Dramaturg Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Dramaturg? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep dramaturg. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je dramaturg wordt.

 

Wat is een Dramaturg?

Een Dramaturg is de artistiek adviseur van de toneeldirectie. Hij adviseert verschillende betrokkenen bij een toneelproject over diverse onderwerpen.. Een Dramaturg adviseert bijvoorbeeld de regisseur over of bij de keuze van een toneelstuk, maar ook over de uitvoering ervan en het soort publiek dat verwacht en bereikt wordt. Niet alleen de regisseur, maar ook acteurs en choreografen wordt reflectie geboden. De Dramaturg wordt daarom ook wel ‘eerste toeschouwer’ genoemd.

De Dramaturg bekijkt als het ware hoe de toneelvoorstelling (naar verwachting) op de toeschouwer overkomt en geeft reflectie voor, tijdens en na het repetitieproces. De Dramaturg werpt zo een kritische blik op de samenhang tussen vorm en inhoud van een toneelstuk. Ook bepaalt hij vaak mede het repetoire van een theatergezelschap. Vaak benadert een Dramaturg een toneelstuk of ander project vanuit wetenschappelijk oogpunt. Bij elke voorstelling waarbij hij betrokken is heeft de dramaturgie als het ware het karakter van een uniek onderzoek. Een Dramaturg onderzoekt dan bijvoorbeeld de historische context van een tekst en houdt de ontwikkelingen in de theaterwereld bij.

Al met al kan de functieinhoud van Dramaturg erg veelzijdig worden genoemd. Hij geeft artistiek advies op verschillende niveaus, maar is bijvoorbeeld ook inzetbaar bij communicatie- en beleidskwesties. Zo kan het bijvoorbeeld een taak zijn van de Dramaturg om pers- en sponsorrelaties te onderhouden. De Dramaturg licht hierbij de pers in over de visie van het theatergezelschap en de essentie van de voorstelling. Men spreekt dan van publiciteitsdramaturgie.Wil je werken als Dramaturg?

Werk je al als Dramaturg en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Dramaturg worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Dramaturg, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Dramaturg in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Theatermaker
  • Acteur
  • Choreograaf

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2600 tot €3250

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Dramaturg

Wat verdient een Dramaturg?

Het salaris van een Dramaturg is vaak afhankelijk van het aantal taken dat hij op zich neemt. Omdat de functie op vele manieren ingevuld kan worden en een Dramaturg op meerdere gebieden inzetbaar is, kan het salaris variëren. Hoe meer verantwoordelijkheden en taken, des te hoger het salaris zal uitvallen. Ook de werkervaring van de Dramaturg kan het salaris beïnvloeden.


Arbeidsvoorwaarden zijn de vinden in de CAO podiumkunsten (zie bronnen).

Salarisschaal Dramaturg

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Dramaturg

Er zijn geen vacatures Dramaturg aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Dramaturg in werkt.

Meer weten over de sector waar een Dramaturg in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Dramaturg

Wat zijn de baankansen voor een Dramaturg?

Als Dramaturg is het vrij lastig om een baan te vinden. Er verschijnen niet veel vacatures voor Dramaturgen en de concurrentie is moordend. Eenmaal aan de slag bij een theatergezelschap ontstaat er vaak een hechte band, waardoor het verloop gering is. Een optie is om als zelfstandig Dramaturg aan de slag te gaan en zo aan verschillende projecten deel te nemen.

De actuele kans op werk voor een Dramaturg

De kans op werk voor het beroep Dramaturg is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Dramaturg

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Dramaturg worden: Opleidingen tot Dramaturg

Wil je Dramaturg worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Dramaturg.

Hoe word je een Dramaturg? 

Om aan de slag te gaan als Dramaturg is een opleiding in de Theaterwetenschappen een vereiste. Zo kan men bijvoorbeeld de opleiding Theater-, Tilm- en Televisiewetenschap volgen (WO). De hierop aansluitende master Theaterwetenschap biedt het tracé Theaterdramaturgie. Ook is er de studie Theaterwetenschap (WO) en bestaat er een speciale Master die opleidt tot Dramaturg: de Master Dramaturgie. Dit is een duale master, wat inhoudt dat theorie en praktijk worden gecombineerd. Deze Master duurt anderhalf jaar, waarbij een half jaar bij een theatergezelschap wordt gewerkt.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Dramaturg

Er zijn geen opleidingen Dramaturg aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Dramaturg in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Omscholen of doorgroeien tot Dramaturg

Als je Dramaturg wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Dramaturg zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Dramaturg

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Dramaturg?

Competenties en Vaardigheden Dramaturg

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Dramaturg nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Dramaturg nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Dramaturg

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Dramaturg

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Dramaturg. Als Dramaturg wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Dramaturg:


zie volledige beschrijving persoonstype Dramaturg

Vakkennis voor een Dramaturg

Het is voor een Dramaturg ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Dramaturg zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Dramaturg


Werkervaring Dramaturg

Het is voor een startend Dramaturg die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Dramaturg is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Regisseur, Theaterprogrammeur, Toneelschrijver .

Iets anders leren?

Is Dramaturg het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Dramaturg

Met wie werkt een Dramaturg samen? 

De Dramaturg is voortdurend aan het samenwerken. Hij is immers de adviseur van een theatergroep en zal deze groep moeten overtuigen van zijn visie om tot een gewenst eindresultaat te komen. Het is voor een Dramaturg dus belangrijk om goed te communiceren en zijn visie over te brengen op met name de regisseur. De regisseur en Dramaturg zijn constant bezig met het wisselen van gedachten. Wanneer een Dramaturg het repetoire van een theatergezelschap bepaalt gebeurt dit veelal in overleg, waarbij wordt samengewerkt met de toneeldirectie.


  • Theatermaker
  • Acteur
  • Choreograaf
Dramaturg


Organisaties waar een Dramaturg werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Dramaturg meestal werkt.

Waar werkt een Dramaturg?

Een Dramaturg is werkzaam bij een theatergezelschap. De grootte van dit gezelschap kan uiteenlopen, net zoals de grootte van de theaters waar het gezelschap optreedt. Ook komt het voor dat een Dramaturg door binnen- en buitenland reist om de ontwikkelingen in de theaterwereld bij te houden.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Dramaturg

Waar kun je het beste werken als Dramaturg? Hieronder vind je de best door de Dramaturg beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Dramaturg.

Competenties, Skills en Vaardigheden Dramaturg:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Dramaturg.

Welke competenties heeft een Dramaturg nodig?

Een Dramaturg heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Dramaturg

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Dramaturg passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Dramaturg nodig? 

De Dramaturg kan gezien worden als 'eerste toeschouwer'. Hij is analytisch ingesteld en verzamelt veel informatie en kennis. Dit komt van pas bij het analyseren van een toneelstuk (Waarnemer).

Een Dramaturg streeft naar originaliteit en is naast creatief ook expressief. Deze expressiviteit is een belangrijke eigenschap voor een Dramaturg, om het theatergezelschap te kunnen dviseren en tegelijk te stimuleren en motiveren (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Dramaturg


Romanticus


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Dramaturg

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Dramaturg

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Dramaturg

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Dramaturg

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Dramaturg dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Dramaturg belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Dramaturg. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Dramaturg iets voor je?

Zou je graag Dramaturg willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Dramaturg bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Dramaturg

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar