Procesoperator Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Procesoperator? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep procesoperator. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je procesoperator wordt.

 

Wat is een Procesoperator?

De Procesoperator draagt bij aan en overziet het goede verloop van een productieproces. Omdat er in meerdere industrieën productieprocessen plaatsvinden kan een Procesoperator op diverse locaties werken. Dit kan zowel in de levensmiddelenindustrie als in een kerncentrale zijn.

Verder is het productieproces grotendeels hetzelfde. Het is de taak van de Procesoperator om het productieproces te allen tijde te bewaken en in te grijpen als het nodig is. Wanneer er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt kan ingrijpen cruciaal zijn. De Procesoperator moet dan ook zo veel kennis van het proces hebben, dat hij precies weet hoe het in geval van calamiteiten snel en efficiënt aangepast kan worden. Dit kan door het stillleggen van de productielijn, maar ook door het implementeren van kleine aanpassingen of omleidingen van het productieproces.

Het hanteren van de productielijn doet de Procesoperator met behulp van knoppen of computers, waarbij hij strakke procedures moet volgen. Na enige tijd zijn deze procedures vanzelfsprekend en weet de Procesoperator precies hoe de productielijn in elkaar zit, zowel globaal als op technisch gebied. Kleine technische problemen weet de Procesoperator dan ook meestal zelf te verhelpen.

Naast het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van het productieproces, let de Procesoperator ook op veiligheid van de productiewerkers. Er moet constant toezicht zijn. Hierdoor is het vaak zo dat Procesoperators in teams werken en elkaar afwisselen. Het is zaak dat de productie gaande blijft en dit liefst zo efficiënt mogelijk. Procesoperators kunnen dan ook kleine verbeteringen in het proces aanbrengen.

Wil je werken als Procesoperator?

Werk je al als Procesoperator en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Procesoperator worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Procesoperator, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Procesoperator in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Productiewerker
  • Procesoperator
  • Techneut

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1900 tot €4200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

228


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Procesoperator

Wat verdient een Procesoperator?

Een Procesoperator begint met een salaris van rond de €1900. Dit kan voor een Hoofdoperator in bepaalde industrieën oplopen tot wel €4200 (indicatie van een senior in de Textielindustrie). De arbeidsvoorwaarden zijn goed, vooral als men in ploegenverband moet werken.

Salarisschaal Procesoperator

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Procesoperator

Op zoek naar een nieuwe baan als Procesoperator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Procesoperator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Procesoperator vacatures

Procesoperator
Techmatch
Bij de vestiging WEKO Eiproducten in Ochten worden vloeibare eiproducten gefabriceerd, vooral voor toepassing in horeca, hotellerie, contractcatering en grootkeuken. Interovo heeft eigen eierboeren die de eieren aanleveren. Een deel …
Procesoperator Farmacie
100 Industrie B.V. i.o.
5 Ploegendienst Procesoperator in de Top van de Farmacie Zoek jij een uitdaging bij de top van de Farmacie in een uitdagende functie als Procesoperator? Wil jij bezig zijn met …
Procesoperator - 5 Ploegen
Techmatch
GNT is een ambitieus en innovatief familiebedrijf met een informeel karakter dat de wereld kleur geeft! Met het merk EXBERRY® zijn ze marktleider op het gebied van kleurende levensmiddelen voor …
TOTAL: Procesoperator
Jobs via StepStone.be
In een volcontinu shiftsysteem ben je, na een grondige opleiding, met je team verantwoordelijk voor het opvolgen en sturen van het productieproces. Je staat in voor de controle van de …
Operator (-Ploegen)
Werk en Vakmanschap
Als allround operator ga jij werken voor een fabrikant die veevoeders voor alle veehouderijsectoren produceert en levert. Solliciteer direct via de sollicitatie-button! Wat ga jij doen? Jij bent de …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Procesoperator

Wat is de toekomst van Procesoperator?

Veel Procesoperators zijn op het moment aan hun pensioen toe, wat betekent dat er weer vele vacatures beschikbaar komen. Er is dus voldoende werk voor de Procesoperator en je kan doorgroeien naar Hoofdoperator.

Baankans Procesoperator

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

228


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Procesoperator worden: Opleidingen tot Procesoperator

Wil je procesoperator worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Procesoperator? 

Een MBO opleiding tot Procesoperator (Hoofd-, Allround-, of gewoon Operator) of een oude opleiding als MTS geven allen toegang tot een baan alsProcesoperator.

De 4 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Procesoperator

507.12 PLC- en besturingstechniek voor storingstechnici
DoelHet doel van de cursus is de cursist essentiele kennis en vaardigheden bij te brengen op het gebied van besturing- en PLC-techniek Storings- en Onderhoudstechniek. Zo geeft de cursus …
Operator A
Operator A opleiding: een vakman die stevig in zijn schoenen staat Zorgen dat het productieproces foutloos verloopt: dat is de belangrijkste verantwoordelijkheid van een operator. In onze Operator A opleiding …
Pompbeheer voor Procesoperators, installatietechniek
In deze cursus laten we zien hoe je als procesoperator een cruciale rol kunt spelen bij het voorkomen van pomptechnische storingen. Alleen al op basis van je zintuigen kun je …
Meten en meetinstrumenten (PIT-1) (Dag)
Wil jij alles leren over het meten en regelen van het productieproces? Dan is deze cursus in de Regeltechniek iets voor jou! De cursus Meten en Meetinstrumenten (PIT-1) is geschikt …
Meer opleidingen Procesoperator

Weet je nog niet of je Procesoperator wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Procesoperator of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Procesoperator

Met wie werkt een Procesoperator samen? 

De Procesoperator is verantwoordelijk voor de productiewerkers die aan of met zijn productielijn werken en moet hen dus goed aansturen. Daarnaast is er in ploegverband veel contact met de andere Procesoperators nodig. Voor eventuele reparaties of veranderingen in het productieproces overlegt de Procesoperator met de technici die de machines ontwerpen en onderhouden.


  • Productiewerker
  • Procesoperator
  • Techneut
Procesoperator


Organisaties waar een Procesoperator werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Procesoperator meestal werkt.

Waar werkt een Procesoperator?

De Procesoperator werkt bij grote bedrijven in de productie-industrie, waar vaak met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Procesoperator

Waar kun je het beste werken als Procesoperator? Hieronder vind je de best door de Procesoperator beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Olam International

Locatie: Noord-Holland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Procesoperator:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Procesoperator.

Welke competenties heeft een Procesoperator nodig?

Een Procesoperator heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Procesoperator

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Procesoperator passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Procesoperator nodig? 

Het productieproces goed laten verlopen een belangrijke verantwoordelijkheid, waarvoor de Procesoperator resultaatgericht moet werken (Succesvolle werker). Om dit goed te kunnen doen, moet de Procesoperator alle details van het proces overzien en tegelijkertijd zicht op het eindresulstaat houden (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Procesoperator


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Procesoperator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Procesoperator

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Procesoperator

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Procesoperator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Procesoperator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Procesoperator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Procesoperator. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Procesoperator iets voor je?

Zou je graag Procesoperator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Procesoperator bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Procesoperator

Jan

Klopt je sociale leven moet je goed inrichten en bereid zijn dingen te laten, zoals sport en feestjes. Soort ploegendienst is zeer bepalend voor je gezondheid en vrije tijd. Of je dagdienst, 2, 3, 4 ,5 of 6 Ploegen werkt en welk systeem. Zelf zweer ik bij 5 ploegen OD-OD-MD-MD-ND-ND-vrij-vrij-vrij-vrij. Daarnaast is je gezondheid afhankelijk van welke opleiding je heb Vapro A, B, C of D. Dit bepaald mede in welke vorm van complexe industrie je aan de bak komt en daarbij horende functie. Er zijn Operators die zich een slag in de rondte lopen en sjouwen, bij hoge temperaturen werken of in vuile omgeving bijv chemie. Maar er zijn ook industriën waar je batchgewijs werkt of waar je enkel in een controleroom zit deze operators hebben het aanzienlijk beter en halen vaak makkelijk hun pensioen. 

Bernard

Heel goed omschreven,Jeroen.Je moet voor 100% achter je beslissing staan.Anders niet aan beginnen.Gr.$

Jeroen

Als je procesoperator bent kan je zeer moeilijke een sociaal leven opbouwen. De maatschappij is opgebouwd naar het 9/5 principe en houdt geen of nauwelijks rekening met andere werktijden. Veelal heeft een procesoperator proegendienst en kent deze geen weekend of feestdagen (vrij). Er zijn er die nooit aan de ploegendienst werken en er zijn er die niets liever willen. Als procesoperator heb je weekend als je niet hoeft te werken !! Je kan niet altijd je sport beoefenen als jij kan en b.v. elke maandagavond een vaste afspraak hebben zit er ook niet meer in.Zo te zeggen Procesoperator zijn is meer een manier van leven dan alleen maar een beroep.  

Marcel

Volledig met Martin eens.

operator

Peter,zoek een ander vak,voor je eigen bestwil en die van je gezin. P e

valentijn

En Peter,al wat gevonden?

Peter

Door ploegendienst eet je onregelmatig en eet je op vreemde tijden. Hierdoor komen de kilo's aan. Als er voetbal komt en je moet gaan werken dan mis je helaas de voetbal. Vooral de champions league. Leer gewoon een goede vak en werk gewoon in dagdienst.

Martin

ik w         Van de 20 jr.die ik nu aan het arbeisproces deelneem,werk ik er nu 15 continu en tot volle tevredenheid Dat men 10 jr.korter leeft,verwijs dat maar  naar he t rijk der fabelen en tegen Peter zal ik willen zeggen,kom uit de luie stoel niet te lang voor de buis zitten en een beetje acief sporten,.moet je eens opletten hoe je daar van.opknapt.Groetjes          

Operator Europoort

Beste Nbg, Wat vaak vergeten wordt te vermelden is dat het salaris gebaseerd is op 30% continutoeslag, wat inhoud dat men 's nachts en in het weekend moet werken. De arbeidscondities zijn zwaar (vooral in de winter, de fabrieken staan veelal buiten en er bestaat geen vorstverlet zoals in de bouw) en door het continurooster is het voor veel mensen lastig om hiernaast een goed sociaal netwerk te onderhouden. Hier komt nog bij dat het werken volgens een continurooster de levensverwachting met 10 jaar doet verlagen. Door de zeer hoge kosten van de huidige kinderopvang is het zeker niet rendabel wanneer je kleine kinderen hebt. Je kunt nooit part-time gaan werken en je moet ivm het continu rooster 5 dagen per week inkopen bij het kinderdagverblijf (a 1650E) . Op dit laatste krijg je weer nauwelijks toeslag door het relatief hoge bruto salaris.  Een pluspunt van het werken als procesoperator is vaak de goede band die je opbouwt met je collega's. Doordat je in team

Simon

ook erg belangrijk dat het thuisfront er volledig achter staat als een van de partners in continudienst werkt.Dat je levensverwachting met 10 jaar naar beneden gaat is mij nooit verteld en heb ik ook nooit ergens gelezen.Het lijkt mij niet geloofwaardig.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar