Museummedewerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Museummedewerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep museummedewerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je museummedewerker wordt.

 

Wat is een Museummedewerker?

De Museummedewerker werkt samen met de conservator en het bestuur van een museum om de collectie van en de tentoonstellingen in het museum zo goed mogelijk te laten draaien. Het is belangrijk dat een Museummedewerker goed thuis is in de museumcollectie, omdat hij vaak gevraagd wordt om erover te vertellen en rondleidingen te geven. Daarnaast helpt de Museummedewerker met het inrichten van nieuwe of tijdelijke tentoonstellingen, waarbij hij de conservator adviseert over de beste manieren om de voorwerpen te plaatsen en helpt om de uiteindelijke selectie op de goede plekken te krijgen.

Verder is de Museummedewerker verantwoordelijk voor de digitale archivering van stukken en het afhandelen van uitleningen. Het is belangrijk om in teamverband te kunnen werken, zodat zeker in een wat groter museum iedereen op dezelfde lijn zit.

Andere taken zijn afhankelijk van de functie; een Museummedewerker in een klein museum heeft veel meer vrijheid in het tentoonstellen van werken en daarbij ook verantwoordelijkheid voor publiciteit en andere dingen, terwijl iemand in een groot museum een meer ondersteunende taak heeft, vooral ook in contact met het publiek.Wil je werken als Museummedewerker?

Werk je al als Museummedewerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Museummedewerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Museummedewerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Museummedewerker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Museummedewerker
 • Conservator
 • Museumbestuur
 • Bezoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €1850

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Museummedewerker

Wat verdient een Museummedewerker?

Omdat de Museummedewerker een ondersteunende functie heeft, zal het salaris doorgaans tussen de €1500 en €1850 zitten. De meeste musea zijn in het bezit van de overheid, die medewerkers van goede secundaire arbeidsvoorwaarden voorziet.

Salarisschaal Museummedewerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Museummedewerker

Er zijn geen vacatures Museummedewerker aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Museummedewerker in werkt.

Meer weten over de sector waar een Museummedewerker in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Museummedewerker

Wat is de toekomst van Museummedewerker?

Omdat werk bij musea weinig verloop kent, is het arbeidsmarktperspectief voor starters niet gunstig. Eenmaal Museummedewerker kan je verder opklimmen tot conservator.

Baankans Museummedewerker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Museummedewerker worden: Opleidingen tot Museummedewerker

Wil je Museummedewerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Museummedewerker.

Hoe word je een Museummedewerker? 

De Museummedewerker moet een specialisme ontwikkelen voor het soort museum waarin hij wil werken. Bij natuurkundige musea kan daarmee een HBO opleiding als Chemie goed aansluiten, terwijl bij historische musea eerder een opleiding als Archeologie of Kunstgeschiedenis past (WO). Universitaire Letterenopleidingen (Talen, geschiedenis) of de Kunstacademie (HBO) zijn verdere opleidingen die tot het beroep Museummedewerker kunnen leiden.

De 3 best beoordeelde opleidingen tot Museummedewerker

Kunst en Antiek
Kijk je wel eens naar programma’s als Tussen Kunst en Kitsch? Dan weet je dat kunst- en antiekmarkten een heleboel kitsch verkopen, maar dat er ook verborgen juweeltjes te vinden …
Kunst en Antiek
Antiek en Oude Kunst Thuisstudie
Reis door de eeuwen met de cursus Antiek en Oude KunstGek op musea, oude steden, kunst- en antiekbeurzen en het programma Tussen Kunst en Kitsch? Dan wil je vast weten …
Antiek en Oude Kunst Thuisstudie
Antiek en Oude Kunst E-Learning
Reis door de eeuwen met de cursus Antiek en Oude KunstGek op musea, oude steden, kunst- en antiekbeurzen en het programma Tussen Kunst en Kitsch? Dan wil je vast weten …
Antiek en Oude Kunst E-Learning

Omscholen of doorgroeien tot Museummedewerker

Als je Museummedewerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Museummedewerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Museummedewerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Museummedewerker?

Competenties en Vaardigheden Museummedewerker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Museummedewerker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Museummedewerker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Museummedewerker

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Museummedewerker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Museummedewerker. Als Museummedewerker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Museummedewerker:


zie volledige beschrijving persoonstype Museummedewerker

Vakkennis voor een Museummedewerker

Het is voor een Museummedewerker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Museummedewerker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Museummedewerker

Antiek en Oude Kunst E-Learning
Reis door de eeuwen met de cursus Antiek en Oude KunstGek op musea, oude steden, kunst- en antiekbeurzen en het programma Tussen Kunst en Kitsch? Dan wil je vast weten …
Antiek en Oude Kunst E-Learning

Werkervaring Museummedewerker

Het is voor een startend Museummedewerker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Museummedewerker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Conservator .

Iets anders leren?

Is Museummedewerker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Museummedewerker

Met wie werkt een Museummedewerker samen? 

Naast andere Museummedewerkers heeft de Museummedewerker ook veel contact met de conservator, om advies aan te geven en directie van te krijgen. Deze directie komt ook van het museumbestuur, dat vooral bij kleinere musea een belangrijke, aanwezige rol speelt. Verder is er natuurlijk door rondleidingen e.d. veel contact met de bezoekers van het museum.


 • Museummedewerker
 • Conservator
 • Museumbestuur
 • Bezoekers
Museummedewerker


Organisaties waar een Museummedewerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Museummedewerker meestal werkt.

Waar werkt een Museummedewerker?

De Museummedewerker werkt altijd in een museum. Dit kan een particulier museum zijn, maar de meeste musea, zeker grotere, worden gefinancierd door de staat.

Meer weten over werken in de Klantenservice?

Bekijk werken in Klantenservice

Best beoordeelde werkgevers Museummedewerker

Waar kun je het beste werken als Museummedewerker? Hieronder vind je de best door de Museummedewerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Museummedewerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Museummedewerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Museummedewerker.

Welke competenties heeft een Museummedewerker nodig?

Een Museummedewerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Museummedewerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Museummedewerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Museummedewerker nodig? 

De Museummedewerker moet loyaal zijn aan het museum en er in samenwerking met anderen voor willen zorgen dat het museum optimaal draait (Loyalist). Daarnaast is het belangrijk dat de Museummedewerker creatief is en zich kan inleven in de wereld van de collectie, om zo op een enthousiaste manier over de objecten te kunnen vertellen (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Museummedewerker


Loyalist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Museummedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Museummedewerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Museummedewerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Museummedewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Museummedewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Museummedewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Museummedewerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Museummedewerker iets voor je?

Zou je graag Museummedewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Museummedewerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Museummedewerker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar