Eerstegraads docent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Eerstegraads docent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep eerstegraads docent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je eerstegraads docent wordt.

 

Wat is een Eerstegraads docent?

Als eerstegraads docent ben je bevoegd om binnen je vakgebied (Wiskunde, Nederlands, Geschiedenis…) op elk niveau van het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie les te geven. In Nederland is de eerstegraads bevoegdheid de hoogst haalbare graad. Eerstegraads docenten hebben dezelfde taken als tweedegraads docenten. De belangrijkste taken van een eerstegraads docent zijn het verzorgen van onderwijs aan en het begeleiden van een groep of individu. Dat betekent het overdragen van kennis en vaardigheden maar ook het begeleiden en coachen van scholieren om zelfstandig te leren werken en onderzoek te doen. Een andere (omstreden) taak in het voortgezet onderwijs is het opvoeden van leerlingen, vooral als je mentor wordt van een klas.

Naast je verantwoordelijkheden als onderwijzer en begeleider van een groep ben je veel tijd kwijt aan het voorbereiden van lessen en het maken en nakijken van toetsen. Bovendien zijn er nog de taken die voor de onderwijsinstelling gedaan moeten worden, zoals het surveilleren in pauzes, het organiseren van sportdagen, excursies ed, administratie van cijfers en aanwezigheid en vergaderen.Wil je werken als Eerstegraads docent?

Werk je al als Eerstegraads docent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Eerstegraads docent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Eerstegraads docent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Eerstegraads docent in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • - leerlingen, scholieren, studenten
 • - ouders
 • - afdelingsleider of (con)rector
 • - collega docenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

57


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Eerstegraads docent

Wat verdient een Eerstegraads docent?

In het voortgezet onderwijs zijn drie loonschalen (bron: rijksoverheid.nl):
LB           € 2.251,- t/m € 3.441,-
LC           € 2.264,- t/m € 4.015,-
LD           € 2.273,- t/m € 4.567,-

Elke schaal telt 15 treden. Normaal gesproken ga je elk jaar een trede omhoog in je eigen schaal. Een eerstegraads docent die minimaal één uur per week lesgeeft in de bovenbouw (klassen 4 t/m 6 HAVO en VWO) heeft een toegangsrecht tot schaal LD. In de praktijk betekent dit toegangsrecht niet altijd dat eerstegraads docenten ook in LD worden ingeschaald. Meestal beginnen alle docenten, ook eerstegraads, in schaal LB of LC. Tweedegraads docenten beginnen sowieso in schaal LB. Houd hiernaast rekening met een eindejaarsuitkering van 6,6 procent (2009).

Voor het beroeps- en volwassenenonderwijs gelden de volgende loonschalen (bron: rijksoverheid.nl):
LB       € 2.405,- t/m € 3.778,-
LC       € 2.616,- t/m € 4.280,-
LD       € 2.845,- t/m € 4.849,-
LE       € 3.095,- t/m € 5.256,-

Hoewel het onderwijs een uitgebreide verlofregeling kent, is het natuurlijk lastig om vakantieverlof op te nemen in de weken dat er wordt lesgegeven. Wel is er veel verplicht verlof tijdens de schoolvakanties. Er zijn ook andere verlofmogelijkheden: kortdurend verlof, zwangerschapsverlof, (onbetaald of betaald) ouderschapsverlof, spaarverlof en seniorenverlof.

Docenten moeten zich regelmatig bijscholen om te blijven voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen in het onderwijs. Dit gebeurt altijd in overleg met de school en soms ook op kosten van de school. Hier staan afspraken over in de CAO, zoals over de onlangs geïntroduceerde lerarenbeurs.

Als je in het onderwijs werkzaam bent, wordt je pensioen natuurlijk ondergebracht bij Stichting Pensioenfonds ABP.

Salarisschaal Eerstegraads docent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Eerstegraads docent

Op zoek naar een nieuwe baan als Eerstegraads docent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Eerstegraads docent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Eerstegraads docent vacatures

Vacature Docent wiskunde 1e graad in Steenwijk
RSG Tromp Meesters
Je geeft les in het eerstegraads gebied aan havo en vwo bovenbouw en examen klassen havo en vwo.
Vacature Docent Wiskunde 1e graads in Rotterdam
DIT IS WIJS
Ben jij een ervaren en zelfstandige docent Wiskunde 1e graads die bij kan dragen aan kwaliteitsonderwijs? Waarbij je als docent je leerlingen niet alleen kennis en vaardigheden laat opdoen. Ook …
Vacature Docent Nederlands 1e graad 0,4- 0,7 FTE (regulier) in Arnhem
Lorentz Lyceum
DOCENT NEDERLANDS 1E GRAAD, 0,4- 0,7 FTE (regulier) Ben jij een enthousiast en bevlogen docent Nederlands? Wil jij je carrière vormgeven op onze tweetalige school in Arnhem en nauw samenwerken …
Vacature 1e graads docent wiskunde m.i.v. 10 mei 2021 voor vervanging zwangerschapsverlof. in Amstelveen
Hermann Wesselink College
Wie zijn wij? Het Hermann Wesselink College kenmerkt zich door een betrokken en open leerklimaat, collegiale samenwerking vormt daarbij de sleutel tot succes. We zijn een lerende school en er …
Vacature Docent(e) Nederlands 1e graads in Mijdrecht
VeenLanden College
Op de locatie Mijdrecht werken we met een teamstructuur. Je gaat vooral lesgeven in de bovenbouw van de havo en het vwo. Op het VeenLanden College (VLC) werken we met …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Eerstegraads docent

Wat is de toekomst van Eerstegraads docent?

Voor eerstegraads docenten is het arbeidsmarktperspectief goed en mede door de vergrijzing in het onderwijs verbetert dit perspectief de komende jaren. Er is momenteel een tekort aan eerstegraads docenten waardoor tweedegraads bevoegden in het eerstegraads gebied lesgeven. Wel is het zo dat het tekort aan docenten niet geldt voor alle vakken. Voor de vakken zoals Geschiedenis is er geen tekort en net afgestudeerden eerstegraads geschiedenisdocenten vinden steeds moeilijker een baan.

De doorgroeimogelijkheden zijn beperkt als je alleen blijft lesgeven in de bovenbouw. Dan bestaat namelijk slechts de mogelijkheid om ieder jaar een beetje meer te verdienen totdat je je top in je loonschaal hebt bereikt. Wel is het mogelijk extra taken binnen een onderwijsinstelling op je te nemen. Dat betekent vaak managementtaken. Een andere mogelijkheid binnen het onderwijs is promoveren of onderzoek doen.

Met hun leidinggevende, didactische en pedagogische vaardigheden kunnen docenten overigens prima een overstap maken naar het bedrijfsleven, de topsport of de politiek.

Baankans Eerstegraads docent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

57


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Eerstegraads docent worden: Opleidingen tot Eerstegraads docent

Wil je Eerstegraads docent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Eerstegraads docent.

Hoe word je een Eerstegraads docent? 

Als je een master in de juiste richting (Natuurkunde, Duits, Aardrijkskunde…) hebt afgerond kun je in één jaar voor de klas staan door de universitaire lerarenopleiding (master) te volgen. Een andere mogelijkheid is de eerstegraads lerarenopleiding van een hbo-instelling. Maar daarvoor is een tweedegraads bevoegdheid (een opleiding van vier jaar) vereist.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Eerstegraads docent

Motiverend communiceren in de klas: de rollen van de leraar en de BegripsCode
Martie Slooter geniet autoriteit in het onderwijs vanwege haar bestseller De Vijf Rollen van de Leraar. Samen met  Martie ontwikkelde de BegripsAcademie De BegripsCode voor Vierstemmig Voortgezet Onderwijs. Dit inspirerende programma …
Motiverend communiceren in de klas: de rollen van de leraar en de BegripsCode
Verkorte Opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)
Let op: dit is een bekostigde opleiding. U dient zich ook via Studielink in te schrijven Wat houdt de verkorte pabo in? De verkorte pabo is een opleiding voor professionals met …
Verkorte Opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)
Online cursus Actualiteiten EU-burgerschap*, Straf (Proces)recht
Let op! Dit is een online cursus die beschikbaar wordt gesteld via videoconferentie. Zowel docent als deelnemers nemen deel via PC, laptop of tablet. U ontvangt voorafgaand aan de cursus …
Online cursus Actualiteiten EU-burgerschap*, Straf (Proces)recht
Actualiteiten EU-burgerschap*, Straf (Proces)recht
Het EU-migratierecht is voortdurend in beweging. Actuele ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en hierdoor krijgt het EU-migratierecht steeds meer betekenis voor de rechtspositie van burgers en hun familieleden …
Actualiteiten EU-burgerschap*, Straf (Proces)recht
Leraar Lichamelijke Opvoeding Deeltijd (ALO) Bachelor
Na de ALO deeltijd aan de HAN heb je iets waardevols geleerd: je weet hoe je jong en oud enthousiast maakt voor sport en bewegen. Met deze deeltijd sportopleiding haal …
Leraar Lichamelijke Opvoeding Deeltijd (ALO) Bachelor

Omscholen of doorgroeien tot Eerstegraads docent

Als je Eerstegraads docent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Eerstegraads docent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Eerstegraads docent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Eerstegraads docent?

Een goede eerstegraads docent kan zijn specialistische kennis overbrengen op het niveau van de scholieren. Door bijvoorbeeld motiverende en inspirerende vragen te stellen. Daarvoor moet een docent rust en veiligheid creëren. Dus stilte bij een uitleg om de aandacht op de docent en zijn of haar verhaal te vestigen en zorgen dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. Als leider van een groep dien je afstand te houden. Je mag vriendelijk zijn, niet vriendschappelijk.

Competenties en Vaardigheden Eerstegraads docent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Eerstegraads docent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Eerstegraads docent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Eerstegraads docent

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Eerstegraads docent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Eerstegraads docent. Als Eerstegraads docent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Eerstegraads docent:


zie volledige beschrijving persoonstype Eerstegraads docent

Vakkennis voor een Eerstegraads docent

Het is voor een Eerstegraads docent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Eerstegraads docent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Eerstegraads docent


Werkervaring Eerstegraads docent

Het is voor een startend Eerstegraads docent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Eerstegraads docent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Universitair Docent .

Iets anders leren?

Is Eerstegraads docent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Eerstegraads docent

Met wie werkt een Eerstegraads docent samen? 

Als docent heb je in eerste instantie te maken met je leerlingen (of studenten of scholieren) en binnen de school een sectie met mededocenten en vakgenoten. In de meeste scholen worden de secties aangestuurd door een managementteam: (een) afdelingsleider(s) of (con)rector(en). Zij zijn je directe leidinggevenden. Bovendien zul je te maken krijgen met ouders (of voogden) van leerlingen en met hun mentor op school. Zij zijn het meest direct betrokken bij je leerlingen.


 • - leerlingen, scholieren, studenten
 • - ouders
 • - afdelingsleider of (con)rector
 • - collega docenten
Eerstegraads docent


Organisaties waar een Eerstegraads docent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Eerstegraads docent meestal werkt.

Waar werkt een Eerstegraads docent?

Je komt als eerstegraads docent te werken bij een onderwijsinstelling, meestal kom je dan in dienst van de overheid.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Eerstegraads docent

Waar kun je het beste werken als Eerstegraads docent? Hieronder vind je de best door de Eerstegraads docent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

CSG de Heemgaard

Locatie: Gelderland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Eerstegraads docent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Eerstegraads docent.

Welke competenties heeft een Eerstegraads docent nodig?

Een Eerstegraads docent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Eerstegraads docent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Eerstegraads docent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Eerstegraads docent nodig? 

Een docent moet de baas zijn in de klas, anders komt er van onderwijs niets terecht. De docent moet een groep of een individu aansturen en begeleiden bij het leerproces. Uiteindelijk is de docent hiervoor verantwoordelijk.

Daarnaast moet de docent meer een gever dan een nemer zijn. De scholier staat centraal bij het leren. De docent dient zijn stof of methode af te stemmen op de scholier. Het maakt niet uit hoe goed of hoe vaak een docent wat uitlegt, pas als de scholier de stof begrijpt is de uitleg voldoende geweest. Bovendien moet de docent wat gedrag betreft het goede voorbeeld geven en het gedrag van de scholier bijsturen. Van scholieren wordt verwacht dat ze over schreef gaan en van docenten dat ze dat gedrag corrigeren.

Bekijk de persoonstypen voor Eerstegraads docent


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Eerstegraads docent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Eerstegraads docent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Eerstegraads docent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Eerstegraads docent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Eerstegraads docent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Eerstegraads docent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Eerstegraads docent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Eerstegraads docent iets voor je?

Zou je graag Eerstegraads docent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Eerstegraads docent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Eerstegraads docent?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Eerstegraads docent

Vacature 1e graads docent wiskunde m.i.v. 1 augustus 2021 in Amstelveen
Hermann Wesselink College
Wie zijn wij? Het Hermann Wesselink College kenmerkt zich door een betrokken en open leerklimaat, collegiale samenwerking vormt daarbij de sleutel tot succes. We zijn een lerende school en er …
Vacature Docent Economie e graads
Matchpartner
Structuur en communicatie zijn volgens jouw de sleutel tot succesvol les geven. Door duidelijk te zijn in de stof, zal de leerling de stof voor altijd snappen.  Met jouw kritische …
Vacature Biologie docent e graads
DIT IS WIJS Personeelsdiensten B.V.
Heb je de e graads bevoegdheid juist behaald om de bovenbouw te enthousiasmeren voor het vak biologie en ben je nu op zoek naar de juiste uitdaging? Dan is dit …
Vacature Docent Bedrijfseconomie e graad
Maandag
Als eerstegraads docent bedrijfseconomie weet jij jouw leerlingen te enthousiasmeren voor dit vak. Saaie stof? Daar is geen sprake van met jou voor de klas! Jij weet de leerlingen te …
Vacature Docent Engels 1e graad in Schoonhoven
Schoonhovens College
In verband met vervanging, zijn wij voor onze locatie op de Albert Plesmanstraat (mavo-havo-(tweetalig)vwo) per zo spoedig mogelijk op zoek naar een Docent Engels 1e graad Het betreft 3 lessen …

Actuele blogposts


reacties op Eerstegraads docent

Magister Nivardus

De eerstegraders zijn sinds de Hos-nota langzaam het onderwijs uitgepest.Er moet heel wat gebeuren om die leegloop ongedaan te maken......... Misschien een onbelangrijk detail : het is eerstegraadsdocent i.p.v. eerstegraads  docent.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar