Dramaturg Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Dramaturg? Lees de functieomschrijving.

Een Dramaturg is de artistiek adviseur van de toneeldirectie. Hij adviseert verschillende betrokkenen bij een toneelproject over diverse onderwerpen.. Een Dramaturg adviseert bijvoorbeeld de regisseur over of bij de keuze van een toneelstuk, maar ook over de uitvoering ervan en het soort publiek dat verwacht en bereikt wordt. Niet alleen de regisseur, maar ook acteurs en choreografen wordt reflectie geboden. De Dramaturg wordt daarom ook wel ‘eerste toeschouwer’ genoemd.

De Dramaturg bekijkt als het ware hoe de toneelvoorstelling (naar verwachting) op de toeschouwer overkomt en geeft reflectie voor, tijdens en na het repetitieproces. De Dramaturg werpt zo een kritische blik op de samenhang tussen vorm en inhoud van een toneelstuk. Ook bepaalt hij vaak mede het repetoire van een theatergezelschap. Vaak benadert een Dramaturg een toneelstuk of ander project vanuit wetenschappelijk oogpunt. Bij elke voorstelling waarbij hij betrokken is heeft de dramaturgie als het ware het karakter van een uniek onderzoek. Een Dramaturg onderzoekt dan bijvoorbeeld de historische context van een tekst en houdt de ontwikkelingen in de theaterwereld bij.

Al met al kan de functieinhoud van Dramaturg erg veelzijdig worden genoemd. Hij geeft artistiek advies op verschillende niveaus, maar is bijvoorbeeld ook inzetbaar bij communicatie- en beleidskwesties. Zo kan het bijvoorbeeld een taak zijn van de Dramaturg om pers- en sponsorrelaties te onderhouden. De Dramaturg licht hierbij de pers in over de visie van het theatergezelschap en de essentie van de voorstelling. Men spreekt dan van publiciteitsdramaturgie.

Wil je werken als Dramaturg?

Werk je al als Dramaturg en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Dramaturg worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Dramaturg, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Dramaturg in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Theatermaker
  • Acteur
  • Choreograaf

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2600 tot €3250

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Dramaturg

Wat verdient een Dramaturg?

Het salaris van een Dramaturg is vaak afhankelijk van het aantal taken dat hij op zich neemt. Omdat de functie op vele manieren ingevuld kan worden en een Dramaturg op meerdere gebieden inzetbaar is, kan het salaris variëren. Hoe meer verantwoordelijkheden en taken, des te hoger het salaris zal uitvallen. Ook de werkervaring van de Dramaturg kan het salaris beïnvloeden.


Arbeidsvoorwaarden zijn de vinden in de CAO podiumkunsten (zie bronnen).

Salarisschaal Dramaturg

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Dramaturg

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Dramaturg

Hoe goed is de toekomst voor de Dramaturg? 

Als Dramaturg is het vrij lastig om een baan te vinden. Er verschijnen niet veel vacatures voor Dramaturgen en de concurrentie is moordend. Eenmaal aan de slag bij een theatergezelschap ontstaat er vaak een hechte band, waardoor het verloop gering is. Een optie is om als zelfstandig Dramaturg aan de slag te gaan en zo aan verschillende projecten deel te nemen.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Dramaturg worden: Opleidingen tot Dramaturg

Hoe word je een Dramaturg? 

Om aan de slag te gaan als Dramaturg is een opleiding in de Theaterwetenschappen een vereiste. Zo kan men bijvoorbeeld de opleiding Theater-, Tilm- en Televisiewetenschap volgen (WO). De hierop aansluitende master Theaterwetenschap biedt het tracé Theaterdramaturgie. Ook is er de studie Theaterwetenschap (WO) en bestaat er een speciale Master die opleidt tot Dramaturg: de Master Dramaturgie. Dit is een duale master, wat inhoudt dat theorie en praktijk worden gecombineerd. Deze Master duurt anderhalf jaar, waarbij een half jaar bij een theatergezelschap wordt gewerkt.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Dramaturg

Theaters of Justice
What role do legal trials have in collective processes of coming to terms with a history of mass violence? How does the theatrical structure of a criminal trial facilitate and …
Meer opleidingen Dramaturg

Weet je nog niet of je Dramaturg wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Dramaturg of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Dramaturg

Met wie werkt een Dramaturg samen? 

De Dramaturg is voortdurend aan het samenwerken. Hij is immers de adviseur van een theatergroep en zal deze groep moeten overtuigen van zijn visie om tot een gewenst eindresultaat te komen. Het is voor een Dramaturg dus belangrijk om goed te communiceren en zijn visie over te brengen op met name de regisseur. De regisseur en Dramaturg zijn constant bezig met het wisselen van gedachten. Wanneer een Dramaturg het repetoire van een theatergezelschap bepaalt gebeurt dit veelal in overleg, waarbij wordt samengewerkt met de toneeldirectie.


  • Theatermaker
  • Acteur
  • Choreograaf
Dramaturg


Organisaties waar een Dramaturg werkzaam is

Waar werkt een Dramaturg meestal? 

Een Dramaturg is werkzaam bij een theatergezelschap. De grootte van dit gezelschap kan uiteenlopen, net zoals de grootte van de theaters waar het gezelschap optreedt. Ook komt het voor dat een Dramaturg door binnen- en buitenland reist om de ontwikkelingen in de theaterwereld bij te houden.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Dramaturg

Waar kun je het beste werken als Dramaturg? Hieronder vindt je de best door de Dramaturg beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Dramaturg.

Competenties, Skills en Vaardigheden Dramaturg:

Welke competenties heeft een een Dramaturg nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Dramaturg

Wat voor persoonlijkheid heb je als Dramaturg nodig? 

De Dramaturg kan gezien worden als 'eerste toeschouwer'. Hij is analytisch ingesteld en verzamelt veel informatie en kennis. Dit komt van pas bij het analyseren van een toneelstuk (Waarnemer).

Een Dramaturg streeft naar originaliteit en is naast creatief ook expressief. Deze expressiviteit is een belangrijke eigenschap voor een Dramaturg, om het theatergezelschap te kunnen dviseren en tegelijk te stimuleren en motiveren (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Dramaturg


Romanticus


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Dramaturg

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Dramaturg

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Dramaturg

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Dramaturg

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Dramaturg dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Dramaturg belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Dramaturg. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Dramaturg iets voor je?

Zou je graag Dramaturg willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Dramaturg bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Dramaturg

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar