Eerstegraads docent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Eerstegraads docent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep eerstegraads docent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je eerstegraads docent wordt.

 

Wat is een Eerstegraads docent?

Als eerstegraads docent ben je bevoegd om binnen je vakgebied (Wiskunde, Nederlands, Geschiedenis…) op elk niveau van het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie les te geven. In Nederland is de eerstegraads bevoegdheid de hoogst haalbare graad. Eerstegraads docenten hebben dezelfde taken als tweedegraads docenten. De belangrijkste taken van een eerstegraads docent zijn het verzorgen van onderwijs aan en het begeleiden van een groep of individu. Dat betekent het overdragen van kennis en vaardigheden maar ook het begeleiden en coachen van scholieren om zelfstandig te leren werken en onderzoek te doen. Een andere (omstreden) taak in het voortgezet onderwijs is het opvoeden van leerlingen, vooral als je mentor wordt van een klas.

Naast je verantwoordelijkheden als onderwijzer en begeleider van een groep ben je veel tijd kwijt aan het voorbereiden van lessen en het maken en nakijken van toetsen. Bovendien zijn er nog de taken die voor de onderwijsinstelling gedaan moeten worden, zoals het surveilleren in pauzes, het organiseren van sportdagen, excursies ed, administratie van cijfers en aanwezigheid en vergaderen.Wil je werken als Eerstegraads docent?

Werk je al als Eerstegraads docent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Eerstegraads docent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Eerstegraads docent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Eerstegraads docent in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • - leerlingen, scholieren, studenten
 • - ouders
 • - afdelingsleider of (con)rector
 • - collega docenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

550


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Eerstegraads docent

Wat verdient een Eerstegraads docent?

In het voortgezet onderwijs zijn drie loonschalen (bron: rijksoverheid.nl):
LB           € 2.251,- t/m € 3.441,-
LC           € 2.264,- t/m € 4.015,-
LD           € 2.273,- t/m € 4.567,-

Elke schaal telt 15 treden. Normaal gesproken ga je elk jaar een trede omhoog in je eigen schaal. Een eerstegraads docent die minimaal één uur per week lesgeeft in de bovenbouw (klassen 4 t/m 6 HAVO en VWO) heeft een toegangsrecht tot schaal LD. In de praktijk betekent dit toegangsrecht niet altijd dat eerstegraads docenten ook in LD worden ingeschaald. Meestal beginnen alle docenten, ook eerstegraads, in schaal LB of LC. Tweedegraads docenten beginnen sowieso in schaal LB. Houd hiernaast rekening met een eindejaarsuitkering van 6,6 procent (2009).

Voor het beroeps- en volwassenenonderwijs gelden de volgende loonschalen (bron: rijksoverheid.nl):
LB       € 2.405,- t/m € 3.778,-
LC       € 2.616,- t/m € 4.280,-
LD       € 2.845,- t/m € 4.849,-
LE       € 3.095,- t/m € 5.256,-

Hoewel het onderwijs een uitgebreide verlofregeling kent, is het natuurlijk lastig om vakantieverlof op te nemen in de weken dat er wordt lesgegeven. Wel is er veel verplicht verlof tijdens de schoolvakanties. Er zijn ook andere verlofmogelijkheden: kortdurend verlof, zwangerschapsverlof, (onbetaald of betaald) ouderschapsverlof, spaarverlof en seniorenverlof.

Docenten moeten zich regelmatig bijscholen om te blijven voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen in het onderwijs. Dit gebeurt altijd in overleg met de school en soms ook op kosten van de school. Hier staan afspraken over in de CAO, zoals over de onlangs geïntroduceerde lerarenbeurs.

Als je in het onderwijs werkzaam bent, wordt je pensioen natuurlijk ondergebracht bij Stichting Pensioenfonds ABP.

Salarisschaal Eerstegraads docent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Eerstegraads docent

Op zoek naar een nieuwe baan als Eerstegraads docent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Eerstegraads docent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Eerstegraads docent vacatures

Vacature Docent klassieke talen
Matchpartner
Classicus die de letteren in leven wil houden gezocht! Functieomschrijving Ben jij een classicus die enthousiast is om de letteren in leven te houden? Wij zijn per direct op zoek …
Vacature Docent wiskunde
Matchpartner
Een school die gemiddeld beoordeeld word met een 8,5? Dat is een plek waar jij wilt werken als docent wiskunde. Je kan door middel van jouw manier van lesgeven de …
Vacature Docent klassieke talen
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Is Klassieke talen jouw vak en wil je graag werken als docent Klassieke talen voor een school in Velsen? Dan zijn wij naar je op zoek! Voor een gymnasium …
Vacature Docent NASK
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving ‘Als je het niet simpel kan uitleggen, begrijp je het zelf niet goed ; – Albert Einstein Super interessant, die zwaartekracht, maar hoe werkt dat nou precies? Toen ik …
Vacature Docent wiskunde
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Als cijfermatig wonder ben jij iemand om rekening mee te houden. Je lacht je een breuk om wiskundige grapjes en de stelling van Pythagoras is voor jou een simpele …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Eerstegraads docent

Wat is de toekomst van Eerstegraads docent?

Voor eerstegraads docenten is het arbeidsmarktperspectief goed en mede door de vergrijzing in het onderwijs verbetert dit perspectief de komende jaren. Er is momenteel een tekort aan eerstegraads docenten waardoor tweedegraads bevoegden in het eerstegraads gebied lesgeven. Wel is het zo dat het tekort aan docenten niet geldt voor alle vakken. Voor de vakken zoals Geschiedenis is er geen tekort en net afgestudeerden eerstegraads geschiedenisdocenten vinden steeds moeilijker een baan.

De doorgroeimogelijkheden zijn beperkt als je alleen blijft lesgeven in de bovenbouw. Dan bestaat namelijk slechts de mogelijkheid om ieder jaar een beetje meer te verdienen totdat je je top in je loonschaal hebt bereikt. Wel is het mogelijk extra taken binnen een onderwijsinstelling op je te nemen. Dat betekent vaak managementtaken. Een andere mogelijkheid binnen het onderwijs is promoveren of onderzoek doen.

Met hun leidinggevende, didactische en pedagogische vaardigheden kunnen docenten overigens prima een overstap maken naar het bedrijfsleven, de topsport of de politiek.

Baankans Eerstegraads docent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

550


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Eerstegraads docent worden: Opleidingen tot Eerstegraads docent

Wil je Eerstegraads docent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Eerstegraads docent.

Hoe word je een Eerstegraads docent? 

Als je een master in de juiste richting (Natuurkunde, Duits, Aardrijkskunde…) hebt afgerond kun je in één jaar voor de klas staan door de universitaire lerarenopleiding (master) te volgen. Een andere mogelijkheid is de eerstegraads lerarenopleiding van een hbo-instelling. Maar daarvoor is een tweedegraads bevoegdheid (een opleiding van vier jaar) vereist.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Eerstegraads docent

Pedagogiek
Verdiep je in opvoedmethoden en draag bij aan het welzijn van jeugdigen. Pedagogiek houdt zich bezig met de opvoeding van kinderen en jongeren. In de cursus Pedagogiek komen sleutelbegrippen aan …
Pedagogiek
Pedagogiek
Pedagogiek, oftewel opvoedkunde, kom je overal tegen. Op elke plaats waar je te maken krijgt met kinderen en jong volwassenen is een deel pedagogiek van toepassing. Zo wordt kennis en …
Pedagogiek
Pedagogisch coach
Uitgebreid Waarom kiezen voor deze scholing? Praktijkgericht Branche erkende opleiding; FCB-geaccrediteerd Positieve deelnemerservaringen Voldoet aan de wet IKK Een inhoudelijke goede cursus door de samenwerking tussen de Hanzehogeschool, Tinten Training …
Pedagogisch coach
Pedagogisch Educatief Professional
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Inhoud opleiding In de Ad PEP-opleiding staat de ontwikkeling van het …
Pedagogisch Educatief Professional
Pedagogiek / Opvoedkunde Thuisstudie
Leer meer over de omgang met jonge kinderen in de cursus Pedagogiek / OpvoedkundeBen je net vader of moeder geworden of heb je in je werk te maken met jonge …
Pedagogiek / Opvoedkunde Thuisstudie

Omscholen of doorgroeien tot Eerstegraads docent

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Eerstegraads docent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Eerstegraads docent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Eerstegraads docent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Eerstegraads docent?

Competenties en Vaardigheden Eerstegraads docent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Eerstegraads docent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Eerstegraads docent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Eerstegraads docent

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Eerstegraads docent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Eerstegraads docent. Als Eerstegraads docent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Eerstegraads docent:


zie volledige beschrijving persoonstype Eerstegraads docent

Vakkennis voor een Eerstegraads docent

Het is voor een Eerstegraads docent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Eerstegraads docent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Eerstegraads docent

Pedagogiek / Opvoedkunde E-Learning
Leer meer over de omgang met jonge kinderen in de cursus Pedagogiek / OpvoedkundeBen je net vader of moeder geworden of heb je in je werk te maken met jonge …
Pedagogiek / Opvoedkunde E-Learning
MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (niveau 4)
Als Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker houdt je je bezig met het verzorgen, opvoeden, begeleiden en helpen van kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Hierin krijg je te maken met ontwikkelingsachterstanden …
MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (niveau 4)
MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3)
Een Pedagogisch Medewerker Kinderopvang werkt binnen een (integraal) kindercentrum, waar diensten zoals kinderopvang, buitenschoolse opvang en/of peuterspeelzaalwerk worden aangeboden. Je creëert een veilige, vertrouwde omgeving voor de opvoeding en ontwikkeling …
MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3)
Onbeperkt leren: Voortgezet onderwijs abonnement
🗂 100 online cursussen | 🇳🇱 Taal: Nederlands | 🗓 Abonnement: per jaar | 🎯Vakgebieden: Didactiek, Digitale veiligheid, Communicatie, Management, Pedagogiek, Leervormen Cursuspakket Voortgezet Onderwijs Als docent jezelf efficiënt bijscholen …
Onbeperkt leren: Voortgezet onderwijs abonnement
Onbeperkt leren: basisonderwijs abonnement
🗂 100 online cursussen | 🇳🇱 Taal: Nederlands | 🗓 Abonnement: per jaar | 🎯Vakgebieden: 21st Century Skills, Didactiek, Digitale vaardigheden, Pedagogiek, Leervormen Cursuspakket Primair Onderwijs Op een laagdrempelige manier …
Onbeperkt leren: basisonderwijs abonnement

Werkervaring Eerstegraads docent

Het is voor een startend Eerstegraads docent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Eerstegraads docent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Universitair Docent .

Iets anders leren?

Is Eerstegraads docent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Eerstegraads docent

Met wie werkt een Eerstegraads docent samen? 

Als docent heb je in eerste instantie te maken met je leerlingen (of studenten of scholieren) en binnen de school een sectie met mededocenten en vakgenoten. In de meeste scholen worden de secties aangestuurd door een managementteam: (een) afdelingsleider(s) of (con)rector(en). Zij zijn je directe leidinggevenden. Bovendien zul je te maken krijgen met ouders (of voogden) van leerlingen en met hun mentor op school. Zij zijn het meest direct betrokken bij je leerlingen.


 • - leerlingen, scholieren, studenten
 • - ouders
 • - afdelingsleider of (con)rector
 • - collega docenten
Eerstegraads docent


Organisaties waar een Eerstegraads docent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Eerstegraads docent meestal werkt.

Waar werkt een Eerstegraads docent?

Je komt als eerstegraads docent te werken bij een onderwijsinstelling, meestal kom je dan in dienst van de overheid.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Eerstegraads docent

Waar kun je het beste werken als Eerstegraads docent? Hieronder vind je de best door de Eerstegraads docent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

CSG de Heemgaard

Locatie: Gelderland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Eerstegraads docent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Eerstegraads docent.

Welke competenties heeft een Eerstegraads docent nodig?

Een Eerstegraads docent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Eerstegraads docent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Eerstegraads docent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Eerstegraads docent nodig? 

Een docent moet de baas zijn in de klas, anders komt er van onderwijs niets terecht. De docent moet een groep of een individu aansturen en begeleiden bij het leerproces. Uiteindelijk is de docent hiervoor verantwoordelijk.

Daarnaast moet de docent meer een gever dan een nemer zijn. De scholier staat centraal bij het leren. De docent dient zijn stof of methode af te stemmen op de scholier. Het maakt niet uit hoe goed of hoe vaak een docent wat uitlegt, pas als de scholier de stof begrijpt is de uitleg voldoende geweest. Bovendien moet de docent wat gedrag betreft het goede voorbeeld geven en het gedrag van de scholier bijsturen. Van scholieren wordt verwacht dat ze over schreef gaan en van docenten dat ze dat gedrag corrigeren.

Bekijk de persoonstypen voor Eerstegraads docent


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Eerstegraads docent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Eerstegraads docent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Eerstegraads docent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Eerstegraads docent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Eerstegraads docent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Eerstegraads docent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Eerstegraads docent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Eerstegraads docent iets voor je?

Zou je graag Eerstegraads docent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Eerstegraads docent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Eerstegraads docent?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Eerstegraads docent

Vacature Docent Nederlands
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving "Jouw Nederlands is beter ‘als’ dat van mij" Leuk he, de Nederlandse taal? Dat vinden wij dus ook! Maar taal is nóg leuker met een duidelijk verhaal. En de …
Vacature Docent Groen
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Is je enthousiasme voor het overbrengen van kennis van planten en heb je groene vingers dan is de baan van docent Groen voor jou geknipt. Randstad Onderwijs is per …
Vacature 1e graads docent Nederlands en Engels gezocht
Matchpartner
1e graads | bovenbouw havo/vwo | regio Brabant, Zeeland en Zuid-Holland Functieomschrijving Gezocht maar jou nog niet gevonden, toch? Matchpartner zoekt voor diverse voortgezet onderwijs scholen in West Brabant, Zuid-Holland …
Vacature Docent ICT
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving ICT'ers met hart voor het onderwijs! Ben jij de Docent ICT die wij zoeken? Een MBO college in omgeving Amsterdam is namelijk op zoek naar een Docent ICT! Een …
Vacature Docent Nederlands gezocht
Matchpartner
Onderwijzen | Nederlands | VO | Regio Brabant | flexibel talent gezocht Functieomschrijving Na koffie gedronken te hebben, begon het Groot Dictee. Niettegenstaande de taalcriticus Charivarius zijn macedoine ‘Is dat …

Actuele blogposts


reacties op Eerstegraads docent

Magister Nivardus

De eerstegraders zijn sinds de Hos-nota langzaam het onderwijs uitgepest.Er moet heel wat gebeuren om die leegloop ongedaan te maken......... Misschien een onbelangrijk detail : het is eerstegraadsdocent i.p.v. eerstegraads  docent.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar