U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Treindienstleider

Treindienstleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een treindienstleider? Lees de functieomschrijving.

De Treindienstleider (trdl) is verantwoordelijk voor het veilige verloop van het treinverkeer. De Treindienstleider is verantwoordelijk voor een bepaald verantwoordelijkheidsgebied. Dit is een toegewezen gebied waar de Treindienstleider het treinverkeer moet regelen.

De Treindienstleider kan het treinverkeer regelen door seinen en wissels te bedienen en zogenaamde rijwegen in te stellen. Een rijweg is een stuk spoor dat voor de trein uit wordt vastgelegd. Vanuit de treindienstleiderspost stelt de Treindienstleider de rijweg in door de gewenst begin- en eindpositie in te voeren. De wissels en seinen nemen daardoor de juiste stand in, mits deze niet belemmerd wordt door een conflicterende rijweg. Dit gebeurt met behulp van de computer.
Met de komst van de Automatische Rijweginstelling (ARI) hoeft de Treindienstleider niet langer zelf de rijwegen in te voeren. Aan de hand van een vooraf ingevoerd procesplan worden de rijwegen automatisch ingesteld. Het procesplan bestaat uit planregels die onder meer een van-spoor, aan naar-spoor, een treinnummer en een plantijd bevatten. De Treindienstleider hoeft enkel bij vertragingen en andere verstoringen in te grijpen.

Naast deze belangrijke taak zorgt de Treindienstleider ook voor het veilig regelen van de geplande en ongeplande werkzaamheden aan het spoor, het rapporteren van vertragingen en vertragingsredenen aan de verkeersleiding en is de Treindienstleider aanspreekpunt bij calamiteiten binnen het eigen verantwoordelijkheidsgebied.

Mensen vonden ons op: Job Treindienstleider, Baan Treindienstleider, Treindienstleider Worden, Functie-eisen Treindienstleider, Verantwoordelijkheden Treindienstleider, Functieprofiel Treindienstleider, Wat doet een Treindienstleider, Werken als Treindienstleider.

Treindienstleider worden: Opleiding tot treindienstleider

Er is geen specifieke opleiding voor de Treindienstleider. Wel wordt een opleiding in de logistiek aangeraden, bijvoorbeeld de opleiding Logistiek en Technische Vervoerskunde. Naast een gedegen opleiding zijn er ook medische en psychologische eisen waar de Treindienstleider aan moet voldoen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Treindienstleider, Treindienstleider Worden, Opleidingsniveau Treindienstleider, Scholing Treindienstleider, Studie Treindienstleider, Bijscholing Treindienstleider, Omscholing Treindienstleider.

Organisaties waar een treindienstleider doorgaans werkzaam is

De Treindienstleider werkt voor een organisatie die het treinverkeer regelt. De Treindienstleider is hiermee in dienst van een zogenaamde infrabeheerder.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Treindienstleider, Treindienstleider Worden, Opleidingsniveau Treindienstleider, Scholing Treindienstleider, Studie Treindienstleider, Bijscholing Treindienstleider, Omscholing Treindienstleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden treindienstleider

Het salaris van de Treindienstleider ligt tussen de €1800,- en €3600,- per maand. Hierin zit vaak een onregelmatigheidstoeslag vanwege de onregelmatige werktijden. Daarnaast bevatten de arbeidsvoorwaarden een vakantietoeslag en vakantiedagen.

Mensen vonden ons op: Salaris Treindienstleider, Loon Treindienstleider, Wat verdien je als Treindienstleider, Salarisschaal Treindienstleider, Salarisindicatie Treindienstleider, Bonus Treindienstleider, CAO Treindienstleider, Brutoloon Treindienstleider, Nettoloon Treindienstleider, Vakantiedagen Treindienstleider, Pensioen Treindienstleider.

Competenties, skills & vaardigheden treindienstleider

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Stressbestendigheid
 • Kritisch
 • Accuratesse
 • Delegeren
 • Assertiviteit
Mensen vonden ons op: Kennis Treindienstleider, Vaardigheden Treindienstleider, Attitude Treindienstleider, Kwalificaties Treindienstleider, Competentieprofiel Treindienstleider.

Boeken voor het beroep treindienstleider

Wil je meer weten over het beroep treindienstleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je treindienstleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken treindienstleider te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Treindienstleider, Treindienstleider ebooks, boek Treindienstleider.

Persoonstypen treindienstleider

De Treindienstleider heeft vaak wisselende werktijden. De Treindienstleider moet goed in een team kunnen werken en over goede mondeling uitdrukkingsvaardigheden beschikken. Ook moet de Treindienstleider stressbestendig zijn en de leiding, ook in een lastige situaties, kunnen nemen (Baas). De Treindienstleider moet nauwkeurig werken en oplossingsgericht ingesteld zijn (Waarnemer), een foutje is namelijk snel gemaakt en kan grote gevolgen hebben.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Treindienstleider, Karakter Treindienstleider.

Netwerk treindienstleider

De Treindienstleider heeft contact met andere treindienstleiders, maar ook met bijvoorbeeld machinisten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Treindienstleider, Medewerkers Treindienstleider.

Is het beroep treindienstleider iets voor jou?

Zou je graag treindienstleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als treindienstleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Treindienstleider, beroepskeuzetest Treindienstleider, beroep Treindienstleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden treindienstleider

Geregeld wordt er gezocht naar bekwame Treindienstleiders. De Treindienstleider moet verschillende testen doorstaan voordat de Treindienstleider daadwerkelijk aan de slag kan. Doorgroeimogelijkheid zijn er vaak binnen de functie, bijvoorbeeld naar een functie met nog meer verantwoordelijkheid.

Arbeidsmarktperspectief score treindienstleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep treindienstleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Treindienstleider, Promotie mogelijkheden Treindienstleider, Carriere Treindienstleider.

Solliciteren op de functie treindienstleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als treindienstleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor treindienstleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als treindienstleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Treindienstleider, CV Treindienstleider, sollicitatie Treindienstleider.

Interviews met treindienstleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen treindienstleider

Vacatures treindienstleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Treindienstleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Treindienstleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Treindienstleider (trdl) is verantwoordelijk voor het veilige verloop van het treinverkeer. De Treindienstleider is verantwoordelijk voor een bepaald verantwoordelijkheidsgebied. Dit is een toegewezen gebied waar de Treindienstleider het treinverkeer moet regelen.

Beoordeling Treindienstleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Treindienstleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Treindienstleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep