Afdelingsdirecteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Afdelingsdirecteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep afdelingsdirecteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je afdelingsdirecteur wordt.

 

Wat is een Afdelingsdirecteur?

De Afdelingsdirecteur is werkzaam bij een instelling voor voortgezet onderwijs waarbinnen het onderwijs wordt georganiseerd in afdelingen, bijvoorbeeld 'brugklassen' of 'bovenbouw VWO'. De Afdelingsdirecteur staat direct onder de centrale directie. Hij is belast met de coördinatie en invulling van onderwijsbeleid van de afdeling en levert een bijdrage aan de ontwikkeling en uitvoering van beleid voor de instelling.

Verder ziet hij toe op de afstemming van onderwijsprogramma's, geeft hij leiding aan de afdeling en staat hij voor de klas. De afdelingsdirecteur is op drie niveaus actief; in de praktijk voor de klas, als leidinggevende voor zijn afdeling en als beleidsmedewerker op instellingsniveau. Zijn functie is dus gevarieerd.

Specifieke taken die tot zijn pakket behoren zijn bijvoorbeeld: het stimuleren van (bij)scholing voor docenten, het ontwikkelen van beleidsvoorstellen, het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken, bijdragen aan de ontwikkeling van lesmateriaal en de begeleiding van leerlingen.

Naast het bijdragen aan de ontwikkeling van instellingsbeleid (op het gebied van onderwijs), neemt hij vaak ook één coördinerende taak op instellingsniveau op zich; bijvoorbeeld internationalisering of p.r. Samen met andere Afdelingsdirecteuren en de centrale directie vormt de Afdelingsdirecteur het centraal managementteam.

 

(FUWA-VO)Wil je werken als Afdelingsdirecteur?

Werk je al als Afdelingsdirecteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Afdelingsdirecteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Afdelingsdirecteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Afdelingsdirecteur in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

  • Leraar
  • Teamleider (Voortgezet onderwijs)
  • Afdelingshoofd

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3084 tot €4817

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Afdelingsdirecteur

Wat verdient een Afdelingsdirecteur?

Een afdelingsdirecteur wordt ingeschaald in schaal 12, wat hem bruto tussen de €3084 en €4817 per maand oplevert. Verder zijn in het onderwijs gunstige voorwaarden rond ouderschapsverlof en parttime werken van toepassing, evenals uitgebreide (bij)scholingsmogelijkheden. Ook worden er diverse toelagen uitgekeerd, zoals een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag.

Salarisschaal Afdelingsdirecteur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Afdelingsdirecteur

Er zijn geen vacatures Afdelingsdirecteur aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Afdelingsdirecteur in werkt.

Meer weten over de sector waar een Afdelingsdirecteur in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Afdelingsdirecteur

Wat is de toekomst van Afdelingsdirecteur?

De Afdelingsdirecteur zal zeer waarschijnlijk op basis van zijn eerstegraads lesbevoegdheid het onderwijs binnengaan. Het aantal vacatures voor lesgevende functies neemt af, maar er is nog werk te vinden. Na enkele jaren onderwijs te hebben gegeven kan hij Afdelingsdirecteur worden. In 2009 was er sprake van een overschot aan directiefuncties.

Voor een Afdelingsdirecteur liggen er doorgroeimogelijkheden naar hogere directiefuncties, bijvoorbeeld niet meer verbonden aan een afdeling, maar op het niveau van de instelling. Een Afdelingsdirecteur kan zijn activiteiten op instellingsniveau ook uitbreiden, door meer dan één taak op zich te nemen - p.r. en examens, boekenfonds en internationalisering, etc.

Baankans Afdelingsdirecteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Afdelingsdirecteur worden: Opleidingen tot Afdelingsdirecteur

Wil je Afdelingsdirecteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Afdelingsdirecteur.

Hoe word je een Afdelingsdirecteur? 

In de meeste gevallen wordt van een Afdelingsdirecteur een opleiding op WO niveau gevraagd en een eerstegraads lesbevoegdheid. Daarnaast is (leidinggevende) ervaring in het onderwijs gewenst.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Afdelingsdirecteur

Er zijn geen opleidingen Afdelingsdirecteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Afdelingsdirecteur in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Afdelingsdirecteur

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Afdelingsdirecteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Afdelingsdirecteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Afdelingsdirecteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Afdelingsdirecteur?

Competenties en Vaardigheden Afdelingsdirecteur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Afdelingsdirecteur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Afdelingsdirecteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Afdelingsdirecteur

Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Afdelingsdirecteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Afdelingsdirecteur. Als Afdelingsdirecteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Afdelingsdirecteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Afdelingsdirecteur

Vakkennis voor een Afdelingsdirecteur

Het is voor een Afdelingsdirecteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Afdelingsdirecteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Afdelingsdirecteur


Werkervaring Afdelingsdirecteur

Het is voor een startend Afdelingsdirecteur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Afdelingsdirecteur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Locatiedirecteur .

Iets anders leren?

Is Afdelingsdirecteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Afdelingsdirecteur

Met wie werkt een Afdelingsdirecteur samen? 

De Afdelingsdirecteur is de spil van de afdeling, alles en iedereen op alle niveaus heeft met hem te maken. Hij verbindt de afdeling aan de directie en school, waarbij hij in contact komt met centrale directeie en andere Afdelingsdirecteuren. Hij geeft leiding aan en motiveert leraren en eventueel onderwijsondersteunend personeel. Ook staat hij voor de klas, wat hem in contact brengt met leerlingen en ouders.


  • Leraar
  • Teamleider (Voortgezet onderwijs)
  • Afdelingshoofd
Afdelingsdirecteur


Organisaties waar een Afdelingsdirecteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Afdelingsdirecteur meestal werkt.

Waar werkt een Afdelingsdirecteur?

Een Afdelingsdirecteur werkt in het voortgezet onderwijs. Onderwijs valt onder de publieke sector en is dus non-profit.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Afdelingsdirecteur

Waar kun je het beste werken als Afdelingsdirecteur? Hieronder vind je de best door de Afdelingsdirecteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Afdelingsdirecteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Afdelingsdirecteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Afdelingsdirecteur.

Welke competenties heeft een Afdelingsdirecteur nodig?

Een Afdelingsdirecteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Afdelingsdirecteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Afdelingsdirecteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Afdelingsdirecteur nodig? 

De Afdelingsdirecteur moet snel kunnen schakelen tussen de verschillende rollen die hij speelt. Overzicht en organisatie zijn dan erg belangrijk. Hij is gedreven, een motivator met een duidelijk idee van wat goed is en wat de bedoeling. Hij heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel (Perfectionist). Hij weet eenvoudig met verschillende groepen mensen om te gaan - directie, leerlingen, leraren - en zijn netwerk te onderhouden. Hij wil zichzelf bewijzen en verbeteren, is ambitieus en een absolute doener (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Afdelingsdirecteur


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Afdelingsdirecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Afdelingsdirecteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Afdelingsdirecteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Afdelingsdirecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Afdelingsdirecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Afdelingsdirecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Afdelingsdirecteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Afdelingsdirecteur iets voor je?

Zou je graag Afdelingsdirecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Afdelingsdirecteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Afdelingsdirecteur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar