Boswachter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Boswachter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep boswachter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je boswachter wordt.

 

Wat is een Boswachter?

Een Boswachter is iemand die waakt en zorgt voor een natuurgebied. In Nederland is dat meestal een bos, zoals de naam al zegt. Een Boswachter is een opsporingsambtenaar die ervoor zorgt dat bosbezoekers zich aan de regels houden. Ook heeft de Boswachter vaak een rol als voorlichter.

Wat de functie van een Boswachter precies inhoudt verschilt sterk per werkplek en werkgever. Er is geen natuurgebied hetzelfde en ieder gebied vraagt andere taken. De basis is wel overal redelijk gelijk.

Niet alle Boswachters zijn ambtenaren. Ze kunnen werken bij diverse instanties, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Er zijn ook Boswachters die werken particuliere eigenaren van landgoederen.Wat doet een Boswachter?

De algemene taken van een Boswachter zijn in de eerste plaats het toezichthouden en handhaven van de regels binnen een bepaald (natuur)gebied. Dit houdt in dat je als Boswachter je ronde loopt door het natuurgebied en mensen kunt aanhouden en aanspreken op ongewenst gedrag. Het kan hierbij voorkomen dat de Boswachter een bekeuring uitschrijft.

Daarnaast hoort voorlichting tot de taken van een Boswachter. Door het geven van rondleidingen of middels tentoonstellingen, folders en lezingen leer je mensen meer over de natuur.

Ook de inventarisatie van flora en fauna in een bepaald gebied is een van de werkzaamheden van de Boswachter. Inzicht in wat er leeft en groeit in een gebied is belangrijk voor beheer, o.a. om te bepalen wat meer of minder aandacht moet krijgen. Niet alleen welke maar ook hoeveel dieren en planten er van de verschillende soorten voorkomen houdt de Boswachter bij. Hij let hierbij ook op de ontwikkeling van het gebied, zoals het effect van veranderingen in het gebied op flora en fauna.

Tot slot moet een Boswachter er ook op letten of bomen rijp zijn voor de kap. Hij geeft dat aan op de boom zodat de bosarbeider weet welke bomen er wel en niet uit mogen. Kleiner snoeiwerk wordt door de Boswachter zelf uitgevoerd. Dit doe je om het gebied te beheren en toegankelijk te houden.

Wil je werken als Boswachter?

Werk je al als Boswachter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Boswachter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Boswachter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Boswachter in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Bezoekers
  • Boswachter
  • Boswerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2224 tot €2890

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Boswachter

Wat verdient een Boswachter?

Salarisindicatie voor een Boswachter bij Staatsbosbeheer: minimaal € 2.224,82 en maximaal € 2.891,36 bruto per maand bij volledige werkweek.

Naast salaris ontvang je een IKB-budget (Individueel Keuze Budget), bestaande uit 16,37% van het maandsalaris (o.a. vakantietoeslag en eindejaarsuitkering).

Dit betreft salarisschaal 6 van de cao voor het Rijk

Salarisschaal Boswachter

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Boswachter

Op zoek naar een nieuwe baan als Boswachter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Boswachter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Boswachter vacatures

Vacature Junior Wagenparkbeheerder CoolblueBezorgt -solliciteer nu
Coolblue
Als wagenparkbeheerder bij CoolblueBezorgt zorg jij ervoor dat onze bezorgers en fietsers met onze wagens en fietsen elke dag al onze klanten blij kunnen maken. Als wagenparkbeheerder bij CoolblueBezorgt zorg …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Boswachter

Wat zijn de baankansen voor een Boswachter?

De vacatures voor Boswachter zijn zeer schaars. Van Vlaanderen is zelfs bekend dat er in totaal maar vijf tot elf vacatures per jaar vrijkomen en in Nederland ligt dat aantal waarschijnlijk niet veel hoger. De opleiding tot Boswachter is echter wel vrij gewild en daarom komt maar een heel klein aantal van de studenten daadwerkelijk aan een baan als boswachter.

Is het je eenmaal gelukt om als Boswachter aan de slag te gaan dan zijn er verschillende mogelijkheden om te groeien binnen je sector. Een optie is om het gebied te vergroten waar je verantwoording over hebt of meer taken aan je takenpakket toe te voegen. Een voorbeeld is om educatie en communicatie te gaan doen naast de beheerswerkzaamheden. Later is leidinggeven binnen een beheersorganisatie ook nog een mogelijke stap.

De actuele kans op werk voor een Boswachter

Het beroep Boswachter is onderdeel van de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders is in de huidige periode redelijk

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Boswachter

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Boswachter worden: Opleidingen tot Boswachter

Wil je Boswachter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Boswachter.

Hoe word je een Boswachter? 

Een studie die is aan te raden als je Boswachter wilt worden is Bosbouw of een (andere) studie waarin natuur en ecologie centraal staan.

Een mogelijkheid op HBO niveau is de studie Bos- en Natuurbeheer met majors in onder andere Bosbouw en Natuur- en Landschapstechniek.

Tot slot wordt in de sector ook aangeraden om extra cursussen en opleidingen te volgen in specialisatieichtingen. Te denken valt aan Jachtopzichter, Communicatie en voorlichting, Visserijwet, Flora- en faunawet, EHBO, Natuurgids of Buitengewoon Opsporingsamtenaar.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Boswachter

Opfriscursus BOA Basisbekwaamheid - alle domeinen
De Opfriscursus BOA is voor u bestemd wanneer u reeds beschikt over een BOA bevoegdheid, die weer opnieuw verlengd dient te worden. De opsporingsbevoegdheid wordt voor maximaal 5 jaar afgegeven. …
Opfriscursus BOA Basisbekwaamheid - alle domeinen
Permanente Her- en Bijscholing BOA, Wettelijke Kaders Openbare Ruimte Generiek (WKORG)
Deze module, Wettelijke Kaders Openbare Ruimte Generiek (WKORG) 1 wordt georganiseerd in het kader van de permanente bijscholing voor de buitengewoon opsporingsambtenaar. Deze module is in 2013 te volgen voor mensen …
Permanente Her- en Bijscholing BOA, Wettelijke Kaders Openbare Ruimte Generiek (WKORG)
Permanente Her- en Bijscholing BOA, Wettelijke Kaders Openbare Ruimte Specifiek (WKORS)
Deze module, Wettelijke Kaders Publieke Openbare Ruimte Specifiek (WKORS), wordt georganiseerd in het kader van de permanente bijscholing voor de buitengewoon opsporingsambtenaar. Deze module is in 2014 te volgen voor mensen …
Permanente Her- en Bijscholing BOA, Wettelijke Kaders Openbare Ruimte Specifiek (WKORS)
BOA Basisbekwaamheid Basisopleiding
Om ingezet te worden als Buitengewoon Opsporingsambtenaar is het noodzakelijk om het door het Ministerie van Justitie vastgestelde examen met goed gevolg af te leggen. Deze opleiding zorgt er voor …
BOA Basisbekwaamheid Basisopleiding
Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Buitengewoon Opsporingsambtenaar (RTGB
IVON heeft haar portfolio uitgebreid met de training RTGB voor buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA). Een BOA is bevoegd om strafbare feiten op te sporen en personen staande te houden. Het zou kunnen zijn dat …
Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Buitengewoon Opsporingsambtenaar (RTGB

Omscholen of doorgroeien tot Boswachter

Als je Boswachter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Boswachter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Boswachter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Boswachter?

Competenties en Vaardigheden Boswachter

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Boswachter nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Boswachter nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Boswachter

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Boswachter

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Boswachter. Als Boswachter wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Boswachter:


zie volledige beschrijving persoonstype Boswachter

Vakkennis voor een Boswachter

Het is voor een Boswachter ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Boswachter zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Boswachter

Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Werken als BOA? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. Je hoeft daarbij niet in dienst te zijn van politie of Koninklijke Marechaussee. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning

Werkervaring Boswachter

Het is voor een startend Boswachter die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Boswachter is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Boswachter het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Boswachter

Met wie werkt een Boswachter samen? 

De Boswachter voert zijn werkzaamheden zelfstandig uit. De ronde die hij loopt, het aanspreken van mensen en de beheerswerkzaamheden doet hij allemaal solo. Toch zal het soms voorkomen dat hij te maken krijgt met andere Boswachters. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een heel groot aaneengesloten natuurgebied of als twee natuurgebieden dicht bij elkaar liggen en invloed op elkaar hebben. Dit komt echter niet veel voor omdat er maar weinig Boswachters zijn in Nederland en België.

Daarnaast heb je als Boswachter wel contacten met leidinggevenden binnen de beheersorganisatie. Je rapporteert over je bevindingen en over de ontwikkelingen in je natuurgebied.

Ook kom je in contact met de bezoekers van je gebied en de mensen die bijvoorbeeld de bomen kappen.


  • Bezoekers
  • Boswachter
  • Boswerker
Boswachter


Organisaties waar een Boswachter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Boswachter meestal werkt.

Waar werkt een Boswachter?

De meeste organisaties die een natuurgebied beheren zijn in handen van de overheid of in ieder geval onderdeel van de non-profit sector. Dat betekent dat een Boswachter ook werkzaam is binnen deze sector.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Boswachter

Waar kun je het beste werken als Boswachter? Hieronder vind je de best door de Boswachter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Boswachter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Boswachter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Boswachter.

Welke competenties heeft een Boswachter nodig?

Een Boswachter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Boswachter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Boswachter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Boswachter nodig? 

De taken van de Boswachter bestaan vooral uit waarnemen en inspelen op het waargenomene. Je neemt de conditie van de flora en fauna waar, de veranderingen, de mogelijkheden en het gedrag van de bezoekers. Op basis daarvan maakt een boswachter steeds keuzes (Waarnemer).

Wanneer het nodig blijkt te zijn om mensen aan te spreken op hun gedrag dan doet een Boswachter dat ook. Het is dus een goed als je enig gezag uitstraalt en je door een zelfverzekerde houding de mensen aan kan zetten tot het opvolgen van je verzoek zonder dat daar een ruzie uit voortkom (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Boswachter


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Boswachter

Lucien Knol is boswachter bij Natuurmonumenten.

Ben je benieuwd wat een boswachter allemaal doet op een dag? Lucien Knol vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Boswachter

Beoordeling van het beroep Boswachter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Boswachter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Boswachter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Boswachter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Boswachter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Boswachter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Boswachter iets voor je?

Zou je graag Boswachter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Boswachter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Boswachter

Jeroen

Als je wíl en bereid bent te investeren dan kán het. ik ben 2,5 jaar geleden, naast mijn reguliere baan, als vrijwillig boswachter toezicht begonnen, 1 weekend per maand. Na 2 jaar solliciteerde ik naar een parttime betaalde baan, ook weer 1 weekend per maand, als Boswachter toezicht en handhaving(boa) en werd aangenomen. Nu ben ik ondertussen fulltime Boswachter toezicht en handhaving. 2,5 jaar me helemaal kapot gewerkt, als ik vrij was van mijn 'normale' werk, werkte ik als boswachter. Maar dat heeft zn vruchten afgeworpen én een mooiere baan kan je niet krijgen. Ook flink salaris moeten inleveren (van een boswachtersalaris wordt je niet rijk), maar meer dan waard.

Marcel

Beste Jeroen,er zijn maar weinig salarissen (als je in loondienst bent)waar je rijk van wordt.M.vr.gr.

Wout

Jammer,ik was het niet.Gr.

Renee

Voor de geïnteresseerden: momenteel is er een vacature voor boswachter op Terschelling. Het walhala voor natuurliefhebbers!!!

Hans

Massale belangstelling en uiteraard,de juiste man gevonden.H.gr.

Henk

Kunnen jullie ook iemand van 52 jaar omscholen naar boswachter? Iemand die al 34 jaar in de chemie werkzaam is? Is dat voor jullie misschien een uitdaging?

Philip

Probeer het bij het UWV.

Johan

Mooi geschreven, maar eh waar zijn de vacatures. Heb al sinds 4,5 jaar BOA papieren, maar niemand die een baan heeft sterker nog met de vernieuwde regelgeveing is het bijna onmogelijk om nog als BOA door te gaan. Lang leve de stroperij, illegale vuilstrort, geen BOA`s  geen pakkans. Jammer maar helaas wel de waarheid.  

Peter

Wat opvalt is dat je als vrijwilliger overal aan de slag kunt, maar als beroeps nergens mogelijkheden zijn. Elke grote natuuroeganisatie moet inkrimpen vanwege de crisis en de natuur wordt daar weer de dupe van. Ik krijg de indruk dat natuur de slotpost is van deze en vorige regeringen.  Stropers worden bijna niet gepakt en bikers van de politie moeten nu gaan surveilleren in bossen. Het moet niet gekker worden!

allah

hey stel bamischijve! waar ken ik de (eventuele) vacatures vinden?????

Peter

Wat opvalt is dat je als vrijwilliger overal aan de slag kunt, maar als beroeps nergens mogelijkheden zijn. Elke grote natuuroeganisatie moet inkrimpen vanwege de crisis en de natuur wordt daar weer de dupe van. Ik krijg de indruk dat natuur de slotpost is van deze en vorige regeringen.  Stropers worden bijna niet gepakt en bikers van de politie moeten nu gaan surveilleren in bossen. Het moet niet gekker worden!

allah

hey stel bamischijve! waar ken ik de (eventuele) vacatures vinden?????

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar