Havenmeester Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Havenmeester? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep havenmeester. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je havenmeester wordt.

 

Wat is een Havenmeester?

De Havenmeester werkt zowel van achter een bureau als buiten in de open (zee) lucht. Afhankelijk van de grote van de haven (of ander toegewezen gebied) wordt de havenmeester belast met een regio of onderdeel van een regio.

Binnen het Havenmeesterschap zijn er verschillende niveau's. De middelbare Havenmeester houdt zich bezig met de praktische controles, het doorgeven van de ondervonden zaken en het reageren op mogelijke bijzonderheden. De hogere Havenmeester houdt zich bezig met het aansturen van verschillende middelbare Havenmeesters óf neemt zelf een gebied, of onderdeel van een gebied, voor zijn/haar rekening. De wetenschappelijke havenmeester houdt zich bezig met beleidstechnische en specialistische vraagstukken en zal leiding geven aan een groep ondergeschikte Havenmeesters.

Het takenpakket van de praktische Havenmeesters beslaan het controleren van de veiligheidsgerelateerde aspecten tijdens de dagelijkse werkzaamheden in de haven, het controleren van de diepgang in de haven (en het doorgeven indien dit niet zo is, zodat men actie kan ondernemen) en het controleren van de 'kade' (of deze nog wel aanmerende schepen kan accepteren).

De specialisatiegebieden voor de Hogere/Wetenschappelijke kunnen Verkeer en Operaties, Veiligheid van Transport, Veiligheid van Haven en Wetgeving en Handhaving beslaan. Dit geldt natuurlijk voor de grotere havens, zoals die in Rotterdam of IJmuiden. De kleinere havens zullen genoegen nemen met één of enkele personen die zich over al deze zaken ontfermen. Bovendien zullen de Havenmeesters in 'jachthavens' deze taken als 'part-time' werkzaamheden uitvoeren, indien men het al niet als hobby heeft.

De Havenmeester heeft geen '9 tot 5'-mentaliteit, aangezien de veiligheid in de havens 24 uur per dag, 7 dagen in de week gegarandeerd dienen te worden.

Past het beroep Havenmeester bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Havenmeester

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Scheepvaartmeester

Wil je werken als Havenmeester?

Werk je al als Havenmeester en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Havenmeester worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Havenmeester, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Havenmeester in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega Havenmeesters
 • De Kapitein
 • De herstelmedewerkers
 • Leidinggevenden
 • Recreanten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €3100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Havenmeester

Wat verdient een Havenmeester?

Primair: De Havenmeester zal zo'n 1800,- tot 3100,- Bruto euro per maand verdienen. Dit loon is afhankelijk van de leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring van de gegadigde. Het salaris loopt door de jaren heen op. Voor 'stagiars' vanuit het MBO wordt doorgaans alleen een stagevergoeding toegekend, waardoor zij tijdens de studiejaren nog nauwelijks iets verdienen. Vanaf het moment dat de opleiding is afgerond, zullen zij voor het reguliere salaris werkzaam worden.
 

Secundair: Naast het loon kan de Havenmeester rekenen op zo'n 25 vakantie- en ATV-dagen, acht procent vakantieloon, een dertiende maand, reiskostenvergoeding en andere onkosten vergoedingen. Daarnaast dient men te onderhandelen met de toekomstige werkgever over eventuele geregelde ziektekostenverzekeringen, collectieve pensioenen, mogelijkheden tot opleidingen op kosten van de baas, spaarloon/levensloop regelingen en vergoedingen voor overwerk en onregelmatige diensten.

Salarisschaal Havenmeester

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Havenmeester

Er zijn geen vacatures Havenmeester aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Havenmeester in werkt.

Meer weten over de sector waar een Havenmeester in werkt

Bekijk werken in Luchtvaart & Zeevaart

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Havenmeester

Wat zijn de baankansen voor een Havenmeester?

De Havenmeester kan na afloop van zijn/haar dienstverband een verlengd contract verkrijgen bij zijn/haar huidige werkgever, indien er wordt voldaan aan de gestelde eisen. Tevens is het mogelijk om voor een zelfde soort werkgever, of zelfs voor dezelfde werkgever, in een andere regio/haven de bekende taken uit te gaan voeren.

Wanneer men niet langer als Havenmeester werkzaam wil blijven, maar wanneer men toch niet de sector wil verlaten, zou men kunnen overwegen om bij te leren, zodat men bijvoorbeeld bij Rijkswaterstaat of een Havenbedrijf een hogere leidinggevende functie zou kunnen gaan bekleden, indien hiervoor de juiste vacatures beschikbaar zijn.

Als men de sector vaarwel wil zeggen, bestaat er de mogelijkheid om bij de Overheid of binnen het Bedrijfsleven een baan te krijgen in het leidinggevende middenkader. Ook zou men met enige omscholing werkzaam kunnen worden als opzichter of aansturende medewerker.
 

De actuele kans op werk voor een Havenmeester

Het beroep Havenmeester is onderdeel van de beroepsfamilie Verkeersleiders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Verkeersleiders is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Havenmeester

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Havenmeester worden: Opleidingen tot Havenmeester

Wil je Havenmeester worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Havenmeester.

Hoe word je een Havenmeester? 

De Havenmeester heeft verschillende 'niveau's' om binnen te treden in de wereld van de Havenmeester. Afhankelijk van het niveau, zullen de exacte werkzaamheden worden vastgesteld. Zo zullen de MBO'ers zich bezig houden met minder vitale taken dan de HBO'ers en zo zullen de WO'ers de meeste verantwoordelijkheden dragen.

De verschillende niveau's behoeven ook verschillende instroomeisen. Zo dient men respectievelijk een VMBO-, HAVO- en VWO-diploma te hebben om toegelaten te worden tot de opleidingen in de transport/ toezichthoudende sector. Daar waar de MBO-ers veelal een vaktechnische opleiding moeten volgen in de 'Havenrichting', zullen de HBO'ers een maritieme of technische opleiding moeten volgen en zullen de WO'ers een technische of bedrijfskundige opleiding moeten volgen.

Afhankelijk van het niveau zal de opleidingsduur variëren van 3 tot 5 jaar. De opleidingen worden in zowel vol- als deeltijd gegeven. De MBO'ers zullen werk en theorie afwisselen, de HBO'ers doen dit in mindere mate, maar zijn nog wel erg praktijkgericht en de WO'ers zijn vooral met theorie bezig.
 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Havenmeester

Elektrisch schakelen - Maritiem (Dag)
De cursus Elektrisch schakelen - Maritiem is voor niet-elektrotechnici in de scheepvaart en offshore die te maken hebben met elektrotechniek. Schrijf je vandaag nog in! Werk jij in de scheepvaart …
Elektrisch schakelen - Maritiem (Dag)
Hydrauliek - Maritiem (Dag)
Dé cursus voor technici die werken met hydrauliek in de scheepvaart of offshore. Schrijf je vandaag nog in bij ROVC! Werk jij binnen de scheepvaart & offshore industrie en kom …
Hydrauliek - Maritiem (Dag)
Storingstechnicus elektro - Maritiem (Dag)
Wil je storingen in elektrotechnische installaties adequaat kunnen oplossen en je op deze manier te ontwikkelen in de Elektrotechniek? Schrijf je in voor de cursus Storingstechnicus elektro - Maritiem! Werk …
Storingstechnicus elektro - Maritiem (Dag)
Hydraulische systeemtechniek - Maritiem (Dag)
Hydraulische systemen met pompregelingen leren begrijpen en complexe schema's lezen en begrijpen? Volg de cursus Hydraulische systeemtechniek! Werk jij in de scheepvaart & offshore industrie en beschik je over een …
Hydraulische systeemtechniek - Maritiem (Dag)
Integraal riviermanagement
Leer over de complexiteit van het riviersysteem, de opgaven voor hoog- en laagwater en mogelijke maatregelen. Met speciale aandacht voor de belangen van sectoren die afhankelijk zijn van de rivieren. …
Integraal riviermanagement

Omscholen tot Havenmeester

Als je je wilt omscholen tot Havenmeester is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Havenmeester zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Havenmeester dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Havenmeester

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Havenmeester

Als je Havenmeester wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Havenmeester zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Havenmeester

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Havenmeester?

Competenties en Vaardigheden Havenmeester

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Havenmeester nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Havenmeester nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Havenmeester

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Havenmeester

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Havenmeester. Als Havenmeester wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Havenmeester:


zie volledige beschrijving persoonstype Havenmeester

Vakkennis voor een Havenmeester

Het is voor een Havenmeester ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Havenmeester zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Havenmeester

Cursus – Werken met de IMDG Code voor professionals (In Company)
Cursus – Werken met de IMDG Code voor professionals (In Company) Met deze In Company Cursus Werken met de IMDG Code voor professionals wordt kennis opgedaan op het niveau van …
Cursus – Werken met de IMDG Code voor professionals (In Company)

Werkervaring Havenmeester

Het is voor een startend Havenmeester die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Havenmeester is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Havenwerker .

Iets anders leren?

Is Havenmeester het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Havenmeester

Je kunt als Havenmeester een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Havenmeester is onderdeel van de beroepsfamilie Verkeersleiders. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Havenmeester


Hoofd beroepsgroep Havenmeester

Het beroep Havenmeester valt binnen de hoofdberoepsgroep Administratief personeel

Administratief personeel doet verschillende werkzaamheden die te maken hebben met de verwerking van informatie. Zoals het registreren, organiseren, bewaren, berekenen en ophalen van bedrijfsinformatie.

Administratief personeel voert diverse administratieve en/of secretariële taken uit in verband met geldverwerking, informatieverzoeken, contracten en afbraakbeheer 
Netwerk Havenmeester

Met wie werkt een Havenmeester samen? 

Intern: De Havenmeester zal tijdens zijn/haar dagelijkse werkzaamheden in contact komen met collega's en leidinggevenden. De collega's zijn vaak belast met dezelfde soort werkzaamheden, maar binnen een ander toegewezen gebied. De leidinggevenden zullen vaak op een andere locatie werken, waar zij van 'achter het bureau' de werkzaamheden zullen aansturen.

Extern: De externe contacten kunnen worden verdeeld in de vaak voorkomende en de uitzonderlijke situaties. Enerzijds zullen de Havenmeesters vaak in contact komen met Kapiteins, wanneer zij contacten onderhouden over de werkzaamheden. (bijvoorbeeld het adviseren van vaarroutes e.d.) Tevens zullen er, indien er in de sector Havenwerkers aanwezig zijn, contacten worden onderhouden met de zojuist genoemde groep. Deze contacten zullen bestaan uit het controleren van de inachthouding van de veiligheidseisen en het uitwisselen van ervaringen. Anderzijds zal er contact zijn met herstelmedewerkers, indien deze nodig zijn om de haven (faciliteiten) te herstellen. Tevens kan het zo zijn dat er contact is met recreanten, maar dit is ook afhankelijk van de toegewezen regio van de Havenmeester.
 


 • Collega Havenmeesters
 • De Kapitein
 • De herstelmedewerkers
 • Leidinggevenden
 • Recreanten
Havenmeester


Organisaties waar een Havenmeester werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Havenmeester meestal werkt.

Waar werkt een Havenmeester?

De Havenmeester wordt werkzaam bij een non-profit organisatie. Deze organisaties worden van overheidswege belast met haar taken. De gegadigde wordt een 'ambtenaar' die zich bezig zal houden met het uitoefenen van controlerende werkzaamheden om te kunnen garanderen dat de scheepvaart zich veilig en verantwoord kan toespitsen op haar activiteiten op het economische toneel.

Door de non-profit rol van de Havenmeester is het noodzakelijk om niet te verzakken in een 'ambtenaren-mentaliteit' en om bewust te blijven van de belangrijke rol die de Havenwerker heeft.
 

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Havenmeester

Waar kun je het beste werken als Havenmeester? Hieronder vind je de best door de Havenmeester beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Havenmeester.

Competenties, Skills en Vaardigheden Havenmeester:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Havenmeester.

Welke competenties heeft een Havenmeester nodig?

Een Havenmeester heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Havenmeester

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Havenmeester passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Havenmeester nodig? 

De Havenmeester is een Baas en een Succesvolle werker.

De persoonlijkheid van de Havenmeester wordt gekenmerkt door zelfverzekerdheid, prakticiteit, energie, ijver, gedrevenheid, gezaghebbendheid, bescherming, directheid, loyaliteit en het nodige zelfvertrouwen. Op mindere moment kan de Havenmeester ietwat dominant, opstandig, egocentrisch, agressief, sceptisch, ongevoelig, pretentieus, prestatiegericht, ijdel, oppervlakkig en narcistisch overkomen. Uit al deze eigenschappen kan de Havenmeester een samensmelting creeëren van prestatiegerichtheid, dominantie, ijver, gezaghebbendheid en bescherming om zo tijdens zijn/haar werk de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren.

Bekijk de persoonstypen voor Havenmeester


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Havenmeester

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Havenmeester

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Havenmeester

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Havenmeester

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Havenmeester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Havenmeester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Havenmeester. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Havenmeester iets voor je?

Zou je graag Havenmeester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Havenmeester bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Havenmeester

Jan

Is de naam Havenmeester beschermd? Doordat je een specifieke opleiding gedaan hebt? Of mag iedereen zeggen dat hij havenmeester is. Bijv dank janvanhier@gmail.com

dirk

De naam is niet beschermd.In grotere steden en havens worden de taken van Havenmeester vak door verschillende functinarissen bekleed.H.gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar