Eerstegraads docent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Eerstegraads docent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep eerstegraads docent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je eerstegraads docent wordt.

 

Wat is een Eerstegraads docent?

Als eerstegraads docent ben je bevoegd om binnen je vakgebied (Wiskunde, Nederlands, Geschiedenis…) op elk niveau van het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie les te geven. In Nederland is de eerstegraads bevoegdheid de hoogst haalbare graad. Eerstegraads docenten hebben dezelfde taken als tweedegraads docenten. De belangrijkste taken van een eerstegraads docent zijn het verzorgen van onderwijs aan en het begeleiden van een groep of individu. Dat betekent het overdragen van kennis en vaardigheden maar ook het begeleiden en coachen van scholieren om zelfstandig te leren werken en onderzoek te doen. Een andere (omstreden) taak in het voortgezet onderwijs is het opvoeden van leerlingen, vooral als je mentor wordt van een klas.

Naast je verantwoordelijkheden als onderwijzer en begeleider van een groep ben je veel tijd kwijt aan het voorbereiden van lessen en het maken en nakijken van toetsen. Bovendien zijn er nog de taken die voor de onderwijsinstelling gedaan moeten worden, zoals het surveilleren in pauzes, het organiseren van sportdagen, excursies ed, administratie van cijfers en aanwezigheid en vergaderen.

Wil je werken als Eerstegraads docent?

Werk je al als Eerstegraads docent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Eerstegraads docent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Eerstegraads docent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Eerstegraads docent in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • - leerlingen, scholieren, studenten
 • - ouders
 • - afdelingsleider of (con)rector
 • - collega docenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

820


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Eerstegraads docent

Wat verdient een Eerstegraads docent?

In het voortgezet onderwijs zijn drie loonschalen (bron: rijksoverheid.nl):
LB           € 2.251,- t/m € 3.441,-
LC           € 2.264,- t/m € 4.015,-
LD           € 2.273,- t/m € 4.567,-

Elke schaal telt 15 treden. Normaal gesproken ga je elk jaar een trede omhoog in je eigen schaal. Een eerstegraads docent die minimaal één uur per week lesgeeft in de bovenbouw (klassen 4 t/m 6 HAVO en VWO) heeft een toegangsrecht tot schaal LD. In de praktijk betekent dit toegangsrecht niet altijd dat eerstegraads docenten ook in LD worden ingeschaald. Meestal beginnen alle docenten, ook eerstegraads, in schaal LB of LC. Tweedegraads docenten beginnen sowieso in schaal LB. Houd hiernaast rekening met een eindejaarsuitkering van 6,6 procent (2009).

Voor het beroeps- en volwassenenonderwijs gelden de volgende loonschalen (bron: rijksoverheid.nl):
LB       € 2.405,- t/m € 3.778,-
LC       € 2.616,- t/m € 4.280,-
LD       € 2.845,- t/m € 4.849,-
LE       € 3.095,- t/m € 5.256,-

Hoewel het onderwijs een uitgebreide verlofregeling kent, is het natuurlijk lastig om vakantieverlof op te nemen in de weken dat er wordt lesgegeven. Wel is er veel verplicht verlof tijdens de schoolvakanties. Er zijn ook andere verlofmogelijkheden: kortdurend verlof, zwangerschapsverlof, (onbetaald of betaald) ouderschapsverlof, spaarverlof en seniorenverlof.

Docenten moeten zich regelmatig bijscholen om te blijven voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen in het onderwijs. Dit gebeurt altijd in overleg met de school en soms ook op kosten van de school. Hier staan afspraken over in de CAO, zoals over de onlangs geïntroduceerde lerarenbeurs.

Als je in het onderwijs werkzaam bent, wordt je pensioen natuurlijk ondergebracht bij Stichting Pensioenfonds ABP.

Salarisschaal Eerstegraads docent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Eerstegraads docent

Op zoek naar een nieuwe baan als Eerstegraads docent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Eerstegraads docent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Eerstegraads docent vacatures

Docent techniek (2e graads)
Randstad
Docent techniek (2e graads), , Heb jij een passie voor techniek en vind jij niets leuker dan jouw kennis en ervaring over te brengen op de werknemers van de toekomst? …
Docent Nederlands
Randstad
Locatie NIJMEGEN Functieomschrijving Docent Nederlands, Wij hebben met regelmaat banen beschikbaar als docent Nederlands! Van de zware literatuur tot de D’s en T’s en grammatica regels. Wij bemiddelen in vacatures …
Docent wiskunde
Randstad
Op een school wil een onderwijzer testen of de kinderen nog wel kunnen hoofdrekenen. Hij geeft een opdracht aan Jantje. "Jantje, om een kamer te behangen heb je 7 rollen …
Docent Engels
Randstad
Wanneer schrijf je ‘to’ en wanneer schrijf je ‘too’? En hoe zit dat met ‘where’ en ‘were’? Dit zijn slechts twee voorbeelden van woorden die vaak verkeerd gebruikt worden in …
Docent natuurkunde
Randstad
Als expert op het gebied van natuurkunde vertel jij aan leerlingen met veel passie over endosmose, fysica en de hypotheses van Christiaan Huygens. Exacte wetenschap is precies wat jij leuk …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Eerstegraads docent

Wat is de toekomst van Eerstegraads docent?

Voor eerstegraads docenten is het arbeidsmarktperspectief goed en mede door de vergrijzing in het onderwijs verbetert dit perspectief de komende jaren. Er is momenteel een tekort aan eerstegraads docenten waardoor tweedegraads bevoegden in het eerstegraads gebied lesgeven. Wel is het zo dat het tekort aan docenten niet geldt voor alle vakken. Voor de vakken zoals Geschiedenis is er geen tekort en net afgestudeerden eerstegraads geschiedenisdocenten vinden steeds moeilijker een baan.

De doorgroeimogelijkheden zijn beperkt als je alleen blijft lesgeven in de bovenbouw. Dan bestaat namelijk slechts de mogelijkheid om ieder jaar een beetje meer te verdienen totdat je je top in je loonschaal hebt bereikt. Wel is het mogelijk extra taken binnen een onderwijsinstelling op je te nemen. Dat betekent vaak managementtaken. Een andere mogelijkheid binnen het onderwijs is promoveren of onderzoek doen.

Met hun leidinggevende, didactische en pedagogische vaardigheden kunnen docenten overigens prima een overstap maken naar het bedrijfsleven, de topsport of de politiek.

Baankans Eerstegraads docent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

820


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Eerstegraads docent worden: Opleidingen tot Eerstegraads docent

Wil je eerstegraads docent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Eerstegraads docent? 

Als je een master in de juiste richting (Natuurkunde, Duits, Aardrijkskunde…) hebt afgerond kun je in één jaar voor de klas staan door de universitaire lerarenopleiding (master) te volgen. Een andere mogelijkheid is de eerstegraads lerarenopleiding van een hbo-instelling. Maar daarvoor is een tweedegraads bevoegdheid (een opleiding van vier jaar) vereist.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Eerstegraads docent

Pedagogiek
Pedagogiek, oftewel opvoedkunde, kom je overal tegen. Op elke plaats waar je te maken krijgt met kinderen en jong volwassenen is een deel pedagogiek van toepassing. Zo wordt kennis en …
Pedagogiek (Inleiding)
Wil jij ouders ondersteunen in de opvoeding? Coach worden van kinderdagverblijven? Kinderen helpen hun sociale, creatieve en motorische vaardigheden te ontwikkelen? In deze inleidende Wil jij ouders ondersteunen in de …
Pedagogisch Educatief Professional
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Inhoud opleiding In de Ad PEP-opleiding staat de ontwikkeling van het …
Pedagogiek / Opvoedkunde Thuisstudie
Leer meer over de omgang met jonge kinderen in de cursus Pedagogiek / OpvoedkundeBen je net vader of moeder geworden of heb je in je werk te maken met jonge …
Nederlands voor Pedagogisch Medewerkers
Waarom Nederlands voor Pedagogisch Medewerkers? Minister Asscher (Sociale Zaken) heeft samen met een aantal toonaangevende partijen in de kinderopvang een akkoord voor kwaliteitsverbetering opgesteld: Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Daarin …
Meer opleidingen Eerstegraads docent

Weet je nog niet of je Eerstegraads docent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Eerstegraads docent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Eerstegraads docent

Met wie werkt een Eerstegraads docent samen? 

Als docent heb je in eerste instantie te maken met je leerlingen (of studenten of scholieren) en binnen de school een sectie met mededocenten en vakgenoten. In de meeste scholen worden de secties aangestuurd door een managementteam: (een) afdelingsleider(s) of (con)rector(en). Zij zijn je directe leidinggevenden. Bovendien zul je te maken krijgen met ouders (of voogden) van leerlingen en met hun mentor op school. Zij zijn het meest direct betrokken bij je leerlingen.


 • - leerlingen, scholieren, studenten
 • - ouders
 • - afdelingsleider of (con)rector
 • - collega docenten
Eerstegraads docent


Organisaties waar een Eerstegraads docent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Eerstegraads docent meestal werkt.

Waar werkt een Eerstegraads docent?

Je komt als eerstegraads docent te werken bij een onderwijsinstelling, meestal kom je dan in dienst van de overheid.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Eerstegraads docent

Waar kun je het beste werken als Eerstegraads docent? Hieronder vind je de best door de Eerstegraads docent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

CSG de Heemgaard

Locatie: Gelderland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Eerstegraads docent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Eerstegraads docent.

Welke competenties heeft een Eerstegraads docent nodig?

Een Eerstegraads docent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Eerstegraads docent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Eerstegraads docent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Eerstegraads docent nodig? 

Een docent moet de baas zijn in de klas, anders komt er van onderwijs niets terecht. De docent moet een groep of een individu aansturen en begeleiden bij het leerproces. Uiteindelijk is de docent hiervoor verantwoordelijk.

Daarnaast moet de docent meer een gever dan een nemer zijn. De scholier staat centraal bij het leren. De docent dient zijn stof of methode af te stemmen op de scholier. Het maakt niet uit hoe goed of hoe vaak een docent wat uitlegt, pas als de scholier de stof begrijpt is de uitleg voldoende geweest. Bovendien moet de docent wat gedrag betreft het goede voorbeeld geven en het gedrag van de scholier bijsturen. Van scholieren wordt verwacht dat ze over schreef gaan en van docenten dat ze dat gedrag corrigeren.

Bekijk de persoonstypen voor Eerstegraads docent


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Eerstegraads docent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Eerstegraads docent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Eerstegraads docent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Eerstegraads docent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Eerstegraads docent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Eerstegraads docent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Eerstegraads docent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Eerstegraads docent iets voor je?

Zou je graag Eerstegraads docent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Eerstegraads docent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Eerstegraads docent

Magister Nivardus

De eerstegraders zijn sinds de Hos-nota langzaam het onderwijs uitgepest.Er moet heel wat gebeuren om die leegloop ongedaan te maken......... Misschien een onbelangrijk detail : het is eerstegraadsdocent i.p.v. eerstegraads  docent.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar