U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Procesoperator

Procesoperator worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een procesoperator? Lees de functieomschrijving.

De Procesoperator draagt bij aan en overziet het goede verloop van een productieproces. Omdat er in meerdere industrieën productieprocessen plaatsvinden kan een Procesoperator op diverse locaties werken. Dit kan zowel in de levensmiddelenindustrie als in een kerncentrale zijn.

Verder is het productieproces grotendeels hetzelfde. Het is de taak van de Procesoperator om het productieproces te allen tijde te bewaken en in te grijpen als het nodig is. Wanneer er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt kan ingrijpen cruciaal zijn. De Procesoperator moet dan ook zo veel kennis van het proces hebben, dat hij precies weet hoe het in geval van calamiteiten snel en efficiënt aangepast kan worden. Dit kan door het stillleggen van de productielijn, maar ook door het implementeren van kleine aanpassingen of omleidingen van het productieproces.

Het hanteren van de productielijn doet de Procesoperator met behulp van knoppen of computers, waarbij hij strakke procedures moet volgen. Na enige tijd zijn deze procedures vanzelfsprekend en weet de Procesoperator precies hoe de productielijn in elkaar zit, zowel globaal als op technisch gebied. Kleine technische problemen weet de Procesoperator dan ook meestal zelf te verhelpen.

Naast het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van het productieproces, let de Procesoperator ook op veiligheid van de productiewerkers. Er moet constant toezicht zijn. Hierdoor is het vaak zo dat Procesoperators in teams werken en elkaar afwisselen. Het is zaak dat de productie gaande blijft en dit liefst zo efficiënt mogelijk. Procesoperators kunnen dan ook kleine verbeteringen in het proces aanbrengen.

Mensen vonden ons op: Job Procesoperator, Baan Procesoperator, Procesoperator Worden, Functie-eisen Procesoperator, Verantwoordelijkheden Procesoperator, Functieprofiel Procesoperator, Wat doet een Procesoperator, Werken als Procesoperator.

Procesoperator worden: Opleiding tot procesoperator

Een MBO opleiding tot Procesoperator (Hoofd-, Allround-, of gewoon Operator) of een oude opleiding als MTS geven allen toegang tot een baan alsProcesoperator.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Procesoperator, Procesoperator Worden, Opleidingsniveau Procesoperator, Scholing Procesoperator, Studie Procesoperator, Bijscholing Procesoperator, Omscholing Procesoperator.

Organisaties waar een procesoperator doorgaans werkzaam is

De Procesoperator werkt bij grote bedrijven in de productie-industrie, waar vaak met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Procesoperator, Procesoperator Worden, Opleidingsniveau Procesoperator, Scholing Procesoperator, Studie Procesoperator, Bijscholing Procesoperator, Omscholing Procesoperator.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden procesoperator

Een Procesoperator begint met een salaris van rond de €1900. Dit kan voor een Hoofdoperator in bepaalde industrieën oplopen tot wel €4200 (indicatie van een senior in de Textielindustrie). De arbeidsvoorwaarden zijn goed, vooral als men in ploegenverband moet werken.

Mensen vonden ons op: Salaris Procesoperator, Loon Procesoperator, Wat verdien je als Procesoperator, Salarisschaal Procesoperator, Salarisindicatie Procesoperator, Bonus Procesoperator, CAO Procesoperator, Brutoloon Procesoperator, Nettoloon Procesoperator, Vakantiedagen Procesoperator, Pensioen Procesoperator.

Competenties, skills & vaardigheden procesoperator

 • Analytisch
 • Omgaan met details
 • Leervermogen
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
 • Kennis van het productieproces
 • Preventief handelen
 • Technisch inzicht
Mensen vonden ons op: Kennis Procesoperator, Vaardigheden Procesoperator, Attitude Procesoperator, Kwalificaties Procesoperator, Competentieprofiel Procesoperator.

Boeken voor het beroep procesoperator

Wil je meer weten over het beroep procesoperator? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je procesoperator bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken procesoperator te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Procesoperator, Procesoperator ebooks, boek Procesoperator.

Persoonstypen procesoperator

Het productieproces goed laten verlopen een belangrijke verantwoordelijkheid, waarvoor de Procesoperator resultaatgericht moet werken (Succesvolle werker). Om dit goed te kunnen doen, moet de Procesoperator alle details van het proces overzien en tegelijkertijd zicht op het eindresulstaat houden (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Procesoperator, Karakter Procesoperator.

Netwerk procesoperator

De Procesoperator is verantwoordelijk voor de productiewerkers die aan of met zijn productielijn werken en moet hen dus goed aansturen. Daarnaast is er in ploegverband veel contact met de andere Procesoperators nodig. Voor eventuele reparaties of veranderingen in het productieproces overlegt de Procesoperator met de technici die de machines ontwerpen en onderhouden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Procesoperator, Medewerkers Procesoperator.

Is het beroep procesoperator iets voor jou?

Zou je graag procesoperator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als procesoperator bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Procesoperator, beroepskeuzetest Procesoperator, beroep Procesoperator kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden procesoperator

Veel Procesoperators zijn op het moment aan hun pensioen toe, wat betekent dat er weer vele vacatures beschikbaar komen. Er is dus voldoende werk voor de Procesoperator en je kan doorgroeien naar Hoofdoperator.

Arbeidsmarktperspectief score procesoperator

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep procesoperator. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Procesoperator, Promotie mogelijkheden Procesoperator, Carriere Procesoperator.

Solliciteren op de functie procesoperator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als procesoperator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor procesoperator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als procesoperator. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Procesoperator, CV Procesoperator, sollicitatie Procesoperator.

Interviews met procesoperator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen procesoperator

Vacatures procesoperator

Op zoek naar een nieuwe baan als Procesoperator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Procesoperator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Procesoperator draagt bij aan en overziet het goede verloop van een productieproces. Omdat er in meerdere industrieën productieprocessen plaatsvinden kan een Procesoperator op diverse locaties werken. Dit kan zowel in de levensmiddelenindustrie als in een kerncentrale zijn.

Beoordeling Procesoperator

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Procesoperator' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Procesoperator

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Beste Nbg,

Wat vaak vergeten wordt te vermelden is dat het salaris gebaseerd is op 30% continutoeslag, wat inhoud dat men 's nachts en in het weekend moet werken. De arbeidscondities zijn zwaar (vooral in de winter, de fabrieken staan veelal buiten en er bestaat geen vorstverlet zoals in de bouw) en door het continurooster is het voor veel mensen lastig om hiernaast een goed sociaal netwerk te onderhouden. Hier komt nog bij dat het werken volgens een continurooster de levensverwachting met 10 jaar doet verlagen.

Door de zeer hoge kosten van de huidige kinderopvang is het zeker niet rendabel wanneer je kleine kinderen hebt. Je kunt nooit part-time gaan werken en je moet ivm het continu rooster 5 dagen per week inkopen bij het kinderdagverblijf (a 1650E) . Op dit laatste krijg je weer nauwelijks toeslag door het relatief hoge bruto salaris. 

Een pluspunt van het werken als procesoperator is vaak de goede band die je opbouwt met je collega's. Doordat je in teamverband 's nachts en in het weekend werkt, eet en op vreemde tijden vrij bent is het vaak voor de hand liggend om met je collega's wat af te spreken.

Met vriendelijke groet,

 

Een procesoperator (29 jaar)

Door: Operator Europoort

ook erg belangrijk dat het thuisfront er volledig achter staat als een van de partners in continudienst werkt.Dat je levensverwachting met 10 jaar naar beneden gaat is mij nooit verteld en heb ik ook nooit ergens gelezen.Het lijkt mij niet geloofwaardig.

Door: Simon

Door ploegendienst eet je onregelmatig en eet je op vreemde tijden. Hierdoor komen de kilo's aan. Als er voetbal komt en je moet gaan werken dan mis je helaas de voetbal. Vooral de champions league. Leer gewoon een goede vak en werk gewoon in dagdienst.

Door: Peter

ik w

 

 

 

 

Van de 20 jr.die ik nu aan het arbeisproces deelneem,werk ik er nu 15 continu en tot volle tevredenheid Dat men 10 jr.korter leeft,verwijs dat maar  naar he t rijk der fabelen en tegen Peter zal ik willen zeggen,kom uit de luie stoel niet te lang voor de buis zitten en een beetje acief sporten,.moet je eens opletten hoe je daar van.opknapt.Groetjes

 

 

 

 

 

Door: Martin

Volledig met Martin eens.

Door: Marcel

Peter,zoek een ander vak,voor je eigen bestwil en die van je gezin. P e

Door: operator

En Peter,al wat gevonden?

Door: valentijn

Als je procesoperator bent kan je zeer moeilijke een sociaal leven opbouwen.

De maatschappij is opgebouwd naar het 9/5 principe en houdt geen of nauwelijks rekening met andere werktijden. Veelal heeft een procesoperator proegendienst en kent deze geen weekend of feestdagen (vrij).

Er zijn er die nooit aan de ploegendienst werken en er zijn er die niets liever willen. Als procesoperator heb je weekend als je niet hoeft te werken !!

Je kan niet altijd je sport beoefenen als jij kan en b.v. elke maandagavond een vaste afspraak hebben zit er ook niet meer in.Zo te zeggen Procesoperator zijn is meer een manier van leven dan alleen maar een beroep.

 

Door: Jeroen

Heel goed omschreven,Jeroen.Je moet voor 100% achter je beslissing staan.Anders niet aan beginnen.Gr.$

Door: Bernard

Klopt je sociale leven moet je goed inrichten en bereid zijn dingen te laten, zoals sport en feestjes. Soort ploegendienst is zeer bepalend voor je gezondheid en vrije tijd. Of je dagdienst, 2, 3, 4 ,5 of 6 Ploegen werkt en welk systeem. Zelf zweer ik bij 5 ploegen OD-OD-MD-MD-ND-ND-vrij-vrij-vrij-vrij. Daarnaast is je gezondheid afhankelijk van welke opleiding je heb Vapro A, B, C of D. Dit bepaald mede in welke vorm van complexe industrie je aan de bak komt en daarbij horende functie. Er zijn Operators die zich een slag in de rondte lopen en sjouwen, bij hoge temperaturen werken of in vuile omgeving bijv chemie. Maar er zijn ook industriën waar je batchgewijs werkt of waar je enkel in een controleroom zit deze operators hebben het aanzienlijk beter en halen vaak makkelijk hun pensioen. 

Door: Jan

Reageer op dit beroep