Boswachter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Boswachter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Boswachter. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Boswachter nodig heeft.Wat doet een Boswachter? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Boswachter?

Een Boswachter is iemand die waakt en zorgt voor een natuurgebied. In Nederland is dat meestal een bos, zoals de naam al zegt. Een Boswachter is een opsporingsambtenaar die ervoor zorgt dat bosbezoekers zich aan de regels houden. Ook heeft de Boswachter vaak een rol als voorlichter.

Wat de functie van een Boswachter precies inhoudt verschilt sterk per werkplek en werkgever. Er is geen natuurgebied hetzelfde en ieder gebied vraagt andere taken. De basis is wel overal redelijk gelijk.

Niet alle Boswachters zijn ambtenaren. Ze kunnen werken bij diverse instanties, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Er zijn ook Boswachters die werken particuliere eigenaren van landgoederen.

Past het beroep Boswachter bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Boswachter?

De algemene taken van een Boswachter zijn in de eerste plaats het toezichthouden en handhaven van de regels binnen een bepaald (natuur)gebied. Dit houdt in dat je als Boswachter je ronde loopt door het natuurgebied en mensen kunt aanhouden en aanspreken op ongewenst gedrag. Het kan hierbij voorkomen dat de Boswachter een bekeuring uitschrijft.

Daarnaast hoort voorlichting tot de taken van een Boswachter. Door het geven van rondleidingen of middels tentoonstellingen, folders en lezingen leer je mensen meer over de natuur.

Ook de inventarisatie van flora en fauna in een bepaald gebied is een van de werkzaamheden van de Boswachter. Inzicht in wat er leeft en groeit in een gebied is belangrijk voor beheer, o.a. om te bepalen wat meer of minder aandacht moet krijgen. Niet alleen welke maar ook hoeveel dieren en planten er van de verschillende soorten voorkomen houdt de Boswachter bij. Hij let hierbij ook op de ontwikkeling van het gebied, zoals het effect van veranderingen in het gebied op flora en fauna.

Tot slot moet een Boswachter er ook op letten of bomen rijp zijn voor de kap. Hij geeft dat aan op de boom zodat de bosarbeider weet welke bomen er wel en niet uit mogen. Kleiner snoeiwerk wordt door de Boswachter zelf uitgevoerd. Dit doe je om het gebied te beheren en toegankelijk te houden.

Andere namen het beroep Boswachter

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: jachtopziener , meewerkend voorman bosbouw , bosopzichter , bosbeheerder , bos- en natuurbeheerder


Vacatures Boswachter

Op zoek naar een nieuwe baan als Boswachter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Boswachter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Boswachter per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Boswachter op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Boswachter in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Boswachter per stad

Vacatures Boswachter Alkmaar

Vacatures Boswachter Almelo

Vacatures Boswachter Almere

Vacatures Boswachter Alphen aan den Rijn

Vacatures Boswachter Amersfoort

Vacatures Boswachter Amstelveen

Vacatures Boswachter Amsterdam

Vacatures Boswachter Apeldoorn

Vacatures Boswachter Arnhem

Vacatures Boswachter Assen

Vacatures Boswachter Bergen op Zoom

Vacatures Boswachter Breda

Vacatures Boswachter Capelle aan den IJssel

Vacatures Boswachter Delft

Vacatures Boswachter Den Bosch

Vacatures Boswachter Den Haag

Vacatures Boswachter Den Helder

Vacatures Boswachter Deventer

Vacatures Boswachter Doetinchem

Vacatures Boswachter Dordrecht

Vacatures Boswachter Ede

Vacatures Boswachter Eindhoven

Vacatures Boswachter Emmen

Vacatures Boswachter Enschede

Vacatures Boswachter Gouda

Vacatures Boswachter Groningen

Vacatures Boswachter Haarlem

Vacatures Boswachter Haarlemmermeer

Vacatures Boswachter Heerlen

Vacatures Boswachter Helmond

Vacatures Boswachter Hengelo

Vacatures Boswachter Hilversum

Vacatures Boswachter Hoogeveen

Vacatures Boswachter Hoorn

Vacatures Boswachter Katwijk

Vacatures Boswachter Leeuwarden

Vacatures Boswachter Leiden

Vacatures Boswachter Lelystad

Vacatures Boswachter Maastricht

Vacatures Boswachter Middelburg

Vacatures Boswachter Nieuwegein

Vacatures Boswachter Nijmegen

Vacatures Boswachter Oss

Vacatures Boswachter Purmerend

Vacatures Boswachter Roermond

Vacatures Boswachter Roosendaal

Vacatures Boswachter Rotterdam

Vacatures Boswachter Schiedam

Vacatures Boswachter Spijkenisse

Vacatures Boswachter Terneuzen

Vacatures Boswachter Tilburg

Vacatures Boswachter Utrecht

Vacatures Boswachter Veenendaal

Vacatures Boswachter Venlo

Vacatures Boswachter Vlaardingen

Vacatures Boswachter Westland

Vacatures Boswachter Zaanstad

Vacatures Boswachter Zeist

Vacatures Boswachter Zoetermeer

Vacatures Boswachter Zwolle

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Boswachter

Wat verdient een Boswachter?

Salarisindicatie voor een Boswachter bij Staatsbosbeheer: minimaal € 2.224,82 en maximaal € 2.891,36 bruto per maand bij volledige werkweek.

Naast salaris ontvang je een IKB-budget (Individueel Keuze Budget), bestaande uit 16,37% van het maandsalaris (o.a. vakantietoeslag en eindejaarsuitkering).

Dit betreft salarisschaal 6 van de cao voor het Rijk

Salarisschaal Boswachter

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Boswachter

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Boswachter


Bekijk het salaris Boswachter per ervaringsniveau

Salaris junior Boswachter Wat verdient een startend Boswachter? Wat is het loon senior Boswachter? beginnend Boswachter salaris Maximaal salaris trainee Boswachter Hoeveel verdient een leidinggevend Boswachter? Wat is het salaris van een medior Boswachter? Salaris aankomend Boswachter Wat verdient een ervaren Boswachter? Welk salaris krijgt een leerling Boswachter?


Boswachter worden: Opleidingen tot Boswachter

Wil je Boswachter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Boswachter.

Hoe word je een Boswachter? 

Een studie die is aan te raden als je Boswachter wilt worden is Bosbouw of een (andere) studie waarin natuur en ecologie centraal staan.

Een mogelijkheid op HBO niveau is de studie Bos- en Natuurbeheer met majors in onder andere Bosbouw en Natuur- en Landschapstechniek.

Tot slot wordt in de sector ook aangeraden om extra cursussen en opleidingen te volgen in specialisatieichtingen. Te denken valt aan Jachtopzichter, Communicatie en voorlichting, Visserijwet, Flora- en faunawet, EHBO, Natuurgids of Buitengewoon Opsporingsamtenaar.

Opleidingen Boswachter

Boa basiscursus
BOA basiscursus …haal snel en uiterst effectief uw BOA bevoegdheid! Het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren neemt toe. Bij tal van organisaties worden BOA’s succesvol ingezet. De MariënburgGroep traint buitengewoon opsporingsambtenaren in …
Boa basiscursus
Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)
Een buitengewoon opsporingsambtenaar is een functionaris met opsporingsbevoegdheid. Deze functionarissen zijn bijvoorbeeld werkzaam als jachtopziener of boswachter, als parkeerwachter of medewerker van de arbeidsinspectie, of als sociaal rechercheur of leerplichtambtenaar. …
Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Wil jijBOA worden? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)De buitengewoon opsporingsambtenaar, beter bekend als BOA, zie je steeds vaker op straat. Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Thuisstudie
Wil jijBOA worden? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)De buitengewoon opsporingsambtenaar, beter bekend als BOA, zie je steeds vaker op straat. Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Thuisstudie
BOA Buitengewoon Opsporingsambtenaar Domein II
Elk jaar kunt u bij VerstallenMilieutrainingen de verplichte Permanente her- en bijscholing Buitengewoon Opsporingsambtenaar Domein II volgen in de kleursporen grijs, groen en blauw. Onze PHB wordt steeds verzorgd door …
BOA Buitengewoon Opsporingsambtenaar Domein IIBoswachter worden: Omscholen tot Boswachter

Als je je wilt omscholen tot Boswachter is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Boswachter zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Boswachter dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Boswachter

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Boswachter

Als je Boswachter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Boswachter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Boswachter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Boswachter?


Interview met een Boswachter

Lucien Knol is boswachter bij Natuurmonumenten.

Ben je benieuwd wat een boswachter allemaal doet op een dag? Lucien Knol vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Boswachter

Competenties en Vaardigheden Boswachter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Boswachter.

Welke competenties heeft een Boswachter nodig?

Een Boswachter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien

Steekwoorden: proactief, ondernemend, toekomst, ambitieus

Omschrijving

Deze personen komen zelf met oplossingen of nieuwe ideeën. Ze zien bepaalde kansen en proberen hierop in te spelen. Met het oplossen van problemen of het maken van taken reageren deze personen proactief. Ze staan vooraan om iets te ondernemen.

Sterke punten
Proactiviteit is een eigenschap die direct wordt gekoppeld aan initiatiefnemende personen. Ze zijn ook ambitieus. Ze willen dingen verbeteren, problemen oplossen, doelen stellen en die ook bereiken. Daarnaast komen ze vaak met creatieve ideeën en kijken daarbij optimistisch naar de toekomst.

Zwakke punten
Deze personen kunnen overijverig overkomen. Ze hebben altijd ideeën en oplossingen. Deze competentie wordt dan ook weleens gekoppeld aan de term bemoeial. Een idee opperen wanneer dit niet gewenst is, kan voor veel mensen frustrerend zijn. Daarnaast kunnen iniatiefnemers betweterig overkomen, omdat zij altijd vooraan staan. Anderen krijgen dan minder kans hun ideeën op tafel te leggen.

 

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Boswachter

 • Proactief
 • Luisteren
 • Doelgericht
 • Argumenteren
 • Resultaatgerichtheid
 • Verbanden leggen
 • Analytisch vermogen
 • Oplossingsgericht
 • Wendbaarheid
 • Ondernemend
 • Stressbestendig
 • Veerkracht
 • Zelfmotivatie
 • Zelfmanagement
 • Vasthoudendheid
 • Eigen mening
 • Zelfvertrouwen
 • Keuzes maken
 • Beslissen
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Boswachter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Boswachter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Boswachter nodig? 

De taken van de Boswachter bestaan vooral uit waarnemen en inspelen op het waargenomene. Je neemt de conditie van de flora en fauna waar, de veranderingen, de mogelijkheden en het gedrag van de bezoekers. Op basis daarvan maakt een boswachter steeds keuzes (Waarnemer).

Wanneer het nodig blijkt te zijn om mensen aan te spreken op hun gedrag dan doet een Boswachter dat ook. Het is dus een goed als je enig gezag uitstraalt en je door een zelfverzekerde houding de mensen aan kan zetten tot het opvolgen van je verzoek zonder dat daar een ruzie uit voortkom (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Boswachter


Eigenschappen Boswachter

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Boswachter

Wat zijn de baankansen voor een Boswachter?

De vacatures voor Boswachter zijn zeer schaars. Van Vlaanderen is zelfs bekend dat er in totaal maar vijf tot elf vacatures per jaar vrijkomen en in Nederland ligt dat aantal waarschijnlijk niet veel hoger. De opleiding tot Boswachter is echter wel vrij gewild en daarom komt maar een heel klein aantal van de studenten daadwerkelijk aan een baan als boswachter.

Is het je eenmaal gelukt om als Boswachter aan de slag te gaan dan zijn er verschillende mogelijkheden om te groeien binnen je sector. Een optie is om het gebied te vergroten waar je verantwoording over hebt of meer taken aan je takenpakket toe te voegen. Een voorbeeld is om educatie en communicatie te gaan doen naast de beheerswerkzaamheden. Later is leidinggeven binnen een beheersorganisatie ook nog een mogelijke stap.

De actuele kans op werk voor een Boswachter

Het beroep Boswachter is onderdeel van de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Boswachter

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Boswachter

Je kunt als Boswachter een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Boswachter is onderdeel van de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Boswachter


Organisaties waar een Boswachter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Boswachter meestal werkt.

Waar werkt een Boswachter?

De meeste organisaties die een natuurgebied beheren zijn in handen van de overheid of in ieder geval onderdeel van de non-profit sector. Dat betekent dat een Boswachter ook werkzaam is binnen deze sector.


In welke sector werkt een Boswachter?

Een Boswachter werkt in de sector Agrarisch & Milieu

De agrarische sector omhelst o.a. veehouderijen, akkerbouw en tuinbouw en is van oudsher een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. De sector wordt ook de agrarische branche, de landbouwsector, landbouwindustrie of de milieubranche genoemd. De landbouwsector staat in Nederland onder druk en op dit moment werkt slechts 3 % van de Nederlanders in de agrarische sector en is 2,2 % van het Bruto Binnenlands Produkt afkomstig van de agrarische sector. De afname van agrarische beroepen en functies is makkelijk te verklaren: onze maatschappij heeft zich na 1950 in sterke mate geëvolueerd naar een dienstverlener. Onder treft u alle agrarische- en milieu functies en beroepen en uiteraard ook de vacatures.

Wat wordt er verdiend in de Agrarische en Milieu-sector?

De salarissen in de agrarische sector staan al jaren onder druk. Vaak kunnen zelfstandige ondernemers in deze branche net het hoofd boven water houden. Velen zijn een nieuw bestaan begonnen in landen als Canada, Zweden of Australië. Anderen hebben de keuze gemaakt om het traditionele bedrijfsmodel los te laten en te kiezen voor een andere vorm van bedrijfsvoering. Steeds vaker zie je agrarische bedrijven die zich richten op de consument en het bieden van vertier in een landelijke omgeving. Middels activiteiten als klompengolf, kaasmaken of kamperen bij de boer worden nieuwe inkomstenbronnen aangeboord.

Meer weten over werken in de sector Agrarisch & Milieu?

Bekijk werken in de sector Agrarisch & Milieu

In welke beroepsgroep werkt een Boswachter?

Een Boswachter werkt in de beroepsgroep Bijzonder / Humor

De groep Bijzondere Beroepen is een verzameling van opmerkelijke beroepen. Dus ben je volleerd handlezer, clown of aromatherapeut? Dan is de kans groot dat je jouw beroep terugvindt in deze beroepsgroep. We hebben gekozen voor een beroepsgroep 'Bijzondere beroepen' omdat sommige beroepen wat extra aandacht verdienen omdat ze bijvoorbeeld veel risico's met zich meebrengen of omdat ze ondergewaardeerd worden.

Wil je weten welk beroep bij jou past?

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt daarmee inspiratie op doen en kijken welke beroepsgroep bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Wat wordt er verdiend in de Bijzondere Beroepen?

Over de verdiensten binnen deze beroepsgroep valt niet veel te zeggen. Omdat de verschillende beroepen zich in zoveel takken van sport bevinden, is het onmogelijk om duidelijkheid te geven over de salarissen en andere voorwaarden.  

Meer weten over werken in de beroepsgroep Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in de beroepsgroep Bijzonder / Humor

Netwerk Boswachter

Met wie werkt een Boswachter samen? 

De Boswachter voert zijn werkzaamheden zelfstandig uit. De ronde die hij loopt, het aanspreken van mensen en de beheerswerkzaamheden doet hij allemaal solo. Toch zal het soms voorkomen dat hij te maken krijgt met andere Boswachters. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een heel groot aaneengesloten natuurgebied of als twee natuurgebieden dicht bij elkaar liggen en invloed op elkaar hebben. Dit komt echter niet veel voor omdat er maar weinig Boswachters zijn in Nederland en België.

Daarnaast heb je als Boswachter wel contacten met leidinggevenden binnen de beheersorganisatie. Je rapporteert over je bevindingen en over de ontwikkelingen in je natuurgebied.

Ook kom je in contact met de bezoekers van je gebied en de mensen die bijvoorbeeld de bomen kappen.


 • Bezoekers
 • Boswachter
 • Boswerker
Boswachter

Alles over het beroep Boswachter in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Bezoekers
 • Boswachter
 • Boswerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2224 tot €2890

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Solliciteren op de functie Boswachter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Boswachter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Boswachter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Boswachter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Boswachter iets voor je?

Zou je graag Boswachter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Boswachter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar