Museummedewerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Museummedewerker? Lees de functieomschrijving.

De Museummedewerker werkt samen met de conservator en het bestuur van een museum om de collectie van en de tentoonstellingen in het museum zo goed mogelijk te laten draaien. Het is belangrijk dat een Museummedewerker goed thuis is in de museumcollectie, omdat hij vaak gevraagd wordt om erover te vertellen en rondleidingen te geven. Daarnaast helpt de Museummedewerker met het inrichten van nieuwe of tijdelijke tentoonstellingen, waarbij hij de conservator adviseert over de beste manieren om de voorwerpen te plaatsen en helpt om de uiteindelijke selectie op de goede plekken te krijgen.

Verder is de Museummedewerker verantwoordelijk voor de digitale archivering van stukken en het afhandelen van uitleningen. Het is belangrijk om in teamverband te kunnen werken, zodat zeker in een wat groter museum iedereen op dezelfde lijn zit.

Andere taken zijn afhankelijk van de functie; een Museummedewerker in een klein museum heeft veel meer vrijheid in het tentoonstellen van werken en daarbij ook verantwoordelijkheid voor publiciteit en andere dingen, terwijl iemand in een groot museum een meer ondersteunende taak heeft, vooral ook in contact met het publiek.

Wil je werken als Museummedewerker?

Werk je al als Museummedewerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Museummedewerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Museummedewerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Museummedewerker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Museummedewerker
 • Conservator
 • Museumbestuur
 • Bezoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €1850

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Museummedewerker

Wat verdient een Museummedewerker?

Omdat de Museummedewerker een ondersteunende functie heeft, zal het salaris doorgaans tussen de €1500 en €1850 zitten. De meeste musea zijn in het bezit van de overheid, die medewerkers van goede secundaire arbeidsvoorwaarden voorziet.

Salarisschaal Museummedewerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Museummedewerker

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Museummedewerker

Hoe goed is de toekomst voor de Museummedewerker? 

Omdat werk bij musea weinig verloop kent, is het arbeidsmarktperspectief voor starters niet gunstig. Eenmaal Museummedewerker kan je verder opklimmen tot conservator.

Baankans Museummedewerker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Museummedewerker worden: Opleidingen tot Museummedewerker

Hoe word je een Museummedewerker? 

De Museummedewerker moet een specialisme ontwikkelen voor het soort museum waarin hij wil werken. Bij natuurkundige musea kan daarmee een HBO opleiding als Chemie goed aansluiten, terwijl bij historische musea eerder een opleiding als Archeologie of Kunstgeschiedenis past (WO). Universitaire Letterenopleidingen (Talen, geschiedenis) of de Kunstacademie (HBO) zijn verdere opleidingen die tot het beroep Museummedewerker kunnen leiden.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Museummedewerker

Meer opleidingen Museummedewerker

Weet je nog niet of je Museummedewerker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Museummedewerker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Museummedewerker

Met wie werkt een Museummedewerker samen? 

Naast andere Museummedewerkers heeft de Museummedewerker ook veel contact met de conservator, om advies aan te geven en directie van te krijgen. Deze directie komt ook van het museumbestuur, dat vooral bij kleinere musea een belangrijke, aanwezige rol speelt. Verder is er natuurlijk door rondleidingen e.d. veel contact met de bezoekers van het museum.


 • Museummedewerker
 • Conservator
 • Museumbestuur
 • Bezoekers
Museummedewerker


Organisaties waar een Museummedewerker werkzaam is

Waar werkt een Museummedewerker meestal? 

De Museummedewerker werkt altijd in een museum. Dit kan een particulier museum zijn, maar de meeste musea, zeker grotere, worden gefinancierd door de staat.

Meer weten over werken in de Klantenservice?

Bekijk werken in Klantenservice

Best beoordeelde werkgevers Museummedewerker

Waar kun je het beste werken als Museummedewerker? Hieronder vindt je de best door de Museummedewerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Museummedewerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Museummedewerker:

Welke competenties heeft een een Museummedewerker nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Museummedewerker

Wat voor persoonlijkheid heb je als Museummedewerker nodig? 

De Museummedewerker moet loyaal zijn aan het museum en er in samenwerking met anderen voor willen zorgen dat het museum optimaal draait (Loyalist). Daarnaast is het belangrijk dat de Museummedewerker creatief is en zich kan inleven in de wereld van de collectie, om zo op een enthousiaste manier over de objecten te kunnen vertellen (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Museummedewerker


Loyalist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Museummedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Museummedewerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Museummedewerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Museummedewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Museummedewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Museummedewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Museummedewerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Museummedewerker iets voor je?

Zou je graag Museummedewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Museummedewerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Museummedewerker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar