Eerstegraads docent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Eerstegraads docent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep eerstegraads docent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je eerstegraads docent wordt.

 

Wat is een Eerstegraads docent?

Als eerstegraads docent ben je bevoegd om binnen je vakgebied (Wiskunde, Nederlands, Geschiedenis…) op elk niveau van het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie les te geven. In Nederland is de eerstegraads bevoegdheid de hoogst haalbare graad. Eerstegraads docenten hebben dezelfde taken als tweedegraads docenten. De belangrijkste taken van een eerstegraads docent zijn het verzorgen van onderwijs aan en het begeleiden van een groep of individu. Dat betekent het overdragen van kennis en vaardigheden maar ook het begeleiden en coachen van scholieren om zelfstandig te leren werken en onderzoek te doen. Een andere (omstreden) taak in het voortgezet onderwijs is het opvoeden van leerlingen, vooral als je mentor wordt van een klas.

Naast je verantwoordelijkheden als onderwijzer en begeleider van een groep ben je veel tijd kwijt aan het voorbereiden van lessen en het maken en nakijken van toetsen. Bovendien zijn er nog de taken die voor de onderwijsinstelling gedaan moeten worden, zoals het surveilleren in pauzes, het organiseren van sportdagen, excursies ed, administratie van cijfers en aanwezigheid en vergaderen.Wil je werken als Eerstegraads docent?

Werk je al als Eerstegraads docent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Eerstegraads docent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Eerstegraads docent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Eerstegraads docent in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • - leerlingen, scholieren, studenten
 • - ouders
 • - afdelingsleider of (con)rector
 • - collega docenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

183


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Eerstegraads docent

Wat verdient een Eerstegraads docent?

In het voortgezet onderwijs zijn drie loonschalen (bron: rijksoverheid.nl):
LB           € 2.251,- t/m € 3.441,-
LC           € 2.264,- t/m € 4.015,-
LD           € 2.273,- t/m € 4.567,-

Elke schaal telt 15 treden. Normaal gesproken ga je elk jaar een trede omhoog in je eigen schaal. Een eerstegraads docent die minimaal één uur per week lesgeeft in de bovenbouw (klassen 4 t/m 6 HAVO en VWO) heeft een toegangsrecht tot schaal LD. In de praktijk betekent dit toegangsrecht niet altijd dat eerstegraads docenten ook in LD worden ingeschaald. Meestal beginnen alle docenten, ook eerstegraads, in schaal LB of LC. Tweedegraads docenten beginnen sowieso in schaal LB. Houd hiernaast rekening met een eindejaarsuitkering van 6,6 procent (2009).

Voor het beroeps- en volwassenenonderwijs gelden de volgende loonschalen (bron: rijksoverheid.nl):
LB       € 2.405,- t/m € 3.778,-
LC       € 2.616,- t/m € 4.280,-
LD       € 2.845,- t/m € 4.849,-
LE       € 3.095,- t/m € 5.256,-

Hoewel het onderwijs een uitgebreide verlofregeling kent, is het natuurlijk lastig om vakantieverlof op te nemen in de weken dat er wordt lesgegeven. Wel is er veel verplicht verlof tijdens de schoolvakanties. Er zijn ook andere verlofmogelijkheden: kortdurend verlof, zwangerschapsverlof, (onbetaald of betaald) ouderschapsverlof, spaarverlof en seniorenverlof.

Docenten moeten zich regelmatig bijscholen om te blijven voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen in het onderwijs. Dit gebeurt altijd in overleg met de school en soms ook op kosten van de school. Hier staan afspraken over in de CAO, zoals over de onlangs geïntroduceerde lerarenbeurs.

Als je in het onderwijs werkzaam bent, wordt je pensioen natuurlijk ondergebracht bij Stichting Pensioenfonds ABP.

Salarisschaal Eerstegraads docent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Eerstegraads docent

Op zoek naar een nieuwe baan als Eerstegraads docent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Eerstegraads docent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Eerstegraads docent vacatures

Vacature Docent biologie (1e graads)
Randstad
Functieomschrijving Ben je 1e graads bevoegd voor jouw favoriete vak biologie? Wil jij graag aan de slag als docent biologie in het voortgezet onderwijs? Lees dan verder! Het gaat om …
Vacature Docent wiskunde (1e graads)
Randstad
Functieomschrijving Er zijn twee type mensen op aarde; zij die wiskunde begrijpen en zij die er helemaal niets van begrijpen. Behoor jij tot de eerste groep en heb jij DE …
Vacature Docent Duits 1e graad in Spijkenisse
OSG De Ring Van Putten
Voor het nieuwe schooljaar zijn wij op zoek naar een bevoegde docent Duits 1e graad, de voorkeur gaat uit naar een ervaren VO docent. Op de Ring van Putten hanteren …
Vacature Docent Engels 1e graad in Volendam
Don Bosco College
Voor het schooljaar 2021/2022 zijn wij op zoek naar een enthousiaste docent Engels 1e graad die graag ons team wil komen versterken. Onze school bevindt zich aan de Heideweg 2, …
Vacature Docent Economie (1e graads) in Arnhem
Winford Arnhem
Wij zoeken een docent economie. Daar het een kleine betrekking is, is het goed te combineren met een andere dienstbetrekking.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Eerstegraads docent

Wat zijn de baankansen voor een Eerstegraads docent?

Voor eerstegraads docenten is het arbeidsmarktperspectief goed en mede door de vergrijzing in het onderwijs verbetert dit perspectief de komende jaren. Er is momenteel een tekort aan eerstegraads docenten waardoor tweedegraads bevoegden in het eerstegraads gebied lesgeven. Wel is het zo dat het tekort aan docenten niet geldt voor alle vakken. Voor de vakken zoals Geschiedenis is er geen tekort en net afgestudeerden eerstegraads geschiedenisdocenten vinden steeds moeilijker een baan.

De doorgroeimogelijkheden zijn beperkt als je alleen blijft lesgeven in de bovenbouw. Dan bestaat namelijk slechts de mogelijkheid om ieder jaar een beetje meer te verdienen totdat je je top in je loonschaal hebt bereikt. Wel is het mogelijk extra taken binnen een onderwijsinstelling op je te nemen. Dat betekent vaak managementtaken. Een andere mogelijkheid binnen het onderwijs is promoveren of onderzoek doen.

Met hun leidinggevende, didactische en pedagogische vaardigheden kunnen docenten overigens prima een overstap maken naar het bedrijfsleven, de topsport of de politiek.

De actuele kans op werk voor een Eerstegraads docent

De kans op werk voor het beroep Eerstegraads docent is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

183

Baankans Eerstegraads docent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Eerstegraads docent worden: Opleidingen tot Eerstegraads docent

Wil je Eerstegraads docent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Eerstegraads docent.

Hoe word je een Eerstegraads docent? 

Als je een master in de juiste richting (Natuurkunde, Duits, Aardrijkskunde…) hebt afgerond kun je in één jaar voor de klas staan door de universitaire lerarenopleiding (master) te volgen. Een andere mogelijkheid is de eerstegraads lerarenopleiding van een hbo-instelling. Maar daarvoor is een tweedegraads bevoegdheid (een opleiding van vier jaar) vereist.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Eerstegraads docent

Motiverend communiceren in de klas: de rollen van de leraar en de BegripsCode
Martie Slooter geniet autoriteit in het onderwijs vanwege haar bestseller De Vijf Rollen van de Leraar. Samen met  Martie ontwikkelde de BegripsAcademie De BegripsCode voor Vierstemmig Voortgezet Onderwijs. Dit inspirerende programma …
Motiverend communiceren in de klas: de rollen van de leraar en de BegripsCode
Verkorte Opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een
Verkorte Opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)
Actualiteiten EU-burgerschap*, Straf (Proces)recht
Het EU-migratierecht is voortdurend in beweging. Actuele ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en hierdoor krijgt het EU-migratierecht steeds meer betekenis voor de rechtspositie van burgers en hun familieleden …
Actualiteiten EU-burgerschap*, Straf (Proces)recht
Leraar Lichamelijke Opvoeding Deeltijd (ALO) Bachelor
Na de ALO deeltijd aan de HAN heb je iets waardevols geleerd: je weet hoe je jong en oud enthousiast maakt voor sport en bewegen. Met deze deeltijd sportopleiding haal …
Leraar Lichamelijke Opvoeding Deeltijd (ALO) Bachelor
Les discriminatie basisschool - Hoe kun je als leraar deze onderwerpen in je les behandelen en bespreken met leerlingen?
Vanaf basis school, belastingdienst, politie is er 'haat' voor mensen van kleurrijke afkomst. In deze lessen gaan we op een eenvoudige 'jip en Janneke-taal' manier kijken in wetten, verdragen. Vervolgens …
Les discriminatie basisschool - Hoe kun je als leraar deze onderwerpen in je les behandelen en bespreken met leerlingen?

Omscholen tot Eerstegraads docent

Als je je wilt omscholen tot Eerstegraads docent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Eerstegraads docent zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Eerstegraads docent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures Eerstegraads docent

Vacature Scheikunde SPETTER 1e graads, met een groot hart voor leerlingen in Breukelen
Vecht-College
Altijd al willen werken in een ambitieuze organisatie? Stop dan met zoeken! Het Vecht College, een particuliere school in Breukelen, zoekt een enthousiaste docent Scheikunde die zich thuis voelt in …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Eerstegraads docent

Als je Eerstegraads docent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Eerstegraads docent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Eerstegraads docent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Eerstegraads docent?

Een goede eerstegraads docent kan zijn specialistische kennis overbrengen op het niveau van de scholieren. Door bijvoorbeeld motiverende en inspirerende vragen te stellen. Daarvoor moet een docent rust en veiligheid creëren. Dus stilte bij een uitleg om de aandacht op de docent en zijn of haar verhaal te vestigen en zorgen dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. Als leider van een groep dien je afstand te houden. Je mag vriendelijk zijn, niet vriendschappelijk.

Competenties en Vaardigheden Eerstegraads docent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Eerstegraads docent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Eerstegraads docent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Eerstegraads docent

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Eerstegraads docent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Eerstegraads docent. Als Eerstegraads docent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Eerstegraads docent:


zie volledige beschrijving persoonstype Eerstegraads docent

Vakkennis voor een Eerstegraads docent

Het is voor een Eerstegraads docent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Eerstegraads docent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Eerstegraads docent

Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Leraren kunnen onze schooltijd maken en breken. We hebben allemaal herinneringen aan een paar leraren die …
Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens
Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens
Volg nu Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP …
Tussen sleur en zwier: Over de leraar als mens

Werkervaring Eerstegraads docent

Het is voor een startend Eerstegraads docent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Eerstegraads docent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Universitair Docent .

Iets anders leren?

Is Eerstegraads docent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Eerstegraads docent

Met wie werkt een Eerstegraads docent samen? 

Als docent heb je in eerste instantie te maken met je leerlingen (of studenten of scholieren) en binnen de school een sectie met mededocenten en vakgenoten. In de meeste scholen worden de secties aangestuurd door een managementteam: (een) afdelingsleider(s) of (con)rector(en). Zij zijn je directe leidinggevenden. Bovendien zul je te maken krijgen met ouders (of voogden) van leerlingen en met hun mentor op school. Zij zijn het meest direct betrokken bij je leerlingen.


 • - leerlingen, scholieren, studenten
 • - ouders
 • - afdelingsleider of (con)rector
 • - collega docenten
Eerstegraads docent


Organisaties waar een Eerstegraads docent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Eerstegraads docent meestal werkt.

Waar werkt een Eerstegraads docent?

Je komt als eerstegraads docent te werken bij een onderwijsinstelling, meestal kom je dan in dienst van de overheid.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Eerstegraads docent

Waar kun je het beste werken als Eerstegraads docent? Hieronder vind je de best door de Eerstegraads docent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

CSG de Heemgaard

Locatie: Gelderland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Eerstegraads docent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Eerstegraads docent.

Welke competenties heeft een Eerstegraads docent nodig?

Een Eerstegraads docent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Eerstegraads docent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Eerstegraads docent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Eerstegraads docent nodig? 

Een docent moet de baas zijn in de klas, anders komt er van onderwijs niets terecht. De docent moet een groep of een individu aansturen en begeleiden bij het leerproces. Uiteindelijk is de docent hiervoor verantwoordelijk.

Daarnaast moet de docent meer een gever dan een nemer zijn. De scholier staat centraal bij het leren. De docent dient zijn stof of methode af te stemmen op de scholier. Het maakt niet uit hoe goed of hoe vaak een docent wat uitlegt, pas als de scholier de stof begrijpt is de uitleg voldoende geweest. Bovendien moet de docent wat gedrag betreft het goede voorbeeld geven en het gedrag van de scholier bijsturen. Van scholieren wordt verwacht dat ze over schreef gaan en van docenten dat ze dat gedrag corrigeren.

Bekijk de persoonstypen voor Eerstegraads docent


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Eerstegraads docent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Eerstegraads docent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Eerstegraads docent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Eerstegraads docent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Eerstegraads docent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Eerstegraads docent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Eerstegraads docent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Eerstegraads docent iets voor je?

Zou je graag Eerstegraads docent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Eerstegraads docent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Eerstegraads docent?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Eerstegraads docent

Vacature Docent Nederlands m/ v, 1e graads of studerende hiervoor in Breda
Onze Lieve Vrouwelyceum
Docent Nederlands m/v voor ca. 0,32 fte, 1e graads of studerende hiervoor. Het betreft een vervangingsbaan vanwege ziekteverlof, einddatum onbekend.
Vacature Docent Engels m/ v, 1e graads of studerende hiervoor in Breda
Onze Lieve Vrouwelyceum
Docent Engels m/v voor ca. 0,8 fte, 1e graads of studerende hiervoor. Het betreft een tijdelijk dienstverband met uitzicht op een vast dienstverband.
Vacature docent economie/ m&o, voorkeur 1e graad in Almelo
Het Erasmus
Per 1 december 2021 ontstaat op de locatie havo/vwo een vacature voor de functie van docent economie/m&o voor 19 lesuren in zowel het 1e als 2e graad gebied.
Vacature Docent Scheikunde 1e graads Het Lyceum in Gouda
CSG De Goudse Waarden
Voor Het Lyceum zoeken wij per schooljaareen docent scheikunde, eerstegraads bevoegdheid, voor 0,8 - 1 fte. Het gaat om reguliere uren. De sectie bestaat uit enthousiaste docenten, die in een …
Vacature Docent economie 1e graad in Zoetermeer
Picasso Lyceum
Introductie Picasso Lyceum Zoetermeer is met ingang van het nieuwe schooljaarop zoek naar een docent economie/bedrijfseconomie voor 0,4-0,5 FTE per week. Over de school Het Picasso Lyceum is een school …

Actuele blogposts


reacties op Eerstegraads docent

Magister Nivardus

De eerstegraders zijn sinds de Hos-nota langzaam het onderwijs uitgepest.Er moet heel wat gebeuren om die leegloop ongedaan te maken......... Misschien een onbelangrijk detail : het is eerstegraadsdocent i.p.v. eerstegraads  docent.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar