestuderen van mineralen ook inzicht geven in natuurlijke ontwikkelingen uit het verleden. Ook kunnen er methodes worden ontwikkeld om kunstmatig mineralen te maken en kan een Mineraloog er ook voor kiezen om mineralen zo te bewerken dat ze verkoopbaar worden.

Vaak doet een Mineraloog een combinatie van werkzaamheden en is deze tegelijkertijd bezig met het verkopen en namaken van mineralen, informatie verstrekken aan juweliers of musea en het doen van onderzoek. Het is ook mogelijk om veldwerk te verrichten en gericht op zoek te gaan naar bepaalde mineralen of bepaalde natuurlijke omstandigheden. Dit doet een Mineraloog vaak in opdracht van een Universiteit of overheid. Ook huren sommige commerciële bedrijven Mineralogen in om locaties te bepalen waar de kans op de aanwezigheid kostbare mineralen het grootst is.

Wil je werken als Mineraloog?

Werk je al als Mineraloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Mineraloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Mineraloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Mineraloog in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Geoloog
 • Mineraloog
 • Juwelier
 • Medewerker Museum

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Mineraloog

Wat verdient een Mineraloog?

Strikt als Mineraloog werken zit er meestal niet in. De salarisindicatie is dan ook die van minimaal museummedewerker (€1500) tot het maximale salaris van een onderzoeker (€2500). De arbeidsvoorwaarden bij zulke vaste banen zijn goed. Het is mogelijk dat een zelfstandige Mineraloog in de commerciële sector meer dan €2500 euro verdient.

Salarisschaal Mineraloog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Mineraloog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Mineraloog

Hoe goed is de toekomst voor de Mineraloog? 

Er is niet veel werk te vinden puur in de mineralogie. Maar omdat  een Mineraloog zelf werk kan creëren is er altijd wel een mogelijkheid voor werk en groei.

Baankans Mineraloog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Mineraloog worden: Opleidingen tot Mineraloog

Hoe word je een Mineraloog? 

Een Universitaire opleiding in Milieu- of Scheikunde met een specialisatie in Mineralogie is een goede basis voor een Mineraloog. Ook kan Aardwetenschappen (WO) gedaan worden, met specialisatie.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Mineraloog

Meer opleidingen Mineraloog

Weet je nog niet of je Mineraloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Mineraloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Mineraloog

Met wie werkt een Mineraloog samen? 

Omdat het vakgebied van een Mineraloog maar heel klein is, ook op internationaal vlak, is er veel communicatie met andere geologen en natuurlijk ook Mineralogen. Onderzoeksresultaten worden zo verspreid en gecontroleerd. Daarnaast is er vraag naar de deskundigheid van de Mineraloog in het juweliersvak. In dienst van een museum heeft de Mineraloog te maken met de andere medewerkers van het museum en eventueel met publiek.


 • Geoloog
 • Mineraloog
 • Juwelier
 • Medewerker Museum
Mineraloog


Organisaties waar een Mineraloog werkzaam is

Waar werkt een Mineraloog meestal? 

Een Mineraloog kan terecht bij de Universiteit, de overheid, juweliers, mineraaldelvers en andere bedrijven die een deskudige op het gebied van mineralen nodig hebben. De Mineraloog kan ook vaak in een museum aan de slag, om daar informatie te verstrekken aan bezoekers en zelf onderzoek te kunnen doen.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Mineraloog

Waar kun je het beste werken als Mineraloog? Hieronder vindt je de best door de Mineraloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Mineraloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Mineraloog:

Welke competenties heeft een een Mineraloog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Mineraloog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Mineraloog nodig? 

De verschillen tussen de diverse mineralen zijn vaak klein. Het is dan ook belangrijk voor de Mineraloog om goed op details te kunnen letten (Waarnemer). Daarnaast is het van belang om passie te hebben voor het werk en organisatorisch vermogen (Levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Mineraloog


Levensgenieter


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Mineraloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Mineraloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Mineraloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Mineraloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Mineraloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Mineraloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Mineraloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Mineraloog iets voor je?

Zou je graag Mineraloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Mineraloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Mineraloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar