Afdelingsdirecteur Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Afdelingsdirecteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Afdelingsdirecteur, zoals: "Wat doet een Afdelingsdirecteur?", of "Wat verdient een Afdelingsdirecteur? of "Hoe word je een Afdelingsdirecteur?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Afdelingsdirecteur nodig heeft.Wat is een Afdelingsdirecteur?

De Afdelingsdirecteur is werkzaam bij een instelling voor voortgezet onderwijs waarbinnen het onderwijs wordt georganiseerd in afdelingen, bijvoorbeeld 'brugklassen' of 'bovenbouw VWO'. De Afdelingsdirecteur staat direct onder de centrale directie. Hij is belast met de coördinatie en invulling van onderwijsbeleid van de afdeling en levert een bijdrage aan de ontwikkeling en uitvoering van beleid voor de instelling.

Verder ziet hij toe op de afstemming van onderwijsprogramma's, geeft hij leiding aan de afdeling en staat hij voor de klas. De afdelingsdirecteur is op drie niveaus actief; in de praktijk voor de klas, als leidinggevende voor zijn afdeling en als beleidsmedewerker op instellingsniveau. Zijn functie is dus gevarieerd.

Specifieke taken die tot zijn pakket behoren zijn bijvoorbeeld: het stimuleren van (bij)scholing voor docenten, het ontwikkelen van beleidsvoorstellen, het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken, bijdragen aan de ontwikkeling van lesmateriaal en de begeleiding van leerlingen.

Naast het bijdragen aan de ontwikkeling van instellingsbeleid (op het gebied van onderwijs), neemt hij vaak ook één coördinerende taak op instellingsniveau op zich; bijvoorbeeld internationalisering of p.r. Samen met andere Afdelingsdirecteuren en de centrale directie vormt de Afdelingsdirecteur het centraal managementteam.

 

(FUWA-VO)

Past het beroep Afdelingsdirecteur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Afdelingsdirecteur

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Afdelingsleider


Vacatures Afdelingsdirecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Afdelingsdirecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Afdelingsdirecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Afdelingsdirecteur vacatures

Vacature Afdelingsleider Productie/ 3 ploegendienst
LMH Engineering
Afdelingsleider Productie|3 ploegendienst Wat ga je doen? Je gaan aan de slag bij 1 van de grootste zoetwaar bedrijven van Nederland. Als Afdelingsleider ben jij een van de belangrijkste schakels …
Vacature Teamleider / Afdelingsleider / 3 ploegendienst
LMH Engineering
Teamleider|Afdelingsleider|3 ploegendienst Wat ga je doen? Je gaan aan de slag bij 1 van de grootste zoetwaar bedrijven van Nederland. Als Afdelingsleider ben jij een van de belangrijkste schakels binnen …
Vacature Afdelingsleider Coating in 3-ploegendienst
Delicia
Delicia in Tilburg, een grote producent van onder meer chocoladehagel & chocolade snacks zoekt een afdelingsleider met ervaring in de food sector.Kom jij ons helpen erchocolade van te maken?! Functiebeschrijving …
Vacature Afdelingsleider
Het Onderwijsbureau BV
Accent Nijkerk is een zelfstandige praktijkschool waar alle ruimte voor ontwikkeling is voor onze 250 leerlingen. Ons deskundige en gedreven team zorgt er iedere dag voor dat de leerlingen kunnen …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Afdelingsdirecteur

Wat verdient een Afdelingsdirecteur?

Een afdelingsdirecteur wordt ingeschaald in schaal 12, wat hem bruto tussen de €3084 en €4817 per maand oplevert. Verder zijn in het onderwijs gunstige voorwaarden rond ouderschapsverlof en parttime werken van toepassing, evenals uitgebreide (bij)scholingsmogelijkheden. Ook worden er diverse toelagen uitgekeerd, zoals een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag.

Salarisschaal Afdelingsdirecteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Afdelingsdirecteur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Afdelingsdirecteur


Afdelingsdirecteur worden: Opleidingen tot Afdelingsdirecteur

Wil je Afdelingsdirecteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Afdelingsdirecteur.

Hoe word je een Afdelingsdirecteur? 

In de meeste gevallen wordt van een Afdelingsdirecteur een opleiding op WO niveau gevraagd en een eerstegraads lesbevoegdheid. Daarnaast is (leidinggevende) ervaring in het onderwijs gewenst.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Afdelingsdirecteur

Er zijn geen opleidingen Afdelingsdirecteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Afdelingsdirecteur in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs


Afdelingsdirecteur worden: Omscholen tot Afdelingsdirecteur

Als je je wilt omscholen tot Afdelingsdirecteur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Afdelingsdirecteur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Afdelingsdirecteur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Afdelingsdirecteur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Afdelingsdirecteur

Als je Afdelingsdirecteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Afdelingsdirecteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Afdelingsdirecteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Afdelingsdirecteur?


Competenties en Vaardigheden Afdelingsdirecteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Afdelingsdirecteur.

Welke competenties heeft een Afdelingsdirecteur nodig?

Een Afdelingsdirecteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Organiseren
Organiseren

Steekwoorden: netwerken, communicatief vaardig, plannen, informatie beheren, gestructureerd 

Omschrijving

Mensen die goed kunnen organiseren, bereiden een evenement, presentatie, personeelsuitje of een andere gebeurtenis nauwkeurig voor. Zo regelen zij de dag en tijd, maar ook de spullen die nodig zijn, de mensen die nodig zijn enzovoort.

Goede punten
Personen die goed kunnen organiseren, kunnen goed plannen en efficiënt en gestructureerd werken. Ook stellen ze prioriteiten en weten ze via welke kanalen ze wat kunnen regelen. Ze zijn vaak ook goed in communiceren en netwerken.

Zwakke punten
Mensen die dingen regelen, kunnen soms niet goed samenwerken. Zij hebben al precies in hun hoofd wat er moet gebeuren en vinden dan soms vervelend als een ander zich ermee komt bemoeien. Ook vergt het organiseren van dingen vaak veel energie en dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Visie
Visie

Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis

Omschrijving

Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling. 

Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.

 

Vaardigheden Afdelingsdirecteur

 • Plannen
 • Leiding geven
 • Motiveren
 • Methodisch werken
 • Prioriteiten stellen
 • Stimuleren
 • Overtuigingskracht
 • Positiviteit
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat
 • Doelgericht
 • Toekomstgericht
 • Probleem oplossen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Afdelingsdirecteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Afdelingsdirecteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Afdelingsdirecteur nodig? 

De Afdelingsdirecteur moet snel kunnen schakelen tussen de verschillende rollen die hij speelt. Overzicht en organisatie zijn dan erg belangrijk. Hij is gedreven, een motivator met een duidelijk idee van wat goed is en wat de bedoeling. Hij heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel (Perfectionist). Hij weet eenvoudig met verschillende groepen mensen om te gaan - directie, leerlingen, leraren - en zijn netwerk te onderhouden. Hij wil zichzelf bewijzen en verbeteren, is ambitieus en een absolute doener (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Afdelingsdirecteur


Eigenschappen Afdelingsdirecteur

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Afdelingsdirecteur

Wat zijn de baankansen voor een Afdelingsdirecteur?

De Afdelingsdirecteur zal zeer waarschijnlijk op basis van zijn eerstegraads lesbevoegdheid het onderwijs binnengaan. Het aantal vacatures voor lesgevende functies neemt af, maar er is nog werk te vinden. Na enkele jaren onderwijs te hebben gegeven kan hij Afdelingsdirecteur worden. In 2009 was er sprake van een overschot aan directiefuncties.

Voor een Afdelingsdirecteur liggen er doorgroeimogelijkheden naar hogere directiefuncties, bijvoorbeeld niet meer verbonden aan een afdeling, maar op het niveau van de instelling. Een Afdelingsdirecteur kan zijn activiteiten op instellingsniveau ook uitbreiden, door meer dan één taak op zich te nemen - p.r. en examens, boekenfonds en internationalisering, etc.

De actuele kans op werk voor een Afdelingsdirecteur

De kans op werk voor het beroep Afdelingsdirecteur is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

4

Baankans Afdelingsdirecteur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Afdelingsdirecteur

Je kunt als Afdelingsdirecteur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Afdelingsdirecteur is onderdeel van de beroepsfamilie Managers voortgezet en beroepsonderwijs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Afdelingsdirecteur


Organisaties waar een Afdelingsdirecteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Afdelingsdirecteur meestal werkt.

Waar werkt een Afdelingsdirecteur?

Een Afdelingsdirecteur werkt in het voortgezet onderwijs. Onderwijs valt onder de publieke sector en is dus non-profit.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Netwerk Afdelingsdirecteur

Met wie werkt een Afdelingsdirecteur samen? 

De Afdelingsdirecteur is de spil van de afdeling, alles en iedereen op alle niveaus heeft met hem te maken. Hij verbindt de afdeling aan de directie en school, waarbij hij in contact komt met centrale directeie en andere Afdelingsdirecteuren. Hij geeft leiding aan en motiveert leraren en eventueel onderwijsondersteunend personeel. Ook staat hij voor de klas, wat hem in contact brengt met leerlingen en ouders.


 • Leraar
 • Teamleider (Voortgezet onderwijs)
 • Afdelingshoofd
Afdelingsdirecteur

Interview met een Afdelingsdirecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Afdelingsdirecteur:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Afdelingsdirecteur verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Afdelingsdirecteur?

De beroepen die verwant zijn aan Afdelingsdirecteur zijn:
Locatiedirecteur
Salaris: €3084 tot €4817
Opleiding: HBO WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Afdelingsdirecteur in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Leraar
 • Teamleider (Voortgezet onderwijs)
 • Afdelingshoofd

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3084 tot €4817

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4Ga direct naar