U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Rietsnijder

Rietsnijder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een rietsnijder? Lees de functieomschrijving.

De Rietsnijder of Rietteler is een uitstervend beroep. Er zijn op dit moment in Nederland nog maar enkele tientallen Rietsnijders. Zij doen hun werk met veel passie en plezier en werken door weer en wind. Riet snijden wordt heerlijk in de buitenlucht gedaan en je kan dan ook ruimschoots genieten van de natuur. Toch moet het riet ook bij minder weer gesneden worden en moet het werk dan ook niet onderschat worden.

 

Riet snijden

Riet wordt van ongeveer half december tot eind maart gesneden. Het riet snijden is een langdurig proces en wordt vooral met de hand gedaan. Het riet wordt eerst gesneden, vervolgens wordt het gesorteerd en schoongemaakt. Daarna wordt het in bossen bijeen gebonden om voor gebruik te kunnen worden vervoerd. Riet wordt gebruikt als bijvoorbeeld bedekking van de kappen van molens en de daken van boerderijen en villa’s. Het riet wordt daar door rietdekkers op het dak aangelegd.

 

Natuurbeheer

Behalve deze praktische benutting van riet wordt het riet snijden vaak ook als natuuronderhoud gezien. Natuurgebieden worden zo met zorg en aandacht onderhouden. Riettelers zijn hierdoor tegenwoordig ook natuurbeheerders. De rijkdom aan rietsoorten wordt zo onderhouden en zelfs vergroot. Ook verschillende soorten vogels hebben profijt bij deze natuurlijke manier van natuuronderhoud en daarom is het belangrijk dat de Rietsnijders voor 1 april klaar zijn met hun werk.

Mensen vonden ons op: Job Rietsnijder, Baan Rietsnijder, Rietsnijder Worden, Functie-eisen Rietsnijder, Verantwoordelijkheden Rietsnijder, Functieprofiel Rietsnijder, Wat doet een Rietsnijder, Werken als Rietsnijder.

Rietsnijder worden: Opleiding tot rietsnijder

Het vak van het riet snijden wordt meestal in de praktijk aangeleerd. Er is daarom geen speciale opleiding voor het snijden van riet.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Rietsnijder, Rietsnijder Worden, Opleidingsniveau Rietsnijder, Scholing Rietsnijder, Studie Rietsnijder, Bijscholing Rietsnijder, Omscholing Rietsnijder.

Organisaties waar een rietsnijder doorgaans werkzaam is

De Rietsnijder werkt meestal als zelfstandige of in opdracht van een natuurgebied. De Rietsnijder werkt meestal in de profit sector, maar kan ook in de non-profit sector werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Rietsnijder, Rietsnijder Worden, Opleidingsniveau Rietsnijder, Scholing Rietsnijder, Studie Rietsnijder, Bijscholing Rietsnijder, Omscholing Rietsnijder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden rietsnijder

Over het exacte salaris van de Rietsnijder is maar weinig bekend. Het is een beroep dat meestal niet het hele jaar door uitgeoefend kan worden. Hierdoor zal de Rietsnijder vaak ook nog andere werkzaamheden hebben om in een volledig inkomen te kunnen voorzien.

Mensen vonden ons op: Salaris Rietsnijder, Loon Rietsnijder, Wat verdien je als Rietsnijder, Salarisschaal Rietsnijder, Salarisindicatie Rietsnijder, Bonus Rietsnijder, CAO Rietsnijder, Brutoloon Rietsnijder, Nettoloon Rietsnijder, Vakantiedagen Rietsnijder, Pensioen Rietsnijder.

Competenties, skills & vaardigheden rietsnijder

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Flexibiliteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Rietsnijder, Vaardigheden Rietsnijder, Attitude Rietsnijder, Kwalificaties Rietsnijder, Competentieprofiel Rietsnijder.

Boeken voor het beroep rietsnijder

Wil je meer weten over het beroep rietsnijder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je rietsnijder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken rietsnijder te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Rietsnijder, Rietsnijder ebooks, boek Rietsnijder.

Persoonstypen rietsnijder

De Rietsnijder is een harde werker, hij kan door weer en wind de hele dag lichamelijk werk doen. De Rietsnijder is een doorzetter, energiek en werkt doelgericht (Succesvolle werker). De Rietsnijder is levendig en optimistisch ingesteld (Levensgenieter).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Rietsnijder, Karakter Rietsnijder.

Netwerk rietsnijder

De Rietsnijder werkt vaak zelfstandig en alleen. Soms werkt de Rietsnijder samen met andere Rietsnijders. Ook levert de Rietsnijders de bossen riet vaak aan Rietdekkers en heeft soms contact met hen. Omdat de Rietsnijder tegenwoordig vaak ook natuurbeheerder is, heeft de Rietsnijder vaak ook contact met bijvoorbeeld de Boswachter of andere natuurbeheerder.

Mensen vonden ons op: Collega’s Rietsnijder, Medewerkers Rietsnijder.

Is het beroep rietsnijder iets voor jou?

Zou je graag rietsnijder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als rietsnijder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Rietsnijder, beroepskeuzetest Rietsnijder, beroep Rietsnijder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden rietsnijder

Er zijn in Nederland nog maar weinig Rietsnijders actief. Toch is er wel vraag naar Rietsnijders omdat zij de natuur onderhouden. Veel natuurgebieden hebben Rietsnijders in dienst die het riet in het natuurgebied jaarlijks onderhouden.

Arbeidsmarktperspectief score rietsnijder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep rietsnijder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Rietsnijder, Promotie mogelijkheden Rietsnijder, Carriere Rietsnijder.

Solliciteren op de functie rietsnijder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als rietsnijder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor rietsnijder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als rietsnijder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Rietsnijder, CV Rietsnijder, sollicitatie Rietsnijder.

Interviews met rietsnijder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen rietsnijder

Vacatures rietsnijder

Op zoek naar een nieuwe baan als Rietsnijder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Rietsnijder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Rietsnijder of Rietteler is een uitstervend beroep. Er zijn op dit moment in Nederland nog maar enkele tientallen Rietsnijders. Zij doen hun werk met veel passie en plezier en werken door weer en wind.

Beoordeling Rietsnijder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Rietsnijder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Rietsnijder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep