Procesoperator Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Procesoperator? Lees de functieomschrijving.

De Procesoperator draagt bij aan en overziet het goede verloop van een productieproces. Omdat er in meerdere industrieën productieprocessen plaatsvinden kan een Procesoperator op diverse locaties werken. Dit kan zowel in de levensmiddelenindustrie als in een kerncentrale zijn.

Verder is het productieproces grotendeels hetzelfde. Het is de taak van de Procesoperator om het productieproces te allen tijde te bewaken en in te grijpen als het nodig is. Wanneer er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt kan ingrijpen cruciaal zijn. De Procesoperator moet dan ook zo veel kennis van het proces hebben, dat hij precies weet hoe het in geval van calamiteiten snel en efficiënt aangepast kan worden. Dit kan door het stillleggen van de productielijn, maar ook door het implementeren van kleine aanpassingen of omleidingen van het productieproces.

Het hanteren van de productielijn doet de Procesoperator met behulp van knoppen of computers, waarbij hij strakke procedures moet volgen. Na enige tijd zijn deze procedures vanzelfsprekend en weet de Procesoperator precies hoe de productielijn in elkaar zit, zowel globaal als op technisch gebied. Kleine technische problemen weet de Procesoperator dan ook meestal zelf te verhelpen.

Naast het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van het productieproces, let de Procesoperator ook op veiligheid van de productiewerkers. Er moet constant toezicht zijn. Hierdoor is het vaak zo dat Procesoperators in teams werken en elkaar afwisselen. Het is zaak dat de productie gaande blijft en dit liefst zo efficiënt mogelijk. Procesoperators kunnen dan ook kleine verbeteringen in het proces aanbrengen.

Wil je werken als Procesoperator?

Werk je al als Procesoperator en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Procesoperator worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Procesoperator, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Procesoperator in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Productiewerker
  • Procesoperator
  • Techneut

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1900 tot €4200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

344


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Procesoperator

Wat verdient een Procesoperator?

Een Procesoperator begint met een salaris van rond de €1900. Dit kan voor een Hoofdoperator in bepaalde industrieën oplopen tot wel €4200 (indicatie van een senior in de Textielindustrie). De arbeidsvoorwaarden zijn goed, vooral als men in ploegenverband moet werken.

Salarisschaal Procesoperator

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Procesoperator

Op zoek naar een nieuwe baan als Procesoperator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Procesoperator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Procesoperator vacatures

Procesoperator
Randstad
Procesoperator 3 ploegen Elke ochtend sta je op voor je trouwe viervoeter. Je gooit het voer in het bakje en begint daarna voor jezelf met ontbijt maken. Wij vinden het …
Procesoperator Vapro A/ B (3 fte)
Teijin Aramid
Binnen 3 van de 5 ploegen op onze productielocatie in Arnhem kunnen wij versterking gebruiken Ben jij onze Procesoperator Vapro A/B (3 fte) Pro actief – teamspeler – communicatief Als …
Leerling Procesoperator (start januari 2020)
Tata Steel
Wil jij de verantwoordelijkheid over complexe installaties? Leer dan vandaag hoe je de procesbesturing van morgen beheerst Wat ga je doen?We kunnen er heel kort over zijn: je gaat werken …
Procesoperator Tata Steel Packaging
Tata Steel
Wil jij aan de slag bij de grootste fabriek op ons terrein, waar je de mogelijkheden eindeloos zijn en je nooit uitgeleerd raakt? Wat ga je doen?Werk je bij Tata …
Operator | 3 ploegen | Vaste baan | Procesoperator
Randstad
Jij hebt al ervaring als operator of metaalbewerker, maar er zit meer in je Je wilt je verder ontwikkelen, meedenken in processen en uitgedaagd worden in je werk. Naar jou …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Procesoperator

Hoe goed is de toekomst voor de Procesoperator? 

Veel Procesoperators zijn op het moment aan hun pensioen toe, wat betekent dat er weer vele vacatures beschikbaar komen. Er is dus voldoende werk voor de Procesoperator en je kan doorgroeien naar Hoofdoperator.

Baankans Procesoperator

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

344


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Procesoperator worden: Opleidingen tot Procesoperator

Hoe word je een Procesoperator? 

Een MBO opleiding tot Procesoperator (Hoofd-, Allround-, of gewoon Operator) of een oude opleiding als MTS geven allen toegang tot een baan alsProcesoperator.

De 4 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Procesoperator

507.12 PLC- en besturingstechniek voor storingstechnici
DoelHet doel van de cursus is de cursist essentiele kennis en vaardigheden bij te brengen op het gebied van besturing- en PLC-techniek Storings- en Onderhoudstechniek. Zo geeft de cursus …
Operator A
Operator A opleiding: een vakman die stevig in zijn schoenen staat Zorgen dat het productieproces foutloos verloopt: dat is de belangrijkste verantwoordelijkheid van een operator. In onze Operator A opleiding …
Pompbeheer voor Procesoperators
In deze cursus laten we zien hoe je als procesoperator een cruciale rol kunt spelen bij het voorkomen van pomptechnische storingen. Alleen al op basis van je zintuigen kun je …
Meten en meetinstrumenten (PIT-1) (Dag)
Wil jij alles leren over het meten en regelen van het productieproces? Dan is deze cursus in de Regeltechniek iets voor jou! De cursus Meten en Meetinstrumenten (PIT-1) is geschikt …
Meer opleidingen Procesoperator

Weet je nog niet of je Procesoperator wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Procesoperator of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Procesoperator

Met wie werkt een Procesoperator samen? 

De Procesoperator is verantwoordelijk voor de productiewerkers die aan of met zijn productielijn werken en moet hen dus goed aansturen. Daarnaast is er in ploegverband veel contact met de andere Procesoperators nodig. Voor eventuele reparaties of veranderingen in het productieproces overlegt de Procesoperator met de technici die de machines ontwerpen en onderhouden.


  • Productiewerker
  • Procesoperator
  • Techneut
Procesoperator


Organisaties waar een Procesoperator werkzaam is

Waar werkt een Procesoperator meestal? 

De Procesoperator werkt bij grote bedrijven in de productie-industrie, waar vaak met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Procesoperator

Waar kun je het beste werken als Procesoperator? Hieronder vindt je de best door de Procesoperator beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Olam International

Locatie: Noord-Holland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Procesoperator:

Welke competenties heeft een een Procesoperator nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Procesoperator

Wat voor persoonlijkheid heb je als Procesoperator nodig? 

Het productieproces goed laten verlopen een belangrijke verantwoordelijkheid, waarvoor de Procesoperator resultaatgericht moet werken (Succesvolle werker). Om dit goed te kunnen doen, moet de Procesoperator alle details van het proces overzien en tegelijkertijd zicht op het eindresulstaat houden (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Procesoperator


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Procesoperator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Procesoperator

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Procesoperator

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Procesoperator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Procesoperator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Procesoperator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Procesoperator. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Procesoperator iets voor je?

Zou je graag Procesoperator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Procesoperator bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar